Lehet hogy akotmánysértő a hitoktatás?!


Leiterjakab # 2004.06.14. 15:20

Viszont vedd figyelembe, hogy a különböző vallások szellemében évezredek óta nevelik fel a gyermekeket és nem állíthatnánk, hogy minden emberből akit egy vallás tanításainak megfelelően nevelnek fel, az egy erőszakos, szellemi zavaros, örült lenne. Legfeljebb az emberek 1-1,5% lesz kattant (pl. gyilkossági hajlam, nagyzási mánia, hazug stb.) az emberek többgsége függetlenül attól, hogy milyen nevelést kapott normális, nem akar embert ölni, nem viselkedik kihívóan erőszakosan stb.

A vallásos nevelés nem tesz senkit gyilkossá stb. Nézz körbe körül magad körül.

A vallás nem alkotmányellenes (leszámítva az olyan vallási közösségeket melyek kifejezetten az állam megdöntésére vagy a személyek bántalmazására irányul - a de a vallások többsége nem ilyen.) A pornómozi és a vallás pedig nem azonos.


Leiterjakab

Qnkor # 2004.06.09. 19:25

Én úgy tudom hogy jogállamban azonos kvalitásu dolgok azonos elbírálás alá kell hogy essenek. A szülői szuverén döntés is korlátozható ha az a gyermek mentális vagy tesi fejlődését káros irányba befolyásolja.
Pl. nem itathaja alkohollal, vagy nem viheti pornómoziba. Itt nem a gyermek akaratával ellentétes kényszerről van szó, hanem a nem kialakult itélőképesség szélsőséges befolyásolásáról. A károsságról csak annyit hogy Pl. az egyik, a hitoktatás legfőbb alapjául szolgáló könyv a biblia olyan szélsőségesen brutális cselekményekkel van tele, mint népirtás, gyilkosságok, kínzások, faji megkülönböztetés. Ha eről személyiségfejlődéssel foglakozó szakembert (gyermekpszichológust) kérdeznénk, nagy valószinüség szerint károsként értékelné. Például legalább az az egyenlő elbírálás illetné, mint az általad emlitett (12) karikás műsorokat.
Főleg hogy mindezt még csak meg sem próbálják meseként, vagy mitológiaként beállitani. Az oktatók szerint ez az egyetlen és elfogadható igazság.
Egy jogállamban mi mentesít az egyenlő elbírálás alól?
Ebben az összefüggésben mért nem érvényesülhet a hivatkozott alkotmánybírósági határozat?

Leiterjakab # 2004.06.09. 10:41

Ne fogd fel ennyire radikálisan a dolgot. Ha a szülő beíratja a gyerekét hittanoktatásra, akkor ez az ő szuverén döntése, a szülőnek szülői felügyelete alapján joga van megválasztania azt, hogy gyermeke milyen világnézeti nevelésben részesüljön: szekuláris vagy katolikus, református vagy izraelita iskolába járjon-e és szekuláris iskolába jár akkor beírathatja a gyereket hittanoktatásra. Tehát nem kell ezt a gyerek akaratával ellentétes ideológiai befolyásáolásának tekinteni, különben is ha jobban belegondolunk a szekuláris iskola is közvetít egy eszmét, méhgozzá a világi-szekuláris életfelfogást. Badarság az, hogy a vallás károsan befolyásolja a gyermek szellemi fejlődését, ne vedd ezt egy kalap alá a sárga (12) karikás műsorokkal...


Leiterjakab

the big cat # 2004.06.09. 10:33

?????

Mióta kötelező a hitoktatás?

Qnkor # 2004.06.09. 06:52

Napjaink egyre nagyobb problémájának tartom, a gyermekek személyiségfejlődésének káros befolyásolását. Mivel a kiskoruak még nem rendelkezhetnek kellő mérlegelő képességgel, igy teljes visszaélés történik döntésképtelenségükkel. Hiszen már akkor súlyosan befolyásolják személyiségfejlődésüket amikor még képtelenek fölfogni, hogy a későbbi életükre mindezek milyen kihatással vannak. Történik mindez akkor, amikor még a televízióban, és egyéb médiákban is törvényi rendelkezések alapján felhívják a szülök figyelmét az esetleges nem kívánatos pszichológiai hatásokra. Zajlik mindez szervezetten, sokszor állami, önkormányzati intézményekben,iskolában névleges fakultativitással.

"Az Alkotmány 67. §-a értelmében az államnak a gyermeket a fejlődésére káros hatásokon kívül az olyan kockázatvállalásoktól is meg kell óvnia, amelyekkel kapcsolatban életkoránál (az ettől függően feltételezett testi, szellemi, erkölcsi és társadalmi érettségénél) fogva nem képes megismerni és értékelni sem a választható lehetőségeket, sem pedig választása következményeit saját személyiségére, illetve későbbi életére és társadalmi beilleszkedésére (ABH 1996, 74.)."

Lehetséges-e hogy egy jogállamban nem kerül azonos elbírálás alá a hitoktatás, az egyéb személyiségfejlődést befolyásoló tényezőkkel?
Mit lehet tenni ez ellen?