Fórum adózás, illeték és pénzügyek régebbi elöl     új hozzászólás


TB fizetés

Rexor # e-mail 2018.11.13. 11:32

Szerintem nem, hiszen a tag esetében a személyes közreműködést nevesíti a jogszabály mint a társas vállalkozói jogviszony feltételét. Kivéve ha tag és ügyvezető is egyben, mert akkor személyes közreműködés nélkül is társas vállalkozó lesz (de ha jól értem ez jelen esetben nem áll fenn).

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.11.13. 11:01

A Tb. tv. értelmezéséhez kérem a segítségeteket.
A törvény így határozza meg a 'társas vállalkozó' fogalmát:
1. a betéti társaság bel- és kültagja, a közkereseti társaság tagja, a korlátolt felelősségű társaság, a közös vállalat, az egyesülés, valamint az európai gazdasági egyesülés tagja, ha a társaság (ideértve ezen társaságok előtársaságként történő működésének időtartamát is) tevékenységében ténylegesen és személyesen közreműködik, és ez nem munkaviszony vagy megbízási jogviszony keretében történik (tagsági jogviszony),
[...]
5. a betéti társaság, a közkereseti társaság és a korlátolt felelősségű társaság olyan természetes személy tagja, aki a társaság ügyvezetését nem munkaviszony alapján látja el, kivéve, ha az 1. alpont szerint társas vállalkozónak minősül.

Beletartozik-e ebbe az a kft.-tag, aki személyes közreműködésre nincs kötelezve (és ténylegesen sem végez munkát a cégben, a cégnek) és nem is ügyvezető?

(Ha valaki ismeri az adóhatóság gyakorlatát is e körben, azt külön megköszönöm.)

www.kbs-ugyved.hu

Nagyika01 # e-mail 2018.10.28. 16:42

Köszönöm a válaszokat!

drbjozsef # e-mail 2018.10.27. 19:49

Jó kérdés, az orvosnál a lekérdezés eredménye 4 féle lehet (jogosult, nem rendezett, érvénytelen, nem létező), ebből az utolsó kettő nem számít most, az első kettőből meg ha pillanatnyilag jogosult vagy, akkor elvileg nem bukik ki, ha rendezetlen.

Egyébként az orvos megcsinál ugyanúgy mindent a rendezetlennek is, minden támogatást, gyógyszert megkap, csak felszólítják a rendezésre. Szóval ha ez se érdekel valakit, ez sem akadálya az orvosi ellátásnak.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Nagyika01 # e-mail 2018.10.27. 09:09

Ha bejelentkezek teljes munkaidőre és automatikusan biztosított leszek , akkor nem valószínű , hogy kibukik a dolog ?
Mert ha igen , akkor elég zsákutca a helyzet :)

drbjozsef # e-mail 2018.10.26. 12:56

Igen.

A TAJ kártyád ellenőrzésekor - tehát bármikor ha (nem magán) orvoshoz mész - ki fog bukni. És igen, visszamenőleg rendezni kell a tb járulékokat.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Nagyika01 # e-mail 2018.10.26. 12:18

Sziasztok!
Valóban nagyon érdekes ez az egész dolog..
Egyáltalán nincsenek felvilágosítva a magyar emberek az egészségbiztosítással kapcsolatban.
Én jelenleg alkalmi munkát végzek ( heti 3 nap ) és mellette hétvégén képzésre járok. Alkalmi munkásnak nem jár az ellátás , csak baleset esetén.
Tehát , ha most én elakarom kezdeni fizetni a TB-m , akkor egyúttal le is "buktatom" magam , hogy ha van elmaradás? Szeretném tisztán elrendezni az ügyet , de logikus , hogy nem akarja az ember maga alatt vágni a fát.

