diákhitel behajtása apeh által


ius latratus # 2014.11.12. 20:15

Ja, és a "pls" miatt még nagyon is visszafogtam magam itt alább.

ius latratus # 2014.11.12. 20:12

" Már kezdtem megnyugodni, hogy rendbejönnek a dolgok, mire ma anyám rémülten és dühösen hív, hogy rájuk terhelték az egészet, "

Kérdezd meg anyut, hogy a gombával minden rendben volt-e az ebédnél!
Ha igen, akkor már csak két eset lehetséges:
1.) meg akar leckéztetni (de közben nem sok eszet tulajdonít gyermekének),
2.) gyermekének tényleg elment az esze, s ezért hiszi, hogy itt is elment mindenkinek...

Off

Lányból vagy, ugye? Mert csak remélni merem, hogy még nem tartunk ott, hogy férfi legyen ennyire nyálas és világvesztett... Istenem!

On

asenath # 2014.11.12. 19:00

Kedves hasonló cipőben járók!
1.400.000 ft diákhitel-tartozásomat a NAV eddig inkasszó útján próbálta behajtani.Ez eddig működött is, a nyáron a munkanélküli segélyből vonták az összeg felét. Ezután nappali tagozatos hallgató lettem és alkalmi jelleggel diákmunkákból élek. Mintegy 2 hónapja nem történt inkasszó, közben bementem a diákhitelesekhez, kb egy hete, írtam egy kérvényt, hogy vonják vissza a végrehajtást és hadd fizessek nekik újra részletben. Az ügyintéző utánanézett a tartozásomnak, azt mondta, első esetben általában engedélyezik a visszavonást és kb havi 21 ezret kell majd fizetnem és majd 2-3 héten belül értesítenek. Már kezdtem megnyugodni, hogy rendbejönnek a dolgok, mire ma anyám rémülten és dühösen hív, hogy rájuk terhelték az egészet, mert ott az állandó lakcímem, noha tulajdoni hányadom semmi, semmi nincs a nevemen. Most nem tudom, mit lehet még csinálni - ott tartok, hogy a szüleim kijelentenek a lakásukból, állandó lakcím híján meg hogy járok egyetemre, hogyan dolgozom stb... Segítség, pls!!!

gerbera317 # 2014.11.03. 10:56

Ez nem megoldás. Ha valakinek fizetni akarok, akkor nem a saját számlámra utalgatom a pénzt, hanem a jogosult számlájára. Elég ennyi, vagy indoklás is kell hozzá?

ttip # 2014.11.03. 10:02

Gloria1989: fenntartod a magyar számládat, és időnként utalsz rá pénzt (a transferwise.com vagy a currencyfair.com szolgáltatáson keresztül utalva olcsóbb, mint hagyományos banki nemzetközi utalással).

Gloria1989 # 2014.11.03. 07:13

Sziasztok!
Tiltják a fizetésem 33%-át, Diákhitel. Még 270.000 Ft van hátra.
Átlagban olyan 30.000-40.000-et, vonnak le havonta, úgy hogy 82.500 forint a fizetésem...
November 26-án utazok Angliába, új életet kezdeni.
Mindenféleképpen fizetni akarom a tartozásom.
ezt hogyan tudom megtenni kintről?
Üdv, Glória

Brigike25 # 2014.06.15. 15:34

Tiszeteletem!
Diákhitel miatti tartozásom miatt inkasszó van a számlámon. elkezdtem dolgozni és kb. 100000 Ft-ot keresek! ebből a bank mennyit vonhat le egyszerre vagy az egészet viszi? köszönöm előre is válaszát! üdvözlettel.

szitas.kata # 2014.06.12. 14:21

Még annyi, hogy egyik levelükben, írták, hogy a munkahelyem felé is megtették az intézkedést ez ügyben! Ez mit jelent? Most GYES-en vagyok. Ha visszamegyek dolgozni, akkor vonnak a fizetésből? Akkor most miért jön ki a behajtó, ha onnan von? GYES-ből, családiból most vehetnek el? Férjem fizetése, ingatlanja veszélyben van emiatt? Vagy Őt nem vehetik elő?
Köszönöm a választ előre is!

