Fórum adózás, illeték és pénzügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Ingatlanszerzési illetékkel kapcsolatos kérdés

Menora # e-mail 2017.01.29. 11:01

Rendben, nagyon köszönöm a választ.

ObudaFan # e-mail 2017.01.29. 09:18

Az eladott ingatlanban a tulajdoni hányadodra jutó forgalmi érték számítható be a vásárolt ingatlan forgalmi értékébe az illeték alapjának meghatározásakor.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Menora # e-mail 2017.01.28. 23:22

Üdvözletem!
Van egy lakás, aminek 50-50%-os tulajdonosai vagyunk édesanyám és én.
Ezt az ingatlant el kívánjuk adni, és csak én (édesanyám nélkül) szeretnék venni egy drágább ingatlant. Édesanyám nem tart igényt az eladott lakás rá jutó részére, hanem nekem adja azt a drágább ingatlan megvásárlásához, ahol én már 1/1 tulajdonos lennék.
Kérdésem, hogy mi lesz a szerzési illeték alapja?
Ha úgy írjuk az eladandó lakás adásvételijét, hogy nem a tulajdoni hányad szerint osztozunk a vételárban édesanyámmal, hanem mondjuk 99%-1% arányban, akkor az illeték alapja az eladott lakás vételárának 99% és a megvásárolandó közti különbözet, vagy függetlenül ettől az eladottból a tulajdoni hányadomra jutó vételár (50%) és a megvásárolandó közti különbözet?
Köszönöm előre is.

ostyascukor # e-mail 2016.07.27. 13:04

Tisztelt Fórum

nézem az aktuális ingatlan illetékfizetéseket és 2 dolog nem világos:

mi vonatkozik arra a személyre aki 35 életévét még nem töltötte be és első ingatlant vásárol?

két féle választ találtam:

A - 8 millió forinting illetékmentes a lakásvásárlás.
B - 15 millió forintig 50% illetékfizetési kedvezmény van a lakásra, azaz ha jól értem akkor akkor 300ezer forint a fizetendő ebben az esetben mint illeték

kérdésem hogy A vagy B verzió az érvényes, illetve hogy mindkét esetnél ha az ingatlan szerzési összege túllépi a szóvan forgó határokat (A - 8 milla, B - 15 milla) akkor a teljes illetéket a teljes szerzési összeg után kell fizetni, vagy csak a kedvezményezett összeg feletti részre fizetem a teljes (4%) illetéket

válaszukat előre is köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2016.07.02. 21:04

Illetéket csak akkor kell fizetnie, ha sikerül rosszul szervezni az ügyletet, célszerűtlenül szerkeszteni a szerződést. Hogy személyi jövedelem-adót kell-e fizetnie, azt ennyiből nem lehet megmondani.

www.kbs-ugyved.hu

A.Bringa # e-mail 2016.07.02. 15:33

Tisztelt Jogi fórum,
Az alábbi kérdésem lenne.
A párom 1/1 tulajdonosa az ingatlanának. 2 éve a tesója haszonélvezeti jogot alapított az ingatlanra 1.000.000.-ért. Az ingatlant most el szeretnénk adni, a tesója most ingyen lemond a haszonélvezeti jogáról. Kell-e a páromnak illetéket fizetnie ,ha igen mi az illeték számításának alapja?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2016.06.15. 15:31

Én mondjuk, nem szívesen bíznám magam olyan orvosra, aki húsz évvel ezelőtti protokollal dolgozik...

www.kbs-ugyved.hu

lajcsó # e-mail 2016.06.15. 15:30

Az egyenesági rokonok a visszterhes vagyonátruházás is illetékmentes. (Illetéktörvény 26. § (1) bek. za) pontja alapján.)

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd
Mezöcsát

estrella2 # e-mail 2016.06.15. 13:40

Tisztelt Fórum!
Az élö nagyszüleim lakóingatlanát szeretnénk megvásárolni a férjemmel. Az elképzelés az volt, hogy visszterhes vagyonátruházással (hiszen az ingatlant piaci áron vásárolnánk meg) vásároljuk meg, azért is, hogy esetleg a jelenleg is élö jogos örökösök késöbb ne tudjanak belekötni a dologba.
A jogszabályban azt olvastam, hogy ha az én nevemre kerül az ingatlan, tekintve, hogy egyenes ági rokon vagyok, így nem kell illetéket fizetnem. Amikor felkerestünk egy ügyvédet, hogy készítse el a szerzödést, ö azt mondta, hogy csak az ajándékozás illetékmentes, ha visszterhes akkor nem. Azonban, mivel fizetünk az ingatlanért, nem szeretném ezt a formát választani.
Szeretném megtudni, hogy mire számíthatok, hogy tényleg kell-e illetéket fizetnem a NAVnak a saját nagyszüleimtöl visszterhes vagyonszerzés esetén, vagy esetleg másik ügyvédet válasszak, mert akihez fordultam nem annyira jártas a dologban.

