Büntetlen előélet?


V_Sandor # 2007.01.09. 18:53

Tiszteletem Hölgyek,Urak! Kérdésem a következő lenne: egy büntetőeljárásból kifolyólag pénzbüntetést kaptam (5 ember közül az 5.rendű voltam),a kérdésem az lenne,hogy emiatt még lehetek katona,rendőr,vagy tűzoltó? Ugyebár ott büntetlen előélet a feltétel,de sajnos nem vagyok tisztában azzal hogy a pénzbüntetés minek számít. Az ügyvéd azt mondta az erkölcsim tiszta lesz. De ez asszem nem feddhetetlenség... A negyedrendűt felvették a Zrínyi Nemzetvédelmire,ő is pénzb. kapott... Segítségüket előre is köszönöm!

kea4 # 2007.01.09. 21:42

Nem vagyok jogász. De ha a "kollégát" fölvették, akkor talán nagy baj nem lehet. Esetleg ki kell kérni az erkölcsi bizonyítványt, aztán kiderül, hogy mi van benne.

Üdv:
KEA.

ObudaFan # 2007.01.09. 22:51

Az attól függ, mennyi idő telt el.

Nem létesíthetô szolgálati viszony azzal, akinek a büntetett elôélethez fûzôdô hátrányok alóli mentesítésétôl számított 3 év még nem telt el. Nem létesíthetô szolgálati viszony azzal sem, akivel szemben a bíróság közügyektôl eltiltás, lefokozás, szolgálati viszony megszüntetése büntetést szabott ki, vagy lefokozására, illetôleg szolgálati viszonyának megszüntetésére fegyelmi fenyítésként került sor, a bírósági, illetve a fegyelmi határozat jogerôre emelkedésétôl számított három évig.

A törvény erejénél fogva áll be a mentesítés
pénzbüntetés esetén az ítélet jogerôre emelkedésének napján.

V_Sandor # 2007.01.10. 18:28

Ennél rosszabb nem is lehetneFél év. De azért köszönöm a segítséget

andidem # 2007.01.13. 14:02

Meggondolatlan testverem aki biztonsagi or kapott egy levelet a a rendorsegtol, hogy nem kaphatja meg az igazolvanyat erre az evre mert buntetoeljaras alatt van. Az tortent, hogy kivagta a szomszed haza elott levo fat es nem adta neki oda. Az meg feljelentette igy lopas miatt fojak felelosegre vonni a targyalason. Szeretnem megkerdezni hogyan lehetne elsimitani a dolgot hogy ne legyen nagy penzbirsag sebelole es , hogy tovabbra is tudjon biztonsagi orkent dolgozni? Eleg ha vissza adja a fat darabokban? Vagy mar az sem segit. Kerem adjanak tanacsot mert mar megbanta es fel, hogy buntettett elo eletu lesz es nem vallalhat tobbe orkodest emiatt.Koszonet elore is.

ObudaFan # 2007.01.13. 14:04

A legjobbat azzal tesz magának, ha teljes egészében megtéríti a kárt. Ha még egy kicsit húzódik a vádemelés, akkor kérje azt is, hogy közvetítői eljárást indítsanak.

andidem # 2007.01.13. 19:22

Koszonom valaszat. Mi az a kozvetitoi eljaras? A birosagtol kell kerni? Meg nem kaptuk meg az idezest a birosagra csak egy ertesitest, hogy mivel vadoljak. Ha megkerem a szomszedot , hogy vonja vissza a feljelentest az meg lehetseges vagy mar ilyenkor mindenkeppen le kell folynia targyalasnak?

monalisa1 # 2007.01.13. 20:35

A két fél között közvetít egy harmadik személy - mintegy békéltet-, és ha meg tudnak egyeznek a felek egymással, pl. egy méltányos összegű kártalanításban, ezzel lezártnak tekintendő az ügy.

A közvetitői eljárást a bíróság rendelheti el, kérésre, és jogász a közvetitői személy., olcsóbb mint egy bíróság előtti jogvita...

Ha jól tudom a büntetőeljárásoknál f.év január 1-től van erre mód, és akár még a börtönbűntetést is elkerülheti valaki - természetesen csak kisebb fajsúlyú bűncselekmények elkövetése esetében -, ha a bíróság helyett a közvetítői eljárást kéri és ekként rendeződik le az ügy.

Aztán fizet mint a katonatiszt..., vagyis pénzzel megválthatja magát.

