Hagyatéki tárgyalás - örökölt autó használata


Kovács_Béla_Sándor # 2017.12.18. 19:25

Milyen földhivatalnál? Ne röhögtesd már ki magad.

Vadsuhanc # 2017.12.18. 19:12

Kedves KBS!

Ezek szerint Te mint ügyvéd bemondásra elhiszed nekem mint eladónak, hogy majd én fogok örökölni egy ingatlant vagy ingóságot és Te ezt az adás-vételi szerződést meg is írod és az én bemondásomra - mármint, hogy én vagyok az örökös - akár a földhivatalnál, akár a Kormányhivatalnál eljársz anélkül, hogy a hagyatéki eljárás még nem történt meg és én nem vagyok örökös ?

Gratulálok! Magyarázd már el, hogy hogyan mert az egy zsák krumpli példa ehhez nagyon kevés.

Én megveszem a kérdező által leírt gépkocsit hagyatéki eljárás megkezdése előtt meséld már el hogyan fogod elérni 15 napon belül, hogy a gépkocsi a nevemre kerüljön....!!!

És kérlek ne krumplikkal gyere.. pontos jogszabályokkal.

Tisztelettel még mindig irányodban!

Kovács_Béla_Sándor # 2017.12.18. 18:08

Nem, nem azt írtuk. Tényleg, átíratni nem lehet. De azt senki sem írta, hogy lehet. De tulajdonjogot szerezni igen, lehet.
Kár, hogy itt nem lehet lájkolni. (A szívemből szóltál.)

Vadsuhanc # 2017.12.18. 17:52

Én a krumpli eladásának tematikáját nem nagyon értettem.

Én azt szeretném tudni, hogy a Kományhivatalban hogyan igazolja a a hagyatéki eljárás megkezdése előtt az eladó ( örökös ), hogy az elhalt gépkocsija az Ő tulajdonát képezi?

drbjozsef # 2017.12.18. 17:50

wers,

most komolyan, háromszor kérdeztem meg ugyanazt, egyszer sem válaszoltál rá. Minden másra igen, de az nem érdekel. Szerintem is visszautasítják, bár még nem próbáltam.

Akkor még egyszer, lassabban : _mi_ _lesz_ _a_ _büntetéssel_?

Engem ez érdekel. Visszautasítja, jó. Mit tegyek, ha azt akarom, hogy így kötött szerződés után ne bírságoljanak meg a bejelentési kötelezettség elmulasztása miatt?

Végülis, ha belegondolok, igazolás nem kell, hiszen én bejelentem, szerződést beadom, okmányiroda elutasít, már meg is van a papírom arról, hogy ott voltam, bejelentettem, nem az én mulasztásom.

Aztán elválik 4 év múlva, hogy akkor mit szólnak a 4 évvel korábbi dátumhoz. Elvileg akkor már bejegyzik, ha csatolják mellé a jogerős hagyatékit. És akkor megnézik a dátumot, látjáh, hogy letelt a 8/15 nap. Ha bírságolni akarnak, akkor meg elő lehet venni a 4 évvel korábbi bejegyzési/bejelentési próbálkozást.

wers # 2017.12.18. 16:50

De leírtam.

Vadsuhanc # 2017.12.18. 16:21

Csak kérdezném,. hogy egy ingatlan átírást jogerős hagyatéki végzés vagy egy gépkocsi átírását jogerős hagyatéki végzés hiányában hogyan lehet megvalósítani. Mert ezt még senki nem írta le.... Még mindig.

Tisztelettel várom az engem lefikázó és engem hazugnak nevező emberek válaszát. Csak azért hogy mindenki és legfőképpen én tanuljak belőle.

Vadsuhanc # 2017.12.18. 16:07

Kedves wers!

És hogyan?

wers # 2017.12.18. 16:02

Nem, nem azt írtuk. Tényleg, átíratni nem lehet. De azt senki sem írta, hogy lehet. De tulajdonjogot szerezni igen, lehet.

Vadsuhanc # 2017.12.18. 15:48

Ha úgy gondoljátok nektek van igazatok menyjenetek be és írassatok át egy ingatlant vagy egy gépjárművet jogerős hagyatéki végzés hiányában..........