Csabi89 # e-mail 2018.10.19. 17:00

Emmerlon igazad van teljesen. Én is keresek folyamatosan. A lényeg az szerintem rossz a rendszer igazságtalan.. Most én tulajdonképpen magamat buktattam akaratlanul hogy bementem Navhoz.. De aki nem megy be vagy fizetős orvoshoz megy lehet sose derül ki nem fizette ki a tb biztosítást. Vagy ez mindenkinél kiderül? Mert teszem fel aki hajléktalan nem igényli a szociális kérelmet nem fizeti a tbt azon hogyan hajtják be? Mondjuk bekerul kórházba egy műtétre ami egy millió forintba kerül. De nincs érvényes tb biztosítás azzal hogy fizettetik ki?

nonolet # e-mail 2018.10.19. 14:41

"amíg nem találok munkahelyet,"

Ugyanmár...

Manapság órák alatt lehet találni munkahelyet, ami legalább a minimálbért fizeti.

De a szalagmunka már többet is fizet, úgy 120-180 nettót.

Igaz, nem álommeló...
De legalább nem üres a zsebed és nem sajnáltatni magad.

Csabi89 # e-mail 2018.10.19. 10:31

Szomorú örökös
Igen első és ez 7 ezer valamennyi.
Nem is ez a felháborító az egészben.
Hanem, hogy bemegyek informálódni és kijovok egy 90 ezres csekkel. Mert az ugy intéző pi csa még ezt is rosszul szamolta ki.
Van egy könyvelő ismerősöm ő jobban utána nézett és úgy derült ki ez a tartozás mennyi is pontosan.
Meg maga az ügyintézés annyira flegma lekezelő volt a hölgy.. Lecseszett szinte és odabaxta a csekket.. Pedig ez a rendszer hibája is. Nincsenek az emberek megfelelően tajekoztatva, mi jar egy magyar állampolgárnak és mi nem. Több ismerősöm is amit mondott azt rosszul tudta.. De sok fórum is ezzel van a tele, az emberek felteszik a kérdéseket, mert ők sincsenek tisztában ezzel. Akkor csak az ő hibájuk lenne ez?
Másik dolog ahol dolgoztam alkalmi munkát tavaly most is 90 napot nekik erről tudniuk kellett,lehet én vagyok naiv vagy rosszul látom. De szerintem ez úgy működik közlöm a dolgozoval ha beugros ha allandos tök mindegy, hogy figyelj neked ez jár ez nem jár. Ezt vagy azt magadnak kell megoldanod.Egyszer se tajekoztattak erről. Ha tudom köteles vagyok fizetni mert a cég nem fizeti akkor semmi gond fizeti az ember,szóval ja ez dühit. Mert itt nem csak én vagyok a hibás úgy érzem meg akik hasonlóképp jártak.

Szomorú örökös #   2018.10.18. 19:39

Csabi89

Ez azért érdekes, mert a jogosítványhoz szükséges orvosi vizsgálat fizetős alapból. Igaz én a jogsi-megújításkor elvégzendő vizsgálatra gondolok, nem az elsőre, amit alapból a tanfolyam előtt kell megszerezni, így lehet, hogy jogos volt.

Csabi89 # e-mail 2018.10.18. 18:36

Üdv.. Nem irok regényt. A lényeg az elmult kb négy évben 12 hónapot dolgoztam állandó munkahelyen.. A többi vagy nyari, vagy pedig egyszerűsített foglalkoztatás volt 90 nap egy évben.. Jelentkeztem b jogosítványra. Orvosi ugye. Hát piroslampat jelzett dokinál. 2017 szeptemberében lejárt a tb biztositasom.. Amiről én nem tudtam. Fogalmam se volt rola alkalmi munkánál nekem kell fizetni ezt.. De utána jártam ugye.. És ez csak az állandó munkára vonazkozik.. A kerdesem az lenne,hogy mit lehet ilyenkor tenni? Állandó jovedelemmel nem rendelkezem. Sőt semmilyen jovedelemmel. Azon kívül amit a jogosítványra tettem félre. Szoval miből fizessem ki azt a 65800 forintot ami kijott, fizessem ezután havonta a 7320 forintot amiből akarom amíg nem találok munkahelyet, fizessem a jogositvanyra ami igy, elfogy előbb utobb? Mert a szociális kérelmet igényeltem de úgyse fogják megadni mivel nem vagyok hajléktalan stb.. Magyarul befizetem és havonta is amíg nincs állandó munkám és hagyom a jogsit... Más lehetőség esetleg létezik?

