Fórum adózás, illeték és pénzügyek régebbi elöl     új hozzászólás


TB fizetés

Rexor # e-mail 2015.10.05. 09:23

Igen, arról is kérhetnek igazolást, hogy USA-ban az ottani egészségbiztosítási rendszer hatálya alatt áll. De elég egy sima levél erről, csatolva az okiratok hiteles magyar fordítását. Ha a NAV kér valamit még akkor küldenek egy hiánypótlási kérelmet.

Itt van eről egy NAV tájékoztató: http://nav.gov.hu/…zettseg.html

"Az állami adóhatóság kérelemre, visszamenőleges hatállyal törli a külföldön élőmagánszemély egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettségét, ha a magánszemély hitelt érdemlően igazolja (különösen a tartózkodást, illetve az egészségbiztosítási jogviszonyt igazoló okirattal), hogy

a) huzamos ideje, életvitelszerűen Magyarország területén kívül tartózkodik,
és
b) tartózkodási helyén annak jogszabályai szerinti egészségbiztosítási rendszer hatálya alatt áll."

Business Law # e-mail 2015.10.05. 08:55

Rexor # e-mail 2015.10.05. 08:49

Arrol is kell igazolas, hogy miota, es, hogy az USA-ban fizet 'TB' - t.
Havannak lefedetlen idoszakok, akkor Magyarorszagon kell arra a szakaszra TB- jarulekot fizetni.

erthetetlen,

mert ki kell jelentkezzen a TB -tol is, es a NAV-tol is, persze, ezt nem igy mondjak helyesen szakszavakkal, elnezest.

De mivel On ezt nem tette meg, ertem a hivatkozasait, igy a NAV jogosan kovetel.

Rexor # e-mail 2015.10.05. 08:49

Egyszerű a dolog: feltételezem van arról valami dokumentum, hogy az USA-ban élsz. Ezt egy magyar fordítással elküldöd a NAV-nak, és a levélben kéred, hogy töröljék az eü. szolgáltatási járadék fizetési kötelezettségedet visszamenőlegesen.

erthetetlen # e-mail 2015.10.02. 19:46

Het eve,hogy az USA-ban elek,azota nem voltam Magyarorszagon,de meg az EU-ban sem,es mielott kijottem volna, a Polg.Mest.Hivatalban bejelentettem,hogy bizonytalan ideig kulfoldon tartozkodom.Akkor meg csak ez a formanyomtatvanyuk volt,ezt kellett kitolteni.Akkor ott,azt mondtak,hogy sehova nem kell mennem,mert ok az osszes intezmennyel ossze vannak kotve szamitogepen keresztul,tehat ezt a bejelentesemet latni fogja az APEH,TB...Azert en az APEHnal rekerdeztem,hogy kell-e majd fizetnem az eu.jarulekot,es azt mondtak,hogy NEM!Meglepetesemre nehany eve kaptam egy szamlakivonatot az eu.tartozasomrol.A boritekben a fizetesi kotelezettsegre vonatkozo jogszabalyt is mellekeltek.Az APEH (TBJ) ertelmezeseben,fizetni kell minden belfoldi szemelynek,aztan mindjart meg is magyarazza a paragrafus,hogy ki minosul belfoldi szemelynek.Idezem "A Tbj. alapján belföldi személy:

1. a Magyar Köztársaság területén élő magyar állampolgár, a bevándorolt és a letelepedett
jogállású, valamint a menekültként elismert személy."
Marpedig en nem elek Magyarorszag teruleten,es errol papirom is van!Felhivtam az APEHot,elmondtam a problemamat,es azt a valaszt kaptam,hogy oket a fenti jogszabaly nem erdekli,fizetnem kell!!!Most komolyan?Mit tegyek?Nem szeretnem ha vegrehajtasra kerulne az ugyem.

Bea1 # e-mail 2015.09.11. 17:15

az ellátási kérelmemet még június elején benyújtottam, akkor sem volt, és a benyújtástól számított 3 hónap alatt sem volt. ezek az adatok kellenek csak, ha ezek után munkát vállalok, az már nem befolyásolja az eljárást, hiszen max 3 hónapig adható. én fizettem a tb-t, és lassan a negyedik hónapja nem kaptam semmilyen eljárást, mert a sok költözésünk miatt nem tudtam benyújtani egy papírt, amit a szabadságok, ügyintézőváltások miatt még most sem tudtak beszerezni az előző magyar munkaadómtól. így tehát utólag, egy összegben fogják folyósítani, ergó én már befizettem az ellátási időszakra a tb-t, jogkövető módon, de ezekre az időszakokra utólag ők is el fogják utalni, ergo 3 hónapra, utólagos befizetésük miatt, dupla tb befizetésem fog keletkezni.

Rexor # e-mail 2015.09.11. 16:46

Nem fog pluszban jelentkezni, mert nem visszamenőlegesen állapítják meg a járadékot, de még mindig az a kérdés, hogy külföldön jelenleg van bármilyen munkád/vállalkozásod? Ha van akkor biztos nem kapsz járadékot.

