Teljesítési igazolás külföldi projekt esetén


Rexor # 2015.09.21. 14:10

Először nézd meg az Áfa tv. 140. § (b) bekezdést az is fordított áfa :)

Rexor # 2015.09.21. 14:11

elnézést 140.§ a) bekezdés

wers # 2015.09.21. 14:49

huhhh, igen, az is fordított áfa. De itt nem erről van szó. A fordított áfa-nál mindig van az áfa törvény szerint a magyar nav-nak fizetendő adó, csak az a kérdés, hogy ki, melyik fél fizeti. Itt viszont az a kérdés, melyik állam részére, saját adótörvényei szerint kell-e adózni.
Olyan nincs, hogy pl. az osztrák vevő a magyar nav-nak fizet saját adóbevallása alapján, mint ahogy a magyar cég sem fizet Mehrwertsteuer-t.

Rexor # 2015.09.21. 15:11

Kedves Wers,

Félek még mindig keversz fogalmakat (remélem nem könyvelőként dolgozol):

"fordított áfa-nál mindig van az áfa törvény szerint a magyar nav-nak fizetendő adó, csak az a kérdés, hogy ki, melyik fél fizeti": túrót, a fordított áfa azt jelenti, hogy az áfát nem a szolgáltatás nyújtója, hanem annak a megrendelője/ igénybevevője fizeti.

Az hogy "nincs áfa" nagyon slampos megfogalmazás, mert az arra utalhat, hogy maga a tevékenység tárgyi mentes, ennek pedig komoly következményei vannak (pl. a bejövő áfa nem levonható).

"Olyan nincs, hogy pl. az osztrák vevő a magyar nav-nak fizet saját adóbevallása alapján, mint ahogy a magyar cég sem fizet Mehrwertsteuer-t.": ebben is tévedsz, előfordulhat, hogy egy osztrák cégnek magyar adószáma van, sőt olyan is van hogy egy magyar cégnek osztrák adószáma van akkor bizony be kell adnia magyar adóbevallást és vica versa (de ez nagyon messzire visz a témától).

wers # 2015.09.21. 15:26

előfordulhat, hogy egy osztrák cégnek magyar adószáma van, sőt olyan is van hogy egy magyar cégnek osztrák adószáma van akkor bizony be kell adnia magyar adóbevallást és vica versa (de ez nagyon messzire visz a témától).

Na, ebben egyet értünk. Előfordulhat, de itt nem erről van szó. Ezért akadtam meg a fordított áfán.

a fordított áfa azt jelenti, hogy az áfát nem a szolgáltatás nyújtója, hanem annak a megrendelője/ igénybevevője fizeti.

Mintha ugyan azt írtam volna. Hozzá téve, hogy a magyar nav részére.

Szerinted az export fordított áfás? Brr.. na ne.

Félek még mindig keversz fogalmakat” :))) na nem sokat javítottál eddig a fogalomzavarom leküzdésében. (mármint a fordított áfa fogalom terén)

Rexor # 2015.09.21. 15:32

"Szerinted az export fordított áfás?": lehet hogy tudatzavaros vagyok, de kérlek másold már be ahol ezt írtam. Ki beszélt itt exportról (ami ráadásul termékértékesítéshez kötődő fogalom)?

wers # 2015.09.21. 15:40

Drága! „Ki beszélt itt exportról (ami ráadásul termékértékesítéshez kötődő fogalom)

Na, én magam itt abba hagyom. Már kezdem érteni, mi a probléma. Nem, az export nem csak termékértékesítészhez köthető fogalom.

Immaculata # 2015.09.21. 15:55

:) Szolgáltatást nem lehet exportálni.

Immaculata # 2015.09.21. 16:07

A szolgáltatást helyben nyújtják.

Immaculata # 2015.09.21. 16:11

Így van, határokon átnyúló szolgáltatás. De az nem export.

wers # 2015.09.21. 16:18

A szolgáltatást helyben nyújtják.” Már csak az kérdés, mi számít a teljesítés helyének (szerintem, ahol felhasználják alap esetben)

Jobb kérdés, mi is az a termék? A szellemi termék is termék. De simán egy szolgáltatás is, termék nélkül.

