banki hitel kamatszámítása


bigdady # 2007.11.04. 09:03

hát igen. szinte minden bank a hitelnél 360-nal oszt. betétnél pedig 365-tel.

kivéve asszem a rafit. Nála a hitelnél is 365 nap van.

amúgy meg szerintem csak a szerződésből nem megmondható. Gondolom van egy olyan pontja a szerződésnek, hogy ami itt nincs leírva az a bank hirdetményében van benne.

monalisa1 # 2007.11.03. 18:57

És amikor szökőév van (...), vagyis a február csak 28 napos, az is le van vezetve a szerződésben mint képlet?

Csak kérdeztem, különösebb konkrétum nélkül.

tomsi # 2007.11.03. 17:35

Köszönöm szépen mindenkinek az eddigi hozzászólásokat, bár a kérdéseimre nem kaptam még választ (kbd postját pedig nem is értem...). Mindebből azt szűrtem le, hogy nem jól tettem fel a kérdést. Úgyhogy egy kicsit több információ:

A szóban forgó hitel egy halasztott tőketörlesztésű hitel napi kamatszámítással. A megjelölt összeg a türelmi idő alatti fizetési kötelezettség (tehát csak kamat + kezelési költség), ami a halasztás alatt fix, csak az aktuális törlesztési időszak (hónap) hossza változtatja (mert napi kamatszámítású). A szerződésben foglalt (és az idézetben szereplő) 307,05 CHF összeg úgy jön ki, hogy [tőketartozás * kamatláb * napok száma]/365, ahol a napok száma harmincegy.

A kérdéseimet azért tettem fel, mert a banki fizetési értesítőben egy 31 napos időszakra vonatkozóan 311,32 CHF fizetési kötelezettséget jelölt meg - mégpedig azért ennyit, mert ő a fenti képletben 365 helyett 360-nal végzi az osztást. A képlet szerepel a bank Hirdetményében, ebből a szemszögből nézve tehát jogos lehet a számítási metódus alkalmazása. (Egy banki jogász pontosan erre hivatkozna, mint ahogy tette is, amikor rákérdeztem - de ebben nincs semmi furcsa, hiszen neki ahhoz fűződik érdeke, hogy ezt nyilatkozza. Ezért kértem, hogy banki területen dolgozó jogászok ne válaszoljanak, hiszen nekik "hivatalból kötelességük" ezt az álláspontot képviselni.)

Én viszont tényleg azt szeretném tudni (ahogy amúgy ezt megkérdeztem már egy beadványban a PSZÁF-től is, ami egyelőre még folyamatban van, vagyis még nincs rá válasz), hogy csak és kizárólag a szerződés (idézett) szövegét megvizsgálva meg lehet-e mondani, hogy egy pontosan 31 nap hosszú időszakra vonatkozóan mennyi a türelmi idő alatt fizetendő (fix = kamat + kezelési költség) CHF összeg?

Elnézést, hogy elsőre szűkszavú voltam, most talán már jobban érthető a kérdésem.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.11.03. 08:04

Úgy szeretem, mikor a kérdező megszabja, ki válaszoljon, ki ne... Pedig azon maximának, hogy "aki fizet, az pityegtet" első posztulátuma, hogy aki nem fizet, az viszont ne nagyon pityegtessen.

bigdady # 2007.11.03. 07:13

gondolom ez egy annuitásos hitel vagyis a törlesztőrészletekben már benne van a tőke és a kamat is egészen a futamidő végéig. Ezzel visszaszáolva kaphatnád meg hogy pontosan mekkora a kamat.

Vagy fogd a szerződött összeget meg a szerződéskori kamatodat és anniutásos módszer szerint számítsd ki ahány év van addig, hogy mennyit kell visszafizetned és az van visszaosztva az összes hónappal. szerintem.

Fix kamatnál a kamat nem változhat. Csak az árfolyam miatti törlesztőrészlet.

Változó kamatnál pedig még a kamat is változhat az árfolyammal együtt.

Mivel 31 napra van számolva ezért ennél csak kevesebb lehet elvileg hiszen 30 és 28 napos hónapok is vannak.

monalisa1 # 2007.11.03. 00:15

Nekem változó kamatozású svájci frank kölcsöntartozásom van - autóhitel, ott a "kisbetűsben" nincs külön 31. napi kitétel., ahogy havonta "araszolgat" a tőketartozásom, olyképpen a kamat is százalékosan - és mindkettő a t.havi devizaárfolyam szerint.

Megmondom őszintén nem is tudom mi a különbség a mindvégig fix összegű kamat és a futamidő egésze alatti változó kamatláb között, külön is figyelemmel arra, hogy amikor/ahogy változik a devizaárfolyam, a fix összegre megállapított kamat is csak kénytelen változni.

tomsi # 2007.11.02. 22:24

Tisztelt Joghoz Értő Fórumozók!

Egy banki hitelszerződésben a következő bekezdés határozza meg a hitel után fizetendő kamat mértékét:

"A törlesztés (kamat) havonta fizetendő együttes összege: 307,05 CHF, azaz háromszázhét egész öt század svájci frank, amely a napi kamatszámításra tekintettel az adott törlesztési esedékességi hónap napjai számának függvényében változik. Az Adós tudomásul veszi, hogy ezen összeg tájékoztató jellegű, az 31 napos hónapot figyelembe véve került megállapításra, így az a tárgy hónap napjai számának függvényében változik."

Kérdéseim:

  • A fenti megszövegezésű bekezdés ismeretében meg lehet-e mondani egyértelműen, egy pontosan 31 napos időszakra vonatkozóan mennyi a fizetendő kamat összege?
  • Ha nem lehet megmondani, akkor mi okozza a bizonytalanságot, ami miatt nem egyértelmű a 31 napos időszakra vonatkozó fizetendő kamat mértéke?
  • A bekezdés megszövegezése alapján mi mindentől függhet az Adós által egy 31 napos időszakra fizetendő kamat mértéke?

Természetesen még több információval is szolgálhatok, de nem akartam már a legelején felesleges(nek tűnő) dolgokkal teletűzdelni a hozzászólásom.

Kérem, hogy aki a banki szférában praktizál, elfogultság miatt ne szóljon hozzá!

Köszönöm!