Légyszi segítsetek


ObudaFan # 2005.09.27. 17:26

Pótnyomozást az új Be. nem ismer. Ha a bírói szakban a nyomozás kiegészítése végett a bíróság megkeresi az ügyészt, akkor már az ügyész sem szüntetheti meg az eljárást. Vádemelés után ugyanis az ügy ura a bíróság. A Be. viszont a bíróság számára ezen a címen a megszüntetést nem teszi lehetővé. Azért persze próbáld meg, de nem hiszem, hogy sikerrel járnál.

kotnyeles # 2005.09.27. 13:10

Az esetleg megoldás lehet ha a beadványunk alapján a bíróság a tényállás nem megfeleleő felderítettsége miatt pótnyomozást reendel el, és annak befejezése előtt fordulnk az ügyézséghez megszüntetéért időtúllépés miatt ?

ObudaFan # 2005.09.20. 19:02

És még annyit tegyünk hozzá, hogy az Alkotmánybíróság is hamar meghozta első elmarasztaló határozatát.

Nick Name # 2005.09.20. 03:35

Persze, hogy nem zárja ki, én csak arra akartam utalni, hogy az LB-nek sem jutott eszébe. Mit mondjak, nekem sem..:))

Kösz a sztorit, ezt nem is ismertem, de nagyon egyetértek vele. Azt hiszem, ha hirtelen arra ébrednék, hogy egy én vagyok Magyarországon egy személyben a törvényhozó hatalom, nem is ezt a förmedvényt kezdeném el javítgani, hanem a 1973. évi I. törvényhez írnám hozzá, amit az időközben történt változások megkövetelnének.

Javítás az előző hozzászólásomba: természetesen Be 129.§ /2/ bekezdés b./ pont szerinti előzetes letartóztatási ok mellett lehet helye óvadéknak.


Nick Name

ObudaFan # 2005.09.19. 19:45

Azért az, hogy az LB nem rendelkezett erről a kérdésről, nem zárja ki önmagában az alkalmazhatóságát. Az viszont igaz, hogy a bírók többsége ilyen ingoványos talajra nem szívesen téved.

Az új Be-ről annyit, hogy a "legenda" szerint amikor a kodifikátor társaság ünnepelni jött össze, és mindenki fél órát kapott, akkormindenki elmondta, mennyira nagyszerű is az új törvény,
aztán amikor a jó öreg Cséka Ervin kapott szót, annyit mondott, hogy 30 perc aligha lesz elegendő, hogy az összes hibát felsorolja, de azért belekezd...
Még azt is mondják, hogy azért fejezte be az oktatást, mert ezt a törvényt ő már nem szeretné oktatni.

Nick Name # 2005.09.19. 19:06

A bíróságnak nem feladata - mi több, nincs is rá lehetősége - hogy helyrehozza a törvényhozó hülyeségeit. Hasonló példát tucatjával lehetne hozni az új Be-ből. Hogy egyet mondjak kapásból:
Vesd össze:

  • óvadék felajánlásának az eljárás minden szakaszában helye van,
  • óvadékkal csak a Be 129.§ /2/ bek. d./ pont szerinti előzetes letartóztatási ok "váltható ki",
  • a másodfokú eljárásban ez az előzetes letartóztatási ok fogalmilag kizárt, az azzal azonos funkciójú 327.§ /2/bekezdésre óvadék nem engedélyezhető.

És még sorolhatnám, amíg a szerver bírja.


Nick Name

mukinyul # 2005.09.19. 18:39

Sziasztok. tehát akkor mondhatjuk azt hogy egyéb rendelkezés híján a bíróság egy már törvénytelenné vált nyomozásra alapítva hoz ítéletet ? Ez így nem ütkötzik vmi joszabályba ( pl alkotmány ) ??? Lehet hogy hülye kérdés de furcsa lenne ha vami ami már amugy sem volt szabályszerü tovább folyhatna jogkövetkezmények nélkül...

Nick Name # 2005.09.19. 18:23

Értem, hogy mire gondolsz, de azért bízzunk meg annyira a Legfelsőbb Bíróságban, hogy ha ez a valóban "kreatv megoldás" egyáltalán felmerült volna benne, akkor az ezen szakaszhoz fűzött magyarázataiban megemlítette volna.

:))


Nick Name

ObudaFan # 2005.09.19. 17:43

Ez abszolút így van, nem is arról beszéltem, hogy a bíróság megszüntethetné az eljárást. Csak szerintem az ebben az időben elvégzett bizonyítás jogellenes, így azt nem lehet figyelembe venni, ami adott esetben felmentéshez vezethet. Az eljárás megszüntetésének valóban nincs helye.

Nick Name # 2005.09.19. 17:39

Nos, akkor keress rá a CD Jogtár nyílt keresésében úgy, hogy szövegrészlet a joganyagban: Be. 190.§!

Néhány találat:

LB kollégiumi vélemény:

"Be. 190. § (1) bek. i) pont
A nyomozás megszüntetése az ügyész hatáskörébe tartozik. Ha erre nem kerül sor, és az ügyész vádat emel, a vád az eljárási szabálysértés ellenére törvényes, és a bíróság nem jogosult a nyomozási határidő megsértése miatt az eljárás megszüntetésére."

"A Be. 268. §-ához. Ha a bíróság a tárgyalás előkészítése során észleli, hogy az ügyész a meghatározott személy ellen folyó nyomozás megindításától számított két év eltelte ellenére a Be. 190. §-a (1) bekezdésének i) pontja alapján nem szüntette meg a nyomozást, hanem vádiratot nyújtott be, erre az ügyész figyelmét felhívja. Törvényes vád hiányában azonban nem szüntetheti meg az eljárást."