De azért írjátok már le hogyan lehet ........Csak hogy tanuljunk, mert a megoldást azt nem írtátok le csak azt hogy aki hozzászólt hülye.......

wers # 2017.12.18. 15:37

Drbjozsef! Mit kezd vele a nyilvántartás? Visszautasítja. Ha jól számolom, lentebb már kétszer válaszoltam erre. Legutóbb a "feladomot" említettem. Még mindíg nem értem, mit nem értesz.
Azt érzem, hogy nehéz azonosulni azzal, hogy a gépjárművek terén néhány téren ketté válik a polgári jog és a közigazdasági. Erről egyszer már beszélgettünk, akkor üzembetartó volt a téma.

drbjozsef # 2017.12.18. 15:12

Ez mind szép, én mindent elhiszek, lehet venni halottól, gyíkembertől, bojtosúszójú haltól, rendben, nem számít, hogy nem tulajdonos, az én kérdésem továbbra is az, hogy a nyilvántartásba bejelentésnek határidejei vannak, azok elmulasztásához büntetések rendelve. Hogyan lehet elkerülni a büntetést, ha bejelenteni nem tudok?

Vagy, esetleg, bemegy a vevő meg az eladó is, bejelenti amit be kell, és kér egy igazolást (vagy felveszi hangfelvételre, vagy visz két tanút, vagy mittudomén), hogy magának a bejelentés aktusának eleget tett, ezt írja elő a törvény (?) , és konkrétan leszarja azt, hogy a bejelentés után mit kezd vele a nyilvántartás?

wers # 2017.12.18. 15:02

Ne, tényleg abba bele se menj :) Van,hogy nekem az is elég, ha te érted.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.12.18. 13:09

Persze. De a vevő dolga - és döntése -, hogy mit hisz el az eladónak bemondásra, és miről, milyen igazolást kér.
Ennek ahhoz, hogy az örökös az örökhagyó halála pillanatában tulajdonosa lett valamennyi hagyatékba tartozó dolognak, nem sok köze van. A tulajdonos pedig rendelkezhet a dologgal, el is idegenítheti.
(Abba már bele se megyek, hogy olyan dolgot is eladhat bárki, aminek nem is ő a tulajdonosa. Ezzel csak még jobban összezavarnám szegényt.)

wers # 2017.12.18. 12:51

Béla :)), így aztán már tudni fogja. De azért abban ugye egyet értünk, hogy a krumplinak nincs se törzskönyve, sem forgalmi engedélye, ami alapján azonosítható lenne, hogy a közigazgatási nyilvántartás szerint ki a jelenleg bejegyzett tulajdonos.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.12.18. 10:57

Azt, akit a felek egyezően tulajdonosként és eladóként megneveznek.

Amikor a piacon elad valaki valakinek három kiló krumplit, akkor ki ellenőrzi, hogy az eladó valóban tulajdonosa-e a krumplinak? Mi van, ha utólag kiderül, hogy épp csak arra járt? Pláne, ha addigra a vevő már meg is ette a krumplit?

Vadsuhanc # 2017.12.18. 10:18

Tisztelt KBS!

Mivel azt írtad, hogy állításom nem igaz szeretném megkérdezni, hogy ha előtted kötnének ilyen szerződést kit írnál be eladóként a gépkocsi adás-vételi szerződés eladó rovatába?

Azt a személyt, aki semmivel nem tudja igazolni - hagyatéki végzés hiányában - hogy a gépkocsi az Ő tulajdonát képezi?

Tisztelettel irányodban.

wers # 2017.12.18. 09:53

Kovács_Béla_Sándor#e-mailJelentem! 2017.12.16. 11:20
Még csak előszerződés sem kell, simán el lehet adni. Más kérdés, hogy a vevő tulajdonjogát egyelőre nem jegyzik be, és a vevő egyébként is vállal némi kockázatot.


Előre kaptál választ. Azt is elolvashatnád, amit én írtam.

Akkor tisztelettel kérdezném, hogy ha a gépjármú feltételezett örököse(i) a gépkocsit eladják, de a hagyatéki eljárásban előkerül mondjuk egy végrendelet, amely a gépkocsit örököseként mást jelölt meg az elhalt mi történik?

Szépen mondva, ez ciki. Még szebben, nagyon gáz. De nem csak a vevő vállat némi kockázatot, hanem az eladó is. Majd kártérítheti a tényleges örököst, hisz eredeti állapotot nem biztos, hogy vissza tudja állítani, hacsak nem garázsban állt addig az autó (akkor meg minek előbb megvenni, min,t hogy lezárul a hagyatéki, de mindenkinek meglehet a maga adrenalin fokozója)

Vadsuhanc # 2017.12.18. 09:33

Ugye még mindig a hagyatéki eljárás előtti értékesítésről beszélünk?

Akkor tisztelettel kérdezném, hogy ha a gépjármú feltételezett örököse(i) a gépkocsit eladják, de a hagyatéki eljárásban előkerül mondjuk egy végrendelet, amely a gépkocsit örököseként mást jelölt meg az elhalt mi történik?

