Érvényes műszaki, érvénytelen forgalmi


egybalek # 2009.11.08. 09:06

Tisztelt guba!
„Kérd meg, hogy adja írásba, miért nem ragasztja fel a matricát. Jó eséllyel inkább le fog menni…”
Jegyző előtt lett rákérdezve és közölte a csoportvezető, hogy aznap esett az eső. Erre megmutattam a jegyzőnek és a csoportvezetőnek az aznap készült fényképet az autóról az önkormányzat előtt és látszik, hogy napsütéses az idő! Ha elolvassa a történetet akkor leírtam, hogy mit és hányszor kértem. És lehet, hogy a levélből egy nagyképű f.sz látható de ez nem így van. Olvasható „Valóban,...” rész! Ja és az autót így vettem. És nem szeretném a rendszámot leszedni mert 1 nem egy trabant, 2 sérülés nélkül nem vehető le mert a rendszám alu és pl. nem lehet egyengetni.

„...„bepanaszollak a főnöködnél, ...” Állítólag és ezt a jegyzői egyeztetésen tudtam meg, hogy az eljárás kérvényre történik. Nem tudom miért lényeges. Minden esetre ha követjük az aranyszabályt miszerint! „Ha bemész egy hivatalos helyre nem árt ha tudod jogaidat és kötelezettségeidet!” akkor úgy gondolom törvény szerint én eleget tettem. És nem kifejezetten az érdekel, hogy mit kell tenni az ügyintéző kedvére mert nem ingyenes az eljárás és pont egy olyan önkormányzatnál ahol vannak nagy problémák.

„Valóban,...” Előzőekben olvasható! Kértem, hogy adja kézbe a matricát!: nem! 4 szer kértem jöjjön le megnézni!: nem! Volt a válasz.

„És írásba se fogja adni, hogy miért nem megy le.”
Írásba adta! Ez a probléma! Jelenleg nincsen olyan törvény ami kimondaná, hogy be kell mutatni a rendszámot! Csakhogy egy törvényi mellékletbe bele magyarázta az igazát.

„...és annak az egy szál ügyintézőnek meg nincs ideje...” 4 ügyintéző dolgozik + a csoportvezető. Tehát 5 fő!

„...pl. ha bevonják?” Pl. taxi lenne az autóból akkor megsemmisítik, ha pedig a hatóság „rendőr” bevonja akkor? Nagyon nagy baleknak kell lenni hozzá. Mondjuk érvénytelen műszakival, GFB és érvényes zöldkártya nélkül kellene, hogy elkapjon a rendőr.

guba # 2009.11.08. 07:35

És írásba se fogja adni, hogy miért nem megy le.

Egy tiszteletteljes kéréssel valószínű előbb ért volna célt a kérdező, de én azért azt gondolom, hogy egy hatósági eljárásban az ügyintézőnek azt is meg kell indokolnia, hogy miért nem intézkedik.

Egyjogász # 2009.11.08. 07:24

Honeybear45 leírta a lényeget.

Azt meg tapasztalatból mondom, hogy a hatóságoknál a "bepanaszollak a főnöködnél, mutasd meg a törvényt, rádtöröm az ajtót tokostól" stílusú ügyfeleket - finoman szólva - nem szokták szeretni....

Valóban, lehet, hogy egy kedves, kérő szóra már lement volna megnézni a rendszámot, most már csakazértse fog lemenni....

És írásba se fogja adni, hogy miért nem megy le.

"Külön embert tartanak az érvényesítő matrica felragasztására."

Talán az lehet a baj, hogy a polgármesteri hivatal meg nem tart erre külön embert, és annak az egy szál ügyintézőnek meg nincs ideje arra, hogy mindenkinek a speciális igényeit teljesítse.

Egyébként meg szerintem olyan nincs, hogy a rendszámot nem lehet leszerelni, a rendszám a hatóság tulajdona, mit fogsz csinálni akkor pl. ha bevonják?

guba # 2009.11.08. 06:54

Kérd meg, hogy adja írásba, miért nem ragasztja fel a matricát. Jó eséllyel inkább le fog menni...

egybalek # 2009.11.07. 22:30

Fontosnak tartom! Nem akarom beperelni feltétlenül! De ameddig nem tudok olyan paragrafust olvasni ami az okmányiroda eljárását igazolja addig per.

egybalek # 2009.11.07. 22:21

A Mozaik utcában elmeséltem és kis túlzással de körberöhögtek. Külön embert tartanak az érvényesítő matrica felragasztására.

egybalek # 2009.11.07. 22:17

Négyszer kérdeztem az ügyintézőt, hogy akkor nem jönnek le? Négyszer válaszolta, hogy nem! Tudna valaki törvényt mondani ami kötelez a rendszámtábla bemutatására.

