Továbbérbeadásból származó jövedelem???


hatti # 2006.02.22. 09:26

Köszönöm szépen a segítségeteket.Minden jót.

Bubó # 2006.02.21. 18:40

Kedves Hatti!

Ha jól értem, te vagy a főbérlő, a többiek pedig a te albérlőid. Azt gondolom, a tulajdonos - amikor kivetted tőle a lakást - hozzájárult, hogy albérlőket tartsál.
Tekintettel arra, hogy a szóbeli megállapodás is szerődés, az albérlőknek a bérleti szerződésekkel kapcsolatos jogszabályoknak megfelelően lehet felmondani. Tehát lehetőleg írásban, elegendő időt biztosítva az elköltözésre.

Aki ingatlan bérbeadással foglalkozik, megteheti magánszemélyként is. Ekkor, az Art. előírásai szerint be kell jelenkeznie, adószámot kap, számlát vásárol és számláz. Ez így legális. A rezsit is tovább kell számlázni, ha a nevedre érkeznek a számlák. Negyedévente a bevétel 25 %-át kell az Apeh szja bev. számlára befizetni.

Év végéig összesíted a bevételeket, a számlával igazolható költségeket. A különbözet a jövedelem, ami után kiszámítod a sávos (18-36%) adót. Miután korábban 25 % előleget fizettél (a teljes bevétel után), így bevalláskor mindenképpen visszaigényelhető adód lesz. Lehet, hogy az egész.

Egészen más a helyzet, ha már enélkül is 1,5 mFt fölött van a jövedelmed. Akkor másképpen kell adózni, ahogyan ObudaFan is leírta.

Ahogy fentebb láthatod, magánszemélyként is számlázhatsz, ha akarsz.

ObudaFan # 2006.02.21. 09:14

Magánszemélyként nem vagy számlaképes, de a bérbeadás valóban adóköteles, külön adózó jövedelem, 25% adóval. Az adóévi összes ilyen bevételre vonatkozóan ehelyett a magánszemély - legalább egymást követô négy adóévben - választhatja az összevont adóalap részeként az önálló tevékenységbôl származó jövedelemre vonatkozó rendelkezések alkalmazását.

hatti # 2006.02.20. 22:33

Tisztelt fórumozók. Egy problémával illetve kérdéssel szeretnék - nem meglepő – hozzátok fordulni. In medias res. Szóval a helyes kis albérlet a probléma, ahol én lakom, negyedmagammal. Az albérletet én bérlem papíron 15E ért egyébként 60E-ért.Szeretnék megválni a lakoimtól akiket ÉN hívtam meg anno.1.kérdés mi módon kérhetném meg őket eredményesen távozásra. De tudom ez nem az a hely ahol ezt fel kell tennem helyette inkább az lenne az első (úgy gondolom mindenképpen legalizálni kellene papíron a dolgokat hisz én még nem írattam velük semmilyen továbbérlési szerződést), hogy én mint magánszemély – nem vállalkozó - ha jól hallottam adhatok nekik valamilyen számlát?Ez után mennyit kellene nekem adózni? Előre is köszönöm a segítségeteket.