Fórum adózás, illeték és pénzügyek régebbi elöl     új hozzászólás


TB fizetés

myshka74 # e-mail 2018.04.18. 08:28

Nagyon köszönöm!

nonolet # e-mail 2018.04.17. 23:29

Itt okosodhatsz a magyar TAJ kártya állapotáról...

http://adozona.hu/…_a_ke_G548CP

Mint látható...

1.
a zöld és a piros esetén a magyar TB ingyen el fogja látni.

2.
A kék esetén lehet adott esetben némi térítés.
(a külföldi TB szabályok szerint)

3.
Csak a barna a fizetős.

- -

Ügyfélkapuval az interneten is megnézheti a státuszát.
https://ugyintezes.magyarorszag.hu/…sok/taj.html

Vagy irány egy doki és kiderül a státusza.

- -

A magyar TB-hez tehát KELL egy magyar TAJ kártya szám!

HA nincs nincs TAJ kártyája sem, akkor azt a

  • magyar állampolgár
  • magyarországi LAKÓHELY (állandó lakcím) esetén kérheti

- -

A rendezetlen jogviszonyt célszerű mielőbb rendezni!!!

Ehhez kell

  • vagy magyar TB jogalap (alkalmazott, vállalkozó, stb.)
  • vagy fizetni kell az EÜ szolgáltatási járulékot (7320 Ft/hó)

A korábbi időszak tartozásait
5 évre visszamenőleg hajtják be...
HA! kiszúrják a múltat.

Ha rendezi a jogviszonyát, akkor
van némi esélye, hogy a múltja elsikkad.

myshka74 # e-mail 2018.04.17. 17:05

Kedves Anzsel, vagy bárki, aki segteni tudna!

Tanácstalan vagyok az alábbi helyzetben és szeretnék információt kérni.
Nagyon kedves barátom évekkel ezelőtt külföldre távozott, mert ne talált itthon semmilyen épkézláb munkát. Előtte volt állása itthon és fizették is utána tudtommal a TB járulékot. 2015-ben Amerikába ment turista vízummal és ott is ragadt, feketén dolgozott évekig. Távozását nem jelentette be a megfelelő helyre, odakint nem lett fizetve utána TB. Néhány hónappal ezelőtt átjött Európába és egy hónapig Hollandiában dolgozott. Ott bejelentett munkaviszonya volt, adószámot is kapott, de gyanítom, hogy ott sem fizette a TB-t a munkáltató utána. A sors úgy hozta, hogy volt egy nagyon csúnya balesete a barátomnak és több, mint valószínű, hogy műteni kellene a lábát. Néhány nap múlva érkezik haza. A régebbi magyar TB státusza már nem aktív, viszont mindenképpen orvos kellene lássa, megröntgenezze a lábát és tényleg műteni is kellene. Arra pedig nincs pénze, hogy mindezt magán orvossal csináltassa. Azt már sikerült innen-onnan kihámozzam, hogy a NAV-nál kellene kezdeményezni a státusza megújítását azzal ha maga fizetné saját maga után a járulékot és akkor a státusza is aktívvá válna és jogosult lenne ellátásra. A baj csak az, hogy mivel neki elmaradt adótartozása van régebbről, ezért ha most bemegy a NAV-hoz, akkor nem csak az elmaradt adótartozást, hanem az elmaradt TB-t is ráverik. Ez akkor azt jelenti, hogy nem kaphat ellátást? Mit lehetne tenni, hogy megműthessék TB alapon a lábát?

A válaszotokat előre is köszönöm: myshka74

anzsel # e-mail 2018.03.09. 22:03

Kedves Tom889!
Sajnos valószínűleg nem tettél eleget -
Illetve, lehet, hogy nem helyesen, - a bejelentési kötelezettségednek. Ha, egy másik EU-s országban vagy biztosított és Magyarországon állandó lakóhellyel rendelkezel, amint meg van a másik országban a biztosítási jogviszonyod és kézhez kaptad a biztosítási kártyádat vagy csak a számát, itthon EGT-s adatlapon be kell jelenteni, hogy egy másik EU-s országban vagy biztosított. Ebben az esetben nem kell a NAV felé járulékot fizetni. Az EU-ban csak egy helyen lehetünk biztosítottak. Minél előbb tegyél eleget a kötelezettségednek és nem kell fizetned. Itthon ugyan nem vagy biztosított, de a biztosítás helye szerinti országnak az EU kártyájával veheted igénybe a szükséges egészségügyi szolgáltatásokat. Van mód rá, hogy itthon is teljes körű egészségügyi szolgáltatásra legyél jogosult. (Ha, befejezted kint munkádat, ugyan ez a bejelentési kötelezettség vár rád, hogy haza jöttél, és igazolnod kell a kinti biztosítási idődet.) Ha, gondolod azt is elmondom. Üdv. anzsel

