nyugdíjpénztár - adójóváírás


laurea # 2007.08.20. 03:42

először is tisztázzuk, hogy milyen adókedvetményről beszélünk!

  1. a fizetésből levont 8,5% kötelező nyugdíjjáruláknak már évek óta nincs kedvezménye
  2. az önkéntes nyugdíjpénztári befizetésnek van kedvezménye, csakhogy 2006. jan 1-től a bevallásban meg kell adni az önkéntes nyugdíjpénztárat és oda utalja az apeh; így szól az szja. tv.
  3. a fenti kedvezmény csak az összevont adóalapot terhelő adó erejéig terjed.

magyarul, ha nincs fizetendő adó, akkor adókedvezmény sem lehet, nincs negatív adó

Lyonee # 2007.08.01. 12:25

Az önkéntes nyp. kedvezményezettje a nyugdíjpénztártól kérjen segítséget. Ez az összeg, ha megjár a nyugdíjpénztárba kerül vissza és a kedvezményezett eldönti, hogy felveszi vagy átkéri a saját önyp-ba a számlán lévő összeget. Szerintem jár az avt., az APEH le akarja nyúlni az adókedvezményt, vagy a bevallást kitöltő személy béna.
Nem az APEH fizeti vissza, csak akkor lehet kérni az APEH-tól, ha megszünt tagi számlára történt az utalás, ekkor a nyp visszautalja az APEH-nak.

finci67 # 2007.08.01. 08:24

Az igazolás be lett küldve az Apehnak. Az elhunyt személyek adóbevallását az apeh csinálja meg. A kiküldött határozatban semmit nem említ miért nem foglalkozott a nyugdíjpénztári jóváírással. Gondolom a törvényes örökös tehetne nyilatkozatot? De telefonon azt mondták nem jár ez a pénz. De csak telefonon! Holott írásban kérték a választ milyen törvényre hivatkozva nem jár az adójóváírás!
Tehát most jár a jóváírás vagy nem? Ha nem jár milyen törvény alapján nem jár az örökösnek?

Lyonee # 2007.07.31. 18:10

1995. évi CXVII. törvény
a személyi jövedelemadóról
44/A. § (1) Az önkéntes kölcsönös biztosító pénztár magánszemély tagja az adóbevallásában tett nyilatkozat vagy az adóhatósági adómegállapítás céljából tett nyilatkozat keretében tett külön nyilatkozat, munkáltatói adómegállapítás esetén a munkáltatónak átadott nyilatkozat alapján rendelkezhet az összevont adóalapja adójának az adókedvezmények levonása után fennmaradó részéből a következők szerint meghatározott összegek átutalásáról (önkéntes kölcsönös pénztári nyilatkozat):

  1. az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztár(ak)ba az adóévben az általa a tagi jogviszonyára tekintettel nyugdíjbefizetett összeg (ideértve a munkáltatói hozzájárulás adóköteles részét is), valamint az egyéni számláján jóváírt, e törvény szerint az adóévben megszerzett egyéb jövedelmének minősülő összeg együttes értékének 30 százaléka, de legfeljebb az adóévben 100 ezer forint (annál a magánszemélynél, aki 2020. január 1. előtt tölti be a jogszabályok alapján reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt, 130 ezer forint),

Az adóvevallásban kellett volna megjelölni azt a nyugdíjpénztárat, ahova a jóváírást kérik, mert tőbb pénztárnál is lehet önkéntes mnypszámlája valakinek. Aki nem jelölte meg azét az APEH nem is utalta sehova. Az adóbevalláshoz a nyp által az egyéni befizetésekről küldött igazolást is mellékelni kellett.

finci67 # 2007.07.31. 17:29

Senki nem tudja? Engem is érdekelne a dolog.

Finci

Rial # 2007.07.30. 09:38

Önkéntes nyugdíjpénztárba eseti befizetés után adójóváírás érvényesíthető-e, ha időközben a befizető elhunyt, az örökös kérte az APEH-tól az elhunyt adómegállapítását. Az adójóváírás állítólag nem érvényesíthető, mivel nyilatkozni kellett volna, hogy melyik pénztárba kerüljön átutalásra az adójóváírás. Ismer valaki ilyen SZJA törvényt?
Előre is köszönöm. Rial