szitas.kata # 2014.06.12. 13:56

Tisztelt Cím!
Szintén Diákhitel tartozás miatt kerültem a Nav végrehajtási osztályához! A történetem hasonló mint a többieké, viszont, én hajlandó volnék fizetni részletekben! Nos a történet röviden annyi, hogy anyagi okok miatt, nem tudtam fizetni a diákhitelemet! A Diákhitel Központ Zrt. felé is kérvényeztem már az akkori tartozásom részletben történő megfizetését, mely kamatokkal és minden egyébbel együtt 799607 Ft volt. Ezt engedélyeztek is, viszont havi 11000Ft-os törlesztő részlettel, 10 éven keresztül, így 10 év alatt 1 320 000 Ft-ot kellett volna kifizetnem, a 799607 Ft-os tartozásom helyett! (Előtte már a suli befejezésétől kezdve törlesztettem vissza szépen a diákhitelt havonta, jó pár éven át.) Kérvényeztem, hogy a tényleges tartozásomra szeretnék részletfizetést kérni, és nem a duplájára! Erre már nem kaptam választ, hanem a NAV-tól jött egy levél, hogy 815606 Ft-ot fizessek ki Nekik, mert a Diákhitel átadta behajtásra hozzájuk a tartozásomat! Erre azonnal írtam a NAV-nak is kérelmet, hogy egy összegben nem, de részletekben tudnék fizetni! Nem kaptam még választ! Szinte ezen levelük után pár napra jött a behajtó, csak Én nem voltam itthon. Viszont ma jött egy levél, hogy újra megkísérlik a behajtást, adott időpontban és legyek itthon! Hívtam Őket, de az ügyintéző Hölgy szerint még nem ért oda a levél, pedig tértivevénnyel, ajánlottan adtam fel!GYES-en vagyok az 5 hónapos kisfiammal, és a szüleimnél lakom, az Édesapám házában! Ha Édesapám nem engedi be a behajtókat, mi a következménye ennek? Bejöhetnek, e és elvihetnek innen valamit is, úgy, hogy semmi sincs a Nevemen, jóformán minden Édesapámé! Mihez van jogom??? Mindenféleképpen kimegyek tárgyalni velük, de be nem engedem Őket Édesapám házába! A megdöbbentő az, hogy minden levélre azonnal válaszoltam, még az nap, de meg se várják, hogy fellebbezzen az ember, vagy válaszoljon, már jön a behajtó! Pedig Én tényleg fizetnék részletekben, ha adnak rá lehetőséget és együtt működtem végig! Van erre esetleg külön kérvényező nyomtatvány? Hol találom pontosan?

Most jutott tudomásomra, hogy a GYES alatt kérhetem a törlesztő részletek szüneteltetését és kamattámogatást is visszamenőlegesen is, de csak a kérvény benyújtásának tárgyévétől!
Van e lehetőségem ezen kedvezmények igénybe vételére még, úgy, hogy ügyem, már végrehajtás alatt van?
Ha tudtam, volna már korábban éltem volna a lehetőségekkel, de erről nem kaptam tájékoztatást a Diákhitel Központ Zrt.-től!

Válaszokat köszönöm előre is!

RózsaKata # 2014.03.13. 09:37

Köszönöm a hozzászólásokat!
Elhihetitek, próbáltam kifizetni, de sajnos összecsaptak a hullámok a fejem felett.
Amúgy nem szereztem meg a diplomát, mert menet közben betöltöttem a 40-et, így nem kaptam tovább a diákhitelt, önerőből meg nem tudtam fizetni.
Egy darabig ennek ellenére fizettem, majd megszűnt a munkahelyem, máshova meg nem vettek fel, mert 40 felett már nem igen állnak szóba az emberrel.
Ezért jöttem külföldre.
Itt van munkám, még ha minimálbéres kuli munka is, de meg tudok belőle szerényen élni, és van kilátás, hogy juthatok előrébb is.
De ebből a pénzből nem tudom még az otthoni hitelt is fizetni, mert akkor itt halnék éhen.
Amúgy otthon már semmim sincs, lakcímem se.
Még azt sem tudják, melyik országban élek, mert hivatalosan nem jelentettem be (a kijelentkezésnél csak azt adtam meg, hogy nem kívánom adataim további kezelését).

pazs # 2014.03.13. 08:26

synister: butaságokat beszélsz.

synister (törölt felhasználó) # 2014.03.13. 08:22

Joghallgató Miskolc

Amit leírtál, már ne is haragudj, de nettó baromság.

Egyrészt a diákhitel adók módjára behajtható köztartozás, másrészt a felszólítás nem szakítja meg az elévülést, mert állam általi követelés, így a Ptk. nem vonatkozik rá. Ennyit illene pénzügyi jogból tudni.

Ha valaki kiköltözik, akkor a NAV-nak sem ideje, sem energiája, hogy keresse a versenyzőt az EU-n belül. Ha nem tudja a diákhitelt behajtani, akkor visszaadja a Diákhitel Központnak, hogy a tartozás behajthatlan és az az első behajtástól számított 5 éven belül újra kérheti a végrehajtást, de ekkor meg kell jelölnie, hogy milyen új tény vagy körülmény alapján kéri azt.