Elöre is köszönöm a segítséget!

ObudaFan # e-mail 2016.06.05. 19:11

Többféle érvényesíthető kedvezmény van, de ismerni kell az adott esetet. Végső soron pedig a vagyoni helyzetedre alapítva esetleg méltányosság is kérhető.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

zsuov #   2016.06.04. 16:15

Udv, van e valamilyen modja az illetek merseklesenek? (Vasarlas)

lajcsó # e-mail 2016.05.04. 12:08

"Kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben kell-e vagyonszerzési illetéket fizetnünk és számít-e, hogy egy éven túl az eladásokat követően vásároljuk meg a házat."
Amennyiben a meglévő lakás(ok) eladása és az új lakás vásárlása között több mint egy év eltelik, abban az esetben nem lesztek jogosultak illetékmentességre vagy csökkentett illeték alapra.

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd
Mezöcsát

bolber # e-mail 2016.05.04. 11:23

Üdvözlöm!

Férjemmel 7 éve vagyunk házasok. Az akkor már az ő tulajdonában lévő lakásban élünk. Két éve vásároltam egy lakást 8 millió Ft-ért ami az én nevemen van. Szeretnénk eladni mindkét lakást és egy új építésű házat vásárolni 29 millió Ft-ért, melyben 50-50% leszünk tulajdonosok.Kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben kell-e vagyonszerzési illetéket fizetnünk és számít-e, hogy egy éven túl az eladásokat követően vásároljuk meg a házat.

Válaszukat előre is köszönöm!

Kissgabcsi # e-mail 2016.04.15. 20:56

Üdvözlöm Önöket.

Szeretném megkérdezni, ha 37 éve tulajdonosa vagyok a szüleim házának, ők a haszonélvezői, most 40éves vagyok, van 12 éve egy közös lakásunk a férjemmel 1lakás szerzésünk volt 65nm, most jogosultak vagyunk a CSOK-ra, három gyermekünk van, 2éve sikerült építési telket vásárolnunk, és most építkeznénk, de mindent meghagynánk, nem mondok le a tulajdoni jogról a szüleim házánál, meghagynánk a lakást is.

Ezek tudatában mi után kell várhatóan fizetnünk, ha az építkezés kb 40-45millióba fog kerülni, és generál kivitelezővel fogjuk kiviteztetni.
Illeték adó ezekre gondoltam.
Nagy tisztelettel köszönöm ha kapok választ.
Kissgabcsi

kommandori # e-mail 2016.02.24. 15:33

Rendben, köszönöm segítő válaszait!

Közben már rendeztem is, remélem sikerrel.

Üdvözlettel.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2016.02.24. 11:26

mire vonatkozik az egy éven belüli eladás.
Szerintem ezt a kedvezményt akarod érvényesíteni. Különben te is fizetheted a 370 ezret. De ezt igazából a B400-os jelezni kell.

www.kbs-ugyved.hu

kommandori # e-mail 2016.02.24. 09:58

Kedves Válaszadó, még egy érdekes témával is előrukkolnék, elképzelhető, hogy másoknak is segítségére lehet...CSOK!

