albérlet barátoknak


Bubó # 2006.02.24. 17:05

Jól tájékozott vagy.

bonym # 2006.02.24. 13:00

Mivel a lakó ideiglenesen lakik itt, nem az ő áll szerződésben a szólgáltatóval - lakóként sincs bejelentve. Esetemben külön mérőóra sincs egyik szolgáltatóhoz sem, tehát nem is tudom megkülönböztetni az ő fogyasztását az enyémtől. tehát a II/a megoldást kell vizsgálnom. És valóban ez egy jó megoldásnak tűnik, mégha a rezsi jóval nagyobb is 10%-nál a fizetett összegből. Viszont az egyéb jövedelmem kicsi, minimálbéren vagyok, az adóm is kevesebb. Ráadásul mivel lakáscélú hiteltörlesztésem is van, emiatt max 120 ezer forint adókedvezményem is van, amit a minimálbér miatt csak alig használok ki. Ha bevallom a bérbeadásból származó jövedelmemet az összevont adóalapba, a belőle származó adó teljes egészében redukálható a 120 ezer terhére, tehát a befizetendő - ill visszajáró - adó mennyisége nem változik. Megkötés csupán annyi, hogy az elkövetkezendő 3 évben is az összevont adózás szerint kell majd elszámolnom a bevételemet. Gond akkor lenne belőle, ha drasztikusan megemelkedne a jövedelmem, így 38%-kal adóznék a lakáskiadás után. Ha különadózó jövedelemként esetleg jobban jönne ki az adózás, akkor még mindig megtehetem, hogy a feleségem vallja be ezt különadózó jövedelemként, a lakás közös tulajdonban van. Kérlek írjátok meg, jól gondolom ezt az egészet?
Köszönöm, bonym

Bubó # 2006.02.23. 22:32

Az a baj, hogy a törvény csak pontosan szabályozza, hogy egyes esetekben mi a tennivaló, de nem mondja meg, hogy neked melyik az előnyösebb, mit kell választanod.
Az esetedben - a szabályoknak megfelelően - abban az esetben, ha a tényleges lakáshasználó áll szerződésben a szolgáltatóval, így közvetlenül ő fizeti ki a részére küldött számlát, nos ilyenkor semmi közöd nincs ahhoz a rezsiszámlához.
Ha pedig - mint írod - a számla ellenértékét a barátod neked adja oda, és te fizeted be, akkor ez az összeg is bevétel.
Tehát bevétel, de az még nem jövedelem, miért kellene akkor utánna adózni? Csak akkor, ha rosszul döntessz. (és akkor megérdemled)
Az adózó a döntése előtt saját érdekében, a konkrét esetre vonatkozóan mérlegelje a lehetőségeket! Abból pedig rögtön három variáció is létezik (az szja törvényben).

  1. Választhatod azt is, hogy a bevétel után az elkülönülten adózó jövedelmek szabálya szerint adózol: minden kapott Ft után 25% adót befizetsz (a rezsi után is!), de miért ezt választanád?
  2. Választhatod, hogy a bérbeadási tevékenységből származó jövedelmed után az összevont adóalapba tartozó jövedelmek szabálya szerint adózol, és ekkor további 2 választási lehetőséged van:

a/ a 10 %-os költséghányad szerinti adózást választod, vagy
b/ a tételes költségelszámolást választod.
A te esetedben - meglátásom szerint - a II. b/ választása a praktikus (fel-téve, hogy a bérbeadáson kívül nincs évente 2 mFt-ot meghaladó, összevo-nandó jövedelmed.)
Bevallás előtt összesíted az éves összes bevételed (bérleti díj + rezsi ösz-szege), levonod belőle a költségeket (rezsi összege + egyéb költségek), mi lesz az adó alapja: a bérleti díj (- egyéb költségek) ezt kell szorozni a sáv-nak megfelelő adókulccsal (18 % v. 38 %).
Tehát, mint láthatod, ha jól választassz, a rezsi után nem kell adót fizetni!
Természetesen választhatod azt is, hogy neked ez túl bonyolult, inkább kihagyod az egészből az adóhivatalt, ha semmit nem teszel, abból biztos nem lesz baj. Csak néha a szomszéd (vagy egy volt barát) tesz róla, hogy mégis bajod legyen a dologból.