Mellesleg megjegyezném, hogy a .." tulajdonjog átruházónak és a tulajdonszerzőnek a tulajdonjog, illetve az üzembentartó személyének változás bejelentését teljes bizonyító erejű magánokirat alapján kell teljesíteni, amelynek - a közlekedési igazgatási eljárásban való felhasználhatóságához szükséges - kötelező tartalmi elemeit kormányrendelet állapítja meg..."A törzskönyvben és a nyilvántartásban tulajdonosként azt a természetes személyt, jogi személyiséggel rendelkező vagy jogi személyiség nélküli szervezetet lehet feltüntetni, aki a jármű tulajdonjogának jogszerű megszerzését, származását, továbbá eredetiségét e rendeletben foglaltak szerint igazolja..."

Hagyatéki eljárás előtt az örökös mivel tudja igazolni, hogy a gépkocsi az övé?

( 1999. évi LXXXIV. törvény )

Kovács_Béla_Sándor # 2017.12.18. 08:10

Valószínűleg nem ugyanazt értjük egyes szavak jelentésén.
Például azon, hogy "hivatalosan".

Az eladó rovatba ugyanis nincs kit írjanak és mellesleg a Kormányhivatal sem fogja átírni senki nevére a hagyatéki végzés nélkül.
Az első nem igaz, a másodiknak meg - mint már korábban mondtam, nem sok köze van az eladáshoz. Regisztratív nem konstitutív, ha érted.

wers # 2017.12.18. 08:08

Értékesíthetik. A tulajdonban bekövetkezhet változás. Csak a nyilvántartásba még nem tudják bejegyezni, nevére törzskönyvet, forgalmit kiállítani.
Ilyenkor a közigazgatás a nyilvántartás szerinti tulajdonost tekinti üzmbentartónak. Fogalmam a fekete lyukban kit terhel kötelező, gépjárműadó? Az biztos, az objektív felelősség biztos az örökösé. Pogári eljárás során esetleg követelhet a vevőtől az esetleged büntetést, de egy ilyen katyvasznak örvendezzen egy ügyvéd.

Vadsuhanc # 2017.12.18. 07:30

Tisztelt KBS!

Én azt írtam a gépkocsit hagyatéki eljárás befejezése előtt az örökösök nem tudják értékesíteni hivatalosan. Az eladó rovatba ugyanis nincs kit írjanak és mellesleg a Kormányhivatal sem fogja átírni senki nevére a hagyatéki végzés nélkül.

wers # 2017.12.18. 06:36

Úgy érted-e, hogy megkötik a szerződést, beteszik a fiókba, és nem kell bejelenteniük semmit, majd mondjuk 3-4 év múlva, ha valami per van mondjuk, és eldől a hagyaték, akkor előveszik, és beadják egy három évvel előbbi dátummal, és erre az ügyintéző a világon semmit nem fog kérdezni, el fogja fogadni szó nélkül?
Nézd, egy átlagos ügyintéző pályafutása sokszor kevés, hogy ilyen extrém esettel találkozzon, de ne fosszuk meg élménytől, hamár a jogszabályaink szerint ez így lehetséges. Bogózza ki.

wers # 2017.12.18. 06:31

Kedves drbjozsef!
Nem értem, te mit nem értesz. A nyilvántartásnak folyamatosnak kell lennie. Ebben szerepel (többnyire) egy tulajdonos. Halála esetén az örökös(ök) kerülnek bejegyzésre, az öröklés közhitelű tanúsítására szolgáló hagyatéki végzés alapján. Nincs alternatíva. A kormányablaknak sem joga sem kötelessége az öröklési eljárást lefolytatni (hány örökös van, van-e végrendelet, ha van érvényes-e stb.) Utána jegyezhető be az értékesítés vagy egyéb az örökös és harmadik személy között történt tulajdonjogban bekövetkező változás. Ha még mindig nem érthető, én feladtam. Ama apróságot se hagyd ki, hogy az örökös(ök)nek illetékfizetési kötelezettségük van.
Tehát a közigazgatás számára az átírási eljárás a hagyatékival kezdődik, a tulajdonjog szerzésének időpontja az örökhagyó halálának pillanata.

De hogy egyszerűbb legyek, jobb a medve bőrére előre nem inni, és megvárni a hagyatéki eljárás végét.

drbjozsef # 2017.12.17. 21:47

wers, köszönöm okos szavaidat, minden világos, csak nem értem, hogyan jön ez ide. Úgy érted-e, hogy megkötik a szerződést, beteszik a fiókba, és nem kell bejelenteniük semmit, majd mondjuk 3-4 év múlva, ha valami per van mondjuk, és eldől a hagyaték, akkor előveszik, és beadják egy három évvel előbbi dátummal, és erre az ügyintéző a világon semmit nem fog kérdezni, el fogja fogadni szó nélkül?