gyanúsított kihallgatása


RDani # 2006.11.08. 12:55

Kérném a tisztelt Forum szakembereit segítsenek válaszukkal az alábbi ügyben.
Nem tudom hogy ez elsősorban családjogi ügyvéd, vagy büntetőjogi ügyvéd kompetenciája.
Van egy bírósági ítélet egy felemelt gyerektartás díj összegéről, valamint az gyerektartásdíj hátralékról. A határozat pontosan leírja, hogy a gyerektartásra kötelezett összes kötelezettsége 30 hónapra visszamenőleg 30 x (havi gyerektartás) = 1 000 Ft. A határozat szerint a felek egyetértettek abban, hogy a 16. hónaptól a kötelezett összesen 600 Ft-ot fizetett (mert a bíróság ettől a naptól kérdezte). A határozat indoklása azonban figyelmen kívül hagyta, hogy 30 és 16 hónap közötti időszakban is fizetett a kötelezett 380 Ft gyerektartást, (összesen: 980) tehát a tartozása csak 20 Ft és nem 400, ami a határozatban áll. Tehát amikor a tartozást számolták akkor összesen 30 hónapot vettek figyelembe, amikor viszont a tartásdíj fizetéseket, akkor csak 16 hónapot. A kötelezett ezt a fiktív tartásdíj hátralékot nem fizette ki, mert nyilvánvaló volta a hiba. Az ítélet óta a kötelezett elvesztette állást és van 10 Ft tényleges elmaradása.
A tartásra kötelezettnek minden befizetési bizonylata megvan 30 hónapra visszamenőleg, tehát igazolni tudja pontosan a befizetéseit.
A tartásdíjra jogosult rendőrségi feljelentést tett a Btk. 196. §. 1 bekezdés szerint, kiskorú sérelemére elkövetett tartás elmulasztása vétségével. Az idézést a rendőrség a vétség megalapozott gyanúja miatt ki is küldte.
Van-e lehetőség a kihallgatáson igazolni a tényleges befizetéseket, és így tisztázni az ügyet, vagy a rendőrség ragaszkodni fog az ítéletben leírt 40 Ft gyerektartásdíj hátralék kifizetésének elmulasztáshoz a bizonyítékok ellenére?