Adomány magánszemély részére


kissfeco # 2012.06.14. 12:17

Üdvözletem!

Programozóként dolgozom, nem vagyok vállalkozó, cégem sincs. Szabadidőmben olyan programokat készítek, amiket sokan használnak, nem kérek értük pénzt.
Szeretnék egy olyan lehetőséget, hogy az, aki szeretne engem anyagilag támogatni a szabadidős munkám folytatásában, megtehesse.
Arra gondoltam, hogy nyitok egy bankszámlát erre a célra, de nem vagyok tisztában a jogi feltételekkel. A fogadott adományok után hogyan kell adózni, illetve hogyan bizonyítom azt, hogy mennyi adományt kaptam, kell-e valamilyen "papírt" adnom az adományozó részére.

Rexor # 2012.06.15. 14:29

Az a baj, hogy ez nem adomány, hanem szolgáltatás ellenértéke. Ha ilyet csinálsz ahhoz kellene valamilyen vállalkozási forma.

Dr.Attika # 2012.06.15. 14:42

Igy van. Maga az adomány az ellenérték. És mivel szolgáltatás ellenértéke ezért adó és egyéb járulék köteles.

SkyFreedom # 2013.10.01. 05:35

Nem tudom, hogy a magyar hatályos jogszabályok ennyire ostobák, vagy pusztán nem jogi szakértők válaszoltak a kérdésre, mindenesetre a válaszok abszurdak és ordítanak a hülyeségtől.

Hogyan lehetne a programozó által leírt kondíció szerinti pénz utalás ellenérték, mikor az adományozók nem a termékért fizetnek, hanem támogatják a termék fejlesztőjét?!

Ha ellenérték lenne az így szerzett pénz, akkor azoktól is elkérhetné a pénzt, akiknek ingyenesen nyújtja a szolgáltatást.

Hogy még jobban érzékeltessem, miért nem lehet ellenérték a programozó által felvázolt kondíció:

Ha a válaszokban lenne logika, akkor a vöröskeresztnek sem lehetne adományt küldeni, mert ellenértéke lenne a nemzetek közti segélycsomag osztásnak. Hülyeség.

Szóval szeretnék valami ésszerű választ olvasni, különben két módja marad az adományt fogadó félnek:

  1. Külföldi számlán fogadja az adományt és azért nem fog adózni/törődni vele.
  2. Magánszámlán fogadja és nem vallja be. Szerintem ez is teljesen kivitelezhető, ameddig nem lép túl egy olyan összeghatárt, amikor már joggal indul a magányszemély ellen vagyonosodási eljárás, de nyilván az említett esetben nem erről van szó, illetve ha mégis előállna ez az eset, akkor már gyorsan elkerülheti ezt gazdasági szervezet létrehozásával.

UI.: Nem az állampolgár bűnöző, hanem az állam hülye. Vagy kell lennie egy értelmes jogszabálynak erre, vagy ha nincs akkor sürgősen készíteni kellene, mert nem hiszem, hogy igazságos a pénz forgalom ilyen nemű korlátozása. Ha támogatni akarok valakit ígyis-úgyis támogatni fogom, tehát célszerű lenne törvényes keretek közé szorítani és nem ilyen hülyeségekkel leplezni a dolgot, hogy az adomány is ellenérték :DD

Rexor # 2013.10.01. 12:44

Két dologról beszélünk. Adomány vagy sem. Adomány: ellenérték nélküli eszközáatadás. ebben az esetben-legalábbis a leírtak alapján- van ellenérték, hiszen azok adományoznak, akik használják a szoftvert.

De rendben, hívjad adománynak. Ebben az eseteben a szerző félnek, mint egyéb jövedelmet kell bevallani és megfizetni utána a 16% szja-t és a 27% egészségügyi hozzájárulást. Így boldogabb vagy? :)

Ha nem vallja be akkor nem kell adót fizetni, de ha a NAV jön rá, akkor rájön még plusz 50% adóbírság és késedelmi pótlék is.

PGabe # 2013.10.01. 14:41

Eltekintve attól, hogy az eredeti kérdés több, mint 1 éves, csatlakozom Rexorhoz.
Az nem tűnt fel, hogy a Vöröskereszt egy humanitárius szervezet, ami ráadásul közhasznú tevékenységet végez, sőt, még törvény is szól róla (1993. évi XL. tv.)?
Adószáma van, az adományként juttatott pénzzel / eszközökkel pedig elszámol, azok profitszerzési célt nem szolgálhatnak. Azért azt kétlem, hogy kissfeco meg tudna felelni ezeknek a feltételeknek. Vagy akár csak annak is, hogy a neki juttatott pénzeket egy nonprofit egyesülethez hasonlóan használja fel.

dkis15 # 2013.12.05. 11:06

Mást is érdekel a kérdés.