tom889 # e-mail 2018.02.03. 10:32

2015-ben külföldön kaptam állást mint beosztott. 2016-ban lejárt a jogsim hazajöttem meghosszabbítani természetesen kibukott hogy a Eü hozzájárulást nem fizetem. 2015-ben küldtem levelet az oep-hez hogy EU országba költözök de úgy látszik süket fülekre lelt/ rossz nyomtatványt küldtem /nem tudom.
a héten kaptam a 2018-as évre a NAV-tól csekkeket hogy fizessem be.
mit tegyek? kormányablakon keresztül tudok intézkedni? van eü jogviszonyom EU országban akkor a nav miért követel tőlem EÜ hozzájárulást?főleg januárban az egész 2018-as évre...

nonolet # e-mail 2018.01.31. 09:03

Szomorú örökös

Szóval, hogy van ez a 09-es nyomtatvány téma?! a TB-vel.

nonolet # e-mail 2018.01.31. 09:02

Szomorúörökös

Ebből...

"Én most pl azon "izgulok" hogy egy cégben történt sikkasztásra mozdul-e a drága hatóság, mert nem biztattak az ügyben, pedig sokmilliós több éven át üzletszerűen elkövetett a buli."

...neked hogyan jön az ki, hogy ki a sikkasztó?

- -

Szomorú örökös # e-mail 2018.01.31. 06:44

facsiga77

Én se vagyok egy képzett jogász

Jaja, inkább egy gazember, aki épp arra utazik, hogy egy sikkasztást megússzon.
És még te adsz jogi tanácsot? Na ez az igazi közröhej! ;-)

Mellesleg pontos j-vel írják! Még egy nyavalyás helyesírás ellenőrző programra se futotta? :-D

Szomorú örökös # e-mail 2018.01.31. 06:41

plb1993

Egyébként megnéztem a 2017-es évre vonatkozó adóigazolást, amit a diákszövetkezet küldött:

Sorszám alapján azon a nyomtatványon, amit nonlet linkelt az 1, 5, 18, 21, 29, 36, 40, 44, 48, 61, 64, 65, 69, 76, 77, 79, 80-as mezők voltak kitöltve összeggel.

Én tévedtem egy kicsit, a jogviszonyod nem ebből fog kibukni, hogy már nem vagy diák. Az iskolának le kellett jelentenie a NAV felé tavaly október 31-i dátummal, hogy a jogviszonyod náluk megszűnt. Ez általában nem év elején, hanem havonta történik a bejelentett foglalkoztatottakról. Mivel a diákként történő foglalkoztatásod a diákszövetkezet részéről is jelentésre kerül, abból baj lehet, mert két, egymásnak ellentmondó adat kerül be és felfigyelhetnek rá, akár a rendszer maga is kidobhatja, bár erre kicsi az esély, mert ahogy sokan mondták, nálunk a TB tekintetében van a legnagyobb kupleráj az országban. Ezeket a bevallásokat a cégek, intézmények közvetlenül küldik be, erre neked nem sok rálátásod van, csak az eredménye fog látszódni a TB életútnál.

Sokan játszadoznak a diákigazolvány érvényesítésével, a magyar fiatalság már ilyen csaló típus lett, amikor még annyira nem látja át ennek a következményét. Ez pl. egy diákbérlet használatánál talán nem akkora gáz, főleg ha az ellenőr nem veszi észre a csalást. De ha igen, akkor ott is rendre nagy baj van belőle és rendőrségre kerül az ügy. Ha rám hallgatsz, akkor visszamégy a diákszövetkezethez és megpróbálod velük elsikáltatni a történetet. Az sem kizárt, hogy visszakérik a jogtalanul keresett pénzt, a további következményét nem tudom. Jobban jársz ezzel és inkább ne hallgass erre a rakás "képzett jogászra", akik gyakorlatilag arra próbálnak rávenni, hogy sunnyogj és majd magától megoldódik a dolog. Ha ők jönnek rá, abból sokkal nagyobb bajod származhat. Ne nyilvános bejegyzések útján tájékozódj, inkább írj privát emailt Rexornak és lehet ő sokkal használhatóbb választ ad erre.

