dán állampolgár örökös


altoska # 2008.08.16. 16:47

Köszönöm
Altoska

monalisa1 # 2008.08.16. 14:06

altoska

Tudnám javasolni, hogy a testvéred menjen el a koppenhágai Magyar Nagykövetségre, és ott adjon hivatalos megbízást neked, hogy az örökséggel - és a majdani eladással - kapcsolatban, távollétében nevében és érdekében teljes hatáskörrel eljárhatsz.

Nincs fordítási költség, valamint elég gyors is a hivatalos ügyirat megkapása.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.08.16. 09:06

Szerintem így.
Az más kérdés, hogy a közjegyző dolgát jelentősen megkönnyíti, ha igazoljátok, hogy az örökhagyó gyermeke ( a testvéred) életben van. Vagyis jogképes, nincs akadálya az öröklésének. Adjátok meg az adatait is.

Az APEH nem Dániában fogja kiróni rá az illetéket, hanem itt.

altoska # 2008.08.16. 06:50

Jó, akkor maradunk a törvényes öröklésnél. De jól értem, ha a testvérem nem tud lejönni a hagyatéki tárgyalásra, akkor sem kell semmi meghatalmazás, képviselet, közjegyzői papír stb. semmi, csak várhatja nyugodtan otthon hogy az itteni öröksége rá száll szépen? A közjegyző majd levadássza valahonnan az adatait? Es a magyar illetékhivatal kirója rá a magyar törvények szerinti illetéket Dániában?
köszi Altoska

Kovács_Béla_Sándor # 2008.08.15. 19:22

No, a lemondáshoz tényleg kellene az apostilével ellátott meghatalmazás - ami nem biztos, hogy szólhatna a te nevedre. Nekem legalábbis aggályos lenne, hogy az ő nevében lemondasz a saját javadra.
Szerintem épp ez az eljárás lenne a macerás. A törvényes öröklés, eladás sokkal egyszerúbb. Bár az eladáshoz is kell a meghatalmazás, ha nem személyesen jár el.

altoska # 2008.08.15. 16:40

A közjegyző azt mondta nekünk hogy, mondjuk meg milyen allampolgár a testvérem, mert úgyis utána néznek, és az hosszabbítja az eljárást. Azt bátorkodom kérdezni mennyi idővel hosszabbítja, van e erre vkinek tapasztalata. Illetve kért a közjegyző meghatalmazást tőle Dán közjegyzővel ellenjegyzettet, hogy megbíz engem, mert ő két kisgyerek mellől tud eljönni a hagyatékira. Ezek szerint nem is kérhetnének ilyet???
Az utána való ügyintézést sem tudom. Ha úgy adjuk el a lakást, hogy keletkezik jövedelem- az illetékalap felett , akkor 53-as bevallást kell beadni, vagy valami mást. Nincs adószáma ugyanis.
Ha nagyon sok a macera,és összességében kettőnknek ugyanannyi illetéket, adót kell fizetni, akkor úgy gondoltuk lemond a javamra az örökségnél, és csak én illetékezem, adózom, majd elszámolunk egymás közt.De nem tudom ebben van-e buktató. Ha nem vészes akkor minden megy a maga útján.
köszönöm Altoska

Kovács_Béla_Sándor # 2008.08.15. 15:48

Mit javasolsz hogy oldjuk meg a problémát?

Milyen problémát?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.08.15. 15:47

Öööö... Miért kellene eljárnod helyette? Lefolytatják azt a hagyatéki tárgyalást úgyis, hogy egyikőtök sincs ott. Nem házasságkötés ez.

altoska # 2008.08.15. 14:14

És valóban félévvel meghosszabbíthatja a hagyatéki eljárást, mint ahogy a közjegyző mondta nekünk? Mert akkor lehet hogy egyszerűbb ha lemond a javamra, és eladás után osztozunk.. Így is Dán közjegyző elött tett meghatalmazást kell szereznie, ha én járok el helyette. Jól tudjuk? A késöbbi osztozásnak lehet rám nézve negatív hatása? Mit javasolsz hogy oldjuk meg a problémát?
köszi Altoska

Kovács_Béla_Sándor # 2008.08.15. 14:02

Mint bárki más.

altoska # 2008.08.15. 14:01

Sziasztok!
Dán állampolgár testvéremmel együtt magyarországi ingatlant örököltünk édesapánk után. Ő hol fog és mennyi illetéket fizetni, és ha eladjuk a lakást mennyi adót kell fizetnie?
köszönöm Altoska