Fórum adózás, illeték és pénzügyek régebbi elöl     új hozzászólás


TB fizetés

anzsel # e-mail 2018.09.21. 18:08

Kedves Csibuk!

Minden képen rendezni kell a soraidat. Amint, már írtam, ha Magyarországon állandó bejelentett lakóhellyel rendelkezel, belföldinek számítasz.

A törvény szerint, aki belföldi, annak egészségbiztosítással kell rendelkeznie.

Abban az esetben nem kell itthon fizetni magad után egészségbiztosítási járulékot ha:

van munkaviszonyod, egyéb módon van biztosítási jogviszonyod, az Európai Unió és a Gazdasági térség valamelyik tagállamában dolgozol ott vagy biztosított és elégetettél a bejelentési kötelezettségednek.

Ha, jól értem Te 2005 ig. voltál itthon biztosított, utána harmadik államban dolgoztál, tehát itthon a Nav. részére kell visszamenőleg is megfizetned az egészségügyi szolgáltatási járulékot.(valószínű kb. 4 évre visszamenőleg kell fizetni, de kérhetsz részletfizetési kedvezményt is) Az E104-ben ezek után visszamenőleg szerepel majd a biztosítási jogviszonyod.

Az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetést meg kell szüntetni, ha bármelyik EU-s országban biztosított leszel. EGT-s adatlapot kell kitölteni, (bejelentési kötelezettség az EGT-ben munkát vállalók részére) ennek alapján szünteti meg a Nav. a járulékfizetési kötelezettséget (+ 18T1011 B lap).

Ezután kérjél E104-et, miután szerepel a 18T1011- nek az egészségbiztosítónál az ellátásra jogosultakról vezetett nyilvántartásában a bejelentés és a kijelentés.

Az EU-s törvények szerint az EU-ban, csak egy helyen lehetünk biztosítottak, csak egy helyen fizethetünk járulékokat.
Így abban az országban veheted igénybe a teljes körű orvosi ellátást, ahol biztosított vagy, itthon csak az EU-kártyádra veheted igénybe az orvosilag szükséges ellátást.

nonolet # e-mail 2018.09.19. 15:48

2005-től eddig voltál VALAHOL külföldön biztosított?

Ha igen azokról kell az igazolás.

Amikor nem volt külföldi, akkor az hazai biztosítás köteles időszak elvben.
De a KÖTELEZŐ "egyéni" járulék azonban csak 2012-től van (tudtommal) itthon "egészségügyi szolgáltatási járulék" néven.

Szóval rakd időrendbe az igazolásaid... a VALÓSÁGRÓL.

Ha az utóbbi 5 évre NINCS volt igazolt külföldi TB-d
akkor azt hazai tb-vel kell rendezned, mivel volt/van hazai lakcímed.

- -

A németet viszont ez szerintem nem érdekli.
Őt csak az izgatja, hogy MOST van-e?!

Mert az EU-ban nem lehet egyszerre két országban TB-d.
Ott kell legyen a TB-d ahol dolgozol, élsz életvitel szerűen.

Csibuk # e-mail 2018.09.19. 14:51

#anzsel, #nonolet,

Köszönöm a válaszokat!

Ma megjött az E104-es papírom amiben az van, hogy 2005-ig volt ("B.rész" 6 táblázat) biztosítási jogviszonyom.

A nemet biztosító pont azt szeretné látni, hogy biztosítva voltam-e korábban. Ha ezt beviszem a nekik akkor a hátsó udvaron falhoz állítanak és kivégeznek, gondolom?

Magyar lakcímkártyám nálam maradt, volt/van bejelentett lakcímem a kijelentkezés után. Orvosi ellátást nem vettem igénybe otthon és/de senki, soha nem jelentkezett, hogy fizessek...

Szóval, szerintetek ezt az E104-et elfogadják igy, vagy rendeznem kell először a magyar TB-vel az utolsó 4 (?) év elmaradását?

Köszönöm még egyszer!

anzsel # e-mail 2018.09.16. 09:14

Kedves Csibuk!

Azt írtad, hogy egy harmadik államban dolgoztál és itthon visszaadtad a magyar lakcímkártyádat, tehát nincs állandó lakóhelyed. Te magyar állampolgár lehetsz, de nem számítasz belföldinek a magyar törvények szerint, nem kell saját magad után fizetni egyéni járulékot a NAV felé, nincs bejelentési kötelezettséged. (fizetés feltétele az 1 éves bejelentett állandó lakóhely, neked ez nincs). Jelen esetben nem tudsz itthon társadalombiztosítást fizetni, csak önkéntes megállapodást tudnál kötni. A Tb. kártya az mindig a sajátunk marad illetve a taj a-számunk ameddig élünk. Ilyen kor a Taj szám érvénytelen. Nem kell leadni. A Magyar Tb. csak arról tud E 104 kiállítani, a német biztosító kérésére, hogy nem voltál itthon biztosított.

nonolet # e-mail 2018.09.12. 17:35

Kérj a világ másik végi biztosítótól IGAZOLÁST az ott fennállt/fennálló biztosításodról.