Másutt is azt olvasni, hogy büntetlen előéleted miatt nagy valószínűséggel megúszhatod próbára bocsátással, de megvan a lehetősége súlyosabb büntinek is, pl. akár egy év börtön felfüggesztve és hasonlók. Szerintem nem éri meg.

facsiga77 # e-mail 2018.01.30. 23:53

plb:

Nem számít hogy kiiratkozol-e.
A lényeg hogy nem dolgozol diákként.

facsiga77 # e-mail 2018.01.30. 23:52

Szomorú örökös:

"Itt szó nincs különféle - általad említett - enyhébb büntetési fokozatok lehetőségéről. "

Ez azért a közröhely kategória.

Te tényleg azt hiszed, hogy minden közokirat hamisító 3 évet kap? :D
Ezek után még írsz is ide minősítgetni? :D

LOL

Én se vagyok egy képzett jogász, de ezért ezt egy jogi fórumon előadni...
Lehet át kéne nézned az nlc-re vagy az indexre.

plb1993 # e-mail 2018.01.30. 22:53

Utánanéztem és a diákigazolványom lejárta után, a 45 nap türelmi idő alatt (2017. nov.1-dec.15), is volt biztosításom. Tehát akkor erre a 2 hónapra még nem kellett a TB-t befizetnem igaz? Hanem januárban lett volna esedékes az első önálló befizetés. Ha most bemegyek a NAV-hoz, akkor simán töltsem ki az "ADAT- ÉS VÁLTOZÁSBEJELENTŐ LAP (18T1011)"-ot, hogy mostantól magamnak fizetem a TB-t?

Egyébként megnéztem a 2017-es évre vonatkozó adóigazolást, amit a diákszövetkezet küldött:

Sorszám alapján azon a nyomtatványon, amit nonlet linkelt az 1, 5, 18, 21, 29, 36, 40, 44, 48, 61, 64, 65, 69, 76, 77, 79, 80-as mezők voltak kitöltve összeggel. TB-ről egyik mező sem szólt. 2017-ben, már a NAV csinálta meg az adóbevallás tervezetét, nekem csak el kellett fogadnom. Ergo ez idén is így lesz. Mivel november-decemberben még biztosított voltam a türelmi időnek köszönhetően, így nem lesz feltűnő amikor a NAV készíti a tervezetet, hogy már nem diákként dolgoztam diákszövetkezetnél, hiszen a diákjogviszonyom türelmi ideje zajlott.

Mennyire jó a gondolatmenetem?

Egyébként már nem dolgozom a diákszövetkezetnél. Érdemes ki is iratkoznom szerintetek tőlük?

nonolet # e-mail 2018.01.30. 20:25

Attól, hogy igazam van nem kell így kiakadnod...

Válaszolhattad volna azt is, hogy:
Valóban, alkalmazottra nem vonatkozik a 09-es lap.

De ehhez emberből kéne lenned, aki belátja, ha téved.

Szomorú örökös # e-mail 2018.01.30. 19:59

nonolet

Fel bírod ezt fogni?! a zokniagyaddal... vajon.

Úgy látom, hogy ész tekintetében te se vagy elkényeztetve, sőt!
Egy szentjánosbogár fénye hozzád képest köztéri 6000 kelvines, 10000 lumenes LED-izzó.

Sötét bunkó majom paraszt vagy, az is voltál mindig és úgy fest, hogy már így fogsz egyszer megdöglölni-remélem mihamarabb (én szóltam időben, úgy gondolom). De mindezt három szóban is simán le lehet írni: seggfej vagy öcsi! Mostantól nem reagálok a parasztságaidra, ez volt az utolsó.

nonolet # e-mail 2018.01.30. 19:27

Látom a 287.es sort se érted, de okoskodsz tovább.

Járj már utána, hogy
mikor is fizet a magánszemély ilyen 14%-ot.

Alkalmazottként az egész 09-es lap nem játszik.
Fel bírod ezt fogni?! a zokniagyaddal... vajon.

