per ésszerű időn belül


ObudaFan # 2006.04.17. 11:18

Magyar törvényt is sért, de a magyar törvény is elsősorban a Strasbourgi Bíróság elé utalja az ebből eredő jogvitákat, még akkor is, ha magyar bíróság is alkalmazta már az egyezményt.

péterapó # 2006.04.17. 09:59

Az Egyezmény az 1993.XXXI.tv-el való kihirdetéssel 1992.november 5-től a belső jog részévé vált.
Tehát magyar törvényt is sért aki semmibe veszi a tisztességes eljárást, ésszerű határidőt. (a rendőrség, ügyészség, bíróság is)


Polgár légy, ne alattvaló!

péterapó # 2006.04.17. 09:52

pocak !

Egy büntetőper ésszerűtlenül hosszú elhúzódása miatt személyhez fűződő jogaid megsértése miatt lindíthatsz kártérítési pert.
Célszerű először "csak" a jogsértés megállapítását kérni.( Megyei, Fővárosi Bíróság hatáskörébe tartoznak az ilyan perek)
..ha ezt megitélték...a jogalap birtokában megkóstolhatod alperesedet 1-2 millió Ft nem vagyoni kártérítés iránt.
(Ptk 75,76,78,84,)
Egy indokolatlanul elhúzódó eljárás sérti emberi méltóságodat is.
A tisztességtelen hosszúságú eljárás miatt ...
adataid szerepelnek a bűnügyi nyilvántartásban ( büntetőeljárás alatt állók nyilvántartása) ..ha érdekel írj egy privát üzenetet..megírom,hogy tudhatod meg.

Egyébként a Strasbourgi gyakorlat az eljárás idejét a gyanusítástól számolja.
Könnyen megállapítják,hogy a részes államok "nem kellő szorgalmatossággal jártak el az ügyben"


Polgár légy, ne alattvaló!

Nick Name # 2006.04.16. 16:34

A Strassbourgi Bíróság viszont nem az eljárás "abszolút" hosszát fogja vizsgálni, hanem azt, hogy voltak-e oloyan inaktív szakaszok az eljáráson belül, amikor indokolatlanul nem csinált semmit a bíróság.


Nick Name

ObudaFan # 2006.04.16. 12:12

A Strasbourgi Bírósághoz fordulj szerintem.

pocak # 2006.04.14. 04:25

Köszönöm, Péterapó.
Csak ez nekem egy kicsit túl általános.
Olyam konkrét jogszabály van-e a büntető ügyekre, mint amit idéztem a polgári esetek kapcsán a Pp-ből?
Vagyis milyen jogszabályra hivatkozzam, ha kártérítési igénnyel keresetet kívánok benyújtani büntetőper ésszerű időn kívül eső elhúzódása miatt?
Tudom, hogy létezik már a kifogás jogintézménye ez ügyben, mind polgári mind büntető ügyeknél, de én nem a kifogásra gondoltam. Mert az egyrészről csak a folyamatban lévő ügyekre vonatkozik, másrészről csak egy megállapítás az elérhető eredmény, meg talán egy kicsit a bíróság nógatása.
Én viszont méltányos elégtételt biztosító kártérítésre gondolok, ahogyan az a Pp. 2. §-ben szerepel.

Tud vki segíteni?

péterapó # 2006.04.14. 01:31

Alkotmány 7. § (1) bek.
A Magyar Köztársaság jogrendszere elfogadja a nemzetközi jog általánosan elismert szabályait, biztosítja továbbá a nemzetközi jogi kötelezettségek és a belső jog összhangját.

8. § (1) A Magyar Köztársaság elismeri az ember sérthetetlen és elidegeníthetetlen alapvető jogait, ezek tiszteletben tartása és védelme az állam elsőrendű kötelessége.

70/K. § Az alapvető jogok megsértése miatt keletkezett igények, továbbá a kötelességek teljesítésével kapcsolatban hozott állami döntések elleni kifogások bíróság előtt érvényesíthetők.


Polgár légy, ne alattvaló!

pocak # 2006.04.13. 11:12

Az emberi jogok és alapvető szabadságok védelméről szóló egyezményben a következő áll:

6. cikk - Tisztességes tárgyaláshoz való jog

  1. Mindenkinek joga van arra, hogy ügyét a törvény által létrehozott független és pártatlan bíróság tisztességesen nyilvánosan és ésszerű időn belül tárgyalja, és hozzon határozatot polgári jogi jogai és kötelezettségei tárgyában, illetőleg az ellene felhozott büntetőjogi vádak megalapozottságát illetően.
  2. cikk - Hatékony jogorvoslathoz való jog

Bárkinek, akinek a jelen Egyezményben meghatározott jogait és szabadságait megsértették, joga van ahhoz, hogy a hazai hatóság előtt a jogsérelem hatékony orvoslását kérje az esetben is, ha e jogokat hivatalos minőségben eljáró személyek sértették meg.

A Polgári perrendtartásban megtaláltam ennek hazai változatát a polgári jogi perekre nézve:

Pp. 2. § (1) A bíróságnak az a feladata, hogy - összhangban az 1. §-ban foglaltakkal - a feleknek a jogviták elbírálásához, a perek tisztességes lefolytatásához és ésszerű időn belül történő befejezéséhez való jogát érvényesítse.
(3) Az (1) bekezdésben foglaltak teljesítésének elmulasztása esetén a fél - az alapvető jogait ért sérelemre hivatkozással - méltányos elégtételt biztosító kártérítésre tarthat igényt, feltéve, hogy a sérelem a jogorvoslati eljárásban nem orvosolható.

Van a hazai szabályozásban a büntetőügyekre is hasonló alkalmazás, ahogyan azt az Egyezmény is deklarálja?
Tehát ha egy büntetőper húzódik ésszerűtlenül hosszú ideje, lehet ezért kártérítési pert indítani itthon?