Parkolási felszólítás/elévülés?


Szomorú örökös # 2018.06.29. 15:53

bermuda háromszög

De tényleg lehet akár 3 percet is fizetni mobillal.

Igaz akkor is minimum 15 percet fog számolni nálunk a mobil parkolási rendszer. :-)

gerbera317 # 2018.06.29. 10:22

Egy szemétség
Az. Minálunk a minimáldíj 40 forint, olcsóbb övezetekben 30. Nekem is fáj, de én öt perccel a díjfizetős időszak lejárta előtt is bedobom. Igaz, nem is láttatok még engem a parkolási díjas topikban tanácsot kérni....

Szomorú örökös # 2018.06.27. 04:56

Zsoltika01

Miért kéne többet fizetnem, mint ami a fizető parkolási lejárata?

Egy tisztességes parkoló óra úgy adja a jegyet, hogy a következő nap fizető parkolásának első perceire kitolja a fennmaradó időt. Max. elfogadni tudod, átméretezni a fizető parkolásod idejét kedved szerint már nem.

lehet-e tenni valamit egy olyan büntetés ellen, amit 10 perccel a parkolási korlát(20 óráig) előtt kaptam...a parkolási büntetést kiállító készülék mennyire hiteles adat?

Ezeket a kérdésekt ugye nem komolyan gondolod?
Én anno 3 perccel a fizető parkolás lejárta előtt kaptam pótdíjfizetési felszólítást. Hiába reklamáltam, ki kellett fizetnem a többletköltséggel együtt, amit még hozzá tettek a reklamáció ügyviteli díjaként. Inkább fizesd ki, jobban jársz! A fizető parkolás mindig az utolsó percig kötelező, nem tudsz mit tenni. Ja, és mindenhol lehet mobiltelefonnal is parkolni, ez ilyen egyszerű.

gerbera317 # 2018.06.26. 21:37

Ezt bizony túlokoskodtad. Most jön a tanulópénz megfizetése, és csak rajtad múlik, mennyi lesz.

Zsoltika01 # 2018.06.26. 21:17

Üdvözlöm!

Érdeklődnék, hogy mennyire etikus lépés a parkoló társaságtól és lehet-e tenni valamit egy olyan büntetés ellen, amit 10 perccel a parkolási korlát(20 óráig) előtt kaptam. A parkoló óra minimum 15 perces fizetés után ad csak parkoló jegyet, viszont én 19:50-kor hagytam ott az autót. Gondolom lesben állt a kedves parkoló őr. Miért kéne többet fizetnem, mint ami a fizető parkolási lejárata? Valamint a parkolási büntetést kiállító készülék mennyire hiteles adat?

Válaszát előre is köszönöm!

szako # 2015.03.13. 12:48

Tisztelt Fórumozók!

Abban kérném a segítségeteket, hogy egy alkalommal Mobilparkoltam és sajnos elütöttem a rendszámot 146 helyett 149et ütöttem (egyik gyereket húztam magam után, a másik a karomban). Nem állt szándékomban nem fizetni - hiszen fizettem is - de sajnos az ügyetlenségemből adódóan természetesen megbüntettek...kérelmeztem, a büntetés törlését, amit elutasítottak...mi szerint jogos, mert a 146-os rendszámra nem történt fizetés...de hát fizettem...csak elbénáztam. Mit tehetek? Tehetek egyáltalán valamit?...fogyasztó védelemhez lenne értelme fordulni? Válaszaitokat, segítő szándékotokat előre is szívből köszönöm.

ObudaFan # 2014.11.17. 21:31

Ha már végrehajtónál van az ügy, akkor jogerős bírósági hatrozat, vagy fizetési meghagyás született. A végrehajtónál megismerheted a végrehajtás alapjául szolgáló határozatot. Ha ez úgy született, hogy te arról értesítve nem lettél, mert nem a valós lakcímedre mentek az iratok, akkor azon a bíróságon, ahol a határozat született, illetve annála közjegyzőnél, aki a fizetési meghagyást kibocsátotta, a kézbesítési vélelem megdöntése iránti kérelmet terjeszthetsz elő a végrehajtásról való tudomásszerzésrt követő 15 napon belül. Fizetési meghagyás esetén ezzel egyidejűleg az ellentmondást is elő kell terjeszteni. Célszerű az ügy érdemében pedig elévülésre (is) hivatkozni.

