Idegenforgalmi adó


cs_dy # 2016.10.14. 18:51

Dr. Attika, Rexor!

Köszönöm, megoldódott.

Dr.Attika # 2016.10.12. 15:06

A bérlő mentes az IFA fizetés alól.

helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (továbbiakban: Htv.) 31. §-ának szabályai szerint adómentes:

a 18. évét be nem töltött magánszemély,
a gyógyintézetben fekvőbeteg szakellátásban részesülő vagy szociális intézményben ellátott magánszemély,
a közép- és felsőfokú oktatási intézménynél tanulói vagy hallgatói jogviszony alapján, hatóság vagy bíróság intézkedése folytán, a szakképzés keretében, a szolgálati kötelezettség teljesítése, vagy a településen székhellyel, vagy telephellyel rendelkező vagy a Htv. 37. § (2) bekezdése szerinti tevékenységet végző vállalkozó esetén vállalkozási tevékenység vagy ezen vállalkozó munkavállalója által folytatott munkavégzés céljából az önkormányzat illetékességi területén tartózkodó magánszemély, továbbá
aki az önkormányzat illetékességi területén lévő üdülő tulajdonosa, vagy bérlője, továbbá a használati jogosultság időtartamára a lakásszövetkezet tulajdonában álló üdülő használati jogával rendelkező lakásszövetkezeti tag, illetőleg a tulajdonos, a bérlő hozzátartozója, valamint a lakásszövetkezet tulajdonában álló üdülő használati jogával rendelkező lakásszövetkezeti tag használati jogosultságának időtartamára annak hozzátartozója

Rexor # 2016.10.12. 11:03

Ha van jogalapja nem lehet megszüntetni. Helyi rendeletet kellene elolvasni.

cs_dy # 2016.10.12. 06:43

Tisztelt Dr.Attika!

Tehát, hogy pontosítsam, ugyanabban a városban van albérletben és az állandó lakcíméről nem jelentkezett ki.

Így is van jogalapja? Hogy lehet ezt megszüntetni?

Dr.Attika # 2016.10.11. 17:14

Tisztelt cs_y!
A jogalap a helyi önkormányzat IFA rendelete. Ismerőse már nem a település lakosa, hanem vendég túrista.

cs_dy # 2016.10.11. 17:04

Tisztelt Fórumozók, Ügyvédek!

Egy olyan problémával kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni, hogy egy ismerősöm elköltözött állandó lakcíméről ugyanabban a településen egy albérletbe és a helyi önkormányzat IFA jogcímen évenként pár ezer forint adó befizetését követeli. Az lenne a kérdésem, hogy ennek mi lehet a jogalapja?

Köszönöm!

Dr.Attika # 2013.08.21. 15:58

Tegnap emlékeztünk állam alapító István királyunkra.
Képzeljük el, hogy az ő uralkodása alatt, mondjuk Balatonkenesén megjelenik egy vándor valamelyik portán.
A vándor szállást és egy kevés ételt kér. Erre a gazda azt mondja: szállást tudok adni a szérűben. Van friss szalma. Pokrócot is tudok adni. Maradt még egy tál gulyás is egy szelet kenyérrel. De ha jön a poroszló, hogy fizessél (ha te nem tudsz, akkor én) 2 penza idegenforgalmi adót, ki fizeti ki? Ezért kedves vándor fáradj tovább én nem tudlak vendégül látni.

Dr.Attika # 2013.08.21. 15:34

Elfelejthetnék az IFA-t az önkormányzatok. Valamelyik értelmes közgazdásznak el kellene magyaráznia, hogy ezzel az adóval többet veszítenek, mint nyernek. Ha egy baráti társaság megjelenik egy ilyen településen, akkor ott nagyon sok pénzt költ a helyi vendéglátósoknál, boltosoknál stb. Ezzel az "IFA hadjárattal" elérik, hogy senki nem mer meghívni senkit az ilyen zaklatások miatt.

Sherlock # 2013.08.21. 15:08

Az önkormányzatnál lehet indítványozni a szállásadó főbelövését, az indítványról a benyújtástól számított 15 napon belül a jegyző határoz. A döntés azonnal végrehajtandó, a döntés ellen 3 napon belül fellebbezésnek van helye, melyet 7 példányban kell benyújtani a jegyzőnél, de a területileg illetékes járási hivatalnak címezve. A fellebbezésnek a végrehajtásra nincs halasztó hatálya.

taes # 2013.08.21. 14:38

Kedves Fórumozók!

Amennyiben az IFA-t beszedi a szállásadó, s később kiderül, hogy ezt jogellenesen tette (pl. 18 év alatti személytől is szedett be), akkor a sérelmet szenvedett milyen jogorvoslattal élhet?

Nessa # 2013.07.18. 13:58

Tisztelt Fórumozók!

IFA kérdés, főleg a 2. paragrafus értelmezése.
Egyesületünk Balaton közelében szervez nyári programot, egy bérelt ifjúsági szálláson. A résztvevők 18 év alattiak, így ők nem kérdés, mentesülnek az adó alól.

Ami kérdés nekem, az a programszervező felnőttek és egyetemisták, akik önkéntes munkásként vannak jelen, illetve van egy alkalmazottunk is. Ami kérdés: a felnőttek - egyetemisták - alkalmazott hármasból ki után kell fizetni?

Nem tudom hogy a 2. bekezdés vonatkozik e ránk, mert ez ugye nem vállalkozási tevékenység hiszen nonprofit (a résztvevők csak a szállás+étkezésért fizetnek, a szervezők pedig nem kapnak pénzt).

