átlagkereset számítása


Kovács_Béla_Sándor # 2008.08.06. 15:04

Hatályos.

Veci # 2008.08.06. 15:00

Köszönöm a választ, az alább lévő tájékoztatás 2006-ból van és nem tudtam, hogy változott-e valamit. Üdv. veci


Üdvözlettel Veci

Kovács_Béla_Sándor # 2008.08.06. 13:32

Két hozzászólással a tied alatt.

Veci # 2008.08.06. 12:30

Tisztelt Fórumozók!

Szeretném megkérdezni, hogy most mi alapján számolható ki az átlagkereset a közalkalmazottaknál? Hol találok rá jogszabályi leírást?
Köszönöm a segítséget

Veci


Üdvözlettel Veci

Lolka # 2006.04.04. 08:42

Köszönöm szépen!

ObudaFan # 2006.04.03. 16:51

152. § (1) Ha a munkavállalónak átlagkeresetet kell fizetni, részére az átlagszámítás alapjául szolgáló idôszakra (a továbbiakban: irányadó idôszak) kifizetett munkabér idôarányosan számított átlaga jár.
(2) Az (1) bekezdés szerinti átlagszámításnál a munkabér esedékességétôl eltérô idôben kifizetett munkabért az esedékes bérfizetési napon teljesített kifizetésnek kell tekinteni.
(3) Az átlagkereset számításánál idôbér esetén a személyi alapbért az átlagkereset esedékessége idôpontjában érvényes összegben kell figyelembe venni.
(4) Az átlagkereset-számítás alapjául az utolsó négy naptári negyedévre kifizetett munkabérek szolgálnak.
(5) Ha a munkavállaló munkaviszonya a négy naptári negyedévnél rövidebb, az átlagkeresete számításakor a nála számításba vehetô naptári negyedév(ek), negyedév hiányában az utolsó naptári hónap(ok)ra kifizetett munkabért kell figyelembe venni.
(6) Az irányadó idôszakban kifizetett, de az irányadó idôszakot meghaladó, meghatározott idôtartamra járó munkabérnek, továbbá az irányadó idôszakon kívüli idôben kifizetett, de az irányadó idôszak alatti munkavégzés alapján járó munkabérnek csak az átlagszámítás alapjául figyelembe vehetô idôszakra esô - a (8) bekezdés szerinti osztószám figyelembevételével számított - (idôarányos) részét kell az átlagszámításnál a kifizetett munkabér összegébe beszámítani.
(7) Ha a munkavállalónak a munkáltatónál fennálló munkaviszonya egy naptári hónapnál rövidebb, átlagkereseteként a távolléti díjával azonos összeg tekintendô.
(8) Az egy órára, illetve az egy munkanapra járó átlagkeresetet úgy kell kiszámítani, hogy a munkavállaló irányadó idôszaki munkabérének együttes összegét osztani kell az adott idôszakban munkában töltött, valamint a munkabérrel fizetett, de munkában nem töltött órák, illetve munkanapok számával (együtt: osztószám).
(9) Az a naptári negyedév - az (5) bekezdés szerinti naptári negyedév(ek) hiányában az a naptári hónap -, amelyben a munkavállalónak kifizetett munkabéréhez osztószám nem tartozik, az irányadó idôszak meghatározásánál nem vehetô figyelembe.
(10) Ha munkaviszonyra vonatkozó szabály fizetési kötelezettség megállapításánál havi átlagkereset alkalmazását írja elô, akkor egy havi átlagkereseten a munkavállaló egy napi átlagkeresetének a huszonkétszerese értendô. Órabér esetén az egynapi átlagkereset az egy órára megállapított átlagkereset és a munkavállaló napi teljes munkaidejének a szorzata.

Lolka # 2006.03.31. 20:42

Sziasztok!
Tudna valaki segíteni átlagkereset számítással kapcsolatosan?

Azt tudom, hogy a megelőző négy negyedévet kell figyelembe venni. De beleszámítanak-e a béren kívüli juttatások (BKV-bérlet, ruhapénz stb.), és beleszámít-e az az időszak, amikor táppénzen volt az ember vagy föl volt mentve a munkavégzés alól?
Nem közalkalmazotti vagy köztisztviselői, hanem "normál" munkaszerződéses munkaviszonyról van szó.

Előre is köszönöm a segítséget!