Nick Name

ObudaFan # 2005.09.19. 17:13

Ezzel majdnem mindennel egyetértek - sőt már ki is fejtettem -, de nem vagyok biztos benne, hogy a két éven túli nyomozásban szerzett bizonyíték felhasználható lenne, ennél több "kreativitásra" pedig nem is biztos, hogy szükség van, és így valóban lenne is szankciója a határidő túllépésének.

Nick Name # 2005.09.19. 03:46

Talán úgy lehetne pontosítani, hogy nem az ügyészségi eljárás ideje nem számít bele a nyomozásba, hanem a vádemelési szakasz, ez egyértelműen kijön a már sokszor hivatkozott 2004/402-es Bh-ból. Tehát amíg pl. nyomozás közben revidiálás vagy betekintés céljából van az akta az ügyészségen, az beszámít.

Azt viszont továbbra is állítom, hogy a határidő-túllépés miatti megszüntetés elmulasztásának nincs bírói kontrollja, utolájára az ügyész szüntethet meg ezen a címen, a Be 190.§ /1/ bek i./ pont alapján. Ezért szerintem most kéne megbombázni az ügyészt egy megszüntetési indítvánnyal, mert utána már késő lesz, az ÓbodaFan által említett bírói kreativítást a másodfokú bíróság könnyen szimplán törvénysértésnek értékelheti.


Nick Name

ObudaFan # 2005.09.18. 22:56

Nem lehet ítélőtáblai állásfoglalást kérni. Az ügyészségen vesd fel a problémát, viszont a vádemelésről egyedül az ügyészség dönt, ha nem fogadják el, akkor vádat emelnek. Aztán a büntető eljárás bírói ügyszakában majd az eljáró bíróság véleményt mond erről, ha felveted. Ennél érthetőbben nem tudom leírni.

kotnyeles # 2005.09.18. 13:35

Sajnos nem lettem okosabb, ezek szerint vagy le kell h fojtatódjon ez eljárás, vagy lehet esetleg egy itélőtáblai állásfoglalást kérni előtte ?

ObudaFan # 2005.09.17. 22:56

Közzétett eseti döntés nincs (vagy nem tudok róla). A bírói szakban már nem elj. megsz. ok, hogy a nyomozási határidőt nem tartották be. Felvetésem volt, hogy vajon az a bizonyítás, amit ekkor folytattak le, jogszerű lehet-e egyáltalán. Közzétett eseti döntés híjján ezt sem egyszerű megjósolni.

mukinyul # 2005.09.17. 19:33

Lehet hogy hülye vagyok de nem lettem okosabb, hogy mi történhet ilyenkor ? van e erre vmi szabály vagy lutri az egész? ha mégis bírósági zsakba kerül az űgy a bíróság figyelembe veszi-e hogy ennyi idő eltelt ?

ObudaFan # 2005.09.17. 11:31

Pontosan ezekről a kérdésekről szólt az egész topic idáig, jó olvasást.

mukinyul # 2005.09.17. 10:07

Kérdés perzse az hohy ha több alkalommal visszaadták további és még további noymozati feladatok elvégzésére és közben kotnyeles szerint eltelt közel három év , akkor az az időszak amig az ügyésségen vlt nem számít bel a nyomozásba ( BH 402/2004 ) kérdés az hogy az a hossu idő amit kotnyeles írt ( fél év, amit jogszerüen nem lehetett az ügyészségen az anyag ) mibe számít bele ? Ha a nyomozás idejébe akkor azt már rég jogellenesen folytatták ? A nyomozó hatóság ilyen Be sértése setén mit tesz a bíróság ?

ObudaFan # 2005.09.16. 15:06

Én pedig pont úgy látom, hogy volt bizonyítás, mert a következőt olvastam : "Egy alkalommal az ügyészség janártól augusztusig ült az anyagon mielőtt visszaadta volna további nyomozati cselkményekre ? "

Dear kotnyeles, ha az ügyészség vádat emel, maga a bíróság fog dönteni arról, alapos-e a vád. Más út nincs.

Nick Name # 2005.09.16. 05:16

És ha nem volt az idő alatt bizonyítás? Én, ha jól vettem ki kotnyeles hozzászólásaiból, úgy látom, hogy nem a mérhetetlen sok bizonyítás miatt húzódott el két éven túl az eljárás, hanem azért, mert ált az akta bizonyos helyeken.


Nick Name

kotnyeles # 2005.09.15. 21:29

MIt lehet akkor tenni ? fel kell hivini a bíróság figylemét arra hogy jogellenes volt maga a vádemelés is, és bízni abban hogy elfogadják? nem lehet valahol erről állásfoglalást kérni ? gondolom nem egyedi az ügy ....

ObudaFan # 2005.09.15. 20:35

Csak egy példa: ha már az eljárás léte is jogellenes volt, az ez idő alatt lefolytatott bizonyítás jogszerű lehet-e?

Nick Name # 2005.09.15. 18:22

Esetleg felvilágosíthatnál, a konkrét esetben ezt hogy képzeled! :))


Nick Name

ObudaFan # 2005.09.15. 18:14

A bíráskodáshoz is kell egy kis kreativitás :)

Nick Name # 2005.09.15. 16:02

Így van, viszont a bíró nem tud mit kezdeni vele, azon kívül, hogy letárgyalja, mert - ahogy te is írod - nincs olyan jogszabályhely, ami alapján a bírósági szakaszban az eljárást meg tudná szüntetni.


Nick Name