Akkor most sérti a bank a jogaimat, vagy sem?


Bandi_1 # 2006.05.29. 11:21

Üdv Mindenkinek.
Mostanában a bankok kisebb összegek átutalásakor is személyigazolványt kérnek, és egyes bankok akár 3 papírt is gyártanak.
Állítólag erre a pénzmosás elkerülése érdekében van szükség.
A vonatkozó törvényt átnézve, bár elég pongyolán van fogalmazva, de az látszik, hogy a 2 millió Ft feletti befizetéseknél állhat meg egy esetleges gyanú a pénzmosás elkövetésére. Ez persze az ártatlanság vélelmét sérti, mégis a törvény igazoltatást rendel el, mintha a bank hatóság lenne.

..Rendben igazoltassanak.

Mégis fel kell tennem a megalapozott kérdést: 2-30.000 Ft mért tesz engem pénzmosó gyanusítottá?
Továbbá.
Mi tehetek a bankok túlkapásainak megfékezéséért?

meszi99 # 2005.02.07. 10:47

Bubónak igaza van az azonosítást illetően. Ennek a technikai oldala a háttérben úgy működik, hogy minden ügyfélnek van egy ügyfélszáma, amivel azonosítják. A banknak törvényi kötelessége egyértelműen azonosítani az ügyfelet, tehát nem teheti meg, hogy két különböző ügyfélszámot rendel egy személyhez, mert ez visszaélésekre adna módot. Egy személynek pedig egyszerre csak egy érvényes neve lehet.
Másik dolog, hogy a bankkal kötött szerződésben vállalod, hogy a személyes adatokban bekövetkezett változásokat bejelented nekik.
Az új nevedet és címedet biztosan az új számla kötésekor tudták meg, máshonnan nincs rá lehetőségük.
Én is voltam olyan helyzetben, hogy az otp-s számlám mellett kötöttünk egy közöset is a párommal, és nálam megkérdezték, hogy milyen címre küldjék a kivonatot. Tehát arra van lehetőség, hogy más címre kérd, csak más névre nem kérheted. A Te esetedben nyilvánvalóan az ügyintéző hibája, hogy ezt nem kérdezte meg, hanem önhatalmúlag úgy gondolta, hogy ez lesz Neked a legjobb:-)
Ja és még valamit a névváltoztatásról: miután ez megtörtént, hivatalos helyen csak az új nevedet használhatod (persze némi átfutási idő után), ellenkező esetben meg is büntethetnek!!

Bubó # 2005.01.29. 10:57

Nem jogi, hanem csupán a szubjektív véleményem:

  • Mint gyakori költözködő (20 év alatt 6x) rengeteg feladatom adódott emiatt, mindenütt bejelenteni az új lakcím, levelezési cím változást. De örültem volna annak, ha ez automatikusan, a lakcímbejelentéssel együtt megtörtént volna!
  • Szerintem minden embernek egy azonosága van, nem nyithatok egy banknál (de másiknál sem) úgy egy másik bankszámlát, mintha az a másik nem én lennék.
  • Az OTP ugyanaz a cég, bármely fiókjánál nyitsz be az ajtón. A bank-számla-nyitáskor rögzítésre kerülnek a törzsadataid (kötelező azonosítani magad, megszűntek az anonim betétek), illetőleg, ha már benne voltál a rendszerben, kötelező nekik kijavítani az adatváltozást (pl. szem ig. számváltozás, lakcímváltozás, névváltozás, stb.).
  • Szerintem a névválasztást a házasságkötés előtt kell eldöntened, utánna már nem váltogathatod tetszés szerint az új és a régi nevedet.
  • Véleményem szerint az ügyfélnek jogában áll megadni a számlavezető fióknak, hogy hová kéri küldeni a számlakivonatot, és ez két számla esetén lehet különböző cím is. Azt, hogy erre van-e lehetőség a valóságban, talán az OTP-ben tudják megmondani. Valószínűleg az új bankszámla-nyitáskor az ügyintéző figyelmetlenségből nem kérdezte meg, hogy a régi számlakivo-nataidat is az új címedre kéred-e megküldeni.
haszi # 2005.01.28. 18:04

Sziasztok!

Az alábbi kérdésben várnám azok véleményét, akiknek van, illetve ötleteiteket:

x évvel ezelőtt lakossági folyószámlát nyitottam az OTP-nél. Jöttek is postán rendeszeresen a folyószámla kivonatok. Időközben férjhez mentem, felvettem a férjem nevét, és elköltöztem otthonról. A kivonatok meg csak jöttek továbbra is, a leánykori nevemre, és a régi címemre. Mivel továbbra is a szüleimhez voltam bejelentve, nem okozott túl nagy problémát a dolog. Kb. 2 héttel ezelőtti szabadságom alatt azonban úgy döntöttem, hogy bejelenkezem arra a településre, ahol férjemmel lakom, ill. arra a címre. Ez meg is történt, bár a lakcímkártyámat még mindig nem kaptam meg, viszont van egy igazolásom a jegyzőtől, hogy az ügy folyamatban van.
Legnagyobb megdöbbenésemre a mai nap folyamán az aktuális kivonatot már az új címemre, és a férjezett nevemre küldte a bank. Hogyan lehetséges ez, amikor senkinek nem jelentettem be sem a név, sem pedig a lakcímváltozásomat? Mivel a személyi igazolványomat már korábban kicseréltem, a férjezett nevemre kaptam már más levelet is, de a szüleim címére, de a banktól továbbra is a leánykori nevemre érkezett a kivonat. Akkor most hogy is van ez? Mitől, és honnan lett fontos a banknak, hogy az új nevemen "szólítson meg", és ami különösképpen érdekel, honnan tudta meg az új címemet?
A dologhoz hozzá tartozik, hogy az új címre történő bejelentkezés után kb. 2 nappal, szintén ennél a banknál a férjemmel közös bankszámlát nyitottunk, ahol már a férjes nevemen, és az új címemem jelentkeztem be, de ez a megye másik végén, egy tök más bankfiókban történt. Elképzelhető lenne az, hogy a bank önhatalmúlag "egyeztette" az adatokat (leánykori név, anyja neve, születési év stb.), és úgy döntött, hogy mostantól az új nevemen szólít, és az új címemem levelezünk? Létezik-e erre valamilyen törvény , szabályozás stb. vagy egész egyszerűen csak ez a szokványos gyakorlat??? Én még most is fel vagyok háborodva, mert azt a bizonyos korábbi folyószámlát a leánykori nevemen nyitottam, a régi címemmel, és történetesen mi történik akkor, ha egyáltalán nem is szeretném, hogy mondjuk bárki más tudjon erről a bankszámláról? Én nem adtam felhatalmazást a banknak erre a kis "önállóskodásra", és küldje csak szépen oda a kivonatot, ami az ő nyilvántartásában szerepel. Azt csak hallkan jegyzem meg, hogy ha mondjuk nagyobb összeget szeretnék felvenni, amihez már személyi igazolvány is kell, biztos vagyok benne, hogy nem sikerülne, mivel a folyószámla és a kártya a leánykori nevemen szerepel, a személyi pedig nem. Mellesleg attól függetlenül, hogy a címzett , mint férjes asszony vagyok feltüntetve a borítékon (az új címmel), a kivonaton mégis én vagyok a tulajdonos a leánykori nevemen, de nem nem a régi címem, hanem már az új címem van megjelölve!!! Úr Isten! Már lassan én sem értem, hogy most akkor mi van???? De most mégjobban felhergeltem magam. Szóval, akkor most ki a hülye?
Hát , nagyon kíváncsi lennék a véleményetekre, remélem, azért elég világos a történet.
Köszi előre is!
Üdv: haszi