A bank felelős?


csellos # 2005.10.26. 20:44

"Hol a bank felelősége ?"

  1. A bank általános esetben - lakossági számla esetén - a számla tulajdonosának, valamint az általa meghatalmazott személy(ek)nek adhat ki pénzt.
  2. Ha a bank hitelt érdemlően tudomást szerez a számlatulajdonos haláláról, úgy a számlát azonnal zárolni kell, és csakis a hagyatékátadó végzés szerinti számlára vonatkozó örökösnek (ha több van, a számla feletti örökösödés arányában az örökösöknek) fizethető ki a megfelelő összeg. (És mindent megtudhat az örökös a számláról - ld. ObudaFan)

"A felesége vette fel a pénzt a bankból,a temetésre hivatkozva..."
Gondolom (ahogy Két Lotti is) inkább meghatalmazottként.

"Csak úgy odamegyek és odaadom a halotti kivonatot..."
Ez arra jó, hogy tudomást szerezzen a bank a számlatulajdonos haláláról, és azonnal zárolja a számlát.

"...és bizonyitom,hogy a fia vagyok az elhunytnak..."
Ez önmagában semmit nem jelent, azt legalábbis nem, hogy feltétlenül Te vagy az örökös. Ezért kell megvárni a hagyatékátadó végzést.

"Mi a helyzet abban az esetben ha mondjuk többen vagyunk testvérek ?"
Miután a bank csak a hagyatékátadó végzés szerint fizet, az abban foglaltak szerint kell eljárni.

"...azt se nézik hogy mennyibe került a temetés ?"
Nem, hiszen ez a számlától független dolog, ehhez semmi közük!

"...ezt egy ügyvéd által kérdeztettem le a banktól,mert nekem banktitokra hivatkozva nem adták ki."
Ha ez valóban így történt, akkor hibásan járt el a bank. Ami neked nem adható ki, az - ebben az esetben - az általad megbízott ügyvédnek sem, csakis a közjegyzőnek - ld. ObudaFan.

Ha a bank édesapád feleségének úgy adta ki a pénzt, hogy meghatalmazott volt, és a halál tényéről sem tudott (mármint a bank), úgy jogszerűen járt el, nem felelős a történtekért. Most már ismered a hagyatékátadó végzés alapján a halál időpontjában a számlán lévő összeg nagyságát (a közjegyző ezt kapja meg a banktól, vagy a bankban most már meg is kérdezheted, mint igazolt örökös), számolj el édesapád feleségével ennek alapján.

ObudaFan # 2005.10.26. 20:10

A közjegyzőnek hagyatéki ügyben viszont ki lehet adni az adatot banktitok ellenére is, ő nyilván megismerhette a betéti szerződést; ha pedig a hagyatékátadó végzés szerint te vagy a jogosult, akkor mostmár te is megismerheted.

Két Lotti # 2005.10.26. 10:15

Valószínűleg a feleség meghatalmazott volt a bankszámlán, vagy esetleg halál eseti kedvezményezett. Ezt a bank megmondja, és ebben az esetben ő azt vett fel, amit akart, csak max. az örökösök felé kell elszámolnia. A bank ilyenkor nem felel.


Ügyvéd - Társasági szakjogász

viktor99 # 2005.10.25. 17:30

Kb.1 hónapja irtam meg a történetemet,hogy az apám bankbetétjét megörököltem,és jogerős végzésem is van .A felesége vette fel a pénzt a bankból,a temetésre hivatkozva,ezt egy ügyvéd által kérdeztettem le a banktól,mert nekem banktitokra hivatkozva nem adták ki.
Kérdésem:milyen banktörvények vannak?
Csak úgy odamegyek és odaadom a halotti kivonatot és bizonyitom,hogy a fia vagyok az elhunytnak és kiadják a betétet egyösszegben ,azt se nézik hogy mennyibe került a temetés ?
Mi a helyzet abban az esetben ha mondjuk többen vagyunk testvérek ?
Hol a bank felelősége ?

Köszönöm a választ előre is .