honeybear45 # 2009.11.07. 19:55

A rendszámtáblát be kell mutatnod, az érvényesítő címkét te nem ragaszthatod fel!!! Az nem a te hatásköröd és felelősséged, hanem az ügyintézőé.
Az ügyintéző jogszerűen járt el, tehát felesleges perre menni. Gondolom, ha kedvesen megkéred, mert ez egyfajta szívesség a hatóság részéről, ami nem kötelező, akkor biztosan kiment volna a parkolóba és ott felragasztja a matricát. Egyébként azért nem szívesen mennek ki, mert az oldószer folyékony halmazállapotú és a rendszámtábla elhelyezkedése amennyiben a gépjárművön van nehézkessé teszi az eljárást, hiszen könnyen ráfolyik a zöldkártya cimkére,amit szintén leoldhat és utána pedig jön a következő gondja a tulajnak egy új zöldkártya matrica igénylés persze ezért is gondolom megpróbálná beperelni az okmányirodát :-)

egybalek # 2009.11.07. 18:24

A teljesség kedvéért! Ilyen is van!
2009 márciusában műszaki vizsgán vett részt az autóm. Nem csak műszakilag hanem gázosításra is vizsgázott. A vizsgán lelkemre kötötték, hogy forgalmit kell cserélni ezért 15 napon belül menjek az okmányirodába és cseréltessem ki és ragasztassam fel a műszaki érvényesítő matricát is. 2009 április 02-án elmentem az okmányirodába az illetékek befizetése után közölte az ügyintéző hölgy, hogy vigyem fel az irodába az autó rendszámát. Mondtam, hogy „OK felhozom”. Mindezek után eszembe jutott, hogy nem tudom levenni. Mondtam az ügyintézőnek, hogy nem tudom leszedni a rendszámot mert fel van ragasztva és nincsen itt az autó nem lehetne-e, hogy megkapom a matricát. Válasz az volt, hogy „nem” hozzam be az autót és álljak úgy az autóval, hogy lássák a hátsó rendszámot. Hazamentem az autóért és vissza mentem az okmányirodához. Csakhogy nem lehet előtte úgy megállni, hogy a kocsi hátulja látható legyen az iroda ablakából. Hozzátéve, hogy az okmányiroda a második emeleten van. Megálltam az önkormányzat épülete előtt ami az okmányiroda mellett van. Felmentem az okmányiroda és mondtam az ügyintézőnek, hogy az önkormányzat épülete előtt álltam le és le kellene jönni megnézni. Gyakorlatilag ezek után ügyintéző megbeszélte csoportvezetőjével, hogy nem jönnek le megnézni. Szépen összecsomagoltam az iratokat és távoztam. Csakhogy már van 2 szabálysértési eljárásom mert ez így „hatósági felségjelzéssel való visszaélés”. Ja és minden utamon amikor rendőrautó kerül mögém megállít és vagy bírság vagy nahát-nahát. Írtam egy panaszt polgármester úr részére április 2-án erre kaptam választ szeptember 28-án személyesen. Miért szeptember 28.? Azért mert akkor sok reklamáció után nagykegyesen fogadott a jegyző asszony. Ha azt mondom, hogy megaláztak akkor keveset mondok. Ordított velem a csoportvezető és olvasta a törvényi paragrafusokat. A beszélgetés után „ordítás” reklamációmra kezembe nyomtak egy válasz levelet. Sok minden esetleges kérdésre választ ad! Csakhogy arra a kérdésre, hogy miért kellene a rendszámot bemutatni egy olyan baromságot írtak ami banális. Leírták, hogy a törvény 16 paragrafus III. melléklete értelmében be kell mutatni. Csakhogy az a paragrafus és melléklete a tulajdonszerzésre vonatkozik. Tehát marad, hogy nem kell a rendszámot bemutatni. Mivel a bíróság elmarasztalt ezért elszállt az agyam mert a mai napig nincsen pont a történeten. Illetve azt hiszem sokan igazat adnak nekem miért én járkáljak utána ha már voltam egyszer hivatalos időben hivatalos helyen. És megaláztatás! Ezért kérnék segítséget, hogy mi lehetne a per alapja? Törvény be nem tartása?

végrehajtó1 # 2009.11.07. 15:46

Miért nem cserélték ki?Nem értem...