Bea1 # e-mail 2015.09.11. 11:59

akkor te tudsz választ adni a kérdésemre. szerintem ez plusszban fog jelentkezni a számlámon, mármint a dupla tb befizetés, az áláskeresési utalása után, ha jól gondolom. jeleztem a munkaügyiben, hogy ismét kiutaztam külföldre, azt kérték, ha van munkám, jelezzem nekik e-mailben, hogy megszüntessék a regisztrálásomat.

Rexor # e-mail 2015.09.11. 11:24

Elég sok mindent, főleg adótanácsadás.

Bea1 # e-mail 2015.09.11. 11:01

Te mit dolgozol?

Rexor # e-mail 2015.09.11. 10:34

Jelenleg van munkád?

Bea1 # e-mail 2015.09.11. 10:15

nincs vállalkozásom. ezt miből gondolod, munkám sem volt, mert felmontam kint, és hazaköltöztem.

Rexor # e-mail 2015.09.11. 09:55

Nagyon keversz valamit. Tőlem is nagyon sok járulékot levonnak, de ez nem jelenti azt, hogy ezt vissza is kapom valamikor :). Tulajdonképpen miért járna neked álláskeresési járadék, ha van munkád, vállalkozásod?

Bea1 # e-mail 2015.09.11. 09:50

hidd el, itthontartózkodásom alatt több áfát befizettem, és több járulékot, mint amennyit áláskeresésinek adnak...

Bea1 # e-mail 2015.09.11. 09:48

6600valamennyit fizettem, és a munkaügyi központban azt mondták, hogyha külföldön dolgozok, az után is jár álláskeresési. A mostani még az itthoni munkám után járt, de ha a törvény megengedi, én bizony a külföldi munkám után is igénybe fogom venni.

Rexor # e-mail 2015.09.11. 09:28

Milyen tb-t fizettél kedves Bea? Halkan azt is megjegyzem, hogy munkanélküli segély már nem létezik... Álláskeresési járadék van, de azt sem arra találták ki, hogy a hazalátogató honfitársak zsebpénzt kapjanak az itt tartózkodásuk alatt.

Bea1 # e-mail 2015.09.11. 09:23

Magyarországon tartózkodtam pár hónapot, ez alatt a korábbi munkaviszonyom miatt munkanélküli segélyt igényeltem, amit még mindíg nem folyósítottak a hosszadalmas adatbeszerzés, és szabadságolások miatt. ez alatt én fizettem a tb-t. a munkanélküli folyósításakkor szintén el fogják utalni a tb-t.

Kérdésem, hogy ezt vissza lehet-e igényelni?

Rexor # e-mail 2015.09.11. 09:18

Tulajdonképpen miért T011-en akarasz bejelentkezni, ha főállású egyéni vállalkozó vagy? Ez azokra vonatkozik, akik más jogcímen nem biztosítottak Magyarországon, de rád más szabályok vonatkoznak.

Tam83 # e-mail 2015.09.09. 14:01

Kedves fórumozók. Lenne egy kérdésem külföldi munkavállalással kapcsolatban:

Egyéni vállalkozó vagyok, de van / volt munkaviszonyom. 2012-ben kimentem angliába, de nem szüneteltettem a vállalkozói igazolványomat.
Mikor fölmondtam itthon, onnantól kezdve főállású vállalkozónak minősültem. 3 héten belül lett ottmunkám, 3 évig dolgoztam külföldön.

Hazajöttem, beadtam a T1011-et, visszajelentkeztem a magyar rendszerbe. Erre válaszul jött egy levél, miszerint hibás a T1011-em. Megtudtam egy könyvelőtől, hogy szereznem kéne egy igazolást angliából, hogy ott volt biztosításom.

Honnan lehet ilyen igazolást keríteni? Tudna segíteni valaki?

Tisztelettel: Tamás

totsara # e-mail 2015.09.02. 14:51

Nem fizetek TB-t.
Külföldi tartozkodashoz szüksegem van Eu Kartyara.
Mennyit kell igy fizetnem havonta hogy biztositva legyek?

Köszönöm.

Business Law # e-mail 2015.08.28. 13:31

Tehat, ha nem leszek “allando angliai lakos”, azaz tobb mint 6 honapig nem lesz angliai cimem (marpedig nem lesz, mert legalabb 1-3 evet szeretnek otthon eltolteni a picivel) akkor nem leszek jogosult angliabol egeszsegugyi ellatas finanszirozasara.

Elnezest, ez a 6 honap hol van rogzitve, melyik torvenyben?

angliaban az egeszsegugyi ellatas finanszirozasa nem "TB", hanem lakhely alapu.

Kiterjed, azaz On fedve van az egesz EU teruleten.

A SMP - Statutory Maternity Pay - hetente kifizetett osszege csokkentve kell legyen az utana fizetendeo adoval es N.I. contribution osszegevel, mely a 39 hetig bezarolag Ont az EU teruleten egeszsegbiztositasi ellatas szempontjabol fedi, Magyarorszagon is.
Majd a 39. het utan kezd On otthon TB jarulekot fizetni.

