Term.beni juttatás kilépéskor


_Lala_ # 2006.02.20. 11:34
  1. Kérheti, mivel az ő tulajdona (ő fizette ki az árát).
  2. Ilyet természetesen lehet kérni, de a munkáltató nem köteles belemenni. Igaz, mivel neki semmibe nem kerül, a bérlettel pedig nem tud úgy sem mit kezdeni, ezért nem logikus, hogy nemet mondjon.
Rexor # 2006.02.20. 09:32
  1. Igen kérheti, hogy add vissza ( az Mt. szerint írásban, 60 napon belül).
  2. Természetbeni juttatás adóját az SZja törvény 69. §-a tartalmazza.
  3. Lehet egy olyan verzió is, hogy kéred a bérletet, de ezt kezeljék úgy mint természetben adott jövedelemet. Ennek az a lényege, hogy Te fizeted utána az adót (tehát megállapítják mint kötelezettséget Veled szemben). Így megkapod a bérletet, de ki kell fizetned az adóterheit.
v.janos # 2006.02.13. 18:48

Köszönöm a gyors választ; két dolog még nem igazán világos. 1.) Kérheti e a munkáltató, hogy adjam vissza a bérletet (én úgy hallottam, hogy erre nem vagyok köteles) 2.) Mi (és hol) szabályozza, hogy az adókötles term. juttatás adóját kinek kell megfizetnie?

_Lala_ # 2006.02.13. 18:25

A harmadik verzió arról szól, hogy amennyiben a munkáltató nem kéri vissza a bérletet, akkor a maradék rész tekintetében Neked adóköteles természetbeni juttatást adott, amely után a 44%-os adót _neki_ be kell fizetnie, plusz erre talán még a szokásos járulékok is rájönnek.
Természetesen ezt a munkáltató nem köteles adni, ill. felajánlhatja, hogy az adót meg a járulékokat kifizetheted helyette, és akkor gáláns lesz, és belemegy ebbe az "ajándékozásba".

v.janos # 2006.02.13. 17:41

A következő problémám lenne: Természetbeni juttatásként - cafetéria rendszeren keresztül- éves BKV bérletet kaptam munkáltatómtól. Most február közepén kilépek a cégtől; két választási lehetőséget kínáltak fel az éves bérlettel kapcsolatban: a.) visszaadom b.) időarányos részét kifizetve magtarthatom azt... én viszont hallottam egy harmadik lehetőségről, miszerint ha nem adom vissza, akkor a fent említett időarányos rész adóköteles természetbeli juttatásnak minősül és 44 %-kal kell nekem leadózni.
Kérdés: Jól tudom-e, hogy nem kettő, hanem alternatíva van a helyzet kezelésére? Ha igen, akkor hol találom ennek szabályozását? (a pontos törvényhely kellene)