Ha csinál az ember egy közhasznú szoftvert és ingyen adja, tehát a felhasználóknak nem kell fizetnie a program használatáért, semmilyen hátrány nem éri, ha nem adományoz vagy előny, ha adományoz.

Utána, ha kitesz egy adományozás lehetőségre egy linket a program mellett, amivel vagy a szerzőt vagy a programot lehet támogatni.

Ajándékozási illetéket vagy szja-t? vagy bármi mást?

Gabor211 # 2015.11.26. 19:53

És ha az ember a maga számára adományt gyűjt -bármilyen okból- bárhonnan a világból, egy sima paypay számlára, kell-e adóznia utána, és ha igen hogyan?

Köszönöm!

Dextro # 2016.09.21. 07:02

Azt szeretném tudni, hogy ha adományozni akarok magánszemélyként közvetlenül magánszemélynek pl.: nagyobb összegű pénzt egy lényegében életveszélyben lévő gyermeknek. És mindezt úgy hogy szinte teljes mértékben rejtve maradjon a kilétem....azaz még a valódi nevem sem szeretném megadni...stb(de személyesen szeretném átadni az összeget csak nem szeretnék semmi személyes adatot megadni). Ez kivitelezhető lenne? és mik azok az ezzel kapcsolatos jogszabályok amik érinthetnek vagy figyelembe kéne vennem? A választ/válaszokat előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.09.21. 07:25

Ez nem jogi kérdés.

Dextro # 2016.09.21. 09:54

értem köszönöm...és esetleg valami javaslat hogy hol tudnék ennek utánanézni?

Rexor # 2016.09.21. 10:33

Kivitelezhető, de jogszabály szerint ez ajándékozásnak minősül, tehát aki kapja az összeget ajándékozási illetéket kell fizetnie utána.

Rexor # 2016.09.21. 10:36

Viszont vannak olyan szervezetek, akik kifejezetten ilyennel foglalkoznak (tehát adoményokat gyűjtenek). Szerintem célszerűbb rajtuk keresztül intézni ezt. Pl. ajánlom őket:

www.csodalampa.hu

fületlen # 2016.11.01. 15:01

üdvözlök mindenkit
elnézést kérek de már kénytelen vagyok segítséget kéni mert albérletbe vagyunk sok a kiadásunk és van egy beteg lányom és most a meg a férjem is agyvérzést és stroke kapott és kettő beteget ápolok egyedül de a család is segít de nem pénzzel hanem segítséggel nagyon meg örülnék ha valaki tudna egy kis pénz adományt vagy élelmiszer csomagot adni nagyon meg köszönöm előre is a szíveséket

giver # 2016.11.19. 13:48

Üdv.
Ajánlom magunkat. nemrég indultunk.a weboldalon minden részlet megtalálható.
www.giver.hu

Dr.Attika # 2016.11.19. 17:30

Mi a bankszámla száma?

tallas94 # 2017.02.20. 02:38

Üdv!

Nem igazán találtam erre most alkalmasabb helyet. Remélem olvassák még a fórumot. Én egy mozgássérült fiatal (22éves) ember vagyok. Donga lábbal születtem, kezem nem tudom kinyújtani és számos egyéb betegségem van, fizikai munkát nem tudok vállalni, papíron még is csak 50%-os vagyok (felülvizsgáltak egy éve, mert emelt összegű családi pótlékot kapok). 2 fajta támogatást kaptam, egyik ugye a családi, másik pedig az önkormányzattól valamilyen szociális járadék, vagy miféle. Utóbbit most megvonták tőlem, mivel a családi jövedelemnek számít, így a kettőt nem kaphatom egyszerre. Eddig kaptam kb. 47.000Ft-ot összesen (ennyiből éltem, munkát nem találok, pedig érettségim is van, de a fizikai munkát nem bírom), mondanom sem kell, hogy semmire sem volt elég, segítség nélkül kb. éhen is halhatnék. Most csak a családit fogom kapni, ami alanyi jogon ugye kb. 20.000Ft. Annyi "segítséget" kapok az önkormányzattól (vagy én már nem is tudom, hogy honnan...), hogy kiegészítik majdnem 6.000Ft-tal ezt az összeget és így ugyanannyit kapok, mint amennyit ők adnának. (Ha nem vagyok jogosult ilyesmire, nem értem ezt hogyan kapom a plusz 5-6.000Ft-ot). A családi az ugye annyival jobb, hogy különböző kedvezményeket is kapok, pl.: MÁK kártya. Eddig sem jöttem ki jól a pénzből, most ezt kb. lefelezték, ráadásul kaptam egy levelet, hogy amit eddig felvettem jogtalanul azt fizessem vissza és még kamatot is tettek rá. Ez kb. 500.000Ft. Igen jól látják, 47.000Ft helyett lett 26.000Ft-om havonta és kaptam mellé egy 500.000Ft-os tartozást (soha nem volt tartozásom), mozgássérültként. Én vagyok a rossz, hogy erről nem tudtam (tudom, a törvény nem ismerete nem jogosít fel annak megszegésére stb.) és nem is szóltam, nem tudom az emberek miért járnak be dolgozni, ha az ilyeneknek utána sem néznek. Gondolom volt most valami változás 2017-ben és elővették a dolgaim. Van egy kis olcsó autóm, ami nélkül nem tudnék közlekedni, de mivel a nevemen van el is vehetik, ha nem fizetem be a tartozást. Kérem segítsenek, bármi jól jön! Segítség az ügy elintézésében, munka, bármilyen összegű pénz, stb.! :(