egybalek # 2009.11.07. 12:20

Üdv a fórumozóknak!
Segítséget szeretnék kérni.
2009 márciusában vizsgázott az autóm. Nem csak műszaki hanem gázosításra is történt a vizsgáztatás. Felhívták a figyelmem, hogy 15 napon belül cseréltessem ki a forgalmit az önkormányzatnál. Ez 2009 április 02-án meg is történt volna ha az ügyintéző az irodából ki jött volna és megnézte volna, hogy tényleg nem lehet a rendszámot levenni az autóról. Azóta megy az önkormányzattal a huza-vona. Sem a matrica nem lett felragasztva sem a forgalmi nem lett kicserélve. Olyan ember vagyok akit egyszer kivágnak az ajtón nem mászik vissza az ablakon. Visszamegyek az ajtón de ajtó tokostól és tuti, hogy börtönbe kerülök mert az első szónál megütöm az ügyintézőt vagy a főnökét. Az volna a kérdésem, hogy bíróságnál milyen címszó és törvényi alátámasztással lehet pert indítani? Ki ellen? Az önkormányzat vagy az ügyintéző és főnöke ellen? Ha a történet így nem érthető szívesen leírom részletesen.

M_Robin # 2009.08.24. 23:15

Sziasztok!

Két testvéremmel 3-an örököltünk meg egy gépkocsit. Édesapánk március közepén húnyt el, és a hagyatéki tárgyalást szeptember végére tűzték ki. Közben július második felében a gépkocsi műszakija lejárt. Azonban a vizsgáztató helyen felhatalmazást kéne felmutatnom elhúnyt édesapámtól mivel a kocsi még mindig az ő nevén van. Az iránt szeretnék érdeklődni, hogy van-e arra valami mód, hogy levizsgáztathassam a kocsit még a hagyatéki tárgyalás előtt? Segítségeteket előre is köszönöm!

monalisa1 # 2009.06.29. 19:15

Létezik gyámhatósági letét is.

monalisa1 # 2009.06.29. 19:13

Mint örökösök, mindhárman keressétek fel a közjegyzőt., a másik kettő kijelenti, hogy a gépkocsi dolgában lemondanak az örökrészükről a javadra, te pedig az örökrészüket anyagi ellentételezéssel ott és akkor feléjük megváltod. (Aki nem hajlandó átvenni a pénzt annak része közjegyzői letétben marad.)

Vagy az ellentételez helyett javadra írják a közös autóra eddig igazoltan ráfordított összeg 2/3-ad részét.

Vagy aki nem hajlandó átvenni a részét annak valamely bankon keresztül név/cím utald az összeget - számlaszám nélkül., a banktól levélben értesítést kap, hogy nevére a bankhoz utalás történt melyet 30 napon belül átveheti, illetve az összeg felöl rendelkezhet. (30 nap mulva a pénzt visszautalják neked.)

Tehát nem okvetlenül szükséges hogy xy melyik banknál van számlája, a lényeg az, hogy egy bizonyos bankon keresztül részére: név/cím befizetés történjék.

Ha a tulajdoni lemondás a közjegyző előtt megtörtént, a gépkocsit kiadhatja neked mint hagyaték - a függőben lévő többi hagyaték dolgától függetlenül.

Ideiglenes forgalmi ha jól tudom max. 30 napig csak, pl. ha elveszett és/vagy ellopták esetén.

A törzskönyv dolgában tippem nincs.

"Lisa"
laikus hozzászóló

Kissyst # 2009.06.29. 09:00

Hárman örököltünk egy gépkocsit, úgy egyeztünk meg, hogy én kifizetem a többieket, és én leszek az autó tulajdonosa.
A hagyaték átadása immár 3. éve húzódik, különböző örökösök miatt. Most az autó vételárát nem tudom kifizetni a kiskorú örökösnek, mert a gyámja nem hajlandó megadni a számlaszámot, ahová az összeget utalhatom. Közben az autó műszakija már tavaly lejárt. Közben megcsináltattam a műszaki vizsgát, de a forgalmiban már nem volt hely az érvényesítő matricának, új forgalmit meg az elhunyt nevére sem, sem pedig az én nevemre (mert még nincs hagyatékátadó végzés a gyám cicózása miatt) nem állítanak ki, így csak a vizsga dokumentumai (miszerint 2010-ig van a kocsin érvényes műszaki vizsga) állnak rendelkezésre. A törzskönyvet az egyik rokon (akinek semmi köze a gépkocsihoz) elvitte, és nem hajlandó visszaadni. Közben az érvénytelen forgalmit a rendőr igazoltatás során elvette, így a kocsit nem tudjuk használni. Mindeközben az autóra már jelentős összeget költöttem (műszaki vizsga, zöldkártya, javítás, gumik), és munkaeszközként használnánk... de hogyan tovább?
Létezik olyan, hogy ideiglenes forgalmi engedély?
Vagy hová kell fordulnom, hogy a kocsit teljesen legálisan használhassuk addig is, míg át nem adják a hagytaékot?
KÖszönöm.