Fórum adózás, illeték és pénzügyek régebbi elöl     új hozzászólás

Ingatlanszerzési illetékkel kapcsolatos kérdés

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2013.05.15. 21:01

Eladáskor miért keletkezne vagyonszerzési illetéket fizetni?
Esetleg kaptál valami kedvezményt arra a nyilatkozatra tekintettel?

www.kbs-ugyved.hu

oro585 # e-mail 2013.05.14. 12:34

Tisztelt Szakértő!

Az iránt szeretnék érdeklődni, hogy amennyiben 2010-ben vásároltam lakáscélú ingatlant, akkor megfizettem az illetéket - talán nyilatkoztam arról, hogy 5 éven belül nem szeretném eladni a lakásomat. Amennyiben mégis eladnám 5 éven belül, akkor keletkezik illetékfizetési kötelezettségem? Nem a személyi jövedelemadó részét kérdezem, azzal tisztában vagyok.
Válaszát előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2013.05.06. 14:52

Amennyire gyorsan mostanában dolgozik a hatóság, ez már aligha kérdés. Nem kapott még fizetési meghagyást?

www.kbs-ugyved.hu

Ildikó5509 # e-mail 2013.05.05. 22:19

fiam tavaly márciusban vásárolt egy lakást, ( első lakását )
31 évesen.
érdekelne, hogy a vásárláskori illetéket meg kell-e fizetnie ???

anyamaci22 # e-mail 2013.01.30. 06:08

Köszönöm a gyors választ.
Ágnes

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2013.01.29. 16:59

Az adóbevallásban fel kell-e tüntetnem az örökölt ingatlant és kell-e fizetnem utána adót,
Nem.

,vagy ilyesmi?
Ha az illeték ilyesmi.

www.kbs-ugyved.hu

anyamaci22 # e-mail 2013.01.29. 16:11

Tisztelt Fórumozók!
Múlt év januárjában elhunyt nagynéném után örököltem 1 lakást és 1 családi házat,Budapesten,ill. Szentendrén. Hagyatéki végzés júliusában jogerősre emelkedett.Az ingatlanok értéke össz.11 700 000 Ft.Mennyi az örökösödési illeték mértéke(még nem kaptam semmit a NAV-tól)?Az adóbevallásban fel kell-e tüntetnem az örökölt ingatlant és kell-e fizetnem utána adót,vagy ilyesmi?Még nem adtam el az ingatlanokat,de szeretném.Ezekre a kérdésekre kérem szépen a válaszokat.
Köszönöm:
Ágnes

andika19880602@freemail.h # e-mail 2013.01.29. 10:41

köszönöm szépen!
Üdv: Andika

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2013.01.28. 23:14

Miért ne lehetne? Semmennyit.

www.kbs-ugyved.hu

andika19880602@freemail.h # e-mail 2013.01.28. 15:01

Üdv!

Érdeklődnék, hogy nyaralót lehet-e ajándékozni egyenesádi rokonnak PL: édesanya?
És mennyi ielltéket kell fizetni utána?

Köszönöm!

Üdv: Andika

tarjani # e-mail 2013.01.21. 16:49

Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2013.01.20. 21:05

Mert valószínűleg meg lehet oldani illetékmentesen házassági közös vagyon megosztásáról való megállapodással. De ezt már ObudaFan is írta a másik rovatban.

www.kbs-ugyved.hu

tarjani # e-mail 2013.01.20. 18:51

Miért?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2013.01.20. 18:35

Egyiket se.

www.kbs-ugyved.hu

tarjani # e-mail 2013.01.20. 18:27

T. ObudaFan!
A volt ex-el 3 éve tartó per eljutott oda,hogy egyezséget ajánlott a II fokon, melynek az a lényege,hogy a közös tulajdonú lakásunknak az Ő ráeső részét nekem adja,ha én nem követelek tőle anyagilag már semmit.Kérdésem ez lenne: melyik formát válasszam az ajándékozást, vagy a tulajdon jog átadását egy vagyonjogi szerződésben az illetékfizetés szempontjából?Köszönöm válaszát bárkinek.

krol # e-mail 2013.01.04. 13:13

Üdvözlök mindenkit!

Jelenleg, egy kertes házban élünk, ami a 1/2-ed részben feleségem, 1/2-ed részben anyósom tulajdonában van. Mennyi illeték terhelné az ügyletet, ha én megvásárolnám anyósom részét 4 millió Forintért? Talán az is fontos lehet, hogy az APEH néhány évvel ezelőtt 20 millió Forintra értékelte az ingatlant és, hogy más személynek van rajta haszonélvezeti joga.
Válaszukat előre is köszönöm!