Én csak egy laikus hozzászóló vagyok - lásd a fentiek -, de egy fa kivágása legfeljebb ha szabálysértési pénzbüntetést eredményez.

monalisa1 # 2007.01.13. 20:41

Mielőbb le kell rendezni ezt az ügyet, a szomszéddal is, a hatóságnál is, és onnantól már nincs bűntetőeljárás alatt. Azt hogy az igazolványát erre az évre megkapja-e, azt nem tudom, de a véleményem: egy fa kivágása túl nagy bűntetés lenne, hogy a munkájától/megélhetésétől ellehetetlenüljön egy egész évre.

herceg # 2007.01.14. 09:51

Amennyiben vele szemben folyik a büntetőeljárás, úgy biztosan kihallgatták már gyanúsítottként bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatt a rendőrségen. Ha ez nem történt meg, úgy ellene jelenleg nem folyik büntetőeljárás, így nincs akadálya annak, hogy személy és vagyonőri igazolvány iránti sikeres kérelemmel forduljon az illetékes rendőrkapitánysághoz. Persze lehetséges, hogy már ki lett hallgatva gyanúsítottként (hiszen bíróságot emlegetsz) és így a nyilvántartásból ez tudomására jutott az engedélyező rendőrhatóságnak és ezért utasította el a kérelmét. A jogszabályi feltételek egyike, hogy az igazolványt kérelmező ellen nem folyik büntetőeljárás két évi vagy ennél súlyosabb szabadságvesztéssel fenyegetett szándékos bűncselekmény miatt. Amennyiben sikeres lesz a közvetítői eljárás vagy más okból a büntetőeljárás befejeződik és az ügyben bármilyen határozat születik, úgy azt kell néznie az engedélyező hatóságnak, hogy milyen büntetést vagy intézkedést alkalmaztak vele szemben, mert ez már egy másik akadály, nevezetesen a bűnügyi nyilvántartásban való szerepeltetés, ami nem azonos a büntetett előélettel! Ennek a szabályozásnak az az indoka, hogy megakadályozza olyan személyek vagyonőri tevékenységét, akikkal szemben elsősorban vagyon elleni vagy más, a törvényben felsorolt (2005. évi 133 tv.) bűncselekmény miatt büntetést vagy intézkedést alkalmaztak. Az engedélyezésnek mindegyik csak ideiglenes akadálya, amennyiben a büntetőeljárást megszüntetik vele szemben, egyből lehet újból kérelmezni az igazolvány kiadását. Büntetés vagy intézkedés alkalmazása esetén, ezek nemétől függően, a bűnügyi nyilvántartásról szóló törvény rendelkezései szerinti nyilvántartási idejéig, de legalább a jogerős határozattól számított 3 évig nem kaphat igazolványt.

andidem # 2007.01.14. 11:33

Koszonom a hasznos tanacsot le se tudom irni, hogy milyen halat erzek azokkal szemben akik szenteltek az idejukbol ram ,mig egy ugyved kapasbol el akart kerni 5000 ft-ot egy felvilagositasert. Internet egyre tobb meglepetest tartogat szamomra.

Lhotse # 2007.01.15. 10:48

Bocs, én 15.000,- Ft-ot kérek! :)

jamy # 2008.12.21. 09:31

Jó napot kívánok mindenkinek! Én csak azt szeretném kérdezni, hogy szeretnék katonának jelentkezni megkaptam a fedhetetlenségit abban benne volt, hogy a bűnügyi nyilvántartás részét képező büntetőeljárás alatt állók nyilvántartásában és a kényszerintézkedés alatt állók nyilvántartásában nem kezelünk adatokat, a bűntettesek nyilvántartásában az alábbi adatokat kezeljük:
Garázdaság Bűntette Társtettesként
Elkövetési idő:2004.07.05
Intézkedés:1 év próba időre bocsátás
Selejtezés:2009.06.14

A selejtezés mit takar? Törölnek a rendszerből? Erkölcsit azt kapok és kaptam is már.
A garázdaság tudtommal nem bűncselekmény vagyis ezzel nyugtattak a rendőrök és a drága bírónő is aki 18éves gyerekfejemre egy életre megbélyegzett ezzel.

Ebben kérnék én segítséget,mert teljesen össze vagyok zavarodva, állitólag ez nem priusz, de hát még is szerepel a nyílvántartásban. Van ennek elévülési ideje vagy ez míg élek elkísér. Tűzoltóság katonaság mentősök rendőrség Bvop Vpop mindenhol kikötés a büntetlen előélet. Én büntetett előéletű lennék?:S

hunfrakk # 2008.12.21. 10:33

1.) a garázdaság bűntette bűncselekmény

2.) a próbára bocsátás nem büntetés, hanem intézkedés, ezért kapsz "tiszta" erkölcsi bizonyítványt

3.) ha egy állást megpályázol, oda "csak" erkölcsi bizonyítványt kell benyújtanod, abban pedig az szerepel, hogy "bűntettesek nyilvántartásában nem szerepel", így ez a feltétel kipipálható

(garázdaság bűntettét követted el, ami bűncselekmény - de büntetést nem, "csak" intézkedést, a próbára bocsátást kaptad, ez "szerencse")

Azt, hogy a "selejtezés" mit jelent pontosan e témakörben, azt 100%-os pontossággal csak az ezen adatokat kezelő, nyilvántartó szerv tudja megmondani

Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala - Bűnügyi Nyilvántartó
www.nyilvantarto.hu
Tel: 455-21-45 vagy 455-21-51

E támakörben ha többet szeretnél tudni, olvasd el az erről szóló törvényt
link:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

hunfrakk # 2008.12.21. 10:36

rögtön pontosítanék is

nem azért kapsz tiszta erkölcsi bizonyítványt
mert csak intézkedést kaptál büntetésül,
hanem azért mert az elévülési ideje
a próbára bocsátásnak egy év,
az pedig már letelt

jamy # 2008.12.21. 17:33

Ezek szerint akkor én büntetett előéletű vagyok?
Ez valaha elévül vagy magyarul egy életre elástak engem?

hunfrakk # 2008.12.21. 21:21

A próbára bocsátást elrendelő határozat
jogerőre emelkedésétől
számított egy év ha eltelt
akkor büntetlen előéletű vagy

ha erkölcsi bizonyítványodban az szerepel,
hogy bűntettesek nyilvántartásában nem szerepel,
az azt jelenti, hogy büntetlen előéletű vagy

nyilvántartóban valószínüleg
az előzmények előzményei is még fel vannak tüntetve

selejtezés napja, amikor ezt is kitörlik, és teljesen tiszta lesz minden (attól függetlenül, hogy jelenleg nincs "priusz" stb.)

jamy # 2008.12.21. 22:45

Köszönöm az információkat! És elnézést kérek, ha néha érthetetlennek tűntem, de mindenem, hogy egyenruhás munkám legyen, szeretnék segíteni az embereken és a tűzoltósághoz és a mentőkhöz is feltétel a büntetlen előélet. Ezért voltam kiváncsi ilyen mélyre menőkig a dolgokba. Ott nincs átvilágitás, de a rendszerbe belenéznek és, ha ott szerepelnek az adataim akkor sajnos búcsút inthetek az álmomnak.

horbot # 2009.02.06. 08:56

Tisztelt Hölgyek, Urak!
Abban a kérdésben szeretném segítségüket kérni, hogy 2000-ben a bíróságtól kaptam 100.000 ezer Ft pénzbüntetést, amit be is fizettem, most szeretnék jelentkezni felvételre a tűzoltósághoz.Ez a pénzbüntetés vajon befolyásolja a felvételemet?Akkor az ügyvédem azt mondta, hogy büntetlen előéletűnek számítok, de van-e esetleg ennek kihatása a felvételemre?
Válaszukat előre is köszönöm!

ObudaFan # 2009.02.26. 12:32

Az erkölcsiben nem fog látszani, ha erre gondolsz.

ObudaFan # 2009.02.26. 16:53

Ha őt kötelezik, akkor ő mindkettővel szemben.

hátén # 2009.02.26. 17:13

Hali.Lenne egy kérdésem, elöször elmesélem a sztorit.
Volt bnőm feljelentett , mert a nekem kölcsön adott biciklijét telefonját karkötöjét szakitás után nem tudtam neki vissza adni , mert már nincsennek meg.
Ezért ő feljelentést tett ellenem.
Kijött 3 rendőr házkutatásra.Nem találtak nállam semmit ,és mikor átadta nekem a határozatot amire rá volt irva hogy a bíró vagy ki .. házkutatást rendelt el , még az véltem felfedezni hogy meg vagyok gyanusitva a házukbol ismeretlen körülmények között eltünt több arany ékszer eltulajdonításával is..
Most fognak majd valamelyik nap felhivni , hogy mikorra kell bemennem vallomást tenni.
Amit ténylegesen én " tüntettem el" magyarul elhagytam..az a kerékpár és a karkötö ( vékony arany).
Nem rendelkeznek olyan bizonyítékkal tudtommal amivel az aranyakat rám tudnák bizonyítani.Az édesapja az anyja és a testvére állitása alapján lett ez a feljelentés.A feljelentésben kisebb értékü lopás a vád amely értéke 120.000 Ft. Kérdésem , hogy szerintetek milyen jellegü büntetésre számítsak.Pénzbüntetés vagy fogház?Előre is köszönöm a válaszokat. e-mail : csakk_ugy@citromail.hu

ObudaFan # 2009.02.26. 20:34

Én az ő helyében azt perelném, aki fizetőképes, és nem érdekelne, hogy utána ő hogy intézi el a másikkal.

hátén # 2009.02.26. 21:05

Obudafan, vagy saint válaszoljatok kérlek.
köszönöm.

Grád András # 2009.02.26. 21:39

Hátén!

Nem igazán derül ki az írásából a tényállás. Az "elhagyás" se világos. Otthagyta a biciklijét meg az aranyláncát az út szélén? Nem hangzik túl életszerűnek. A vádat sem látom. Lopás? Sikkasztás? Ha megkerülnénk, az nyomatékos enyhítő körülmény lenne. Az elkövetési érték alapján, ha még nem volt büntetve, valószínűleg pénzbüntetés lesz a vége. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu