Bankkártya használata


the big cat # 2005.10.06. 15:42

A költői kérdésre, hogy ki emlékszika rra, mit és hol vásrolt tavaly decemberben, a válasz az, hogy a kérdés rossz. A kérdés úgy hangzik, hogy kinek kellene emlékezni, és erre a válasz, hogy a vásárlónak, akártyabirtokosnak legalább anynira, mint a kártya kibocsátójának. A kártyabirtokosnak is rendelekzésére áll minden szükséges dokumentáció, és azt ugyan megőrizni egy percig sem köteles, de azt tudnia kell, hogy 5 éven belül bárki bármit követelhet rajta, és jobb, ha megvan dokumentálva, hiszen így nem elsz bizonyítási nehézsége.

the big cat # 2005.10.06. 15:40

Azt nem igazán hinném, hogy kérhetné az elengedését, hiszen az jogalap nélküli gazdagodás lenne, de nyilván a bank sem büntető jellegű kamatot nem alkalmazhat, sem más joghátrányt, hiszen jogosulti késedelembe esett.

Azt gondolom, hogy bank levelének hangneméből is világos, ezzel tisztában vannak, erre rájátszva én részletfizetési kedvezményt kérnék.

office1 # 2005.10.06. 14:21

Kedves Kata!

Amennyiben a bankkártyáját sokszor használja fizetésre, különösen, ha ezt külföldön teszi, úgy előfordulhat, hogy az egyes tételek elszámolására csak bizonyos késedelemmel (néhány hét) kerül sor, amikor a nemzetközi kártyaforgalomban a bank az elszámoláshoz szükséges adatokat megkapja. A kártyán lehetséges úgynevezett limit alatti költésekkel olyan tranzakciókat is végezni, amelyeknél - pont az elszámolás időbeli csúszása miatt - csak utóbb derül ki, hogy tulajdonképpen fedezet a kártyán már az adott tranzakció időpontjában nem volt. A bank - amennyiben bizonyítani tudja, hogy a kérdéses összeget ön tényleg elköltötte a bankkártyájával, azonban erre fedezet a számlán nem volt - jogosan kéri, hogy fizessen.
A több hónapos késedelem azonban már nem írható az ön kárára, ezért a banktól véleményem szerint minimum részletfizetési kedvezményt vagy hosszabb határidőt kérhet, esetleg a tartozás egy részének elengedését is. Valószínűleg most már látszik a banki rendszerben, hogy a számláján ekkora tartozás van (mivel erről levelet is kapott), ezért a számlát a tartozás rendezése előtt nem valószínű, hogy meg tudja szüntetni, de ezt nem is lenne fair dolognak, hisz bár a bank késedelmesen lépett, mégiscsak ön tarozik nekik.

Kata74 # 2005.10.05. 19:46

Tiszteletem!

2005. október elején kaptam egy levelet a számlavezető bankomtól, miszerint a 2004.10.01. és 2005.03.01. között nem minden vásárlásom összegét vonták le a számlámról. Kérik, hogy az összeget (421eFt), 2005.10.14-re helyezzem el a számlámon. A számlámat még nem zárolták, így a fizetésemhez hozzáfértem. A számlám soha nem volt fedezetlen, ha az lett volna nem tudok vásárolni a kártyámmal. Semmilyen hitel nincs a számlámhoz kapcsolva. A banktól nem fenyegető levelet kaptam, hanem egy "szíves elnézését kérjük a kellemetlenségért" hangneműt. Ismerősöm révén megtudtam, hogy nem én vagyok az egyetlen, a bankban körlevelet küldtek az ügyintézőknek, hogy tavaly 2004. szeptemberétől 2005. májusáig bezárólag több ilyen terhelés nem került elszámolásra az ügyfelek számláin.

A kérdésem a következő:
Megteheti-e a bank, hogy ennyi idő elteltével követeljen tőlem egy ekkora összeget és nekem erre csak 14 napot adjon? Mi van ha nem fizetem ki? És mi lenne ha most - a beterhelés előtt - megszüntetném a számlát. Köteles vagyok egyáltalán visszafizetni? Élhetek-e részletfizetési lehetőséggel?

Továbbá kérdezem én: ki emlékszik arra, hogy mennyit vásárolt tavaly decemberben és hol? És honnan tudom, hogy jogos-e? A bankszámlakivonataimat igaz nem ellenőriztem tételesen, nem is igazán igazodom ki rajta, hiszen a zárolt összegeket csak dátum és összeg megjelölésével tüntetik fel, a vásárlás helye nem szerepel a kivonaton.

Várom mielőbbi válaszukat!

Köszönettel: Kat