Szóval nyugodtan menjen a versenyző külföldre, a sebesült lőtéri kutyát nem érdekli, hogy hol lakik és kint mit csinál...

JoghallgatóMiskolc # 2014.03.12. 12:10

RózsaKata

Jó eséllyel megtalálnak külföldön is, Európán belül biztosan. Amikor a magyarországi lakcímedet megszünteted, nyilatkozol arról is, hogy laksz ezután. Ez alapján el tudnak érni. Ha nem szünteted meg a lakcímedet, akkor oda küldenek tértivevényes levelet, ami akkor is megszakítja az elévülést, ha nem veszed át.

Szerintem is fizess inkább, nagyon nem jó dolog a végrehajtást megvárni. Ha van bármiféle vagyonod és/vagy fizetésed, ebből jól nem jössz ki.

nandy # 2014.03.12. 11:56

Megtalálhatnak...

Amúgy elég érdekes ez a hozzáállás, hogy az itthon kapott diákhitelből megszerzed a szükséges képesítést, amit aztán máshol kamatoztatsz, de nem érzed jogosnak, hogy visszafizesd a hitelt, ehelyett kibúvót keresel.

Fizesd ki, és nem kell félni attól, hogy mikor talál meg a végrehajtó. Mert megtalál...

RózsaKata # 2014.03.11. 19:44

Azt szeretném megkérdezni, hogy ha valakinek nincs Magyarországi lakcíme (mert véglegesen külföldre települt), akkor addig, amíg nem ismerik a külföldi címét, nem tudnak neki elévülést megszakító felszólítást küldeni?
Vagy van erre egy "kiskapu"?

JoghallgatóMiskolc # 2014.03.06. 20:07

MoJa01

Lakóhelyed szerinti NAV Igazgatóság végrehajtási osztályát hívd fel. Meg lesz a követelésed gazdája hamar. Jelenleg zárolva van a számlád, ezért nem jutsz a pénzedhez illetve már nincs is pénzed. De amint felveszed a kapcsot a végrehajtóval, "csak" a fizetésed 33%-át fogják vonni. Ha nem túl nagy összegű a hiteled, fizesd ki egy összegben, úgy jársz a legjobban.
Elévülési idő 5 év, de kizárt, hogy DH tartozást elévülni hagyjanak. A végrehajtó majd tájékoztatni fog, hogy mikor milyen levelet küldtek, stb., ami az elévülést megszakította.

MoJa01 # 2014.03.04. 19:24

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Hasonló helyzetben vagyok én is, mint sokan mások.. Sajnos nem találok választ, mit hol intézzek?! Az én kis "történetem" egy pénzfelvétellel kezdődött több mint 2 hónapja,ami kudarcba fulladt,közölték zárolva van a számlám. Sajnos nem tudtam mi lehet a probléma és értesítést sem kaptam senkitől. Majd a banknál sokadik alkalommal egy kedves ügyintéző elmondta 2005-ös DIÁKHITEL tartozás van, ő ennél többet nem lát. Nyilván az én saram ez, hazamentem áttúrtam mindent majd találtam egy közjegyzői papírt, összeggel ellátva. Elmentem közjegyzőhöz, aki nem tudott segíteni csak annyit mondott, hogy nincs végrehajtás alatt az ügy, ő nem is érti ezt, hívjam fel az ügyvédet aki ebben az egészben illetékes, majd az ügyvéd annyit mondott - mi leírtuk ezt az ügyet, keresse a diákhitel zrt.-t. (Több hozzászólónál olvastam, hogy 5 és fél év után a jogi részt "lezárják"). Ez igaz?
Ezt követte, hogy felvettem a kapcsolatot a diákhitelesekkel, akik először azt sem tudták hol vannak a papírjaim, régi szerződés stb. Majd visszahívtak, de állításuk szerint nem ők nem kértek a zárolást, és nem is értik az egészet, forduljak a Magyar Államkincstárhoz... Na nekik mi közük ehhez, fogalmam sincs... De Ők sem tudják! Itt olvastam, hogy NAV zárolhat, esetleg náluk kellene puhatolózni?
A kérdésem -hol, kit, milyen formában keressek, mert a mostani helyzet már elég elkeserítő. Arra a számlára érkezik a fizetésem, és ott tartok, hogy 0 Ft-om van. Egy név, telefonszám sokat segítene!

Választ előre is köszönöm!