Zengőbérci #   2018.10.12. 12:00

Doalivix

T. Kérdező!

Menjen be az egészségbiztosítóhoz és kezdeményezzen okirati bizonyítási eljárást.

Bővebben lásd az itt (ezen a linken) található összefoglalót:

http://aktaforum.hu/showthread.php?…

Amennyiben a házi/kezelőorvos tájékoztatása szerint a betegnek a rendszer piros lámpát mutat, azonban a beteg tudja, hogy rendelkezik jogviszonnyal, úgy javasolt haladéktalanul felkeresni a lakóhelye szerint illetékes egészségbiztosítási pénztári feladatkörében eljáró fővárosi és megyei kormányhivatalt, ahol okirati bizonyítási eljárást kezdeményezhet. (Pl. munkaszerződéssel igazolhatja, hogy van munkaviszonya.)

Miért van az hogy kB 15 napja vagyok itthon 2. Vagy 3. Nap már vittem is tb hez nyomtatványt +bejelentő lap, mégis nincs tb-m meg mindig. Mennyi idő egy ilyen ügy intézése, vagy valami hiba történhetett?

Mert a lámpát az egészségbiztosító állítja be a NAV adatszolgáltatása alapján és időbe telik, amig a XXI. században a NAV az adatokat elektronikusan átküldi, illetve mire azt feldolgozzák + valóban, időnként "porszem" kerülhet a gépezetbe.

Ezt kiküszöbölendő, javasolt haladéktalanul a fentiek szerint eljárni.

Doalivix # e-mail 2018.10.11. 23:09

Kedves fórumozók,
Olyan kérdésem lenne, hogy mivel szezon munkámn dolgozom Ausztriában. Így évi 2x 1-2 hónapot Magyarországon tartózkodom, amikor ugye köteles vagyok magam után fizetni tb-t, amit fizetek is, mindig időben viszem e 104 stb. Miért van az hogy kB 15 napja vagyok itthon 2. Vagy 3. Nap már vittem is tb hez nyomtatványt +bejelentő lap, mégis nincs tb-m meg mindig. Mennyi idő egy ilyen ügy intézése, vagy valami hiba történhetett? Kaptam igazolás arról, hogy rögzítették papírjaim stb, csekk pedig be van fizetve már rég. Vagy csak szimplán torodjek bele, hogy fizetem és nincs tb?

Zengőbérci #   2018.10.09. 09:55

Kedves Fruzsi!

Amennyiben a TB. alatt egészségügyi szolgáltatási járulékot ért, úgy álláspontom szerint igen.

Oka:

Az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2010. évi LXXV. törvény 10. § (1) értelmében: A 7. § (2) bekezdésében említett foglalkoztatás keretében alkalmazott munkavállaló e törvény szerinti foglalkoztatása alapján

  1. nem minősül a Tbj. szerinti biztosítottnak,
  2. nyugellátásra, baleseti egészségügyi szolgáltatásra, valamint álláskeresési ellátásra szerez jogosultságot.


Ebből látható, hogy ezen közteher megfizetésével nem válik biztosítottá, illetve nem válik jogosulttá egészségügyi szolgáltatásra.

Aki pedig nem biztosított, és a Tbj. 16. § szerinti taxációban sem szerepel (hajléktalan, fogvatartott, gyes, gyet ellátásban részesülő, kiskorú, közép, vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatos hallgatója stb.) köteles eü-i szolgáltatási járulékot fizetni.