bonym # 2006.02.22. 16:38

Köszönöm a segítséget, igen én is észrevettem, hogy az adó idén már 25% :-(. Akkor ez most tiszta. Nem adóügyi szempontból viszont nagyon furcsa a dolog: Tételezzük fel, hogy tisztán kedvességből, csaupán a rezsi költség fejében adom használatba kölcsön az ingatlant. Nekem ekkor is adót kell fizetnem a rezsi után. Ráadásul ez az összeg attól is függ, hogy a lakó pl. mennyi villamos áramot használt. Ha sokat fogyasztott, az adóm is magas lesz. Tegyük fel, hogy van villanyóra az ingatlanon, a számlát automatikusan a lakó fizeti, oda is postázza a szolgáltató. Mennyire életszerű az, hogy a lakót az adóbevallásomkor azzal zavarom, hogy ugyan mondja már meg nekem, hogy az elmúlt évben mennyi villanypénzt fizetett is be a postán, mert nekem ezután még adót kell fizetnem. Kötve hiszem, hogy a majd másfél évvel ezelőtti számlái megvannak még. Szóval szerintem ez etikailag legalábbis aggályos. Na nekem most ment el a kedvem attól, hogy szabályosan bevalljam az egész hacacárét.
Köszönöm a segítséget, bonym

speedy # 2006.02.22. 15:56

Az ingatlan bérbeadásából származó jövedelem
74. § (1) Ha e törvény másként nem rendelkezik, a magánszemély termőföld-bérbeadásból származó bevételének (ideértve a földjáradékot is) és más ingatlan bérbeadásából származó bevételnek az egésze jövedelem, amely után az adó mértéke 25 százalék.

Rexor # 2006.02.22. 15:55

Elnézést 25% az adó.

Rexor # 2006.02.22. 15:54

Igen abban az esetben ha nem választottad az összevont adóalapod szerint adózást minden kapott jövdelem (igy a rezsi költség után is) meg kell fizetni a 20% adót. Viszont van olyan lehetőség is (ha Neked kedvezőbb), hogy az összevont adóalapod részeként adózd le ezt a jövedelmet, és akkor költségeket is elszámolhastz. te döntesz.

bonym # 2006.02.22. 15:28

Köszönöm a választ, de most nem ez a helyzet, volt belőle bevételem, jövedelmem, ezért kérdezem, a dolgot. Nem ez volt a lényeg benne, de a vendégeim nem akartak ingyen lakni nálam, tehát nagyobb volt a bevételem, mint a kiadásom. Tehát jogilag nem kifogásolható az írásbeli szerződés hiánya, mindazonáltal a http://www.apeh.hu/…04/h01_m.htm#9 oldalon ez olvasható: "A bevétel része a kapott költségtérítés is." továbbá "...ingatlan bérbeadásából származó bevétel egészét jövedelemnek kell tekinteni, amely után az adó 20 százalék." Értsem ez alatt azt, hogy az általa fogyasztott és nekem átadott pl. villany költség után is nekem 20% adót kell fizetnem? Még akkor is, ha ebből nekem semmilyen hasznom nem származott? Persze jelen esetben volt azért hasznom, ha nem is ezért csináltam. És mit csináljak, ha - mivel nincs külön mérőóra az ő fogyasztására - nem tudom pontosan mekkora rész az, amit ő fogyasztott? A leírás szerint persze ez nem is számít, mindenképp 20%-ot kell adóznom :-(. Segítsetek itt kiigazodnom.
bonym

Bovary # 2006.02.22. 13:25

Kedves Bonym!
A jog ismeri a "szívességi lakáshasználó" kategóriát.
Ha semmiféle bevételed nem származott belőle, akkor nem kell bevallást készítened róla.

bonym # 2006.02.22. 00:13

Sziasztok
Lakás bérbeadással kapcsolatban kérdeznék:
2005-ben több ízben kölcsönadtam lakásom egy önálló részét barátaimnak hosszabb időre. Kölcsönös bizalom miatt nem kötöttünk szerződést. Kérdésem, hogy jogilag helyesen jártam-e el így, ill kell-e valamit tennem - legális volt-e ez a dolog. Az adóbevallás készítésekor jutott eszembe, hogy ez valószínüleg adóköteles dolog volt. Hol kell ezt nekem bevallani, a teljes összeget jövedelemként kell-e bevallani? A bérbeadással költségeim is voltak (rezsi), tehát nekem ez nem tisztán jövedelem.
Köszönettel bonym