Gránátalma # 2014.03.03. 13:28

Tisztelt Fórumozók!
Hát igen,én is ezekben a cipőcskékben járok, az első diákhitelesek között kezdtem.Végig olvastam mindent,hol itt a válasz,vagy segítség,hova lehet menni!???Viszont a legjobb,hogy esze-ágában sincs egy képviselőnknek,hogy elgondolkodjanak,egy fiatal, friss diplomás,aki költségtérítéses szakon volt,akinek még munkahelye sincs,miből kezdi el a törlesztést,de diploma meg kell,hogy megéljünk,fejlődjön az ország,kell a szakember...Én 40.000-Ft elmaradás végett maradtam szerződés bontásban,munkanélküliként.Mese nem volt,jött a NAV,havi 36.000 Ft-tal,közalkalmazotti fizuból fizetgettem.Több, mint egy évig vonogatta,ment a terhelés,jött a levél a lakásra.Húú,de gyors itt minden.Erre felhívott egy tündérke a NAV-tól,hogy kérjek fizetés könnyítést,hisz régóta fizetek sokat címmel,ügyesen,és 1 millió alá kerültem,ez amúgy a bérpapírokon látszódott is,szépen csökkent az összeg,ami valljuk be éves szinten nem kevés.Jaj,örült a magyar,legjobb hír évek óta,gondoltam én.Erre jött egy papír a NAV-tól,és 500.000. feletti összeg volt még plusszba.Hát hogyan,ha a tündérke azt mondta elértem az 1 misi alatti összeget?Na,újra NAV,hát ők ezt nem tudják,ne is felebezzek náluk,menjek a Hitelesekhez.Kérdeztem a hölgyet,ez olyan,"mint egy újra töltő gépfegyver?"Ha fizetünk a NAV-nak,ugye, a nagy testvír,akkor hány helyre kő még fizetni egyszerre?!Ha fizetek,mint a katonatiszt,papírom is van róla,BAR-os és terhelt is vagyok évekig,mert levenni sem fognak a listáról,de esélyem sincs kiváltani más hitellel,és még újra töltődik?!Hol itt a válasz?Mire számítsanak azok,akik tényleg fizettek,fizetnek évek óta?És ha ki is fizetem egybe (talán leszek szerencsés),marad a terhelés,és a BAR lista.Szóval ennyi hozzászólással,hol itt a válasz?Ha valaki tud segítséget ossza meg.Köszönöm.

klotild # 2014.02.12. 09:07

Kedves Gabyella!

A jövedelmedből a letiltást 33%-ig tehetnek, ha egy tartozásról van szó. Ha több tartozásod van , akkor a jövedelmed max.50%-ig terhelhetik le.

Gabyella # 2014.02.09. 19:14

Tisztelt Válaszoló !
Csak azt szeretném tudni mi módon döntik el,hogy 33 vagy 50 százalékot vonnak-e diákhitel tartozásra.800.000 ft tartozásom van.Két hónap múlva szeretnék ( akkora van állásajánlatom,de külföldön)bemenni a NAV-ba és ezt elmondani és vállalani a fizetést.De 33 százalékonként akarom törleszteni.
Mi a reendőm?

klotild # 2014.02.04. 13:42

Kedves Boszi80,

Így jártam én is a DHK-val. Idén januárban küldtek ki egy értesítőt, hogy még tartozom kb. 400 000,-Ft-al. Ezzel szemben a tartozásom összegéből, melyet havonta a munkahelyem utalja a NAV részére már csak kb:
20 000,-Ft van hátra.
Szó sem volt plusz késedelmi pótlékról egyik levélben sem. Én a szerződésben sem találtam erre vonatkozóan.

Sikerült valamit intézni?

Valaki tud pontos információt erről, hogy jogos-e az utólagos késedelmi pótlék és az, hogy nem küldtek évente egyenleg értesítőt?

Agancsos # 2013.09.27. 15:23

Tisztelt Jogi Fórum!