Úgy 1995-97 magasságában a helyi vámhivatal egy hétig gondolkodott, hogyan is töltsük ki az EV okmányt, ugyanis egy szoftvert vásároltunk, de nem úgy, mint korábban szokás volt, lemezen érkezett postán, futárral, hanem madzagon, azaz a telefon hálózaton keresztül (akkor a mostani net még álom sem volt). Az okmány egyik kötelezően kitöltendő rovata: a termék anyaga. Na ide mi legyen írva? :)))

Immaculata # 2015.09.21. 16:20

37. §49 (1) Adóalany részére nyújtott szolgáltatások esetében a teljesítés helye az a hely, ahol a szolgáltatás igénybevevője gazdasági céllal letelepedett, gazdasági célú letelepedés hiányában pedig az a hely, ahol lakóhelye vagy szokásos tartózkodási helye van.
(2) Nem adóalany részére nyújtott szolgáltatások esetében a teljesítés helye az a hely, ahol a szolgáltatás nyújtója gazdasági céllal letelepedett, gazdasági célú letelepedés hiányában pedig az a hely, ahol lakóhelye vagy szokásos tartózkodási helye van.

wers # 2015.09.21. 17:02

Még egy tisztázandó kérdés: szerintetek a magyar áfa törvény vonatkozásában ki adóalany? Mindenki, aki a számlán szerepel?

Immaculata # 2015.09.21. 17:16

5. § (1) Adóalany: az a jogképes személy vagy szervezet, aki (amely) saját neve alatt gazdasági tevékenységet folytat, tekintet nélkül annak helyére, céljára és eredményére. Az érintett személy vagy szervezet jog- és cselekvőképességére személyes joga az irányadó, ha azonban személyes joga alapján nem lenne jog- és cselekvőképes, de a magyar jog alapján igen, akkor jog- és cselekvőképességét a magyar jog alapján kell elbírálni.
(2) Abban az esetben, ha a gazdasági tevékenység közvetlenül közös tulajdonban és közös használatban levő ingóra vagy ingatlanra, mint ellenérték fejében hasznosítandó dologra irányul, adóalany a tulajdonostársak közössége. Az adóalanyisághoz fűződő jogokat és kötelezettségeket a tulajdonostársak közössége az általa kijelölt képviselő útján gyakorolja. Kijelölés hiányában képviselő a legnagyobb tulajdoni hányaddal rendelkező tulajdonostárs, egyenlő tulajdoni hányad esetében pedig az adóhatóság által kijelölt tulajdonostárs.

wers # 2015.09.21. 17:25

rosszul kérdeztem (bocs, tudjátok, a zavarom)

Ezt hogyan értsem:

Alkalmazási hatály

2. § E törvény alapján adót kell fizetni:

  1. adóalany által - ilyen minőségében - belföldön és ellenérték fejében teljesített termékértékesítése, szolgáltatásnyújtása,
  2. terméknek az Európai Közösségen (a továbbiakban: Közösség) belüli egyes, belföldön és ellenérték fejében teljesített beszerzése és
  3. termék importja

után.

wers # 2015.09.21. 17:45

„a termék anyaga. Na ide mi legyen írva? :)))”
:) es, mi let irva? Hogy szellemi termek, nem?

:)) na nem ilyen egyszerű, azt lehet írni, amit a törvény enged, kb. 1 évig a "műanyag" maradt. (nem csak Magyarországon, hisz ez egységes unios okmány) Na a műanyag lehet helyi értelmezés, hisz van benne fém is, sőt, a lényeg inkább fém (ill. bánat tudja minek nevezzem), de mivel az akkor használatos floppy kívülről műanyag volt, erről lehetett egyezkedni a vámosokkal (akik azon kategóriába tartoznak, akikkel nem vitatkozik az ember).