Már említettem (iiletkkérdésem miatt), hogy tavaly ősszel házat vásároltunk, az adás-vételi szerződésben feltüntettük az CSOK iránti igényt. A megvásárolt ház két szűkös telken fekszik, amit a korábbi tulajdonos nem vonatott össze. A ház két bejárattal is rendelkezik, az egyik rész a hatvanas években, a másik a nyolcvanas években épült hozzátoldással, bővítéssel. Az adásvételi szerződésünkben az ingatlant két helyrajzi számon kellett feltüntetni, bár egy gazdasági épület, egy tetőszerkezettel, egy padlástér, nincsen válaszfal az épületrészek között, csupán egy ajtó. Még a közműszolgáltatókhoz is csak egy-egy főmérőnk van, és csak nagy kiadások által tudnánk megoldani azt, hogy az ingatlan két lakásként értékesíthető lehessen. Mi azonban azért vásároltuk meg, hogy gyermekeinknek a panellakásnál jobb feltételeket teremtsünk, nem azért, hogy eladjuk, kiadjuk.
A CSOK-ot a bankon keresztül kellett igényelni, ahová leadtuk az adás-vételi szerődésünket, és elindították a folyamatot bíztatva bennünket azzal, hogy nyert ügyünk van. Az első lépcsőben az értékbecsléssel több tízezer forinttól szabadítottak meg bennünket, majd döntő határozatukban azzal érvelve utasítottak el bennünket (amit a szerződésünkön is láttak), hogy a két helyrajzi szám miatt két önállónak tekinthető, többletingatlanról van szó. Kérdésem: lehet-e a bank felé panasszal, kártérítéssel élni akár a félretájékoztatás miatt...? Nem értjük miért buzdítottak bennünket, ha egyértelmű volt (NEKIK) hogy el fognak bennünket utasítani. Pedig mi már az adásvételt megelőzően hozzájuk fordultunk a kérdéssel, hogy hogyan intézzük a vételt, hiszen a férjem és én külön is megvehettük volna az ingatlanrészeket. Az állami támogatást egy gyerkőcre szerettük volna érvényesíteni....
Köszönöm türelmét, hogy végigolvassa problémánkat.
Üdvözlettel.

kommandori # e-mail 2016.02.24. 09:44

Még egy gondolat: az említett formanyomtatványt az Ügyvéd természetesen leadta.

kommandori # e-mail 2016.02.24. 09:42

Nagyon köszönöm a gyors választ. A napokban kaptam egy levelet a NAV-tól, amiben arra szólítanak fel, hogy csatoljam a CSOK okiratait (amit közben nem kaptunk meg, mert a házunk két helyrajzi számon található, így többlettulajdonnak számít....bár, ezt is jobb lett volna tudni, mert akkor másképpen bonyolítjuk az adás-vételt, a szerződésünkbe már belefogalmaztuk a CSOK iránti igényt is.....) amennyiben nem az egy éven belül eladott lakóingatlanával kapcsolatos illetékkedvezményt kívánom igénybe venni.

Igazából elég laikus vagyok a témában, így nem igazán értem, hogy mire vonatkozik az egy éven belüli eladás.
A lakás 2011-ben került a tulajdonomba, amit 2015-ben adtam el és még abban a hónapban 2015-ben forgattuk bele a megvásárolt házba.
Azt értem, hogy a NAV azért váratott még a számítással, mert a CSOK folyamatban lévő ügy volt (többszöri fellebezéssel is éltünk) és állami támogatás révén levonódik az összegből.

Mit gondol? Köszönöm válaszát, válaszait.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2016.02.24. 05:21

Neked nem kell illetéket fizetni, a férjednek igen. Kb. 370 ezret. A szerződést ellenjegyző ügyvéd nem mondta? A B400-ast egyáltalán beadta? Mert már meg kellett volna érkeznie a fizetési meghagyásnak.

www.kbs-ugyved.hu

kommandori # e-mail 2016.02.24. 00:27

Tisztelt Válaszadó, az volna a kérdésem, hogy mire számíthatok, ha tavaly szeptemberben eladtam saját lakásomat 10 millió forintért, majd még azon a héten házat vettünk férjemmel 18,5 millió forintért 50-50 százalékos tulajdonjoggal.
Milyen fizetési kötelezettségeink lesznek?
CSOK-ot nem tudtunk igénybe venni.
Járhat valamilyen illetékkedvezmény?

Az eladott lakás egyébként néhány éve, válás után került a tulajdonomba.

Válaszát köszönöm, üdvözlettel.

mezeizoltan # e-mail 2016.02.19. 15:48

Ez egészen remek hír.

Köszönöm szépen.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2016.02.19. 12:23

Nem, építésért soha.

www.kbs-ugyved.hu

mezeizoltan # e-mail 2016.02.19. 12:05

Köszönöm a választ.
Jól értem, hogy a 25m-ért építendő ház után nem kell vagyonszerzési illetéket fizetni?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2016.02.19. 07:45

Ha építési telket vásárolsz, és vállalod, hogy 4 éven belül beépíted, és ezt teljesíted is, akkor elengedik a feljegyzett illetéket. (A többi adat teljesen felesleges is emiatt.)

www.kbs-ugyved.hu