Tbj. 39. §(2) Az a belföldi személy, aki nem biztosított és egészségügyi szolgáltatásra a 16. § (1) bekezdésének a)–p) és s)–w) pontja, valamint a 13. § szerint sem jogosult, köteles a 19. § (4) bekezdésében meghatározott (havi 7.320 forint)egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni.

fuzsi # e-mail 2018.10.04. 11:59

T. Mindenki!

Érdeklődnék, ha egyszerűsített foglalkoztatás keretében vagyok bejelentve akkor fizetnem e kell TB-t. Több helyen informálódtam, valahol azt írják igen valahol pedig nem. Tisztázni szeretném ezt a kérdést! Köszönöm

JAZZMIN # e-mail 2018.10.02. 10:26

Tisztelt hozzáértő válaszoló!

Apósom 3 éve él nyugdíjasként Ausztriában.Van hivatalos és érvényes ecard-ja./Mo-on nincs se lakása, sem semmije./
Fél éve Németországban dolgozik hivatalosan, de továbbra is osztrák az állandó lakhelye./ingázik/
Németországban is fizeti az egészségbiztosítást,így onnan is kapott betegbiztosítási kártyát.
Ilyen esetben, ha beteg lesz, vagy balest éri, hol veheti igénybe az ellátást?
Köszönöm a választ előre is.

anzsel # e-mail 2018.09.21. 18:08

Kedves Csibuk!

Minden képen rendezni kell a soraidat. Amint, már írtam, ha Magyarországon állandó bejelentett lakóhellyel rendelkezel, belföldinek számítasz.

A törvény szerint, aki belföldi, annak egészségbiztosítással kell rendelkeznie.

Abban az esetben nem kell itthon fizetni magad után egészségbiztosítási járulékot ha:

van munkaviszonyod, egyéb módon van biztosítási jogviszonyod, az Európai Unió és a Gazdasági térség valamelyik tagállamában dolgozol ott vagy biztosított és elégetettél a bejelentési kötelezettségednek.

Ha, jól értem Te 2005 ig. voltál itthon biztosított, utána harmadik államban dolgoztál, tehát itthon a Nav. részére kell visszamenőleg is megfizetned az egészségügyi szolgáltatási járulékot.(valószínű kb. 4 évre visszamenőleg kell fizetni, de kérhetsz részletfizetési kedvezményt is) Az E104-ben ezek után visszamenőleg szerepel majd a biztosítási jogviszonyod.

Az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetést meg kell szüntetni, ha bármelyik EU-s országban biztosított leszel. EGT-s adatlapot kell kitölteni, (bejelentési kötelezettség az EGT-ben munkát vállalók részére) ennek alapján szünteti meg a Nav. a járulékfizetési kötelezettséget (+ 18T1011 B lap).

Ezután kérjél E104-et, miután szerepel a 18T1011- nek az egészségbiztosítónál az ellátásra jogosultakról vezetett nyilvántartásában a bejelentés és a kijelentés.

Az EU-s törvények szerint az EU-ban, csak egy helyen lehetünk biztosítottak, csak egy helyen fizethetünk járulékokat.
Így abban az országban veheted igénybe a teljes körű orvosi ellátást, ahol biztosított vagy, itthon csak az EU-kártyádra veheted igénybe az orvosilag szükséges ellátást.

nonolet # e-mail 2018.09.19. 15:48

2005-től eddig voltál VALAHOL külföldön biztosított?

Ha igen azokról kell az igazolás.

Amikor nem volt külföldi, akkor az hazai biztosítás köteles időszak elvben.
De a KÖTELEZŐ "egyéni" járulék azonban csak 2012-től van (tudtommal) itthon "egészségügyi szolgáltatási járulék" néven.

Szóval rakd időrendbe az igazolásaid... a VALÓSÁGRÓL.

Ha az utóbbi 5 évre NINCS volt igazolt külföldi TB-d
akkor azt hazai tb-vel kell rendezned, mivel volt/van hazai lakcímed.

- -

A németet viszont ez szerintem nem érdekli.
Őt csak az izgatja, hogy MOST van-e?!

Mert az EU-ban nem lehet egyszerre két országban TB-d.
Ott kell legyen a TB-d ahol dolgozol, élsz életvitel szerűen.

