Banki hitelek


sziszi77 # 2009.06.11. 04:02

Üdv. mindenkinek.Azt szeretném tudni az egyik ismerösöm kért meg rá ,hogy kérdezem meg itt,ha valaki banki hitelt vesz fel nem ingatlan fedezetes hitelröl van szó!Akkor mi van ha nem tudja fizetni,lehet-e baja aból ha amikor a hitelt felvette nem egészen valós dolgokat adott meg!Pl:nincs gyereke közben van,egyedül él és házassnak adta ki magát stb!De amugy saját maga nevében tehát valódi személyivel stbvel járt el!Sajnos muszály volt egy-két dolgot letagadnia ,mert külömben nem adtak volna hitelt az illetönek!Lehet igy baja?Ez is büncselekmény vagy ez nem?Léci segitsetek.Köszi

Sz.Márton # 2009.06.11. 06:33

Egy ismerősöm azt tanácsolná azt ismerősödnek, (....) hogy a hitelfelvételkor megadott nem a valóságnak megfelelő tények, adatok amennyiben a bank tudomására jutnak akár a szerződés feltételeinek az egyoldalú módosítását ill. felbontását is eredményezhetik a bank részéről. Az így rendelkezésre bocsátott pénzösszeget nem köteles adott módon folyósítani, a hitelkeretet fenntartani és a visszafizetés szerződésben rögzített feltételein is módosíthat. Biztos nem dícséretes és jogkövető magatartás az adatok nem megfelelő megadása, de hát tudjuk az ismerősök már csak ilyenek....még csak nem is maguk kérdeznek és olyanok mint Colombo hadnagy felesége, senki sem láthatja őket igazából.

monalisa1 # 2009.06.11. 14:17

sziszi77

Ha a bank rájön, hogy "hamis a gyerek", vagyis nem a valóságnak megfelelően válaszolt a kérdésekre "az" ismerős, akkor a hitelszerződés semmis, azaz büntető kamatával együtt egyösszegben vissza a pénz!

És ha nem tud fizetni, és ha netán ingatlan van a nevén, félő árverezése lesz a dologból. (Ha ez is kevés a hitel lerendezésére akkor adós marad "az" ismerős továbbra is a banknál, akkor meg a jövedelméből vonják a törlesztést egálig.)

Rengeteg felelőtlen, meggondolatlan ember van mostanság.

sziszi77 # 2009.06.11. 16:00

Köszönöm a válaszokat.De ezért börtönbe is juthat?

monalisa1 # 2009.06.12. 16:39

Amennyiben szándékosan írt valótlan válaszokat akkor szerintem inditható ellene büntetőeljárás., az hogy annak végén lecsukják-e azt itt megmondani nem lehet.

Amúgy adósak börtöne már nincs, kár, mert sok csalfának, szélhámosnak ott lenne a helye...

"Lisa"
laikus hozzászóló

nandy # 2009.06.15. 15:10

Sajnos muszály volt egy-két dolgot letagadnia ,mert külömben nem adtak volna hitelt az illetönek!

Innentől már az is kérdés, hogy egyáltalán vissza tudja-e fizetni...

monalisa1 # 2009.06.15. 20:33

Szia nandy!

Örülök, hogy itt vagy ismét, már hiányoztál...
És hiányzott a kérdezőknek adandó szakszerű segítő válaszod. Hát akkor ismét "munkára" fel.

Üdv.

gyurgyo # 2009.07.02. 09:57

Kedves Mindenki!
Házvásárlás előtt állunk és hitelt is fogunk fölvenni a K&H banktól. A hitelkérelem beadása után mennyi idő elteltével kell utalniuk a pénzt? Van erre valami szabály? Kb. négy hetet mondtak, de nekem igen fontso volna hogy ez valóba ne legyen több mint 4 hét. Van valami szabály erre?

Köszönöm!

Gyurgyo

Kovács_Béla_Sándor # 2009.07.02. 10:31

Nincs. Nem hogy határidővel, hanem egyáltalán nem kötelesek kölcsönt folyósítani nektek - amíg nem kötöttetek szerződést. Ha viszont köttök, abban majd benne lesz a folyósítás határideje is.

gyurgyo # 2009.07.02. 10:46

Köszönöm!