Ez úgy is kelleni fog másra is.
(pl. majd a majdani nyugdíjadhoz is, tehát őrizd)

- -

HA IGAZOLHATÓAN CSAK az EU-n kívül éltél
és az EU-ban nem tartózkodtál csak "turista"-ként
akkor az mentesít az EU belüli biztosítás alól.

Azonban ennek ellentmond a magyar cím megléte...
Innentől izgalmas az ügy.

A magyar TB alól is kijelentkeztél-e anno?
Van magyar TAJ számod?
Mi a státusza?

Csibuk # e-mail 2018.09.12. 14:27

Tisztelt Fórum!

Az elmúlt 10+ évet EU-n kívül, "nem egyezményes" (?) országban dolgoztam ahol volt (van) egészségbiztosításom.
Költözöm vissza az EU-ba és német biztosító kéri az E104-es papíromat, hogy biztosítva voltam eddig.

Itthon az első 1-2 évben fizettem magam után TB járulékot, majd a közvetkező 10 évben nem.

Magyarországról kb. 5 éve kijelentkeztem egy kormányablakban -azután ez a procedúra mintha megszűnt volna-, de a kijelentkezést már tudom igazolni mert a sárga-csekk típusú papírom már nincs meg.
Bejelentett lakcímem a kijelentkezéstől nem szűnt meg.

Kérdés: hogyan kell rendeznem a TB-s ügyeimet?
Kell mindenképp 5 éves visszamenőleges büntetést befizetnem a NAV-nak, vagy elfogadják, hogy biztosítva voltam a világ másik végén?

Köszönöm a válaszokat, tanácsokat előre is!

anzsel # e-mail 2018.08.25. 11:45

Szívesen Anhelll .

Üdv. Anzsel

Anhelll #   2018.08.24. 16:25

Köszönöm szépen a választ anzsel!

Így most már teljesen világos a dolog.

Üdv.Anhelll

anzsel # e-mail 2018.08.17. 07:45

A munkanélküli segély után is jár a 45 nap amig igénybe lehet venni az egészségügyi szolgáltatásokat, sőt a szolgálati időbe is beszámít. A segély adó köteles és vonják a járulékokat, azonban a 46 . naptól lép életbe a járulék fizetési kötelezettség, ( 18T1011 nyomtattvány 7320.- Ft/ hónap.

üdv. Anzsel

Anhelll #   2018.08.14. 16:46

nonolet

Rendben, értem, csak arra voltam kíváncsi, hogy ez a 45 nap vonatkozik-e a segély lejárta utáni részre is, vagy csak arra, ha munkaviszony szűnt meg és épp nem számított rá az illető.

nonolet # e-mail 2018.08.14. 16:18

Az általános lényeg...

HA éppen SENKI NEM FIZET utánad biztosítást, akkor neked kell!

Ennyi.

Anhelll #   2018.08.14. 15:56

Kedves Zengőbérci!

Nagyon szépen köszönöm a választ! Hálás vagyok érte. Így kicsit megnyugszom, mert az interneten sokat keresgéltem és mindenhol máshogy írták, vagy számomra nem volt egyértelmű.

Még egyszer köszönöm!

Zengőbérci #   2018.08.14. 14:46

Anhelll 2018.08.14. 13:52

Kedves Fórumozók!

Azzal a kérdéssel szeretnék hozzátok fordulni, hogy ha a munkanélküli segély folyósítási ideje lejár, akkor utána tényleg van 45 nap türelmi idő azzal kapcsolatban, hogy be kell jelenteni azt , hogy saját magamnak fizessem a tb-t?!

Előre is köszönöm a válaszokat!


T. Kérdező!

Igen. Pontosabban 45 napig külön egészségügyi szolgáltatási járulék fizetése nélkül is ellátják.

Ebtv. 29. §(9) Az egészségügyi szolgáltatás igénybevételére való jogosultság a Tbj.-ben meghatározott belföldi személy részére a biztosítási jogviszonynak, illetve a Tbj. 16. § (1) bekezdés a)–o) és s) pontjában meghatározott jogosultsági feltételnek a megszűnését követően

 1. 45 napig marad fenn, ha a jogosultsági feltétel a megszűnést megelőzően megszakítás nélkül legalább 45 napig fennállt,
 2. ha a jogosultsági feltétel fennállásának az időtartama 45 napnál rövidebb volt, akkor ezen időtartammal hosszabbodik meg,
 3. 45 napig marad fenn, ha a jogosultsági feltétel megszűnését megelőzően fennállt korábbi jogosultsági feltétel 45 napnál hosszabb ideig állt fenn és az utolsóként megszűnt jogosultsági feltétel nem állt fenn 45 napig, de a két jogosultsági feltétel fennállása között 30 napnál kevesebb nap telt el.