Tomi0804 # 2014.11.17. 07:42

Tisztelt jogi fórum!

Bírósági Végrehajtói felhívást kaptam hogy fizessek 62 ezer forintot egy 2012 03 24-én történő parkolásról. Semmi felhívást nem a parkoló társaságtól senkitől csak most pár napja egy ilyen felszólitást hogy fizessek! Szerintetek fizessek vagy mit csináljak?

Somni # 2014.07.03. 15:44

2013-ban Ferencvárosban parkoltam érvényes parkolócédulával. Ennek ellenére kaptam a szélvédőmre piros csomagot. A parkolócédulát beszkenneltem, és elküldtem a csomagban megadott emailcímre, viszont egy betű elutes miatt nem kapták meg. Hetekkel később felszólítottak, hogy fizessek emelt szintű büntetést, ekkor derült ki, hogy az igazolásomat nem kapták meg a betűelütés miatt. Elküldtem nekik ismét, ezúttal a jó címre, és jeleztem feléjük, hogy a kérdéses időpontan rendelkeztem érvényes parkoló jeggyel, melyet meg is küldtem nekik.
Erre azt a választ kaptam tőlük, hogy nem számít, hogy volt-e érvényes parkoló jegyem, mivel azt nem mutattam be nekik 5 napon belül. Ezután váltottunk még pár levelet, melyben én a 'miért fizetnék büntetést, ha volt érvényes parkolójegyem' vonalat képviseltem, ők pedig a 'minket nem érdekel, mivel 5 napon belül nem mutatta be' vonalat.
Az utolsó levelem után (még 2013-ban) már nem érkezett több válasz tőlük, azt hittem lezárult az ügy. Viszont tegnap kaptam fizetési meghatalmazát az ügyben.
Kérdéseim: - én jelenleg Amerikában élek. Küldhetek-e én innen ellentmondást a fizetési meghagyásra, vagy arra mindenképpen szükséges ügyvédi ellenjegyzés?

  • egy ilyen esetben mekkora esélyem lenne egy esetleges perben?
gerbera317 # 2014.06.19. 20:49

OFF Mi köze ennek a büntetőjoghoz? ON

Az rendben van, hogy adminisztrációs díjat számít fel, de érvényesíti is ellened?

Lajosss # 2014.06.19. 10:30

Tisztelt Jogi Fórum!

Mostanában többször kaptam téves fizetési felszólítást, melynek tévességét a parkolási társaság el is ismerte.
Kérdésem:
Mivel a parkolási társaság felszólításaiban adminisztrációs díjat számol fel, nekem is jár az adminisztrációs díj, vagy ők ingyen szórakozhatnak velem?

ObudaFan # 2014.05.29. 17:31

tivan

Nagyon sürgősen meg kellene nézni a végrehajtónál, hogy milyen fizetési meghagyás alapján megy a végrehajtás, mert a végrehajtásról való tudomásszerzést követő 15 napon belül lehet ellentmondással élni, illetve az esetleges kézbesítési vélelem megdöntését kérni a meghagyást kibocsátó közjegyzőnél.

ObudaFan # 2014.05.29. 17:30

Emőke7

A lakcím-változást be kell jelenteni a gépjármű-nyilvántartáshoz. Viszont ennek az elmulasztása esetére a törvény csak a 60 napos jogvesztő határidő alól mentesíti a parkolási társaságot, így szerintem könnyen elképzelhető, hogy az elévülésre tudsz hivatkozni, ha ellentmondasz.

