1978. évi 2. törvényerejű rendelet eredeti szövege


Egyjogász # 2009.01.18. 21:12

Ez az eredeti szövege:

1978. évi 2. törvényerejű rendelet
a Polgári Törvénykönyv módosításáról és egységes szövegéről szóló 1977. évi IV. törvény hatálybalépéséről és végrehajtásáról
A törvény hatálybalépése
Tvr. 1. § A Magyar Népköztársaság Polgári Törvénykönyvéről szóló 1959. évi IV. törvény módosításáról és egységes szövegéről szóló 1977. évi IV. törvény (a továbbiakban: a törvény) 1978. évi március hó 1. napján lép hatályba.
A törvény alkalmazásával kapcsolatos rendelkezések
[A 80. § (3) bekezdéséhez]
Tvr. 2. § Az eltűnt, illetőleg a büntető eljárás alatt álló személyről készült képmás vagy hangfelvétel felhasználását az eltűnt személy felkutatását vagy körözését elrendelő, illetőleg az a hatóság engedélyezheti, amely előtt a büntető eljárás folyik.
[A 83. § (3) bekezdéséhez]
Tvr. 3. § Jogszabály elrendelheti, hogy a számítógéppel vezetett nyilvántartás helyesbítésére irányuló bírósági eljárást államigazgatási eljárásnak kell megelőznie. Ilyen rendelkezés hiányában a fél közvetlenül fordulhat a bírósághoz.
[A 86. § (3)-(4) bekezdéséhez]
Tvr. 4. § (1) A személyeket a vagyoni értékű gazdasági, műszaki és szervezési ismereteik és tapasztalataik tekintetében a megkezdett vagy tervbevett hasznosítás esetén a közkinccsé válásig illeti meg a védelem.
(2) A 86. § (3)-(4) bekezdésében szabályozott védelem a külföldi személyeket csak viszonosság esetében illeti meg.
(A 209. §-hoz)
Tvr. 5. § (1) Az általános szerződési feltételek bíróság előtti megtámadására jogosult:

  1. a legfőbb ügyész,
  2. a Központi Népi Ellenőrzési Bizottság,
  3. a Szakszervezetek Országos Tanácsa, a szakmai (ágazati) szakszervezetek elnöksége és a működési területükön a szakszervezetek megyei (budapesti) tanácsa,
  4. a miniszterek, az országos hatáskörű szervek vezetői, valamint a fővárosi, megyei tanácsok végrehajtó bizottságai,
  5. érdekképviseleti feladatkörükben a szövetkezetek országos tanácsai, továbbá az állampolgárok érdekképviseletét ellátó más országos szervek és egyesületek.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott szervek által indított perben a Pp. XXV. fejezetének rendelkezései szerint kell eljárni.
(A 306. és 308. §-hoz)
Tvr. 6. § (1) A kiskereskedelmi forgalomban eladott árucikkeknél, ha a vevő hibás teljesítés esetén kicserélést kér, vagy a szerződéstől el akar állni, a hibát akkor kell rövid idő alatt értékcsökkenés nélkül kijavíthatónak tekinteni, ha

  • a javítás folytán az áru értéke és használhatósága az azonos ideig rendeltetésszerűen használt hibátlan áruhoz képest nem csökken és
  • a hiba bejelentésétől számított nyolc nap alatt az árut megjavítják, illetőleg
  • a kötelező jótállással értékesített terméket a jótállásra vonatkozó jogszabályban megállapított határidőn belül megjavítják. Ez a határidő akkor is irányadó, ha a jótállás kötelező időtartama már eltelt.