(10) A (9) bekezdésben foglaltak a biztosítás szünetelése esetén nem alkalmazhatók.

Az álláskeresési járadékban részesülő személy a Tbj. 5. § szerinti biztosítottnak minősül, ezért a fent, félkövérrel megjelölt rész alkalmazható.

Ebtv: A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény

Lásd még az itt leírtakat:

http://aktaforum.hu/showthread.php?…

Anhelll #   2018.08.14. 13:52

Kedves Fórumozók!

Azzal a kérdéssel szeretnék hozzátok fordulni, hogy ha a munkanélküli segély folyósítási ideje lejár, akkor utána tényleg van 45 nap türelmi idő azzal kapcsolatban, hogy be kell jelenteni azt , hogy saját magamnak fizessem a tb-t?!

Előre is köszönöm a válaszokat!

anzsel # e-mail 2018.08.10. 07:43

Kedves Fruzsi!

Ha, az utolsó munkahelyeden több mint egy hónapot dolgoztál akkor a június 21-re rá kell tenni 45 napot, addig volt tb.jogosultágod itthon, - zöld lámpád. Ami azt jelenti, hogy igénybe veheted ez idő alatt a teljes kőrű orvosi ellátást. Ezután, ha nem dolgozol itthon vagy az EU-ban, akkor fizetned kell saját magad után a Nav-nál. A külföldi pár napos munkát figyelembe se kell venni, mert nem történt bejelentés. Jelentkezz be egyéni járulékfizetésre. ahogy a munkaviszonyod megszűnt az azt követő 46. naptól és rendezve lesz a tb jogosultságod. Minden hónap 12-ig kell 7320. Ft fizetni mindaddig, amíg újra munkába nem állsz. A bejelentéshez 18T1011-es nyomtatványt kell kitöltened, a NAV- nál kapsz.

Üdv. Anzsel

nonolet # e-mail 2018.08.09. 21:51

fuzsi

Olvasmány....

Ezt jelenti az orvosnál a zöld, a piros, a kék és a barna lámpa
https://adozona.hu/…_a_ke_G548CP

fuzsi # e-mail 2018.08.09. 17:18

T. Ügyvéd!

A következő esetben szeretnék információt kérni.
Június 21-el megszűnt a munkaviszonyom belföldön, július 5-14-ig pedig külföldön dolgoztam. Betegség miatt nem tudtam tovább folytatni a munkát,ezért haza jöttem. A külföldi munka nem lett bejelentve az OEP-nek,mivel akkor még nem kaptam meg az E-Cardomat.
Sajnos a kezem miatt igénybe kellett vennem néhány eü ellátást és jeleztek felém,hogy a TAJ kártyám piros színű.
Valószínű,hogy a továbbiakban is igénybe kell vennem az eü ellátást,de a kezem miatt nem tudok dolgozni. Rendszeres jövedelmem nincs, a munkanélküli segély pedig nem jár már.
Az lenne a kérdésem,hogy az igénybevett ellátásokról utólag kaphatok számlát? Esetleg fordulhatok méltányossági kérelemmel ezügyben a navhoz?
Milyen lehetőségeim vannak Ön szerint?
Eddig nem fordult velem elő ilyen, tanácstalan vagyok ezügyben! Várom válaszát!

anzsel # e-mail 2018.08.06. 18:20

Kedves Marika!

Az a leg tisztább, ha előröl, kezded a bejelentési kötelezettséget.

 • Kérjen a fiad a német biztosítótól E-104-es nyomtatványt melyen leigazolják a biztosítási időszakot, - mikor kezdet kint dolgozni.(érdemes S1-es nyomtatványt is kérni, ami azt takarja, hogy a német biztosító megfinanszírozza az itthoni teljes orvosi ellátást, újra zöld lámpás lesz az orvosnál, ezt is le kell adni a Tb-nél.)
 • Ki kell tölteni egy EGT-s adatlapot, és az E-104es nyomtatvánnyal együtt le kell adni Budapesten a Teve utcában a tb-nél. Ebben az esetben inaktív lesz a Taj kártya, kék lámpás lesz. Az itt kapott lepecsételt nyomtatvány másolattal kell menni a NAV-ba és bemutatni az igazolásokat.( E 104-est is) Vigyétek az Ő általuk küldött határozatot is, így tisztázni lehet a tartozást.
 • Az S-1 nyomtatványt is a Teve utcában a Tb-nél kell leadni vagy a helyileg illetékes Járási Hivatalnál kell intézni az ügyeket.

