Adósság - Behajtás


Szatti # 2008.04.28. 10:24

Tisztelt Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni az alábbi témában, hátha valaki tud válaszolni:

Adós vagyok egy hitelnél, a volt párom az adóstársam. miután a Kapcsolatunk véget ért, azt az ígéretet tette, hogy a havi törlesztőrészlet felét fizetni fogja, mivel a felvett hitelt nagyjából közösen költöttük el.
Eltelt másfél év, és semmit nem fizet az úriember.
felvettem vele a kapcsolatot, amire nem reagált.

kérdésem az, hogy mivel az a lakcím, amelyben laktunk az együttélésünk során, eladásra került, így a banknál nincs módosítva az ő részéről. ez a kisebbik baj... én tudom az édesanyja lakcímét, ahova az úr állandóra van bejelentve, ezt le is adtam. (Bár a banki alkalmazott tájékoztatása szerint kizárólag az illető jelenthet be adatváltozást)

Második kérdésem, hogy mivel az úr a munkahelyét is megváltoztatta időközben, akkor hogyan fogják az ő fizetéséből (is!) tilatani a hitel fennmaradó részét?

Tudok-e tenni valami annak érdekében, hogy a jelenlegi munkaadójának a címére érkezzen a letiltás?

Egyébiránt a telefonszáma is megváltozott. Kicsit el vagyok keseredve...

Van egyáltalán a hiteleknél olyan pont a szerződésben, hogy az adós-kezes-adóstársnak kötelező minden adatváltozást bejelentenie?

Köszönök szépen minden választ.

Szatti

monalisa1 # 2007.12.28. 18:38

Szóval ameddig a vételár a bankszámlátokon meg nem jelenik, addig bármi közbejöhet, de reméljük a legjobbakat.

Máskor ha lehet ne adóssodj el (...), látod egy lakás látja kárát...

További minden jót!

L.Barbara # 2007.12.28. 17:21

Koszonom a valaszodat!

Remelem siman lerendezodik minden es tulleszek ezen az egeszen.

Megegyszer koszonom.

Barbara

monalisa1 # 2007.12.28. 17:02

Értem.

Nem valószínű, hogy a hitelező bankok idejekorán tudomást szereznének a lakás eladásáról - ha a vevő a kölcsönt nem valamelyikőjüknél veszi fel.

Az a 3 hét már nincs olyan messze, már amennyiben ennyi idő múltával tényleg elkezdi folyósítani a bank a vevőnek a hitelt, és remélve semmi sem jön közbe már...

Izdulj, és ha kezedben a pénz, egyből rendezd le a tartozásokat.

L.Barbara # 2007.12.28. 16:40

Az adasveteli szerzodest mar megkotottuk, 1 hettel ezelott, igy sajnos nem tudok ilyen jognyilatkozatot tenni. A foglalo 400.000 Ft volt, melynek a fele a testvereme lett( a gyamhatosag sem hagyta volna jova ha nem igy lett volna), a maradek 200.000 Ft pedig az ingatlanirodaé, igy sajnos nekem kezzelfoghatoan nem maradt penz a foglalobol.

A hitelszerzodes melyet a bankokkal kotottem a hitelkartyak igenylesekor nem kozjegyzoi okiratba fogaltak voltak hanem csak "sima" hitelszerzodesek amelyet a bankban irtam ala. Ebben az esetben a felszolitasok utan nem a birosag fog legkozelebb felszolitani es csak utan indulhat el az eljaras az ingatlan jelzalogositasara?

On szerint lehetseges az hogy a kovelessel rendelkezo bankok hamarabb jelzaloggal terhelik az ingatlant minthogy a hitelezo bank folyositana kb. 3 heten belul?

monalisa1 # 2007.12.28. 16:32

A foglalóval - amelynek bár fele a testvéredet illeti - javaslom mielőbb menj be abba a bankba amelyiknél a nagyobb hitel +kamat+költségek összegyülemlödtek, és részben rendezd a tartozást. (Adnak aznapi számlakivonatot, hogy a további tartozásod mennyi is még.)

A másik két banktól is kérj aktuális egyenleget a tartozásról.

Az adásvételi szerződésben tegyél jognyilatkozatot, hogy a vételárból téged megillető részből az egyik-, a másik- és a harmadik banknak elsőbbsége van a náluk fennálló tartozás teljes lerendezésének erejéig. Ami pénz visszamarad az a tiéd...

Mivel ingatlan adásvételnél kötelező ügyvéd közreműködése, az okirat megírása az ő dolga lesz.

Zökkenőbb mentes lenne, ha a vevő annál a banknál tudna hitelt felvenni amenyiknek leginkább tartozol. Így akár a jelzálog is kivédhető lenne.

L.Barbara # 2007.12.28. 15:54

Tisztelt Forumozok!

Szeretnem a segitseguket kerni. 2007.juliusa ota harom kulonbozo banknal hitelkartyatartozasom van, az egyiknel 350.000 Ft, a masik kettonel 150.000-150.000 Ft. Emelett egy 50.000 Ft-os felhalmozott mobiltelefonszamlatartozast is sajnos magamenak tudhatok. Sajnos a munkam elveszitese utan (2007. julius) nem tudtam fizetni ezen hitelkartyakhoz tartozo fizetesi kotelezettsegeimet, igy sorozatos felszolitasok utan a bankok ajanlott levelet kuldtek a cimemere, melynek tartalmat nem ismerem. (Tertivevennyel visszakuldtek a feladonak). Valoszinusitem hogy a hitelszerzodes felmondasat tartalmaztak a boritekok. Emelett a telefontarsasag eladta a koveteleset egy behajtocegnek akitol eloszor felszolito leveleket, kesobb pedig ajanlott leveleket kaptam.

Nemreg elhataroztam, hogy visszafizetem az adossagomat, igy eladtam a lakasomat, melyet a 17 eves hugommal egyutt birtokoltunk 50-50%-ban. Az adas-veteli szerzodest megkotottuk a vevovel, foglalot is kaptunk, am mivel a vevo banki hitelt vesz fel igy minimum 3 hetet meg varnom kell a folyositasra.

A kerdesem a kovetkezo lenne:
Lenne itt esetleg valaki aki megtudna mondani hogy az ilyen banki hitelkartya illetve telefonszamla tartozasok behajtasanak mi a pontos menete es a kulonbozo fazisok mennyi idot vesznek igenybe?

Sajnos nem tudom, hogy ezek a dolgok hogy mukodnek, illetve mennyi idot vesznek igenybe,igy aggodom, mivel szeretnem visszafizetni a tartozasaimat de attol tartok hogy a bank jelzalogot tehet a meg "felig" eladott hazra, igy megnehezitve a "zokkenomentes" lakaseladast illetve az azt koveto visszafizetest.

Nagyon szepen koszonom az esetleges valaszokat elore is:

Barbara