Szomorú örökös # e-mail 2018.01.30. 18:59

nonolet

csak a tudatlan, de okoskodó, zokniagyúak

Ha ennyire képtelen vagy nyomdafestéket tűrő szavakat használni, akkor arra kérlek, hogy inkább ne szólj hozzám. Ebben az esetben én ígérem, hogy soha többé nem fogok neked címezni egyetlen hozzászólást sem. Ha mégis továbbra is ugyanezt a stílust vagy csak képes haszálni, akkor felejtsd el, amit írtam és viseld méltósággal, amit cserébe kapsz érte. ;-)

Szomorú örökös # e-mail 2018.01.30. 18:44

nonolet

Ráadásul ezek pont nem a TB-ről szólnak!!! de ezt sem fogod fel

Főleg hogy már ezer éve nem TB-járuléknak hívják. Több részből áll össze az, amit te is, mint vállalkozó ügyvéd fizetsz ugyebár. Egészségbiztosítási járuléknak nevezik már egy ideje, de ez téged ne zavarjon. Mellesleg ajánlom figyelmedbe a 287. sort. De hiába olvasod, úgysem fogod fel. :-)

Ez a srác ha valóban jogkövető magatartást akar folytatni, akkor legjobb, ha nem rád vagy Facsigára hallgat, mert azok mindenre vonatkoztak, csak nem éppen jogkövetésre. Szóval - ahogy írtam korábban is - megkeresi a diákszövetkezetet és töredelmesen bevallja, mit is csinált. Lehet, hogy ők sem fogják buzdítani, hogy a NAV felé is lépjen, de egészen biztos, hogy sokkal jobb ötleteket kap ott, mint tőletek. ;-)

nonolet # e-mail 2018.01.30. 18:31

Próbáld már meg MEGÉRTENI IS azt a 09-es lapot!!!!

Kinek is kell ezt kitöltenie?!
Hát nem annak, akinek munkaviszonyból van jövedelme.

Abból, hogy szerepel rajta a járulék szó
csak a tudatlan, de okoskodó, zokniagyúak
gondolják azt, amit te is.

(Ráadásul ezek pont nem a TB-ről szólnak!!! de ezt sem fogod fel)

- -

Láthatóan fogalmad sincs miről dumálsz, vazze!

Csak olvastál egy szót és bár nem érted miről is van szó
mégis azt hiszed a tyúkeszeddel, hogy kibaszott okos vagy.
Pedig csak tudatlan, de okoskodó hülye ...

Szomorú örökös # e-mail 2018.01.30. 17:42

nonolet

Bírom az ilyen magabiztos faszfejeket :-)

Én meg az ilyen bunkó parasztokat, akik minősíthetetlen hangnemben válaszolnak mindenkinek, ha épp olyan kedvük van. Pedig ezt már többen jelezték neked, hogy nem idevaló stílus. Te a tárgyaló teremben is így beszélsz? Csoda, hogy van még egyáltalán ügyed.

Mutasd hol is kell majd neki az SZJA bevallásban a TB-ről vallania?

Segítek - mondom én, hogy soha nem töltöttél még ki adóbevallást - a 09-es lapon. ;-)

Mivel a diákszövetkezettől van/volt jövedelme...

Jaja, ahol éppen október 31-e után hamis jogviszonya volt...semmi gond, legfeljebb a diákszövetkezetet is magával rántja a buliba. Ajánlgass csak jobbnál jobb tanácsokat. Inkább a srácnak kellene meglépni mielőbb, hogy egyrészt elmegy a diákszövetkezethez és töredelmesen bevallja a tettét, aztán legfeljebb ott elmondják neki, hogy mik a lehetőségei (mondjuk az nem kérdés, hogy utána ott nem sok munka várhat már rá)

A diákigazolvány érvényesítő matricával nagyon sokan egyébként kereskednek is, de előbb-utóbb minden adok-veszek oldalról kihajítják őket érte, mert rohadtul törvénytelen alapból az egész történet.

Ne riogasd fölöslegesen, a marhaságaiddal...

Te meg ne próbáld meg belezavarni némi súlyosabb cselekménybe annál, amit eddig is elkövetett. Ha elhallgatja, az súlyosbító körülmény, viszont ha önellenőrzéssel javít, akkor talán megúszhatja bünti nélkül.

facsiga77

Én most pl azon "izgulok" hogy egy cégben történt sikkasztásra mozdul-e a drága hatóság, mert nem biztattak az ügyben, pedig sokmilliós több éven át üzletszerűen elkövetett a buli.

