S.O.S.! Banki adósság behajtási mechanizmusa!


Monica Geller # 2005.11.10. 15:38

ja, az időintervallum: az a baj, hogy a konkrét ügyet így az elmondásod alapján nehéz átlátni. a munkabér letiltás nagyon hamar mehet, bár azért pár hetet még az is igénybe vesz.
gyorsan keress egy másik bankot, amelyik gyorsan bírálja el a kérelmeket. (tapasztalatom szerint a kisebbek gyorsabbak.)

Monica Geller # 2005.11.10. 15:35

az én válaszaim:
1.) ha a szavaiból jól következtetek, akkor az az eljárás egy ún. nemperes eljárás volt, amelyben nem tartanak tárgyalást. a bíróság csak az iratok alapján dönt, s neked is csak írásban állt módodban reagálni.
3.) a szerződés ismerete nélkül sajnos ez így sötétben való tapogatózás, de feltételezhetően akár egyetlen törlesztő részlet elmaradása esetén is kezdeményezhető a végrehajtás.
a végrehajtás úgy indul, hogy az egész ügy egy bírósági végrehajtó elé kerül. amennyiben van esély a tartozás behajtására a munkabér letiltásán keresztül (esetedben van), akkor először ezen az úton kell megkísérelni a végrehajtást, s nem ingatlan végrehajtásával. ez tehát nem a végrehajtó vagy a végrehajtást kérő döntésétől függ. letiltják a munkabéredet, illetve annak meghatározott százalékát. ha így nem sikerül behajtnai, akkor jöhet az ingatlan. a végrehajtó végrehajtási jogot jegyeztet be az ingatlanra. a jelzálogjogosultat felhívják a vh eljárásba való bekapcsolódásra, s abban teljesen biztos lehetsz, hogy az a bank is be fog kapcsolódni, s immáron mind a ketten szeretnének kielégítést nyerni az ingatlan árából. dióhéjban a további menet: a végrehajtó megállapítja a becsértéket, kitűzi az árverést. vagy van vevő, vagy nincs.

ami miatt mindenáron próbálj megoldást keresni: a végrehajtási eljárás rettenetesen drága dolog, csak a végrehajtási költségek kb. a teljes követelés 10%-át kiteszik. plusz, s esetedben ez is aggasztó, be fog dőlni a másik hiteled is.

Victim # 2005.11.10. 09:40

Az alábbi segítségkérő bejegyzésemet még hétfőn követtem el, de sajnos egyetlen hozzászólás sem érkezett rá, ezért újra megpróbálom, hátha most nagyobb szerencsém lesz! :-((
Elnézést kérek a Fórum moderátorától, nem flood szándékkal írtam be újra, hanem azért, mert rajtam kívül sajnos sokan járnak hasonló cipőben, ezért a segítő szándékú hozzászólásokból mások is profitálhatnának...