(2) A kötelezett csak abban az esetben hivatkozhat arra, hogy a szavatossági igény érvényesítésére irányadó határidő hat hónapnál rövidebb [308. § (1) bekezdés], ha a kötelező alkalmassági idő tartamát a jogosulttal a szerződés megkötésekor megfelelő módon (a terméken való feltüntetéssel, minőségi tanúsítvánnyal, fizetési jegyzéken stb.) közölte.
(A 385. §-hoz)
Tvr. 7. § A kiskereskedelmi forgalomban eladott árucikkeknél a szállító - hibás teljesítése esetén - a megrendelőjével szemben mindaddig helytállni tartozik, amíg a megrendelővel szemben a szerződésszegés miatt igény érvényesíthető.
(A 618. §-hoz)
Tvr. 8. § E rendelkezés alkalmazásában titkos örökbefogadás, ha az örökbefogadott gyermek születését újból anyakönyvezték és az örökbefogadó szülőket, illetőleg az egyedülálló örökbefogadót vérszerinti szülőként jegyezték be [1963. évi 33. törvényerejű rendelet 8. §-ának (3)-(4) bekezdése].
Átmeneti rendelkezések
Tvr. 9. § A törvény rendelkezéseit - ha ez a törvényerejű rendelet másként nem rendelkezik - a hatálybalépése előtt keletkezett jogviszonyból eredő és jogerős határozattal még el nem bírált jogokra és kötelezettségekre is alkalmazni kell.
(A 14. és 19. §-okhoz)
Tvr. 10. § A törvényes képviselő jognyilatkozatával és a gyámhatóság jóváhagyásával kapcsolatos szabályokat csak a törvény hatálybalépése után tett jognyilatkozatokra lehet alkalmazni.
[A 97. § (2) bekezdése c) pontjához és a 155. §-hoz]
Tvr. 11. § Az épület tulajdonjogára vonatkozó rendelkezéseket a törvény hatálybalépésekor már meglevő épületek tekintetében is alkalmazni kell.
[A 209. § (3) bekezdéséhez]
Tvr. 12. § A sérelmet szenvedett fél a szerződést e címen csak akkor támadhatja meg, ha annak megkötése a törvény hatálybalépése után történt.
(A 306-311. §-okhoz)
Tvr. 13. § A hibás teljesítéssel kapcsolatos szavatossági jogokra és kártérítésre, valamint ezek érvényesítésének határidejére vonatkozó rendelkezések csak akkor alkalmazhatók, ha a szerződés teljesítése a törvény hatálybalépése után történt.
(A 349. és 354. §-okhoz)
Tvr. 14. § Az államigazgatási jogkörben okozott kárral, valamint a nem vagyoni kárral kapcsolatos felelősségi szabályokat csak akkor lehet alkalmazni, ha a károkozó magatartás a törvény hatálybalépése után történt.
[Az 514. § (2) bekezdéséhez]
Tvr. 15. § A szállítmányozással kapcsolatos rendelkezést csak abban az esetben lehet alkalmazni, ha a törvény hatálybalépéséig a szerződés nem jött létre.
[A 616. § (3)-(5) bekezdéséhez]
Tvr. 16. § A házastárs haszonélvezeti jogának megváltását csak abban az esetben lehet kérni, ha a törvény hatálybalépéséig

  1. a hagyatékot még nem adták át, vagy
  2. hagyatéki eljárás hiányában az öröklés megnyíltától egy év még nem telt el.

(A 617. és 618. §-okhoz)
Tvr. 17. § Az örökbefogadással kapcsolatos rendelkezéseket a törvény hatálybalépése előtt megnyílt öröklés esetében is alkalmazni kell, feltéve, hogy az örökbefogadást 1960. május 1-ét követően engedélyezte a gyámhatóság. A már átadott örökséget, illetőleg a ténylegesen birtokbavett hagyaték tulajdonjogát ez a rendelkezés nem érinti.
[A 685. § a) pontjához]
Tvr. 18. § A törvény hatálybalépése előtt kiadott hatályos jogszabályokat ez a rendelkezés nem érinti.
Záró rendelkezések
Tvr. 19. § Felhatalmazást kap a Minisztertanács, hogy megállapítsa

  1. a gazdálkodó szervezetek szerződéseire vonatkozó részletes szabályokat;
  2. a külkereskedelmi tevékenységet folytató gazdálkodó szervezetek belföldi szerződéses kapcsolatainak szabályait, s ennek keretében eltérjen a törvény Negyedik Részének az egyes szerződésekre vonatkozó III. Címében foglalt rendelkezésektől;
  3. a vásárlói kifogások intézésével kapcsolatos költségek elszámolásának rendjét.

