Idegenforgalmi adó


Kenderice # 2012.05.15. 12:52

grenka:
Az idegenforgalmi adó megfizetésének kötelezettsége alól mentes:
...
vállalkozási tevékenység vagy ezen vállalkozó munkavállalója által folytatott munkavégzés céljából az önkormányzat illetékességi területén tartózkodó magánszemély...
Tehát nem kell utána fizetni IFA-t. Be sem kell jelenteni.
https://ugyintezes.magyarorszag.hu/…0091202.html?…

wers # 2012.05.15. 12:22

Tudok települést, ahol munkavégzés céljából megszállók után nem kell fizetni IFA-t. Önkormányzatnál érdeklődj, hogy kell-e, és ha nem, mi kell hozzá (nyilatkozat, igazolás stb.).

grenka # 2012.05.15. 12:02

Sziasztok !

A segítségeteket szeretném kérni Idegenforgalmi adó értelmezésével kapcsolatosan, mert sajnos az adott település igazgatási osztálya nem tud válaszolni.
Vagy egy házam x településen fel akarom újítani és megbízok egy vállalkozót aki viszont messze y településen él dolgozik. De én x településen kifizetem a szállást amíg nálam dolgozik. Kell -e utánuk nekem idegenforgalmi adót fizetni, ha nem üdülni jöttek az adott településre hanem dolgozni? / a vállalkozói tevékenységgel, munkavégzéssel kapcsolatos mentesség értelmezése, feltételei /

Fontos lenne! Köszönöm Reni

Gréta22 # 2010.07.06. 13:53

Üdvözlök Mindenkit!

Abban szeretnék segítséget kérni, hogy hol tudok utánanézni annak, hogy az un. vendégellenőröknek milyen jogosultságaik vannak, illetve "hogyan kell az ő rendelkezésükre állni" - például egy közös képviselőnek mit kell, lehet és nem kell tennie, ha rátelefonálnak az ellenőrök, hogy engedje be őket egy 64 miniapartmannal (tulajdonossal) rendelkező társasházba?

Köszönöm!

websas # 2010.06.14. 12:32

Kedves Yuice!

Véleményem szerint a tulajdonost a "haszonélvező" nem tilthatja ki. Sőt ha óránként be akarsz jutni, valamit "ellenőrizni" köteles lehetővé tenni.
Az idegen forg. adóval nem sokat tudsz kezdeni az az Ő problémája. De a fantáziádra bízom mennyi bosszuságot tudsz okozni!

websas

Kenderice # 2010.06.14. 11:35

Elvileg kellene fizetnie.
Pár éve lent voltunk tiszakécskén egy barátom nyaralójában. Az önkormányzat megbízottjai rendszeresen járőröznek a területen és mivel az egyikük látta, hogy többen ott vagyunk (éppen a telket rendezgettük, sövénynyírás, fűnyírás) és kérte az IFA-t. Hiába mondtuk, hogy nem vagyunk fizető vendégek, nincs kiadva a nyaraló pénzért soha, az illető állította, hogy akkor is ki kell fizetni az adót.

A haszonélvezeti jog erősebb, mint a tulajdonjog. Teljesen jogosan nem enged be oda téged csak azt, akit akar, viszont az IFA-t is neki kellene fizetnie a vendégei után.

Yuice # 2010.06.13. 09:38

Tisztelt Fórumozók!
Egy kis segítséget szeretnék kérni!
Megfogalmazná nekem valaki, hogy konkrétan kinek kell fizetni idegenforgalmi adót?
Nagyon röviden: Édesapám halála után örököltem egy nyaralót. Tehát a tulajdonos én vagyok.
A haszonélvező viszont az özvegy, aki nem az édesanyám.
Neki nem ez az állandó lakcíme.
Ő sajnos kitiltott a saját telkemről, visszaél haszonélvezeti jogával. Viszont állandóan vannak vendégei. Rokonok, barátok.
Tehát a kérdés: kell-e fizetnie a vendégei után idegenforgalmi adót?
Válaszukat köszönöm!