külföldre költözött személy SZJA bevallása


Loren # 2007.02.23. 13:08

Kedves Józsi!

Szívesen megcsinálnám, de én pécsi vagyok, és lehet, hogy te bp-i lennél?

Szerintem, telefonkönyv, hívj fel egy helyi könyvelőirodát, és minden kétséged elszáll!

Ha nem sikerül, max elpostázod nekem....

De, akkor e-mailben értekezzünk!

K. Laura

bjdodo # 2007.02.23. 12:38

Szia Loren!

Koszi az infot, sokat segitettel :-)

> Az nem jutott eszetekbe, hogy megkerestek egy könyvelőt, v adótanácsadót aki ennek a töredékéért szakszerűen kitölti nektek a megfelelő bevallást?

Igazsag szerint filozok ezen folyamatosan, terveztem is, hogy utananezek, de en a "toredek" dolgot tobbszorosnek felteteleztem. Gondoltam eloszor felterkepezem a lehetosegeket, es azt tartottam a legdragabb formanak. Amugy ha Te ismersz ilyen konyvelot (vagy Te is ez vagy), es elvallalnad az esetemet, akkor ezt megdumalhatnank.

Ha a koltseg a 100e forint toredeke, arra meg is van a fedezet, mert a 2 honap miatt sztem eleg sok adoeloleg-visszaterites jarna (programozo vagyok, es csak 2 honapot dolgoztam...), az egesz osszeget Rad irnam, csak tudjam le ezt a dolgot.

Ha erdekel Teged, vagy mast az eset, akkor leygszi jelentkezz!

Koszi az infot meg1x,
Jozsi


bjdodo

Loren # 2007.02.23. 12:03

Az nem jutott eszetekbe, hogy megkerestek egy könyvelőt, v adótanácsadót aki ennek a töredékéért szakszerűen kitölti nektek a megfelelő bevallást?
bjdodo, amit említesz 4 kategóriát, hidd el, hogy egy könyvelőnek abszolút egyértelmű, és világos.
Ez egy nagyon komoly, felelősségteljes szakma: én a helyedben nem állnék neki...
(Egyébként ott kezdődik a dolog, hogy van adószám, és van adóazonosító jel. Az utóbbi mindenkinek alanyi jogon "jár", az adószám pedig valamilyen bevételszerző tevékenység végzéséhez, az APEH-tól igényelt szám...)
Gyanítom, ha ilyen kérdést teszel fel, akkor neked nincs adószámod...

bjdodo # 2007.02.23. 11:09

Hello

Na megtalaltam az apeh honlapjan, ha valakit erdekel, 100e forint a max buntetes. Viszont azt nem irtak, hogy ez egyszeri buntetes, vagy addig buntetnek, amig nem toltom ki a papirt. Ellenben nekem 100e forint meger 3 ora verejtekes papirmunkat, csak ha mast is erdekel a dolog, fogalmam sincs, hogy is van ez.

Nekialltam nyomtatvanyt letolteni, egybol 4 kategoria fogadott:

maganszemely

  • Adoszammal nem rendelkezo
  • Adoszammal rendelkezo, aki nem alanya az altalanos forgalmi adonak
  • Adoszammal rendelkezo, afafizetesre nem kotelezett
  • Afafizetesre kotelezett

Na remek. Hogy en melyik vagyok? Semmi kis kerdojel, link magyarazattal. Dontse el az allampolgar. Meg van 3 honapom, remelem addig kisilabizalom...

Udv,
Jozsi


bjdodo

bjdodo # 2007.02.15. 14:24

Kedves Mindenki!

Tavaly február végétôl nem dolgozom Magyarországon, májusban kiköltöztem Írországba. Valójában abban a tudatban voltam (tévesen), hogy az utolsó cégem majd elintézi az adóbevallást, de rájöttem, hogy ez nem így van, sajnos már az ADAMról is lecsúsztam. Valamit tennem kell, de nem tudom, mi a legjobb, ehhez kérnék segítséget. Vagyis:

  1. Mi van, ha nem küldök be adóbevallást? (az adót a cég befizette) mi a max büntetés?
  2. Ha csinálok adóbevallást, mi a helyzet a külföldi jövedelemmel? Fel kell tüntetni?
  3. Ha nem kell feltüntetni, akár vissza is igényelhetném az adó nagy részét? (a 2 hónap miatt a havibérem nem érte el éves viszonylatban a minimálbért) Ez nem okoz -e valószínûleg ellenôrzést? (amihez nem szívesen mennék haza...) Esetleg ha nem kérem vissza, amiatt leszek gyanús?

Köszönöm a segítségüket!

Üdvözlettel,
Józsi


bjdodo