lakáscélú hitel kedvezmény SZJA


gabicska # 2006.04.04. 13:26

Köszi szépen. Ez akkor azt jelenti, hogy akár rájuk is boríthanám az asztalt... :-)))))

the big cat # 2006.04.04. 13:01

Az Inter-Európa bank minden további akadékoskodás nélkül azonnali hatálylal köteles kiállítani a jogszabáély szerinti szabályos igazolást a te részeredre, és az ő magánjellegű nyomoruk, hogy az ő hibájukból kiküldöt hibás igazolást visszaszerezzék, ha kell nekik, de erre nem hivatkozhatnak, amikor neked a neked járó igazolást nem akarják kiállítani, amit január 30-ig meg kellett volna tenniük.

gabicska # 2006.04.04. 11:47

Sziasztok,
egy kis segítséget szeretnék kérni. A probléma a következő: 2002-ben vettem fel lakáscélú kölcsönt az akkori élettársammal az Inter-Európától. A kölcsön az én nevemen futott, de az ügyletbe mint élettárs ő is be volt vonva.
Élettársi közösségünk tavaly augusztusban megszakadt, a közös lakásra felvett hitelt ő fizeti tovább, átkerült az egész kölcsön az ő nevére, engem kivontak az ügyletből.
Viszont - ha jól tudom - augusztusig nekem járna az adójóváírás. Az Inter-Európát is megkérdeztem az ügyben, az ő szakértőjük szerint is jár nekem augusztusig részarányosan a jóváírás a befizetések után. A gond csak az, hogy a decemberi állapot alapján állították ki az igazolást, és meg is küldték az egész összegről azt a volt élettársamnak. Ahhoz, hogy új igazolást állítsanak ki, kellene a banknak az eredeti igazolás is. Sajnos ez nem lehetséges, már nincs meg.
A kérdésem az lenne, hogy van-e valami esély arra, hogy az eredeti igazolás nélkül is hozzájuthassak az igazoláshoz? A volt élettársam biztosan nem használja fel, túl magas a fizetése.

Előre is köszönöm!

monalisa1 # 2006.02.19. 09:42

Kedves Bubó!
Köszönöm a pontosítást, ami egyben információ is részemre.

A mi családunkban az adóbevallási dolgok sem így sem úgy nem érintőleges. Azonban a médiában a megelőző hetekben többször is figyelmeztették az embereket a febr. 15-i haráridőre - nálam ez az időpont rögződött. Arról csak a Te pontosításodból nyertem információt, hogy külön a vállalkozók és külön majd a szja bevallása.

A részemrőli ezen tudatlanság nem bűn, csak hiba...

Az elkövetkezőkben jobban fogok vigyázni, és egyébiránt is...

Hanguskától külön elnézést kérek!

Bubó # 2006.02.19. 00:13

Hát, szerintem elég szépen elbeszélgettetek a téma mellett.

Kedves Monalisa!
Tévedésben vagy, az szja-bevallást nem a tegnapi nappal kellett mindenki-nek eszközölni, ahogy írtad! Csak az egyéni vállalkozóknak febr. 15. napja a benyújtási határidő, a többieknek május 20.
Egyébként, ha valaki csupán elfelejtene érvényesíteni egy adókedvezményt a benyújtott bevallásában, akkor arra utólag is, önellenőrzés keretében le-hetősége van, az elévülésig, tehát még 5 évig! Hanguska nem esett el sem-mitől.

A cég azért kéri február 20-ig a bevalláshoz szükséges papírokat, mert a dolgozó korábbi nyilatkozata alapján neki kell elkészítenie a bevallást azoknak, akik ezt januárban a munkáltatótól kérték.

A cégnek nem február 20-ig kell az adóhivatal felé benyújtani a dolgozója szja-bevallását, tehát nincs elkésve. Viszont a dolgozónak érdemes igye-kezni a szükséges dokumentumok átadásával, mert különben a cég a bir-tokában lévő okiratok alapján készíti el és továbbítja az APEH felé a beval-lást, és akkor már utólag csak szintén az önellenőrzés keretében lesz lehe-tőség érvényesíteni az adókedvezményt.

Úgyhogy most is legyél pontos, Hanguska, megéri igyekezni! Szia.

hanguska # 2006.02.17. 07:33

Amit tőlem kérnek azt időre teljesítem mindig, de nem ez lenne az első eset, amikor kissé nincsenek a helyzet magaslatán. Más papír miatt is már sürgettem őket, de mindig az a válasz, hogy: majd, majd...

the big cat # 2006.02.17. 07:20

Azért az érdekelne, hogy fogja a cég 20-n beadni a bevallásokat, ha a dolgozóktól 20-ig kérte be a pírokta, de ze leygen már az ő problémája.

hanguska # 2006.02.17. 06:23

Köszi a beledumálást, de én tagnap kaptam meg a cégemtől az erre irányuló papírokat, azzal a felszólítással, hogy ha van ilyenem küldjem be február 20-ig!

Nem önadozó vagyok, hanem a cégem készíti el, és a határidők felsorolásánál egsz pontosan ez áll:

" A különböző kedvezmények igénybevételére jogosító igazolások átadása a munkáltató részére, ha a magánszemély kérte a munkáltatói adómegállapítást: 2006. február 20."

köszi,
h.

monalisa1 # 2006.02.17. 02:32

Hanguska: bocs hogy beledumálok, de az éves személyi jövedelemadó bevallást a TEGNAPI nappal bezárólag kellett mindenkinek eszközölni, azaz ha a kérdéseddel 1-2 héttel korábban jössz elő, a hozzáértő fórumozok még IDÕBEN tudtak volna neked tanácsot, segítséget adni.

Így most egy év szja kedvezménytől elestél...

hanguska # 2006.02.16. 21:20

A lakáscélú hitel SZJA kedvezményével kapcsolatban nekem is lenne kérdésem!

Elmúlt évben lakást vásároltunk férjemmel közösen és a hitelt is közösen vettük fel rá. A férjem jövedelme évi 5 milliót meghaladja. Én 2005 májusában szültem, előtte januártól táppénzen voltam már. 2005 évi jövedelmem kb. 2.200 ezer ft.

Kérdéseim:
Ezt a lakáscélú hitel SZJA kedvezményt én igénybe vehetem-e?
Ha igen, akkor a teljes hitelösszegre vonatkozóan, vagy csak arányosan?
Mivel kell igazolnom a cégem felé az adóbevallásohoz?

Bocsánat, hogy ha nagyon triviálisat kérdeztem, de nem értek hozzá!

h

Bovary # 2006.02.16. 14:48

Kedves Majkat!
Az 1997. évi CXLI. törvény az ingatlan-nyilvántartásról 11-17-ig terjedő szakaszai foglalkoznak az önálló ingatlanokkal.
Ilyen pl:

  • földrészlet, csatorna, út, a földön létesített építmény,
  • öröklakás, garázs, pince stb.
majkat # 2006.02.10. 08:48

A lakáscélú hitel szja kedvezményét csak egy önálló ingatlanhoz kapcsolódóan lehet érvényesíteni. Mit jelent ez esetben az "önálló ingatlan"?
Köszönöm előre is a segítőkész válaszokat.