"Kedves Mindenki! Segítséget szeretnék kérni a tanult és tapasztalt Fórumosoktól az én nagy problémámmal kapcsolatban. A rövid történet: még 1999-ben felvettem egy banktól 300 ezer Ft. személyi kölcsönt. Nem hívságos dolgokra, autóra meg nyaralásra, hanem sajnos nem volt lakásbiztosításunk, és egy beázás következményeit így önerőből kellett elhárítanunk. A felvett kölcsön havi részleteit 9 hónapig tudtam fizetni, akkor sajnos elvesztettem az állásomat. Több év eltelt így, az anyagi helyzetem nem tette lehetővé a törlesztés folytatását, de a bank sem hallatott magáról. Amikor újra találtam munkát, írtam nekik egy ajánlott levelet, amelyben jeleztem az újbóli részletfizetési hajlandóságomat. Semmi válasz, majd 3 hónappal (!) később küldtek egy levelet, hogy eladták a tartozásomat egy behajtó cégnek. Persze azok is jelentkeztek, és egyösszegben kérték a pénzt, különben Bírósághoz fordulnak. Mivel fizetni nem tudtam, ezt meg is tették. A bíróság első fokon havi 15 ezer Ft.-os részleteket engedélyezett, amit én elfogadtam volna, de a behajtó cég megfellebbezte ezt, és a másodfokú bíróság havi 30 ezer Ft.-ra emelte a részleteket, amit viszont már nem tudok kifizetni! Minimálbérre vagyok bejelentve, de ténylegesen is csak 70 ezer forintot kapok kézhez, a maradék 40 ezer még az éhenhaláshoz is kevés lenne! A behajtó cég már el is küldte nekem a 30 ezerről kiállított csekkeket az immár jogerős ítélet másolatával, és jelezték, hogyha akár csak 1 részlet nem folyik be időben, akkor megindítják a bírósági behajtási eljárást! Az alábbi kérdéseim lennének ezzel a témával kapcsolatban:
1.) Hogy teheti meg azt egy Bíróság, hogy az alperes véleményét meg sem hallgatja? Ugyanis egyik tárgyalásra sem kaptam idézést, pedig el szerettem volna mondani a véleményemet, feladóvevénnyel igazolni a fizetési hajlandóságomról szóló levelet, amelyet akkor írtam, amikor még az eredeti hitelező banké volt a behajtási jog, stb. Ez különösen felháborító a másodfokú bíróság esetében, mert az ő döntésük ellen már nincs helye fellebbezésnek! T. Jogászok, polgári jogi ügyekben már nem érvényes az "audiatur et alterra pars" elve? :-((
2.) Ahogy fentebb írtam, a havi 30 ezres összeg meghaladja az általam nélkülözhető maximumot, tehát nem tudom "békésen" lezárni ezt az ügyet. Viszont NAGYON fontos lenne tudnom, hogy milyen fejleményekre számíthatok a közeljövőben, ezért kérdem:
3.) ha nem kapják meg az első részletet, és bírósághoz fordulnak, akkor mi a további menet?
4.) Itt számíthatok arra, hogy a T. Bíróság meghallgat, vagy csak formálisan kiadják a behajtó cégnek a foglalásra szóló engedélyt?
5.) Ha az utóbbi következik be, akkor mi a gyakorlat: először az adós munkabéréből próbálják meg letiltani a nekik járó összeget, ( minimálbéres vagyok! ) vagy rögtön vagyontárgyat, bútort, stb. foglalnak le, esetleg az ő döntésükre van bízva, hogy mivel kezdik a végrehajtást?
6.) Ha nem a fizetéssel kezdik, hanem a vagyontárgy foglalással, ez mire terjedhet ki? A lakásunknak 50%-os tulajdonosa vagyok, de egy felújítási hitel miatt még mindig be van rá jegyezve zálogjog egy másik bank részére! Viszont a lakásban csak néhány használt bútor az enyém, minden egyéb a másik tulajdonostárssé. Kinek kell bizonyítania a tulajdonjogot ez esetben: a foglalónak, vagy a terheltnek? Hiszen a legtöbb régi lakásberendezésnek már sok éve nincs meg a számlája! Vagy ha pl. egy számítógépet foglal le, akkor ugye a gép merevlemezét nem viheti magával, hiszen a rajta levő levelezés, stb. a magánszféra elidegeníthetetlen része, a lefoglalásával személyiségi jogot sértene! Jól gondolom?
7.) Mindez kb. mennyi idő alatt szokott végigmenni? Tehát a munkabér egy része letiltásáról szóló bírósági határozat, vagy a végrehajtó megjelenése az ajtóm előtt? Azért lenne nagyon fontos tudnom a várható időintervallumot, mert hátha sikerülne egy áthidaló kölcsönnel addig rendezni ezt az adósságot, és ezzel egy kicsit "levegőhöz jutni" és a felszínen maradni... :-((
Bár hálás vagyok minden hozzászólásért, mégis kérem, hogy a helyzet komolysága és sürgőssége miatt, elsősorban olyanok adjanak tanácsot, akik autentikus választ tudnak adni a kérdéseimre, mert szenvedő félként, vagy épp ellenkezőleg, a hivatalos oldalról konkrét tapasztalatokat szereztek már ebben a témában...
Thanks in advance: Victim"