Kit büntethet meg az APEH?


Avita # 2007.07.16. 13:11

Mivel a bérleti díj tekintetében a vállalkozó kifizető, ezért valóban el kellett volna kérnie a nagymama adóaz. jelét már a kezdet kezdetén. Hogy a nagyi ezért bírságot kapna, azt nem hiszem, max behívják és kis ejnye-bejnye... Feltéve, hogy beadott szja bevallást és abban az ingatlan bérbeadásból származó jövedelmét feltüntette.

jogiforumer # 2007.07.15. 11:04

Helló

A mamának is meg nekem is adóazonosító jelünk van, adószámunk nincs. A bérleti díjat teljes egészében a fagylaltozó tulajdonosa az én nevemre küldi, mely nettó 20 000 Ft, a fenn maradó 5000 Ft-ot kézhez sem kapom, mivel ő adózza be az állam felé. A szerződésben is levan fektetve, hogy amit nekem küld az nettó, és hogy az adózás őt terheli. Ez jól van így ugye? Amit most a maától kér adóazonosító jelet, az azért fontos számára, mert amig nem került elő a végrendeletet a dédmamának, addig a nagymama nevére küldte a bérleti díjat, de nem tudta a nagymama adóazonosító jelét, és azt mondja a bérlő, hogy ez kell az APEH-ek, és ha a mama nem mutatja meg neki az ajánlott levélben való felszólítására az adóazonosító jelét, úgy a nagymamát büntethetik meg 100 000 FT-ra. Ez igaz e? Magam részéről úgy gondolom, hogy őt büntetnék meg, mivel hubát követett el, hogy amikor a mama nevére kezdte el küldeni a bérleti díjat, nem kérte el az adóazonosító jelét, Tehát ő mulasztott, és nem a mama, és hogy ebből kifolyólag csak őt marasztalná és büntetné meg az APEH. Persze ehet az is, hogy mind a kettőt elmarasztalná, de én ezt nem tartom annyira valószínűnek.

Dr. M. Tóth Zoltán (törölt felhasználó) # 2007.07.14. 13:03

Szia!

Az első dolog amit tisztázni kell, az adókártyán az adóazonosító jel van és nem az adószám. Az adószámot külön kell igényelni, jelen esetben ingatlan bérbeadásra. Ha lesz a nagymamának adószáma akkor számlát is tud a bérbeadásról adni, ennek az a következménye hogy adóköteles bevételre tesz szert, a vállalkozó viszont költségként tudja a bérleti díjast elszámolni.

jogiforumer # 2007.07.13. 20:14

Ennyire nehezett kérdeztem ? :)

jogiforumer # 2007.07.10. 13:36

erre valaki tud valami választ ? A mama már türelmetlen :)

jogiforumer # 2007.07.09. 21:13

Helló!

valahol régebben talán levolt írva a dolog, de hogy könnyen átlehessen tekinteni, mégegyszer nagyvonalakban, az előzmények:
2006. november5.-én elhunyt a dédnagymama. Hátra hagyott egy kertes házat, melynek a telkén egy vállalkozó bérelt egy 25 m2-es területet, és arra fagylaltozót épített. Miután a dédmama meghalt a vállalkozó nagymamámnak küldte a havi nettó bérleti díjat. Viszont a nagymamámnak nem kérte el az adószámát, ami ráaádsul el is kallódótt. Azóta volt némi változás, előszőr is előkerült egy végrendelet, melynek értelmében dédmama ház felét nagymamámra a másik felét pedig rám hagyta, a fagylaltozó bélreti díját pedig egészben rám hagyta. Azóta meg is kötöttük az új bérleti szerződést. A családnak meg a brlőnek nem éppen túl jó a viszonya, így kissé gyanakvóan fogadtuk a vállalkozó azon megállapítását mely szerint, neki szüksége van a nagymamám adószámára, mert különben a mamát megbünteti az APEH. Azt leszögezem, hogy az adókártya elvesztését már a nagyanyám hetekkel ezelőtt jelezte az APEH felé, befizette a 2200 Ft illetéket. Viszont mivel rossz a viszony a nagymamám és a bérlő között arra gyanakszunk, hogy valójában az APEH őt büntetné meg, mivel akkor nem is kérte az adószámot. Azt pláne nem hisszük, hogy a vállalkozó a mamának akarna jót. A kérdésem az lenne, hogy kinek van igaza az ügyben, és ki számíthat büntetésre kettőjük közzül? A vállalkozó azt is mondta, hogy 1 hetet vár aztán ajánlott levélben szólítja fel a mamát, illetve, hogy a büntetés 100 000 Ft-ig terjedhet.