Emőke7 # 2014.05.29. 09:06

Tisztelt Jogi Forum,

Pár napja kaptam egy közjegyzői fizetési meghagyást, egy 2013.04.26-i parkolással kapcsolatban. Állítólag aznap (ami egy szombati nap volt) nem volt megfelelő parkolási jegyünk a megadott helyszínen. Piros csomag nem volt anno az autón, mert mindig ki szoktuk fizetni a bírságokat és ez az első alkalom hogy levelet kaptunk erről. Állítólag a korábbi állandó lakcímemre küldték a levelet anno, ahol akkor már nem laktam és nem kaptam meg leveleket arra a címre, viszont volt bejelentett tartózkodási címem, ahova meg sem próbálták kiküldeni a levelet miután az állandó lakcímről visszament nekik. Lehet-e szó/van-e szó ilyen körülményeknél elévülésről, illetve megtámadható-e hogy miért nem értesítettek a tartózkodási címen?
Köszönöm szépen,
Emőke

tivan # 2014.05.26. 22:22

Tisztelt Jogi Fórum!

Van egy parkolással kapcsolatos jogi problémám. Volt egy Trabant gépkocsim amit 2005. 11. 7-én eladtam, az adásvételi szerződés meg is van, viszont nem jelentettem le időben az Önkormányzaton. Az új tulajdonos nem íratta át a gépkocsit és begyűjtött egy parkolási bírságot 2006-ban. Nekem a forgalmiban egy 1999-es lakcímem szerepelt, ezen nem találtak meg. Most is csak azért tudok az egészről, mert a munkahelyemre jött egy letiltás, de ebből a határozatból személy szerint én nem kaptam. Jelenleg 40000 ft-ot akarnak behajtani rajtam. Ja és még a hab a tortán az, hogy én születésemtől mozgássérült vagyok és mint ilyen a parkolási díjfizetés alól mentes. Lehet itt még valamit tenni? Tud esetleg valaki tanácsot adni?
Minden segítségért hálás lennék!

ObudaFan # 2014.04.28. 10:08

Ha már végrehajtás alatt van az ügy, akkor itt azért történt egy és más, ami megszakíthatta az elévülést. Nagyon sürgősen meg kellene nézni a végrehajtónál, hogy milyen fizetési meghagyás alapján megy a végrehajtás, mert a végrehajtásról való tudomásszerzést követő 15 napon belül lehet ellentmondással élni, illetve az esetleges kézbesítési vélelem megdöntését kérni a meghagyást kibocsátó közjegyzőnél.

kea4 # 2014.04.27. 21:52
Legjobb emlékezetem szerint
  • nem jogász vagyok, hanem szenilis ;) -- a parkolástól számított 60 napon belül jogvesztő hatállyal ki kell küldeni (ajánlott levél és postabélyegző, nem levélbe írt dátum) a felszólítást, és egy év az elévülési idő. Azaz ha két évig semmi nem történt az ügyben, akkor már nem tehetnek semmit.

Üdv:
KEA.

parkolasiproblemak # 2014.04.25. 11:05

Tisztelt JogiForum!

Van nekem egy parkolási vitám a parkoló társasággal, miszerint én vettem jegyet közvetlenül az utcában található parkoló órából, de szerintük az másik zónában volt és gy olcsübb parkolást fizettem ki. ÉN már többszöri levelemben jeleztem nekik, hogy a különbözetett kifizetem s nem tudtam, hogy az ott nem jó zóna mire fel tőlük válasz nem érzekezett majd most 2 éve rá eljutott odáig az ügy, hogy 60ezret szeretnének behajtani rajtam és erről ma kaptam is egy levelet, hogy a fizetésemből etiltják, holott a közjegyzőnél még nem is született meg a döntés, akik az ügy folyamatában kérték, hogy bizonyítsam a beadásomat amit én meg is tettem és ma jelezték is nekem, hogy még nem bírálták el és folyamatban van az ügy. Így érdeklődnék, hogy ez esetben mi a teendő mert a fellebezésnek is 15ezer az illetéke, ami nevetséges egy kifizetett parkolás esetén. Rádaásul a parkolási összeget elfogatták és vissza nem adták... így nem értem, hogy hogyan lehet ennek ellenére is 60ezret behajtani rajtam.

Válaszukat elpre is köszönöm!