ObudaFan # e-mail 2012.12.30. 13:27

Ebben a felállásban sem szja, sem illeték nem lesz.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

Alva jár az Orbán / Hajnali ködfal a vára

vi555555 #   2012.12.30. 12:30

Van egy öröklakásom,amelynek a fele 2000.május óta az én nevemen van. A másik fele édesanyám nevén volt,aki 2007. dec. 31-én elhunyt. A hagyatéki tárgyalás 2008. áprilisban volt,ahol a testvérem örökölte az anyu nevén volt fél rész 1/2-ét.Vagyis most a lakás 3/4-e az én nevemen,a lakás 1/4-e pedig az ő nevén van. Az 1/2 részt 4.900.000 Ft-ra értékelték a hagyatéki tárgyaláson.Most 2013. januárban szeretnénk eladni a lakást 9.450.000 Ft-ért. Kérdésem az lenne,hogy mennyi adót vagy illetéket kell fizetnem,ha a lakás eladása után rögtön szeretnék venni egy garzont 6.500.000 Ft-ért?Válaszát előre is köszönöm szépen!!!!!!!!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2012.12.05. 20:01

A megvásárolt ingatlan értéke után visszterhes vagyonszerzési illetéket fizetsz. Nincs kedvezmény.
És adót is fizetsz vagy 8 millió után. 16%-ot. Az olyan 1 millió 200 ezer. Szóval fájni fog.

Nem ez egy jó ötlet. És későn kérdeztél.

2013-tól nem kell az eladottnál kisebb értékű ingatlan vásárlása után adózni?
Az alighanem igaz. Merthogy vásárlás után adózni teljesen értelmetlen lenne - ezért nem kellett eddig. A szerzés után illetéket kell fizetni - de tartok tőle, hogy az jövőre is úgy lesz.

www.kbs-ugyved.hu

Panini # e-mail 2012.12.05. 19:53

Tisztelt Tanácsadók!
Szeretném a szakértő véleményüket kérni az alábbiakban:
2012. márciusban édesanyám nekem ajándékozta a lakását, melyet a NAV 12,0 M Ft-ra értékelt. Ezt a lakást 2012. december közepén adom el (kötöm meg az adásvételi szerződést) 11,5 M Ft-ért, mely vételárból vásárolok a közeljövőben egy kisebb lakást 8,5 M Ft-ért. Kérdésem az lenne, hogy milyen illeték és egyéb adó (pl. SZJA) vonzata van a fenti adásvételi tranzakcióknak, figyelembe véve az ingyenes ajándékozással történt eredeti vagyonszerzést? Mi után kell vagyonszerzési illetéket, ill. SZJA-t fizetnem? A médiában hallottam, hogy 2013-tól nem kell az eladottnál kisebb értékű ingatlan vásárlása után adózni? Ez az én esetemben releváns? Azaz érdemes a vásárlást áttenni jövő évre? Válaszukat tisztelettel köszönöm!

mogyorocska # e-mail 2011.10.19. 13:12

Köszönöm a választ. Na de miért? Amint kézhez kaptam a levelet, felhívtam az ügyintézőt, elmondtam, hogy új lakás vásárlás stb... Ő azt mondta adjam be a fellebbezést és nem kell befizetni, majd jön az új összegről határozat. Akkor most??? Mit tegyek ezek után???

lajcsó # e-mail 2011.10.19. 10:02

Szerintem neked nem az eltörölt hanem a meg nem fizetett illeték után kell késedelmi pótlékot fizetned. Nyilván a jogorvoslati eljárások alatt illetéket nem fizettél, így ezáltal az állam pénzét használtad, ezért kell késedelmi pótlékot fizetned.

mogyorocska # e-mail 2011.10.19. 08:28

Szép jó napot kívánok!

2010. januárjában vásároltunk egy új építésű lakást, melyről kaptunk egy illetékfizetésről szóló határozatot, melyben nem vették figyelembe, hogy új lakásról van szó, fellebbeztem, törölték (ez 2 hónapig tartott, kiküldték az új összeget, de közben sikerült eladni a régi lakást, ezért ismét beadtam egy kérelmet, hogy csak a különbözet után kelljen az illetéket megfizetni. Az erről szóló határozatot is megkaptam, be is fizettem z összeget. Idén nyáron pedig kaptam egy folyószámla egyeztetőt a NAV-tól, hogy késedelmi pótlékot kell befizetnem, több mint 9000.-, az eltörölt illetékek után!!!! Erre kértem, hogy mivel az illeték törlésre került, töröljék a késedelmi pótlékot is! Megkaptam a választ tegnap, miszerint ők a törvényes határidőn belül bírálták el a kérelmemet, és az első határozattól a törlés jogerőre emelkedéséig vonatkozó időre nekem igenis ki kell fizetnem a késedelmi pótlékot!!!! Mit tudok tenni?????

Köszönettel!!!mogyorocska

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2011.09.30. 11:08

Nem kellett volna hinni az önkormányzati ügyintézőnek. Lehet, hogy félre is értettétek.

www.kbs-ugyved.hu

gabor__ # e-mail 2011.09.30. 10:59

Üdvözletem!

2006-ban vásároltunk egy telket és 2007-ra fel is épült rá a lakóinagatlan. Miután tudtuk, hogy így illetékmentesek vagyunk, ezért be szerettük volna mutatni az illetékhivatalnak a használatbavételi engedélyt. DE az önkormányzatnál lebeszéltek róla minket mondván, hogy majd ők továbbítják. De ha mégse úgy lenne, akkor is a 4 év leteltével az illetékhivatal maga ellenőrzi a használatbavételi engedély meglétét.

Nos, ez nem így történt, mert ebben a hónapban megkaptuk a NAV-tól az illetékre jutó pótlékösszesítést.

Most akkor hogy is van ez?

Köszönöm a válaszokat

Üdv:

Gábor