Tvr. 20. § Felhatalmazást kap az oktatási miniszter, hogy - az igazságügyminiszterrel, a pénzügyminiszterrel és a Minisztertanács Tanácsi Hivatalának elnökével egyetértésben - meghatározza a jognyilatkozat tárgyának azt az értékét, amelynél a törvényes képviselő jognyilatkozatának érvényességéhez a gyámhatóság jóváhagyása szükséges.
Tvr. 21. § Felhatalmazást kap a pénzügyminiszter, hogy az érdekelt miniszterekkel egyetértésben meghatározza azokat a közérdekű célokat, amelyekre a bíróság által, a személyhez fűződő jog megsértőjével szemben kiszabott bírság fordítható.
Tvr. 22. § Felhatalmazást kap a belkereskedelmi miniszter, hogy az igazságügyminiszterrel egyetértésben rendelettel megállapítsa a kiskereskedelmi forgalomban eladott dolgokra vonatkozó szavatossági és jótállási igényeknek a törvény rendelkezései szerint történő intézésének eljárási szabályait.
Tvr. 23. § (1) A törvény hatálybalépésével egyidejűleg a bírósági végrehajtásról szóló 1955. évi 21. törvényerejű rendeletnek a kényszerfelszámolásra vonatkozó 211/A-211/G-ig terjedő rendelkezései hatályukat vesztik.
(2) Felhatalmazást kap a pénzügyminiszter, hogy - az állami vállalat kivételével - a gazdálkodó szervezetek felszámolását rendelettel szabályozza és ennek során a felszámolási eljárásban a kamat érvényesítésének, a követelések beszámításának, a szerződések felmondásának, valamint az érintett gazdálkodó szervezetek ellen indított perek és végrehajtási eljárások felfüggesztésének szabályait megállapítsa.
Tvr. 24. § (1) A Polgári Perrendtartásról szóló 1952. évi III. törvény (a továbbiakban: Pp.) 342. §-ának (1) bekezdése a következők szerint módosul, egyidejűleg a (3) és (4) bekezdés hatályát veszti.
Sajtóhelyreigazítást (1959. évi IV. törvény 79. §-a) a közlemény megjelenésétől, illetőleg a közvetítéstől számított harminc napon belül lehet írásban kérni a napilaptól, a folyóirattól (időszaki laptól), a Magyar Rádiótól és a Magyar Televíziótól, a Filmhíradó Szerkesztőségétől, illetőleg a Magyar Távirati Irodától. A helyreigazítást az érintett személyen kívül az illetékes miniszter (országos hatáskörű szerv vezetője) is kérheti, ha a valótlan tartalmú közlemény a közérdeket sérti.
(2) Ahol a Pp. a szocialista szervezet kifejezést használja, ezen gazdálkodó szervezet-et kell érteni.
(3) A Pp. 396. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:
E törvény alkalmazásában gazdálkodó szervezet a Polgári Törvénykönyv 685. §-ának c) pontjában felsorolt valamennyi szerv, illetőleg szervezet.
(4) A Pp. 396. §-ának ezt a rendelkezését e törvényerejű rendelet hatálybalépése után indult perekben kell alkalmazni.
Tvr. 25. § (1) A törvény hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti

  1. a Polgári Törvénykönyv hatálybalépéséről és végrehajtásáról szóló 1960. évi 11. törvényerejű rendelet (a továbbiakban: Ptké.) 2. §-a, 6. §-a, 14. §-a, 23. §-ának első mondata, 24/A. §-a, 25. §-a, 30. §-a, 31/A. §-a, 55. §-a, 57. §-a, 58. §-a, 59. §-a, 60. §-a, 61. §-a, 62. §-a, 63. §-a, 70. §-a és 74. §-a;
  2. a Ptké. mellékletével hatályában fenntartott 1875. évi XXXVII. törvény 47. §-a, az 1966. évi 3. törvényerejű rendelet, az 1967. évi 2. törvényerejű rendelet 1., 2. §-ai, az 1967. évi 39. törvényerejű rendelet 1-4. §-ai, 7-20. §-ai és a 27. §-ának második mondata, az 1971. évi 2. törvényerejű rendelet 1-5. §-a, az 1971. évi 31. törvényerejű rendelet, az 1975. évi 6. törvényerejű rendelet 2. §-ának az 1959. évi IV. törvény 132. §-ának (1) bekezdésére vonatkozó rendelkezése, és az 1976. évi 24. törvényerejű rendelet 25. §-a;
  3. a 105/1952. (XII. 28.) MT rendelet 47-56. §-ainak még hatályban levő rendelkezései.

(2) A Ptké. 26. §-ának (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:
(1) A birtokvita eldöntésére a városi, fővárosi kerületi tanács vb igazgatási feladatot ellátó szakigazgatási szerve, a megyei városi tanács vb kerületi hivatala, illetőleg a nagyközségi, községi tanács vb szakigazgatási szerve (a továbbiakban: szakigazgatási szerv) illetékes.
(3) A Ptké. 27. §-ának (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:
(1) A hasznok, károk és költségek kérdésében hozott határozat végrehajtása a birtokvitában eljáró szakigazgatási szerv székhelye szerint illetékes járásbíróság, városi, fővárosi kerületi bíróság (a továbbiakban: járásbíróság) hatáskörébe tartozik.
(4) A Ptké. II. fejezetében a Ptk.-ra való hivatkozások a következőképpen módosulnak:

  • a Ptk. 38. §-ának (4) bekezdése helyett: Ptk. 37. §-ának (2) bekezdése;
  • a Ptk. 42. §-a helyett: Ptk. 41. §-a;
  • a Ptk. 128. §-ának (3) bekezdése helyett: Ptk. 128. §-a;
  • a Ptk. 202. §-ának (3) bekezdése és 237. §-ának (1)-(3) bekezdése helyett: Ptk. 237. § (4) bekezdése;
  • a Ptk. 570. §-a helyett: Ptk. 567. §-a.

(5) Ahol a Ptké. a szocialista szervezet kifejezést használja, ezen a gazdálkodó szervezet-et kell érteni.
(6) Felhatalmazást kap az igazságügyminiszter, hogy a Ptké. mellékletét egységes szerkezetben közzétegye és ezzel kapcsolatban az egységes szövegen átvezesse a hatályos jogszabályok folytán szükségessé vált szövegezési módosításokat is.
Tvr. 26. § Ez a törvényerejű rendelet 1978. évi március hó 1. napján lép hatályba.

doktor kutyus # 2009.01.18. 16:31

POLGÁRI TÖRVÉNYKÖNYVBAN találod, ki is a hozzátartozó a polgári jogi jogviszonyban
a törvény elérhető innen:

http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

685.§
közeli hozzátartozók: a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és neveltgyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő, valamint a testvér; hozzátartozó továbbá: az élettárs, az egyeneságbeli rokon házastársa, a jegyes, a házastárs egyeneságbeli rokona és testvére, valamint a testvér házastársa;

pussimiao # 2009.01.18. 15:33

szükségem van erre a törvényerejű rendeletre, hogy jobban értsem a hozzátartozó fogalmát (amely nincs az olasz jogban...): hol találhatom? az interneten csak az új szöveg található...
kösz a segítséget!