Értékbecslő kft. - számlaellenőrzés


oszka # 2007.09.17. 08:49

Szia. No, hát nem tudom hogy végzett-e. Mindenesetre szkennelt állapotban megvan náluk, ezt a nő mondta. Ez pedig valamiféle szándékot mindenképp feltételez. Mindenesetre az adóhatóságnál megérdeklődöm, hogy is van ez a dolog. Talán kötöttek megállapodást értékbecslő cégekkel hogy utólagosan ellenőriztetik velük a számlákat? Vagy a bank nem fogadja el az APEH álláspontját és egy kft-vel (pénzért) ellenőriztet, amit aztán majd elfogad?
Bár, ha azt nézem, a bank az építési hatóság engedélyét sem fogadja el. Kéri, megköveteli a használatba vételi meglétét, de azért kiküld egy műszaki szakértőt (szintén az én pénzemért), hogy az is megnézze a házat. És ezt sem értem, csak lenyelem a békát. Mert hogyan is láthatna mélyebben a "szakértő" a dologba, mint a hatóság, aki még vízmintát is vetetett, kérte az összes közmű hozzájárulást, kint volt ellenőrizni...
A szakértése azt jelentette, hogy ott volt kb. 10 percig, és csinált néhány fényképet.

Sasfioka # 2007.09.17. 08:30

Oszka!

Honnan tudod, hogy az a bizonyos értékbecslő kft. valóban végzett számlaellenőrzést? Az, hogy az van a számlán... (tény, hogy ha nem végzett, mire fel számláz)
Tehát nem feltétlen látták ők azt a számlát.

SF

oszka # 2007.09.17. 07:28

2006. nyarán építési hitelt + lakásépítési kedvezményt (régi szocpol) igényeltünk, társasházi építéshez. A hitel és az állami támogatás folyósításához a szükséges számlákat benyújtottuk, miután az APEH igazolást beszereztük (ennélkül a folyósítás meg sem történhetett volna).
Viszont építési hitel lévén a használatba vételi engedély megszerzése után utalja a bank a visszatartott összeget. Ennek jött el most az ideje. A használatba vételi engedélyt bemutattuk a banknak, aki kiküldte az értékbecslőt utólagos értékbecslésre + műszaki szakértésre. Az értékbecslő viszont ezeken felül Számlaellenőrzés címén még 5.000,- Ft-ot kért. Ennek jogosságával kapcsolatban van kérdésem, mivel az állami támogatásokról szóló törvényben azt az utalást találtam, hogy ezen számlákat legkésőbb az utolsó kölcsönrész folyósításáig be kell mutatni , illetve hogy az állami adóhatóság részére a számlák átadásra kerülnek ellenőrzés céljából.
Mivel mindkét feltétel teljesült, nem értem, hogy egy értékbecslő Kft. most, utólag az APEH által már ellenőrzött számlákon mit, és milyen jogcímen ellenőriz és egyáltalán hogyan juthatott hozzá a számláink másolatához? Mert bár írásban hozzájárultunk a hatóság részére történő átadáshoz, a kft. nem hatóság.
Mielőtt a pénzintézetnél illetve az értékbecslő kft-nél reklamálnék, szeretnék pontos információt szerezni erről. Az igazságérzetem azt diktálja, hogy nem volt jogos egy ilyen számlaellenőrzésért pénzt kérni, de annak elvégzését sem tartom jogosnak egyenlőre.

A választ köszönöm, Tisztelettel: H.Judit