Mennyi illetéket kell fizetnem?


Cola # 2007.02.06. 16:37

uniqua, nézd meg a www.ingatlanjog.hu oldalt

Uniqua # 2007.02.06. 16:08

Vagyonátruházási illeték építkezés esetén, de hogyan?
Társasházi lakáshoz telek tulajdoni részt vásárolnék a közeljövőben és az eladóval, mint vállalkozóval kötnék külön szerződést a kivitelezésre. Szerződéskötés után a jogutódlást be kell jelenteni az építési hatósághoz, ezáltal én is építtető leszek. Ez fontos, mert nem kész lakást vásárolok.
Az építkezés már most folyamatban van, hamarosan a tetőtéri szint következik.
Az illeték törvény szerint, építkezés esetén 15 millió Ft-ig illetékmentes 4 éven belüli használatbavételi engedély beszerzése esetén.
Kérdésem. Ha a négyzetméter alapján kalkulált – kulcsra kész lakásár - meghaladja a 15 m-Ft-ot kell-e fizetnem? Netán az adásvételi szerződésben foglalt ingatlanárat kell figyelembe venni, ami csak töredéke az összértéknek? Ezt bonyolítja, hogy a számítás alapjául az Illeték. Hiv. által (bocsánat, most már az APEH az illetékes januártól) kalkulált értéket veszik figyelembe a számításnál.
Akkor zavarodtam össze, amikor az illeték hivataltól kért telefonos megkeresésre azt a tájékoztatást kaptam, hogy csak a tetőszerkezet megléte után kössek szerződést, mert akkor mentesülök az illetékfizetés alól? Ezt ellenőrzik a szerződés kötés dátumából és az építési napló bejegyzéséből.
Ha tud valaki pontos információt erről, esetleg magyarázatot, azt szívesen veszem. Sürgős lenne! 

_Lala_ # 2007.02.02. 00:09

"Takarékbetét nem adóköteles

Takarétbetét öröklése nem illetékköteles.

buta # 2007.02.01. 22:46

Pénzt takarékbetétben tárolni és végrendeletben ráhagyni arra, akire akarják. Takarékbetét nem adóköteles, minden más igen.
Vagy egyszerűen csak kp...

amatőr # 2007.01.31. 21:37

Pl. - elvileg - illetékfizetési kötelezettség.

Ld. Itv. 11. § (1)

Az ajándékozási illeték tárgya:

  1. ingatlan ajándékozása,
  2. ingó ajándékozása,
  3. vagyoni értékű jognak ingyenes alapítása, ilyen jognak vagy gyakorlásának ingyenes átengedése, továbbá az ilyen jogról ellenszolgáltatás nélkül történő lemondás.

(2) Az (1) bekezdésben felsorolt ajándékozás csak akkor esik ajándékozási illeték alá, ha arról okiratot állítottak ki, vagy ingó ajándékozása esetén okirat kiállítása ugyan nem történt, de az egy megajándékozottnak jutó ingó forgalmi értéke a 150 000 forintot meghaladja. Az ilyen ajándékozást az illetékhivatalhoz 30 napon belül be kell jelenteni. A bejelentésre a 91. § (3)-(4) bekezdése az irányadó.

amatőr # 2007.01.31. 21:34

Miért akartok szerződést ÍRNI az ajándékozásról?

favágók # 2007.01.31. 20:56

Nem utánam örökölnek, hanem a nagyszülő után. Majd! Értékpapirt és készpénzt.Mivel jár az ajándékozási szerződés megkötése?

amatőr # 2007.01.31. 18:07

Készpénzt? Értékpapírt? Utánad?

favágók # 2007.01.31. 10:40

Nagyobb összeget örökölnek majd a gyerekeim. Érdemes e ajándékozási szerződést kötni előre - ha van egyáltalán ilyen -, ebben az esetben milyen mértékű az illeték? Vagy egyszerűen csak az adott összeget kell átteni az örökösök számlájára?

buta # 2007.01.28. 23:28

Lala, Roni04 nagyon köszönöm a válaszokat, sokat segítettetek!