2006-ban fejeztem be tanulmányaimat, 3 félévben vettem fel a diákhitelt.
Kezdetben havi 10.000 Ft-tal törlesztettem, majd volt egy időszak, amikor sajnos nem tudtam törleszteni, ezért 2008-ban felmondták a szerződésemet, a köztartozás összege kb. 1.200.000 Ft volt.
Valamilyen oknál fogva nem vonták a fizetésemből a pénzt, holott bejelentett állásom volt.
Tavaly más ügyből kifolyólag elmentem a NAV-hoz, és rákérdeztem a letiltásra: miért nem vonják a 33%-ot?
Az ügyintéző nem adott semmilyen érdemleges választ.
Majd ez év januárjában egy levélben értesítettek, ahol az én 1/3 tulajdonhányadomban lévő telekre ráterhelte az illetékes bíróság a tartozást. Én semmilyen értesítést nem kaptam sem tárgyalásról, csak magáról a terhelésről.
Augusztus végén a NAV-tól értesítést kaptam jövedelem-letiltásról, melynek első részletét le is vonták.
Az egyik kérdésem az lenne, jogos-e, hogy a tulajdonhányadomra is ráterhelték a tartozást és még a fizetésemből is vonják a 33%-ot?
A másik kérdésem pedig az, hogy mit tehet az ember olyan esetben, amikor a munkáltató nem vonta 5 éven keresztül a köztartozás törlesztését? (Állítólag a munkáltatóm nem kapott hivatalos papírt róla.)
Közben az 1.200.000 Ft-os tartozásom 1.800.000 Ft lett, és ez gondolom most is kamatozik. Ez milyen alapon? Jogos, hogy a végrehajtás alatt álló köztartozás is kamatozik?
Köszönöm a válaszokat.

Boszi80 # 2013.09.27. 15:02

Tisztelt Jogi Fórum!

Problémám hasonló, mint másoknak.
2008 áprilisától vonta a NAV a fizetésem 33%-át. Idén a júliusi fizetésemből történt meg az utolsó részlet levonása. Legalábbis azt hittem. (Az állásom megszűnt, a közalkalmazotti igazolásom "tiszta" volt, azaz elviekben már nem volt tartozásom.)
2 hete kaptam levelet a NAV-tól, hogy újfent vonják a fizetésem 33%-át 306ezer Ft erejéig.
Hívtam a DHK-ot, ez a 306ezer Ft kamat, kérjek fizetéskönnyítést havi 10.000 Ft befizetését.
A letiltásról szóló 2008-as levélben nem volt szó kamatozásról, csak 1.445.000 Ft összegű tartozásról és 23.000 Ft összegű késedelmi pótlékról.
Amikor volt munkaviszonyom, vonták a 33%-ot, az adóvisszatérítést. (Egy adóvisszatérítés ráadásul el is tűnt, mert én nem kaptam meg, de a DHK-tól való ma kapott kimutatáson sincs rajta.)
Jogos, hogy ha nem volt feltüntetve 1 levélen sem a kamatozás, akkor rajtam miért keresnek még mindig 306ezret, ami már 329 ezer lett a múlt hétre? (Kértem részletes kimutatást az átutalt összegekről.)
Ja, mellesleg egyetlen évben sem kaptam a DHK-tól egyenleget a befizetésekről, holott kellett volna kapni.
Kihez tudok fordulni? Ki a DHK felügyeleti szerve? A PSZÁF?
Ja, és ha kérem a fizetéskönnyítést, és fizetem a havi 10.000 Ft-ot, akkor is kamatozik tovább a tartozás?
Ez egy őrült mókuskerék, ebből nem lehet kiszállni. :(
Előre is köszönöm a válaszokat.

Daisy92 # 2013.09.25. 17:35

Sajnos családi és egyéb okok miatt abba kellett hagynom az egyetemet, munkát sajnos nem találtam. Jelenleg egy Tamop-os képzésben veszek részt . Édesanyámmal és testvéremmel élek , édesanyám rehabilitációs járadokot kap,munkát nem tud vállalni mert beteges, testvérem ő is Tamop-os képzésben tanul. Nehéz anyagi körülmények között élünk, és a napokban kaptam egy levelet a Diákhiteltől hogy végrehajtás felé küldik a levelemet ha nem fizetem be. Írtam nekik de részletfizetést kaptam , igen ám, mivel nincs jövedelmem így még azt se tudom fizetni.
Munkát hiába keresek mindenhol elutasítanak mivel nincs meg még a szakmám.
Édesanyám a ház hitele van, így a képzésért kapott pénzt egyösszegbe a bankba küldjük mert akkor úszik a ház :S :(
Rokonaim nincsen olyan akik tudnának segíteni.
Nem tudom ebbe a helyzetbe mit tehetnék volt már valakinek hasonló tapasztalata?
Azt is megírtam nekik levélbe, hogy ahogy lesz munkám, mindenképpen szeretném törleszteni..
Kérem valaki segítsen!Előre is köszönöm a válaszukat!

masu # 2013.08.27. 14:28

Sziasztok,

Ha a feleség a házasság ideje alatt diákhitelt (diákhitel 2) vesz fel, az az ő nevén marad, vagy "közös"?
Pontosabban: közvetlenül a házastársa fizetését is terhelheti később, ha esetleg mondjuk nem tud fizetni (és mondjuk átkerül a NAV-hoz a dolog)?

A választ előre is köszönöm.