Csibuk # e-mail 2018.09.19. 14:51

#anzsel, #nonolet,

Köszönöm a válaszokat!

Ma megjött az E104-es papírom amiben az van, hogy 2005-ig volt ("B.rész" 6 táblázat) biztosítási jogviszonyom.

A nemet biztosító pont azt szeretné látni, hogy biztosítva voltam-e korábban. Ha ezt beviszem a nekik akkor a hátsó udvaron falhoz állítanak és kivégeznek, gondolom?

Magyar lakcímkártyám nálam maradt, volt/van bejelentett lakcímem a kijelentkezés után. Orvosi ellátást nem vettem igénybe otthon és/de senki, soha nem jelentkezett, hogy fizessek...

Szóval, szerintetek ezt az E104-et elfogadják igy, vagy rendeznem kell először a magyar TB-vel az utolsó 4 (?) év elmaradását?

Köszönöm még egyszer!

anzsel # e-mail 2018.09.16. 09:14

Kedves Csibuk!

Azt írtad, hogy egy harmadik államban dolgoztál és itthon visszaadtad a magyar lakcímkártyádat, tehát nincs állandó lakóhelyed. Te magyar állampolgár lehetsz, de nem számítasz belföldinek a magyar törvények szerint, nem kell saját magad után fizetni egyéni járulékot a NAV felé, nincs bejelentési kötelezettséged. (fizetés feltétele az 1 éves bejelentett állandó lakóhely, neked ez nincs). Jelen esetben nem tudsz itthon társadalombiztosítást fizetni, csak önkéntes megállapodást tudnál kötni. A Tb. kártya az mindig a sajátunk marad illetve a taj a-számunk ameddig élünk. Ilyen kor a Taj szám érvénytelen. Nem kell leadni. A Magyar Tb. csak arról tud E 104 kiállítani, a német biztosító kérésére, hogy nem voltál itthon biztosított.

nonolet # e-mail 2018.09.12. 17:35

Kérj a világ másik végi biztosítótól IGAZOLÁST az ott fennállt/fennálló biztosításodról.

Ez úgy is kelleni fog másra is.
(pl. majd a majdani nyugdíjadhoz is, tehát őrizd)

- -

HA IGAZOLHATÓAN CSAK az EU-n kívül éltél
és az EU-ban nem tartózkodtál csak "turista"-ként
akkor az mentesít az EU belüli biztosítás alól.

Azonban ennek ellentmond a magyar cím megléte...
Innentől izgalmas az ügy.

A magyar TB alól is kijelentkeztél-e anno?
Van magyar TAJ számod?
Mi a státusza?

Csibuk # e-mail 2018.09.12. 14:27

Tisztelt Fórum!

Az elmúlt 10+ évet EU-n kívül, "nem egyezményes" (?) országban dolgoztam ahol volt (van) egészségbiztosításom.
Költözöm vissza az EU-ba és német biztosító kéri az E104-es papíromat, hogy biztosítva voltam eddig.

Itthon az első 1-2 évben fizettem magam után TB járulékot, majd a közvetkező 10 évben nem.

Magyarországról kb. 5 éve kijelentkeztem egy kormányablakban -azután ez a procedúra mintha megszűnt volna-, de a kijelentkezést már tudom igazolni mert a sárga-csekk típusú papírom már nincs meg.
Bejelentett lakcímem a kijelentkezéstől nem szűnt meg.

Kérdés: hogyan kell rendeznem a TB-s ügyeimet?
Kell mindenképp 5 éves visszamenőleges büntetést befizetnem a NAV-nak, vagy elfogadják, hogy biztosítva voltam a világ másik végén?

Köszönöm a válaszokat, tanácsokat előre is!

anzsel # e-mail 2018.08.25. 11:45

Szívesen Anhelll .

Üdv. Anzsel

Anhelll #   2018.08.24. 16:25

Köszönöm szépen a választ anzsel!

Így most már teljesen világos a dolog.

Üdv.Anhelll