Roni04 # 2007.01.28. 11:30

Az a lényeg, hogy a szerződésben legyen mindenképpen rögzítve, hogy az ingatlan eladásából származó jövedelmet másik lakás vásárlásra lesz fordítva. Egyébként az illetfizetés a következő:
Lakástulajdon vásárlása esetén, ha a magánszemély vevő a másik lakástulajdonát a vásárlást megelőző vagy azt követő egy éven belül eladja, az illeték alapja a vásárolt és az eladott lakástulajdon - terhekkel nem csökkentett - forgalmi értékének a különbözete. Ha a magánszemély vevő egy éven belül több lakástulajdont vásárol, illetve értékesít, akkor az illeték alapját képező értékkülönbözet megállapításánál minden egyes lakásvásárlással szemben a szerzést közvetlenül megelőző vagy követő - a fizetésre kötelezett számára kedvezőbb illetékalapot eredményező - egyetlen értékesítést lehet figyelembe venni. Amennyiben a magánszemély vevő a további lakásvásárlásaival szemben az előbbi feltételeknek megfelelő, további lakásértékesítést nem tud igazolni, e lakásszerzések illetékkötelezettsége az általános szabályok [21. § (1)-(2) bek.] szerint alakul. E bekezdés alkalmazásában nem minősül tehernek a lakástulajdonhoz kapcsolódó haszonélvezet, használat joga.
(6) Ha az (5) bekezdés szerint megállapított értékkülönbözet nagyobb a vásárolt lakástulajdon forgalmi értékénél, az illeték alapja a vásárolt lakástulajdon forgalmi értéke.

_Lala_ # 2007.01.28. 11:15

Igen, a 6/20-ad rész értéke után kell fizetned ajándékozási illetéket, ha ingyenesen mondanak le a haszonélvezetükről.

A helyes megoldás egyébként az, hogy az eladáskor, az eladóval együtt, ellenérték fejében mondanak le a vevő javára (gyakorlatilag az eladó felek a tulajdonos és a haszonélvezők lesznek a szerződésben és mindenki megkapja a vevőtől a maga részét). Ekkor nem kell kifizetni az extra illetéket, a vételárat pedig utána minden további nélkül odaadhatják Neked.

buta # 2007.01.28. 10:30

köszönöm a választ!
Tehét, akkor vagyonszerzési illetéket kell fizetni. :-( De csak azután, amennyivel nőtt az ingatlan értéke a haszonélvezeti jog lemondásával?
gondolom az sem lesz kevés :-((((

Roni04 # 2007.01.28. 10:13

Főszabály szerint kell fizetni. Ugyanis az illetéktörvény 11. § (1) bekezdése szerint ajándékozási illeték tárgya:

  1. ingatlan ajándékozása,
  2. ingó ajándékozása,
  3. vagyoni értékű jognak ingyenes alapítása, ilyen jognak vagy gyakorlásának ingyenes átengedése, továbbá az ilyen jogról ellenszolgáltatás nélkül történő lemondás. Azért kell, mert a haszonélvezeti jog, teher. Ha arról a jogosult lemond, akár ingyenesen, akár ellenérték fejében, az ingatlan tehermentessé válik, és azáltal nő az értéke.

Az más kérdés, hogy ha eladás és vétel is van, bár akkor is kell vagyonszerzédi illetéket fizetni, mert vagyont szereztek. Adózni nem kell az ingatlan eladásából származó bevétel után.

buta # 2007.01.28. 10:03

Segítsetek!
A következő a problémám :
van egy lakásom, amin szüleimnek haszonélvezeti joga van. A lakást el kívánom adni és egy másikat venni feleségemmel közösen.A szüleim lemondanak a haszonélvezeti jogukról az eladással együtt, de egyes vélemények szerint kell illetéket fizetni, más vélemények szerint nem.
Nekik az ingatlan értékének 6/20-ad része "jár" melyről lemondanak a részemre. (odaajándékozzák nekem ezt az összeget, ingatlanvásárlás céljára) A 6/20-ad a haszonélvezet miatt jár nekik.
most akkor kell illetéket fizetni, vagy sem, ha az ajándékba kapott "összeget" én lakás vásárlására fordítom?
előre is köszönöm a válaszokat!
buta

Kovács_Béla_Sándor # 2007.01.27. 12:27

Garázs nem játszik.

benko laszlo # 2007.01.27. 11:37

A ház vételára amit meg szeretnék venni 30 millió Ft.

  • 13,5 millió Ft-ért fogom eladni azt a lakást amiből fogok költözni. (Ezt 10 évvel ezelőtt vettem 2,7 millióért, és akkor természetesen fizettem illetéket)
  • 2,5 millióért eladom a garázsomat ami után 4 évvel ezelőtti vételkor szintén megfizettem az illetéket (2,0 millió 10 %-a, mivel nem lakóingatlan!!)

Tehát a különbözet a 30 millió és a 13,5+2,5 között 14 millió, amit kölcsönből és megtakarításból fizetek
Mennyi illetékre számíthatok ?

Köszönettel:

László


viktor