Nem kibújni szeretnék az adó befizetése alól, meg elrejtőzni a kertben. Ha van rá lehetőség hogy minél kevesebbet fizessünk nagyon jó lenne (annál kevesebbet kell összedobnunk), de nem szeretnék egy másodpercig sem semmilyen vegzálást a helyi erők részéről.

Továbbá, az IFA-t a szállásadónak kell fizetni? Nem fizethetem be közvetlenül? Ismerve őt, inkább zsebre tenné aztán csak engem tartanának fel :)

szafika # 2013.06.30. 16:22

A bejárat elé nem állnak , csak úgy ha előtte szólnak , de attól még elénk áll 1-2 autó / nem zavar / mert ott van hely .

szafika # 2013.06.30. 16:20

Monalisa , nem szomszédra gondoltam , hanem bárki odaállhat .

monalisa1 # 2013.06.30. 09:57

Viszonozva a "figyelmességet" te meg másnap állj oda az ő kerítése mellé, szóval gyerekes...

szafika # 2013.06.30. 09:51

Ezzel az erővel kibacásból is odaállhatnak eléd , akkor mi van ?!

monalisa1 # 2013.06.30. 09:08

Adott esetben bizonyítani kell tudni különben csak muszáj lesz kicsengetni a 395 Ft/fő/nap adót.

Boxos # 2013.06.30. 07:30

Monalisa!
Az magában, hogy a gépkocsi nem a háziak tulajdona, nem bizonyít semmit, lehet akár bérautó, vagy kölcsön kapott eszköz is

Yuice # 2013.06.29. 12:05

"Ez nagyon tetszik.(Ez nem Vágóműsora)"

Pedig nem viccnek szántam.
Itt joghézag van, mivel az ingatlanba be sem tehetem a lábam, ezért nem vagyok felelős a haszonélvező törvényt nem tisztelő magatartása miatt.

luck-666 # 2013.06.29. 08:32

egy ismerősöm a távoli rokonait bejelentette ideiglenes lakóknak és nem fizet ifa-t

monalisa1 # 2013.06.28. 21:09

Szunyogjózsi

Akár kora hajnalban is járhat ellenőrizni a dátumozó fényképezőgépével, és ha a telek előtt és/vagy azon belül parkirozó kocsi nem a háziaké - utólagos bizonyítással -, legalább 1 fő ott alvó vendég "megvan" neki. Aztán ha napközben is ott találja azt az autót nyert ügye van.
Valószínűleg utalékra dolgoznak...

végrehajtó1 # 2013.06.28. 20:35

Ezért nem tudom elfogadni ezt a választ.

Ez nagyon tetszik.(Ez nem Vágóműsora)

A tulajnak kell fizetnie,ha nem fizet behajthatják adók módjára.

Yuice # 2013.06.28. 20:15

Dr.Attika!
Utolsó mondatával lehetne vitatkozni.
Képzelje el, hogy a barátnője jegy nélkül utazik
a villamoson.
Megbünteti az ellenőr, de egy hónapon belül sem fizet.
Ráterhelik a büntetést az ön lakására, mert együtt élnek?
Még csak be sincs jelentkezve Önhöz.
Hát nem megmosolyogtató..?
A büntetés csak is rá vonatkozik!!!
Az ő személyi számára, azonosságára, SZEMÉLYÉRE, stb!
Ezért nem tudom elfogadni ezt a választ.
Azért köszönöm!

szunyogjózsi # 2013.06.26. 11:55

Felhoznám ezt a témát a süllyedésből.. :)

Mostanában kering a Neten egy történet, miszerint valaki meghívta a haverjait a nyaralójába, és ebből kellemetlenségei támadtak, idegenforgalmi adó fizetése miatt. Hasonlókat megelőzendő, kinek mi a javaslata efféle ügyekben?

Nálunk a szitu az az, hogy a nyaraló a párom szüleié. Rendszeresen járunk oda szezonon kívül is, eddig nem volt még probléma, de nem is szeretnénk hogy legyen.
Fizetővendéget sosem fogadtak, sem legálisan sem svarcba, tehát abszolúte nincs itt semmi visszaélés.

Mivel nem vagyok közvetlen családtag, netán még 1-2 cimbi is lejönne velünk, hogyan lehet elhajtani az esetleges ellenőrzést?

Mondhatjuk azt, hogy 1. nem alszunk ott, csak beugrottunk inni+dumálni. 2. Melózni jöttünk. (ami akár igaz is lehet.. :) )

A kertbe sajnos belátni az utcáról, de a kaput mindig zárjuk. Ha jön valami ellenőr, mit tehet egyáltalán? Be nem jöhet, gondolom én, beengedni meg nem vagyunk kötelesek..

Ki mit gondol, mit javasol?

Dr.Attika # 2012.05.16. 14:31

Tisztelt "Yuice"!
A haszonélvező nem kitiltotta önt, hanem élt a haszonélvezet jogával. Az ingatlant csak ő használhatja, birtokolhatja amíg ez a joga fennáll. A használat vonatkozásában az sem jelent semmit, ha ez az ingatlan nem az állanó lakcíme.IFA-t csak akkor kellene fizetnie, ha erre az adott önkormányzat kötelezi. Ha esetleg köteles lenne fizetni és nem teszi, akkor az önkormányzat az ön tulajonát képező ingatlant terheli meg, tehát ilyen irányú bejelentéssel ön egy öngólt rúg.

grenka # 2012.05.16. 14:20

Köszi a segítséget! én is így értelmeztem. Az Önkormányzat ( aki illetékes ) segíteni nem tudott, de úgy lesz, hogy elszállásoljuk őket Balatonrendes településén ott nincs IFA.

üdv. Reni

,