Svájci Frank törlesztési probléma


kaméleon # 2011.08.03. 13:15

Nekem az ilyen hírek fájnak:
Simó Endre, a Magyar Szociális Fórum vezetője, a perek egyik ötletgazdája lapunknak elmondta: eddig 8-10 bank ügyfeleiből szerveződtek csoportok, ezek taglétszáma folyamatosan emelkedik. Az adósok a fórum honlapján jelezhetik a csatlakozási szándékukat. "A beadványokon olyan ügyvédi kör dolgozik, amelyik nem az anyagi haszonszerzést, hanem az emberek érdekeinek érvényesítését tartja szem előtt" - közölte Simó Endre.
Mintha a szociális szakmában kizárólag agyamentek dolgoznának. Nem zavarja őket, hogy a pénzügy, jog, stb., amibe belepiszkálnak, külön szakértelmet igényel, ami nekik nincs. Segítségnyújtás helyett akcióznak, szájat tépnek, és végül mélyebbre nyomják a szerencsétleneket, maguk meg jól felháborodnak, mert szemét a világ.

Rexor # 2011.08.03. 13:12

Nemrég hallottam egy öregurat nyilatkozni (állítólag neves közgazdász volt), aki a római jogra visszavezetve állította azt, hogy a devizás kölcsön semmis... Azt hiszem vannak még fantasztikus távlatok ebben a témában :)

Kacsa1111 # 2011.08.03. 12:50

Kedves kaméleon,

a banki hitelek topic-ban van még egy-két ilyen reménytelenül reménykedő...


Kacsa11

kaméleon # 2011.08.03. 12:46

Ma hallottam a rádióban a szekszárdi ügyvédet (Gáll Ferenc), aki pert akar indítani a bankok ellen, mert szerinte a bankok nem tarthatnák nyilván devizában a hitelt, amit forintban adtak oda. (Nem volt túl meggyőző.)
A bankok viszont azt állítják, hogy ők is devizában kapták a pénzt, amit tovább kölcsönöztek, és tőlük is devizában várják vissza. Kicsi a valószínűsége, hogy nem a bankok győznek végül, vagy, hogy az árfolyamveszteséget átvállalnák az adósaiktól.

s.e.122 # 2011.08.03. 12:31

Sziasztok!

Szeretnék segítséget, ötletet, valami kapaszkodót találni a megemelkedett devizahitelem (CHF)fizetéséhez. 2007 dec.-ben vettünk fel szabadfelhasználású hitelt bővítésre, építésre. majdnem a kétszeresét kell most fizetnem, a határainkon vagyunk, és nem akarok utcára kerülni a gyerekekkel, ha tovább emelkedik a deviza. A bankunkban csak az egy-két-három év csökkentett fizetést tudják ajánlani, aminek felhalmozott részét kamatostul ránk testálják később. Forintba átváltani horror magas költséggel lehetne, nem is tudnánk megoldani. Valamelyikőtök halott alakuló vagy meglévő pertársaságról esetleg, amihez egy kis reménnyel, de catlakoznánk, hátha segítséget kaphatnánk, valamilyen jogi útra lépve, a bankokat számonkérve. :-(((
Mlyen kapaszkodót tudtok javasolni, kedves Hozzáértők?
Tisztelettel: Eszter

bericse # 2010.05.10. 01:17

Köszi a válaszokat. Aludni sem tudok, mert ma reggel 8-körül dől el, mennyi lesz a vége... A PSZAF-hez mindenképp eljuttatom a panaszomat amiatt, hogy nem értesítettek a fedezethiányról.

monalisa1 # 2010.05.09. 21:08

A 2007-ben történt hitelfelvétel óta a bankok önkényesen felemelték a kamatlábat, valamint a devizaárfolyam különbség - és akkor a hitel egész idejére a tőketartozás még alig lett törlesztve...

ml.

nandy # 2010.05.09. 20:41

2007. júniusában 1 CHF (MNB középárfolyamon) 153-154 forintot ért. Jelenleg ez kb. 30,-Ft-tal magasabb.
Ez a kb. 30,-Ft eltérés nem indokolja azt, hogy gyakorlatilag szinte a teljes tőkét befizettétek, mégis több a jelenlegi tartozásotok. A kamat és az árfolyam együtt sem nagyon lehet ilyen mértékű...

