magánszemély adószáma


Dr.Attika # 2007.02.16. 20:20
SolnesM # 2007.02.16. 20:13
Köszönöm az infókat ! Akkor az a baj, hogy már több mint tiz éve nem adózott. No majd megszerezzük. Illetve még egy elvi kérdés - nekem az egyik
  • az azonosító jel --egy kis plasztik lapon van, a másikat meg egy papíron adta meg a hatóság -- egy tevékenység bejentése kapcsán. Igy elvileg, ha megkerülne a nejem adó azonosítója, ami ugye nem változik, nyert az ügy . Rá kellene irni egy kérelemre -- ami mostanában a sláger - hadd ne mondjam !
No kösz mondenkinek.
Dr.Attika # 2007.02.16. 17:01

Magánszemélynek- ha nem egyéni vállalkozó- adóazonosítójele van.

amatőr # 2007.02.16. 16:46

Az adóazonosító jel

11. § (1) Az adóazonosító jelet az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (a továbbiakban: állami adóhatóság) képezi.
(2) Ahol más jogszabály adószámot említ, azon 1997. január 1-jétől a vállalkozási tevékenységet, illetőleg általános forgalmi adó köteles tevékenységet folytató magánszemély adóazonosító jelét is érteni kell.
12. § (1) Az adóazonosító jelről kiadott hatósági igazolvány az adóigazolvány.
(2) Az adóigazolvány tartalma:

  1. családi és utónév,
  2. anyja neve,
  3. születési hely, idő,
  4. adóazonosító jel,
  5. a kiállítás kelte.

13. § (1) Az állami adóhatóság az adóigazolványt hivatalból állítja ki, és legkésőbb 1996. szeptember 30-ig megküldi annak az adózó polgárnak, aki a nyilvántartásában szerepel.
(2) Az az adózó polgár, aki az adóigazolványát az (1) bekezdésben megjelölt időpontig nem kapta meg, illetőleg aki első ízben 1996. évben szerez adóköteles jövedelmet, az adóigazolványt a természetes személyazonosító adatait és lakcímét tartalmazó kérelemmel igényelheti az állami adóhatóságtól.
14. § Az állami adóhatóság az 1996. szeptember 30-ig megküldendő adóigazolványt a személyiadat- és lakcímnyilvántartás központi szervének a nyilvántartásából átvett adatok (családi és utónév, anyja neve, születési hely és idő) alapján állítja ki.
15. § Az adóigazolványt a polgár köteles megőrizni, és annak adatait felhívásra - személyazonosságának hitelt érdemlő igazolása mellett - megismerhetővé tenni az adóhatóság, valamint az adózással kapcsolatban adatszolgáltatásra kötelezett szerv számára.
16. § Ha a polgár birtokából az adóigazolvány kikerül, e tényt haladéktalanul be kell jelenteni az állami adóhatóságnak.
17. § Az állami adóhatóság az adóigazolványt bevonja, ha

  1. a polgár elhalálozott,
  2. az országot véglegesen elhagyni szándékozó polgár az adójának soron kívüli megállapítását kéri,
  3. az adózó által felhasznált adóigazolvány hamis vagy hamisított, illetve az adóigazolványba bejegyzett adatok tévesek vagy hamisítottak,
  4. az abban lévő adat megváltozott.
amatőr # 2007.02.16. 16:18

A lakóhelye szerinti APEH-tól lehet kérni, szerintem akár levélben is.

SolnesM # 2007.02.16. 16:00

T. topikozók - hozzáértők !
az lenne a kédésem, hogy az un. adó aznosítót honnan tudom megszerezni ?
Nekem van kettő is, adó azonosító ill. adó szám is, de a nejemnek, aki nyudíjas - már vagy 10 éve nem adózott, nem tudjuk van e és hogy hol !
Tehát kéne olyan azonosító szám - olyan kis plasztik lapon van.
A kormányzati 189 -es nem ér egy kalap sz.... t sem, félóra várakozás után bejenlentették, hogy túlterhelt a vonaluk és megszakadt a hivásom !
Üdv. mindenkinek
SM