Üdvözlettel:

gerbera317 # 2014.04.14. 14:43

A végrehajtási kifogás a lehető legrosszabb ötlet ebben az esetben. 15 ezer forintba fáj, és úgy utasítják el, ahogy én itt most lefikáztam. Meg kéne végre tanulni, hogy a végrehajtási eljárásban nem a végrehajtási kifogás az egyetlen jogorvoslati lehetőség, és még csak nem is a leggyakoribb!

Először is iratbetekintést kell kérni a végrehajtótól, hogy megtudd, egyáltalán elévülhetett-e a követelés a végrehajtásban. Ha elévült, akkor kérni kell a végrehajtótól a Vht. 41. § szerinti eljárás lefolytatását, a folytatás pedig az arra érkezett végrehajtást kérői választól függ.
Ha nem évült el, akkor eleve folytatni kell a végrehajtást, és javasolt a teljesítés, akár részletekben, különben az autód bánja. Közben kiderítheted, hogy a végrehajtás előtt elévülhetett-e a követelés, de mire kinyomozod, addigra vagy megfizeted a tartozást, vagy elárverezik az autót.

Agent Cooper # 2014.04.14. 13:43

Kedves sekvencia!

Minél előbb végrehajtási kifogással kell élni, de ez nem büntetőjogi kérdés.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

sekvencia # 2014.04.14. 10:52

Sziasztok!

Szeretnék érdeklődni, hogy egy 2009-es parkolási bírság, ami állítólag jogerős ítélet alapján behajtásra került, kivonták az autómat a forgalomból. Én erről a mai napon értesültem teljesen véletlenül, mikor beszéltem a biztosító társaságommal. Semmilyen felszólítást vagy értesítőt nem kaptam a parkoló cégtől, akik szerintük küldtek ilyesmit, egy élő címemre ahol nem tartózkodok és ezért ott nem is tudtam átvenni, így nem is tudtam a tartozásról. Ilyenkor mit lehet csinálni, ha lehet egyáltalán?

ObudaFan # 2014.04.09. 14:44

Egyéves elévülési idő az van továbbra is. Az más kérdés, hogy ha már végrehajtónál van az ügy, akkor könnyen lehet, hogy az folyamatosan megszakadt, mert valahogy csak megszületett az a végrehajtható határozat. Emellett a végrehajtás alapjául szolgáló ítélet/fizetési meghagyás előtti tények meg már jó eséllyel nem vitathatóak. Tehát először meg kellene nézni, hogy egyáltalán milyen határozat alapján folyik a végrehajtás.

pekándió # 2014.04.09. 10:30

Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni. Kaptam egy levelet egy végrehajtótól, miszerint van egy parkolási bírságom és ezt kívánja behajtani. Érdekes volt, mert egy olyan autóra vonatkozott ami 8 éve eladtam. Felhívtam, mert közben gyanús volt, hogy én ezt már kifizettem. A végrehajtó hebegett-habogott, majd közölte ő nem tudja megmondani mikori, kifizetett vagy sem, hívjam fel a parkolási társaságot, és ők megmondják. Így tettem. Valóban rendezve volt ez a bírság, viszont a parkolási társaságnál a Hölgy azt mondta, van egy olyan, ami nincs rendezve és június elején adják végrehajtásra, mert egy új jogszabály szerint visszamenőleg behajthatóak a bírságok, megszűnt az egy éves elévülési idő. Ez a bírság egyébként 2007-es. Az elmúlt 5 évben semmit nem kaptam róla. Ezt a Hölgy is megerősítette, de segítsetek tényleg behajthatóak, vagy ha már ott voltam kifizetteti velem az elmaradást, mert ugye Ő 19 ezret követel, de ha végrehajtásra kerül a dolog, az 47 ezrembe kerül majd. Sehol nem találtam erre vonatkozó jogszabály változást. Mi az igazság??? Nagyon köszönöm a megtisztelő válaszokat!

ObudaFan # 2014.02.27. 07:08

Amit kénytelen leszel kifizetni, azt behajthatod az ex élettársadtól.

runningman # 2014.02.27. 03:09

Vszleg összeteheted a két kezed...

A 9db erparkos fmh-nak ellentmondasz mert nem jogosultak a tevékenységre.

A másik kettőt vagy kifizeted, vagy küzdesz velük.