hol / kinél lehet leellenőrizni doktori címet?


Legislator # 2007.05.21. 16:23

A habilitált doktorok témáját nem nagyon ismerem, de a habilitált egyetemi tanár az adott egyetem által támasztott követelményeknek (publikációk, könyvek, idézettség, idegen nyelven előadni tudás, az oktatott évek száma törvényileg kötött minimummal bír) ha eleget tesz, egy habilitációs előadást tart. (Ennek van idegennyelvű része is, lehet külön, esetleg összevontan). A habilitációs előadáson aki megfelel, azt a köztársasági elnök egyetemi tanárrá nevezi ki. Elegánsabb, ha valaki DSc.-ként lesz egyetemi tanár, de ez ritka (jogászoknál is ritkul). Ámde ilyenkor is szükséges lehet a habilitáció a DSc. cím ellenére is.


Sunshine after the rain.

Balie78 # 2007.06.07. 08:31

Az Oktatási Minisztériumnak van egy "Doktori Adatbázis"-a, ott utánna tudsz nézni:

http://phd.okm.gov.hu/

Persze ez sem fedi le a teljes doktorált társadalmat. Valóban, a magyar rendszer elég összevissza, bár a törvény szövegéböl úgy tünik, van különbség a dr és Dr között. Az EU-ban jobb megoldások vannak, Angliában a név után írják, hogy MSc vagy MD, vagy PhD - így rögtön egyértelmü. A német rendszer is logikusabb, az egyetem után diplomát kap mindenki, dipl-ing/med/iur stb. és a doktoriálás (PhD) után pedig dr-ing/med/iur stb. Talán a Bologna-eljárásban egységesítik ezt is. Személyes vélemény, hogy a dr/Dr úgyis csak hivatalosan lényeges, lsd. az elnök is "Sólyom László" bár mindenki tudja hogy jogász + No-ban doktorált is.

Legislator # 2007.06.07. 15:47

És úgy egyébként MTA lev. tag is.


Sunshine after the rain.

Legislator # 2007.06.07. 15:50

Egyébként az MTA (élő) doktorai és az akadémikusok névsora az MTA honlapon megtalálhatók. Az ELTE adatbázist vezet (igaz csak a nappalin végzett eltés) dr. iur.-okról. Viszont a kérdező által felvetettekre nincs válasz (ld.: bölcsész stb. nem PhD./kandidátus kisdoktorok).


Sunshine after the rain.