Légyszi segítsetek


ObudaFan # 2005.09.15. 15:26

Erre vonatkozóan nincs sem konkrét szabály, sem jogegységi határozat. Az tény, hogy a bírósági eljárásban az eljárást megszüntető okok között nem szerepel a nyomozás határidejének túllépése. Ugyanakkor semmilyen más szabály sincs, így még ha vádat is emelnek ebben az ügyben, megpróbálkozni meg lehet vele, aztán kezdjen vele a bíró, amit akar.

kotnyeles # 2005.09.15. 08:57

Jól értem, ha a nyomozást nem szüntették meg, pedig meg kellett volna akkor ha esetleg az törvényellenesen folyt tovább és ment el vádemelésig, nincs jogorvoslati lehetőség ? Ha az ügy már a bíróságon van mit tehetek ?

Nick Name # 2005.09.15. 03:54

Kivéve persze a belső utasításokat. :)

Az a baj egyébként ezzel az egésszel, hogy ha a nyomozás határideje meghaladja a két évet, akkor a nyomozást meg kell szüntetni, de ha nem teszik meg, nincs szankciója és a bíróság sem pótolhatja.

Hát ez az új Be, ahova nyúlsz, csak hiba hiba hátán.


Nick Name

ObudaFan # 2005.09.14. 17:36

Hát iratismertetés után az ügyre vonatkozó összes iratot.

kotnyeles # 2005.09.13. 19:38

Köszi Óbuda Fan
Akkor a kérdés végül is az hogy hol töltöttek el iratok boldog fél évet ( ha rendőrségen nyertünk, ha ügyészségen aggól attól függ milyen minőségben " üdültek " a papírok )
JÓl látom ? Elvileg ez az iratokból követhető kellene legyen ? Jogsult vagyok kikérni az esteleges belső utasításokat, határozatokat ?
Anélkül ugyanis nem látok tisztán...

ObudaFan # 2005.09.13. 19:09

Erről szerintem nincs eseti döntés közzétéve, de szerény véleményem szerint az az idő, amíg az ügyészségen van az irat, semmilyen körülmények között sem lehet része a nyomozás idejének, mert azt nem is a nyomozásról szóló részben szabályozza a Be. Ugyanakkor ha nem volt iratismertetés, utána kellene nézni, nem azért volt-e az ügyészségen az irat, mert pl. a nyomozást kívánták ellenőrizni, mert az viszont szerintem beleszámít. Mindenesetre semmiképpen se bízz bennem annyira, hogy a túl hosszú nyomozati szakra ne hivatkozz a rendőrségen, az ügyészségen, illetve majd a bíróságon is. Hátha bejön, vesztenivaló nemigen lehet.

kotnyeles # 2005.09.13. 18:49

Köszi Obuda Fan bár nem jó hír. Még 1 kérdés : ha a nyomozás sok lezárása közül az egyiknél nem volt iratismertetés, valamint utána hat hónapig nem történt semmi,
elvileg januárban lezárták ( semmi iratism
ertetés, vagy ilyen, utána ujabb nyomazati cselményekre utasítás augusztusban)

  • ez szabályos lehet
  • ha nem és nem lett szabélyszerüen szünetelteve ( hiszen az ügészség 60 legkésőbb 90 napon döntési kényszerben vcan ) akkor ez beleszámít e nyomozati határidőbe ? azért nem mindegy mert az netto ezek nélkül is 709 nap volt. Előre is köszi
ObudaFan # 2005.09.13. 17:09

Az ügyészségi eljárás ideje a nyomozás határidejébe nem számít bele. (BH 2004. 402.)

kotnyeles # 2005.09.12. 09:29

Köszi az eddigi okfejtéseket , de még mindig nem látom tisztán :

  • mi számít bele a nyomozás határidejébe ( első gyanusítotti kihallgatástól ) , annak lezárásig ha kb 8 alkalommal lett meghosszabítva ?
  • az irtaismertetés után visszaküldött ( nem elég a bizonyításra ) és ujra meghosszabított nyomzás időtartamába az akták által ügyészségen töltött 30-60 nap is beleszámít?
  • Egy alkalommal az ügyészség janártól augusztusig ült az anyagon mielőtt visszaadta volna további nyomozati cselkményekre ? Tehette ezt a nyomozás hivatalos szüneteltetése nélkül ?
  • ha igen ajkkor ez belszámít a nyomozás határidejébe ?
  • ha valaki a konkrét ügyvben segítésget tid adni kérném az email cimét