Gabesz79 # 2009.07.07. 10:47

Sziasztok!! ( Jónapot )

Lenne egy kérdésem ..a volt feleségem a házasságunk elött vett fel hitelt a saját nevére és én voltam az adostárs ez nem lett fizetve és most végrehajtás alatt van persze az én fizetésemen. De a feleségemtöl elváltam 2009.03.16 án és a válási határozaton elismerte hogy ez az ö hitele és ezt ö fogja fizetni erre letiltották a fizetésemet.. és az lenne a kérdésem hogy ezt megtehetik??mert a pénzintézet jogászával beszéltem és azt mondta hogy ha van ilyen végzés a kezembe akkor visszavonják a letiltást tölem ,de a követelést kezelő azt mondta hogy öket ez nem érdekli szoval tiltyák a fizetésemet
erre tudna valaki válaszolni hogy mit is tehetek?
elöre is köszönöm
Szin Gábor

nandy # 2009.07.07. 10:52

Amíg a hitelszerződésben te vagy az adóstárs, addig kérhetik tőled is...

Gabesz79 # 2009.07.07. 10:56

szoval akkor a válási végzéssel kitörölhetem a ..... ugyan ugy vonják a fizetésem mert a végrehajtást a Mohácsi biroság határozta meg , a válás pedig a Pécsi bíroság akkor ezzel nem érek el semmit ?

Erika 1 # 2009.07.07. 19:52

Tisztelt jogi képviselő!
Szeretnék segítséget kérni! Van egy gépkocsi hitelem a CIB bank-nál svájci frank alapon, amit rendszeresen fizetek,/bár az árfolyam változással elég nehezen/ tehát elmaradásom nincs. Most kaptam egy 3 oldalas levelet amiből azt olvastam ki, hogy egyoldaluan módosítani akarják a szerződést, a következő paragrafusra hivatkozva.2009.éviXIII. Törvényt 20§-7 bekezdése alapján. Nem tudom ez mit jelent én laikus vagyok, de nekem ez nem tetszik. Érdekes módon azt írják, hogy 90 napon belül kell ezt megcsinálni és aug 1-vel már hatályba is lép.A levelet pedig kaptam, július 6.-án.Tudom, hogy ennyiből nem lehet igazán pontosítani, de nem tudom bemásolni a levelet ide.
Mint az elején írtam 3oldal. Kérek valamilyen lehetőséget, hogy a teljes levelet el tudjam juttatni.
Üdvözlettel:Erika1

nandy # 2009.07.08. 07:04

Gabesz:

Az a lényeg, hogy a bank és köztetek van egy érvényes szerződés. Egy érvényes szerződést módosítani csak a felek közös akaratával lehet. Tehát nem elég, hogy a bíróságon a feleséged átvállalta a tartozást, az is kellene, hogy a bank belemenjen a szerződésmódosításba.
Amíg ez nem történik meg, addig hiába a bírói ítélet, attól nem módosul automatikusan egy hitelszerződés... A bankot nem szokta érdekelni, hogy az adós és az adóstárs egymás között hogyan állapodnak meg.

Erika 1 # 2009.07.08. 15:13

folyt.köv.

Tisztelt fórumozók!

Az említett levelet beszkenneltem, mely az alábbi linken elérhető (tudom, hogy kétséges az oldal létjogosultsága, de csak törvényes célra használom):
http://data.hu/…CIB.doc.html

Ha valaki venné a fáradtságot, és időt szánna rá, megköszönném.

Üdv: Erika

monalisa1 # 2009.07.09. 06:59

Kedves Erika!

Vélem minden autóhiteles kapott hasonló tartalmú levelet a saját bankjától - én magam is kaptam. Úgy a harmadik ujraolvasásra nagyjából meg is értettem a lényeget: akár bemegyünk módosítani akár nem, a jövőra nézve a bank akkor is úgy jár el ahogy az neki tetszik...

Ha meg ez nem tetszik nekünk, oké, vigyük a nemlétező x millió forintot és kivételesen költségmentesen visszafizethetjük az egész hátralévő tartozást - éppen aktuális devizaárfolyamon...

Mert hát hiszen ők megírták (...) a figyelmünket felhívták...

Külön írva: gondolj arra, van sok milliós hitelszerződéses, ha aug. 1-ig mind bemenne a bankba abból nagy nagy sorbanállások és anyázások lennének - az anyázás a banki ügyintéző részéről is...