Ráadásul ahogy nézem, a Raiffeissen-nél az MNB-árfolyamhoz képesti eltérést is megadják, eszerint nagyon nagy jelentősége van annak, hogy melyik napon van az előtörlesztés, mert pl.
05.04-én eltérés előtörlesztés esetén 0.54%
05.06-án már 1,06%...
http://www.raiffeisen.hu/…arfolyam.pdf

Azt nem tudni, mennyire volt szándékos a csúsztatás, de a bankokat ismerve nem kizárt.... Egy PSZÁF-nek címzett panaszt mindenesetre megérne az ügy.

bericse # 2010.05.09. 16:03

Kedves Hozzáértők! Szerintetek volna esélyem nyerni a Raffi ellen ha panasszal élnék? Mármint arra gondoltam, hogy nem értesítettek semmilyen módon a fedezethiányról és emiatt pár tízezres károm (vagy ki tudja még mennyi) keletkezik?? Megjegyzem ha késel a törlesztő részlettel, akkor rögtön megtalálnak!!! (még a szomszédot is tán..)

bericse # 2010.05.09. 15:26

Kíváncsi leszek, hogy a mostani 100.000 Ft elég lesz-e, és kapok-e majd valamiféle részletes elszámolást a végén, mert rettenetesen soknak tartom a különbözetet....

monalisa1 # 2010.05.07. 21:04
  1. Valamelyik megadott módon értesíteniük kellett volna hogy az utaláshoz kevés a pénz a számlán.
  2. A legtöbb banknál naponta csak egyszer van utalás, ha az valamilyen okból elmarad akkor majd másnap. (Kivéve ha az ügyfél soronkívüli utalást kér és fizeti többletköltségét.)

A svájci frank "megtáltosodását" nagyon sokan megszívják - többek közt én is...

"Lisa"
laikus hozzászóló

bericse # 2010.05.07. 15:28

Üdv mindenkinek! Megpróbálom röviden összefoglalni a problémámat: Április 23-án jelzálog hitel szerződést írtunk alá a párommal az AXA Banknál.(Forint alapú) Ennek a szerződésnek egyik része a meglévő Frank alapú személyi kölcsönünk kiváltása, a fennmaradó rész pedig szabadfelhasználású jelzáloghitel. Április 22-én a Raffi kiadott egy egyenleget a személyi kölcsön végtörlesztésére. Ebben az irományban 5% fedezetet kértek pluszba árfolyam kockázatra (mármint a tényleges kifizetésig ami adódhat különbözetre).
Az AXA Bank az egyenleget május 3-án "forintosította", így átutalt a Raffinak 588.000 Ft-ot. Két nap után még mindig a technikai számlán "lógott" a pénz, nem történt meg a betörlesztés. Telefonos érdeklődésünkre elmondták, hogy a kedvezőtlen árfolyam változás miatt nem elég az AXA által folyósított pénz, még kell hozzá 3700 Ft.
Ráutaltuk. Ma délig még mindig rajta láttuk a pénzt, erre újra telefonáltunk.....
Egyetlen nap alatt 11000 Ft újab befizetési kötelezettségünk keletkezett az árfolyam változás miatt!!!!
Több dolgot nem világos számomra és erre a CALLCENTERES hölgy sem tudott kielégítő választ adni:

  1. Ha reggel 8-kor megpróbálták a betörlesztést (állítólag minden nap akkor szokták) és látták, hogy nem elég a pénz, akkor miért nem értesítettek???? (sms, telefon, e-mail, galambposta, bármi...)
  2. Ha minden nap egyetlen egyszer próbálkoznak akkor ennek sosem lesz vége amíg felfelé megy a Sv.Frank ára?? Lassan úgy érezzük magunkat, mint a kutya amelyik a saját farkát kergeti.....

Ráadásul a betörlesztési igazolás kiadása után juthatunk hozzá a hitelünk szebadfelhasználású részéhez...

Most azért "rafkóztunk" picit, ráutaltunk 100ezer forintot a számlára.... Majdcsak elég lesz hétfő reggel nyolckor a betörlesztésre....vagy nem...imádkozom, hogy legalább a hétvégén stagnáljon az árfolyam..

Még egy mondat: A kérdéses hitelt 2007. júniusában vettük fel. 600.000 Ft-ot. azóta 14000-17000 Ft/hóval fizettük becsülettel. Ma este fél hatkor 611.700 Ft a tartozásunk..... JÓL VAN EZ ÍGY???