Érdemes ezt megtenni, mert így itthon is igénybe veheti a teljes körű orvosi ellátást, nemcsak Németországban.

Üdv. Anzsel

Rexor # e-mail 2018.08.06. 11:43

"A német cég nem jelentette le a fiadat a magyar hatóságnak?" Az lett volna a meglepő, ha megteszi, mert nem sok köze van a német cégnek a magyar hatóságokhoz.

Ha egyszer már tisztáztad, elég lenne szerintem erre felhívni a figylemet, ugyanezeket az igazolásokat kellene újra benyújtani.

bugyuta # e-mail 2018.08.06. 11:19

wers
A külföldi cég nem jelentette, -de szerintem azt is pár év után letagadják a TB-nél.
Valóban a külf.igazolást elfogadják majd - NAV-nál bentjártam,csak azt a bejelentő nyomtatványt kell ujra kitölteni amitt akkor kellett mikor kiutazott Németországba. Határozottam tudom, még én töltöttem le a netről a papirokat, na de.... TB 2 éve már egyszer felszólitott, tisztáztam is velük az ügyet, s lám mégi megtalálnak ujra és ujra. Köszönöm, Üdv.N.Marika

wers # e-mail 2018.08.03. 15:44

Esetleg a külföldi járulék fizetési igazolást elfogadják-e.
El kell(ene)
A német cég nem jelentette le a fiadat a magyar hatóságnak?

bugyuta # e-mail 2018.08.03. 15:14

Segitséget kérek ha lehet a következők miatt:
2012-től Fiam Németországban dolgozik, melyről akkori bejelentési kötelezettségét teljesitette bizonyos nyomtatványon a TB járulék kapcsán.
Közben már kettős állampolgár lett. A NAV most a mai napon egészségü.járulék tartozásról hozott határozatot, mely szerint nem fizeti a TB járulékot 2012 -től. Hogy tudom az akkori bejelentést igazolni, ha erről nekem semmilyen iratom már nincs.Esetleg a külföldi járulék fizetési igazolást elfogadják-e. Egyáltalán letagadhatják, hogy mi bejelentést tettünk anno a TB-nél? Köszönöm ha kapok segítséget. Üdv. N.Marika

cincinnatus #   2018.07.10. 11:13

ezek után nem lehet senkinek kérdése

Kedves Anzsel!

És mégis van. :)

T. Kérdező!

 • Úgy tűnik, hogy nem olvasta el elég figyelmesen a válaszomat, illetve nem tanulmányozta az NEAK (leánykori neve: OEP) honlapján található tájékoztatót, amelyben ezt is olvashatja:

"A biztosítás megszűnését a külföldi
biztosító által kiadott, a szociális biztonsági rendszerek koordinálásáról és annak végrehajtásáról szóló uniós rendeletek szerinti formanyomtatványt (pl.: E104/S041), vagy egyéb igazolást köteles csatolni a biztosítási időszakról."

 • A munkaviszony megszűnésekor az angol munkáltatótól kapott ezzel kapcsolatos okmányokat.
 • Ezzel be kellett volna mennie az angol biztosítóhoz kérve, hogy a vonatkozó korrdinációs rendeletekben előírtt nyomtatványon (E104, vagy S041) a biztosítás tartamát igazolják le.

H-a nem tette meg pótolja.

 • Ha megtette csatolja.
 • Ha nem tette meg és nem tudja pótolni a NEAK szerinti nyomtatványt töltse ki, csatolja hozzá azt amilye van (angol munkaviszony igazolások), írjon egy kérelmet, amely szerint hivatalból kéri az angol biztosító megkeresését és az igazolás kiállítását...

További kérdéseivel forduljon a járási hivatal vezetőjéhez.

Kristu # e-mail 2018.07.10. 10:10

Kedves Cincinnatus!
Koszonom szepen a valaszt, de ezeket a dolgokat ertem. A kerdesem az, hogy hogyan tudom az angol egeszsegbiztositasomat megszuntetni es milyen modon tudom bizonyitani ezt?
Kosozonom a valaszokat

anzsel # e-mail 2018.07.10. 09:57

T. cincinnatus!

Gratulálok, nagyon szépen levezetted a tennivalókat, ezek után nem lehet senkinek kérdése -e téma körben, hiszen mindent meg írtál. A kétkedőnek csak szépen figyelmesen végig kell olvasni a leveled. Biztos vagyok benne, hogy
szinte minden kérdésére választ kap.