Ezeken az angliai vonalakon tud erdeklodni:

http://www.acas.org.uk/index.aspx?…

National Insurance Enquiry line for Employees, HMRC:
0300 200 3500

De a budapesti, Teve utcai OEP is biztos vagyok benne, hogy tokeletes tajekoztatast tud adni Onnek, mivel nekem is azt adott mind eddig:

http://www.oep.hu/

Rexor # e-mail 2015.08.28. 12:34

Egyébként ha csak 2014. szeptembere óta dolgozol Angliában akkor elvileg még Magyarországon kellene, hogy biztosított legyél (1 év a határ, amikor változik ez). Vonnak le tőled járulékot Angliában?

Rexor # e-mail 2015.08.28. 12:28

Ha még Angliában vagy biztosított, akkor kérj egy A1-es igazolást, amellyel Magyarországon igazolhatod, hogy biztosított vagy egy másik EU országban, tehát megkaphatod az ellátást itthon is. Ha viszont tartósan Magyarországra költözöl, akkor valószinűleg a biztosítotti jogállásod is változni fog, tehát a magyar Tb hatálya alá fogsz tartozni.

Amida # e-mail 2015.08.28. 11:44

Sziasztok,

Szeretnem a segitsegetek kerni, mert eddig ahany ugyintezovel beszeltem mindegyik mast mondott.

Magyarorszagon dolgoztam 2006-2014.szept.-ig, de 2014.szept. ota mar angliaban dolgozom.
Jelenleg 6 honapos kismama vagyok, szeptemberben hazakoltozunk MO-ra, mert (csaladi/anyagi okokbol) ott szeretnenk felnevelni a picit.
Angliaban 2015 szeptembertol fogom megkezdeni az 52 hetes szulesi szabadsagomat, ill.kezdem el kapni az angol munkahelyemtol az “anyasagi juttatast” (SMP) amit 39 hetig folyositanak majd.

A kerdesem az lenne, hogy szeptembertol a MO-i egeszsegugyi ellatasom finanszirozasat melyik orszagtol kaphatom jogosan?

  • Arra gondoltam, hogy befizethetem az egeszsegugyi hozzajarulast szeptembertol a NAV-hoz (a havi 6390Ft-ot), de ezt elvileg nem tehetem mert a magyar jogszabaly kimondja, ha van tarsadalom biztositasom egy masik EU orszagban, akkor nem fizethetem. Marpadig angliaban lesz tarsadalom biztositasom hiszen, ott van munkahelyem, oda fizetem a National Insurance-t es ugye onnan kapom az “anyasagi juttatast” is.
  • Viszont angliabol sem fogjak fedezni (EU kartya+S2 form) a magyarorszagon torteno egeszsegugyi ellatasomat, mert angliaban az egeszsegugyi ellatas finanszirozasa nem "TB", hanem lakhely alapu. Tehat, ha nem leszek “allando angliai lakos”, azaz tobb mint 6 honapig nem lesz angliai cimem (marpedig nem lesz, mert legalabb 1-3 evet szeretnek otthon eltolteni a picivel) akkor nem leszek jogosult angliabol egeszsegugyi ellatas finanszirozasara.

Ezek alapjan ugy tunik, hogy hiaba dolgoztam kozel 9 evet az EU-ban megszakitas nelkul (ebbol 8 evet MO-on), most ha szeretnem a hazamban vilagrahozni es felnevelni a gyermekem, akkor az egeszsegugyi ellatasomat senki sem fogja fedezni? Van erre valami megoldas?

Kedves segitsegetek elore is koszonom.

monoszkop # e-mail 2015.08.25. 17:04

A NAV és/vagy OEP telefonos ügyfélszolgálatát.

Vagy: Kérdéseit küldje el a 1818@1818.hu e.mail címre, viszonylag gyorsan válaszolnak.

Kormányzati Ügyfélvonal

Ügyfélkapuval kapcsolatos kérdések esetén a 0-24 órában elérhető

Magyarországról: 1818

Külföldről: +36-1-550-1858

SMS-száma: 1818

E-mail cím: 1818@1818.hu

A Kormányzati Ügyfélvonal honlapja: https://kapcsolat.magyarorszag.hu/1818

katava # e-mail 2015.08.24. 06:39

Illetve még az előző kérdésemhez kapcsolódva:

Ha kitöltöm a http://www.oep.hu/nyomtatvanytar?… honlapon található Bejelentő lap és tájékoztató a külföldön biztosítással rendelkező személyek számára (bejelentő lap és tájékoztató)-EGT (mivel Spanyolországban élek), akkor a nyomtatványban szereplő Lakóhelyhez (a magyarországi levelezési cím felett) mit írjak? Nyilván nem otthon élek, ha ki szeretném tölteni ezt a papírt, de csak 4számjegyű irányítószámot enged beírni a rendszer.
Mit javasolnak?

Köszönöm