"Lisa"
laikus hozzászóló

csalika # 2009.07.11. 15:14

hello.
lenne egy nagyon fontos kérdésem.a b.b.banknál van a folyoszámlám,volt egy személyi kölcsönöm aminek a törlesztö részletével1 havi elmaradásom volt még januárban.igaz ezt mindig toltam magam elött,mert nem tudtam két havit befizetni egyszerre,mert van még egy jellzálog kölcsönöm is,és hitelkártya is.a lényeg kb.két hete kaptam egy levelet,hogy felmondják a szem.kölcsönömet.én tudomásul vettem,hiszen nincs mit tegyek,hiába kértem a bankot,hogy probáljunk megoldást találni nem engedtek a magukébol.most 10-én ráment a munkabérem és teljesmértékben zárolták a számlámat,levonták a szem.kölcsön elmaradt törlesztöjét+az ehavi részletett:ez 72000ft+a hitelkártyára 32000ft-tot.a jövedelmem:140000ft-volt.
anyi nem maradt a számlámom,hogy a lákást kifizzesem.
EZT MEGTEHETI A BANK?EGY FORINTOT NEM TUDOK KIVENNI A SZÁMLÁMROL,MIBÖL ÉLEK MEG?
kérem válaszoljon,megteheti ezt a bank??
köszönöm.

Feri29 # 2009.07.11. 15:50

Sajnos megtehetik, a bankok nem az empátiájukról híresek. Nyiss egy másik banknál számlát és a következő béredet már oda utaltasd. Ezt igazából korábban kellett volna megtenni, amikor felmondták a hiteled.

bigdady # 2009.07.11. 18:57

Gondolom aláírtad, hogy megtehetik. Csak nem olvastad el.

nandy # 2009.07.13. 09:09

Teljesen mindegy, hogy mit írt alá és mit nem...

A Vht. a munkabérből való letiltást korlátozza, de a pénzforgalmi számláról történő levonást már nem. A bankoknak pedig nem kötelességük vizsgálni, hogy milyen jogcímen érkezett jóváírás a számlára, így azt akár 100%-ban is végrehajtás alá vonhatják.

(Nagyon kellene már egy törvénymódosítás...)

szarka # 2009.08.11. 04:35

Üdv!

A Raiffeisen Banknál van egy 1.800.000,-Ft- os chf alapú személyi kölcsönöm, aminek a törlesztőit nem tudom fizetni,így már közel 250.000,- Ft elmaradásom van.Behajtócégnek adták ki, akik nem beszélnek teljesen világosan, mire számíthatok? Azt mondják két héten belül vagy fizetek 100.000,- Ft-ot, vagy felmondják a hitelszerződést és a teljes összeget követelik. APEH inkasszó lesz,s ha az én mindenem nem elég viszik az anyukámét, mert ő az adóstárs. Munkahelyem megszűnt, jelenlegi bevételem családi pótlék a két gyerekem után, meg a munkanélküli segély, ezeket letilthatják? A munkanélkülit postán kapom, a csp-ot számlára. Ha anyukám is munkanélküli lesz, akkor vihetik az ő ingóságait is, ha az enyém nem elég? Akár a házat a feje felől is, mert nekem az sincs. Kérem valaki írja meg mire számítsak, mert nemigazán akarják felvilágosítani ott az embert.
Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.08.11. 07:34

APEH inkasszó lesz
Ez hülyeség, de a többi veszély tényleg fennáll. (A családi pótlékból nem tiltanak le, valószínűleg az álláskeresési támogatásból sem.)

szarka # 2009.08.11. 13:02

Köszönöm a választ.
Az APEH inkasszót a telefonos úriember használta, gondolom az "ilyeszük meg majd tokol" stratégiát alkalmazta.
Mégegyszer köszönöm.

bombázó # 2009.08.19. 14:13

Üdvözlet!

Az édeapám jelzálogalapú kölcsönt vett fel egy banktól.Jelzálogként a házunkat ajánlotta fel. Én 1/4-ed részben vagyok tulajdonos, így a szerződéseket és közjegyzői okiratot nekem is alá kellett írni.
Ám a bank a szerződésben elírt egy dátumot, így az nem egyezik a közjegyzői okiratban foglaltakkal.
Újra mennünk kell aláírni a papírokat.
A bank a közjegyző díját kifizeti, ám én szeretném tudni, hogy az utazási költségekkel ebben az esetben mi van.
Én majdnem 300 km-re lakom, így az utazás elég költséges.

VAn megoldás ilyen esetben?