Ezek után úgy gondolom, hogy jobbnál jobb tanácsok osztogatása után lehet inkább hallgatnod kéne. ;-)
Mellesleg a nálam okosabb is azt írta, hogy ez közel nem szabálysértési ügy lesz, mivel közokirathamisítás. Ott van fehéren-feketén leírva, de te tovább osztod az észt, amiből - már kiderült - neked se sok van.

facsiga77 # e-mail 2018.01.30. 13:31

Szomorú örökös:

Szerintem most aki olvassa hogy mit írtál az ha ért a joghoz akkor röhög vagy fogja a fejét.

Súlyosbító-enyhítő körülményekről hallottál már?
Egyáltalán voltál már büntetőügy ítélethirdetésen?

Amit idéztem az két 3 személy által elkövetett közokirat hamisítás volt.
A naív első bűntényes teljes beismerés mellett kapta a próbára bocsátást.
A másik kettő erősen rovott múltú egyed szintén beismerés mellett kapta a 100-100eFt pénzbírságot.

Közelében se vagy a gyakorlatnak.

nonolet # e-mail 2018.01.30. 12:59

"Látszik, hogy életedben nem töltöttél még ki adóbevallást."

Bírom az ilyen magabiztos faszfejeket :-)

Aztán honnan a lófaszból tudod?!! te ezt okoska törp.
(a kezdetektől töltöm... a 28. lesz az idei)

- -

"köztük a TB-t is"

Naaaa .... ne oszd az észt tudatlanul.

Szóval,

Mutasd hol is kell majd neki az SZJA bevallásban a TB-ről vallania?

Íme pl. a tavalyi bevallási nyomtatvány.
https://nav.gov.hu/…tvanykep.pdf

Mivel a diákszövetkezettől van/volt jövedelme...

Azaz nem önálló tevékenységből, így
az SZJA bevallásában nem lesz számára
semmilyen TB-re vonatkozó kérdés!!!

Neki (munkavállalóként) az SZJA bevallása csak

  • jövedelmekről
  • levont adókról
  • kedvezményekről szól

A bevallást majd a NAV fogja összedobni
neki és ő csak rábólint, ennyi, kész.

Ne riogasd fölöslegesen, a marhaságaiddal...

Szomorú örökös # e-mail 2018.01.30. 12:40

facsiga77

Érdekes, a törvény mást ír:

342. § (1) Aki

a ) hamis közokiratot készít, vagy közokirat tartalmát meghamisítja,

b ) hamis, hamisított vagy más nevére szóló valódi közokiratot felhasznál,

c ) közreműködik abban, hogy jog vagy kötelezettség létezésére, megváltozására vagy megszűnésére vonatkozó valótlan adatot, tényt vagy nyilatkozatot foglaljanak közokiratba,

bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) Aki az (1) bekezdés a) vagy b) pontjában meghatározott közokirat-hamisításra irányuló előkészületet követ el, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(3) Aki az (1) bekezdés c) pontjában meghatározott közokirat-hamisítást gondatlanságból követi el, vétség miatt elzárással büntetendő.

Itt szó nincs különféle - általad említett - enyhébb büntetési fokozatok lehetőségéről. A srácra még a gondatlanságot sem lehet ráhúzni, mert eléggé szánt szándékkal tette.

Szomorú örökös # e-mail 2018.01.30. 12:30

nonolet

A májusi adóbevallásban a TB téma nem fog szerepelni, csak a jövedelmi.

Látszik, hogy életedben nem töltöttél még ki adóbevallást.
A jövedelem mellett a levont/befizetett járulékokat - köztük a TB-t is - bekéri a NAV.

facsiga77 # e-mail 2018.01.30. 11:48

Az nem, de a többi?

Közokirat hamisítás első bűncselekménynél könnyen próbára bocsátós.
Rovott múltúaknál is inkább a pénzbírság a következő fokozat.

nonolet # e-mail 2018.01.30. 11:47

Viszont a NAV nem is szúrja ki, szinte biztosan.

A bevallásokból biztosan nem.
Csak, ha valamiért ellenőrzés indul és a revizornak feltűnik netán valami.

Másnak meg nincs hivatalból feljelentési kötelezettsége az ügyben, még ha ki szúrja is netán.

Ezért ésszerű most a gyakorlatban

  • pótolni az elmaradt bevallásokat
  • átállni a jogkövető üzemmódra

és

  • aztán lapítani

Önként nem kell a napra állni vajas fejjel...
Hisz senki nem köteles önmagát vádolni-feljelenteni!