max_ # 2017.02.21. 06:29

Szép napot!

MLM rendszerhez csatlakoztam 2017 február elején.
Utólag informálódva szembesültem azzal, hogy e tevékenységet célszerű vagy inkább "kötelező" minimum adószámos magánszemélyként folytatni.
Kérdésem az lenne, hogy egyszemélyes Kft-ben érdemes-e gondolkodni, azzal együtt, hogy kizárólag az MLM értékesítési és "partner csatlakoztatási" tevékenységre alapulna? A gazdaságosság egy másik kérdés, viszont, ha reklámozni szeretném, akkor cég-ként hitelesebbnek gondolom, mint xy magánszemélyként...

Másik kérdés: jobb később, mint soha, ebben az esetben megállja-e a helyét? Az érintett MLM rendszerhez csatlakozásom előtt, azt mondták a már bent lévők 99%-a magánszemélyként tevékenykedik, kicsit utána járva, ma már úgy gondolom, ez nem teljesen helyes vagy jogszerű.
A terméket kiválónak tartom, azt, hogy MLM-en keresztül kerül forgalomba, tény, szeretnék foglalkozni vele, de minden félreértést szeretnék elkerülni. Ezt még megtehetem-e? "Induláskor" nem gondoltam, hogy ilyen sok területet érinthet a csatlakozás...
Köszönöm szépen!


Tisztelt Jogi Fórum!

MLM rendszerhez csatlakoztam 2017 február elején.
Csatlakozásomkor azt a tájékoztatást kaptam a "szponzorom"-tól, hogy a már b

Dr.Attika # 2017.02.21. 07:49

Szép napot!
Ne tegye. Pénze nem lesz belőle csak a gondja.Ez az egész MLM átverésen alapul. Olvasgasson utána a neten.

tallas94 # 2017.02.22. 04:18

Érdekes, hogy az, aki még több pénzt szeretne, egyből kap segítséget, akinek pedig minden perc számít, az még csak tanácsot sem kap... :(

fületlen # 2017.08.01. 14:06

SZERETNÉM MEG KÉRDEZNI HOGY HA VALAKI PÉNZADOMÁNYT AD AZÉRT KELL E FIZETNI ELŐRE KÖSZÖNÖM A VÁLASZT

Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.01. 14:48

Miféle pénzadomány?

fületlen # 2017.09.18. 07:19

érdeklődnék de nem nekem szól egy ismerős kért meg hogy írjak egy ügyvédnő meg kereste hogy egy külföldi magánszemély adna neki pénzadományt de az ügyvédnő kért tőle 205 eurót hogy a dokumentumokért meg a külföldi bíroság meg az adóhatoság felé kell fizetni ez most igaz lenne vagy át akarják verni az ismerősőmet akik ebben járatosak legyenek szivesek meg írni köszönöm

drbjozsef # 2017.09.18. 07:51

Átverés.

Az ügyvédnő kössön az ismerősöddel szerződést, ha elvégezte a munkát, és megérkezett az "adomány", akkor kifizeti a költségeit, munkadíját az ismerősöd.

Persze nincs is ilyen adomány minden bizonnyal.

kende.h # 2017.09.30. 07:47

A környezetemben volna igény egy adott témájú könyvre, és azok számára, akik ezt igénylik, szeretnék nyomdába adni egy könyvet. A nyomtatási költséget a magam pénzéből fizetném. Mivel nem vagyok vállalkozó, számlát, nyugtát nem tudok adni, ezért a könyvet (vagy ingyen, vagy) tetszőleges adomány ellenében adnám, amit a következő könyv kiadására fordítanék. Nem célom a nyerészkedés, nekem ebből plusz bevételem nem származna.

Teljesen laikus vagyok pénzügyi-jogi dolgokban. Ez jogilag miként oldható meg?