Átnyúló faág


monalisa1 # 2008.06.06. 20:18

A cseresznyefából - vagy bármely más gyümölcsfából - 8-10 éven belül jó nagy fa lesz, és az átnyúló ágakon a termésből neked is jut bőven.... (Nálunk is ekként van: a szomszéd fájáról mi is csemegézünk.)

Persze ha zavar/akadályoz a túlnövő fa, köteles azt időközönként visszavágni., végső soron te is megteheted azt amit ő a te orgonabokroddal.

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.06.06. 19:15

A fa tulajdonosa köteles gondozni, levágni az átnyúló ágakat.

Igen, szólítsd fel, hogy az átnyúló ágakat vágja le, mert zavar téged és rongálja a tetőt, meg gondolom szemetel is.

Ha nem teszi a felszólított határidőn belül, kérd az önkormányzat jegyzőjét, hogy kötelezze a szomszédot. A kutyák miatt is szólhatsz.

Egyébként szomszédja válogatja, hogy ki hogyan tűri az ilyesmit. Az én barackfámat kétszer leégette a szomszéd, pedig akkor még át sem nyúlt, csak nagyon nagy tüzet rakott és a hője égette le, a másik szomszédomnak, aki mellesleg ügyvéd, nincs ideje karbantartni a fáit, így én "gondozom" az átnyúló ágait.

Mugli # 2008.06.06. 09:30

Tisztelt jogtudorok !
Szeretném megkérdezni a telekhatáron átnyúló faágat kinek kell levágni, a fa tulajdonosa köteles kordában tartani a fát, vagy ahová átnyúlik, a tulaj vághatja le azt. Nem lenne ez kardinális kérdés, csak az ág már elérte a 3 éve felújított tetőm burkolatát, és félek hogy vagy az esőcsatornámat, vagy tetőt egy szélviharban megrongálja. Szomszédom a tőlem kb 30 cm-re átnyúló orgonámat legyomírtózta. Az érintett bokor kipusztult. Nem gondolom hogy ez a kultúrált megoldás lenne. De mivel már pár éve nem beszélünk az idióta kutyái miatt, így nem szándékoztam átmennei és könyörögni hogy vágja le az átnyúló ágat. Sajnos én meg nem tudom, mert annyira magasan van hogy kitolható létráról sem érem el. A fa egy cseresznye, ami kb 2m-re van a kerítéstől. Felszólithatom levélben hogy a saját oldalán vágja azt le anélkül hogy kidöntené, vagy megrongálná a kerítésemet ?