Megtilthatja - e a város a várakozás.....

nanemaaa # 2009.05.13. 20:33

Kedves Kbs! Meghajlok az indokaid előtt...alapvetően igazad van, ha azt vesszük, hogy magasabb szintű jogszabálynál helyi rendelet szigorúbb követelményket is megállapíthat.
Ugyanakkor változatlanul kérdés, hogy mit mond a hatóság, ha azt mondom; nem tároltam, hanem várakoztam.
És pláne kérdés, hogy mely hatóság mely kérédést vizsgálja. Illetőleg alapjában talán ez sem kérdés. :-(

Kovács_Béla_Sándor # 2009.05.11. 20:35

Erre minden jogszabály nélkül is azt mondanám, hogy tárolás. A rendelet értelmében pedig egyértelműen az.

Kedves nanemaaaa, szerintem a "tárolás" fogalmát nem adta meg magasabb szintű jogszabály, ezért helyi szabályozás tárgya lehet. Aki mésképp gondolja, nyugodtan fordulhat az Alkotmánybírósághoz, az eljárás actio popularis.

Pirka13 # 2009.05.06. 19:21

Kedves Kovács_Béla_Sándor!

Azt meg tudnád mondani, hol tudnék erre választ kapni?
Nem telephelyként szeretném használni a közterületet, éjjelre semmiképpen nem áll ott az autó.
Napközben marad kint tovább attól, amit a rendelet megenged. Pl. reggel van egy fuvar, meg délután, a köztes idő alatt áll olyan helyen, ahol nem zavarja se a gyalogos, se a gépjárművek a forgalmát.

Köszönöm:
Piros

nanemaaa # 2009.05.05. 13:58

OK... én is úgy gondoltam. Nyilván a telephely a tárolás helye, csak pontatlanul fogalmaztam. Az is világos, hogy az önkormányzat rendelkezik, ahogy rendelkezik.
A kérdés számomra prózaibb. Van-e felhatalmazása az önkormányzatnak olyan kérédés újraszabályozására, melyet megasabb szintű jogszabály már szabályozott?
Ha én ott állok az út szélén, akkor a helyi rendelet szerint tárolok (telephelykedem?), vagy csak a KRESZ szerint várakozom?
Számomra ez a fő kérdés. Illetve szerintem ellenkező bizonyításig az utóbbi az igaz.

Ha az önkormányzat újraszabályozhat, akkor hozhat olyan rendeletet is, hogy az adott településen a 2 tonna összsúlynál nagyobb autók csak rendőri biztosítás mellett haladhatnak át szigorúan megállás nélkül?

Pirka13 # 2009.05.05. 12:02

"Ha az utcán áll vele naphosszat, akkor bizony ott tárolja – jogellenesen.)"

(8) Jármű tárolásnak minősül a célirányos munkavégzésen, le- és felrakodáson, valamint a tevékenységhez kapcsolódó adminisztrációs tevékenységen felüli várakozás.

De ezek szerint nem kell, hogy naphosszat ott álljon az autó, elég, ha a fentieken túl várakozik, máris büntethetővé válik.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.05.05. 10:58

A citált önkormányzati rendelet megadta, hogy az alkalmazása során mit kell tárolásnak tekinteni. Ha más jogszabályi definíciót nemk találsz, akkor ez a mérvadó.

Továbbra sem értem, mi ezen olyan bonyolult: nem használhatod telephelyként a közterületet. És pont.

(Megbocsáss, nanemaaa, de felcserélted a viszonyokat. Szerintem nem a tárolás jelent telephelyet, hanem a tárolás helye a atelephely. Nagy különbség. Hiába van annak a fuvarozónak telephelye, hiába van azon a telephelyen hely is a teherautójának. Ha az utcán áll vele naphosszat, akkor bizony ott tárolja - jogellenesen.)

nanemaaa # 2009.05.04. 14:41

Talán a 2. §-ban...legalább is közvetve.
"(2) Aki rendszeres gazdasági tevékenységként az (1) bekezdésben nem szereplő közúti közlekedési szolgáltatást kíván végezni, köteles azt a tevékenység megkezdése előtt legalább 30 nappal a Nemzeti Közlekedési Hatóság (a továbbiakban: NKH) területileg illetékes regionális igazgatóságának bejelenteni. A bejelentésnek tartalmaznia kell a tevékenység megjelölését, az ahhoz használni kívánt jármű (járművek) jellegét, telephelyét (tárolásának helyét). Az NKH regionális igazgatósága a tevékenység megkezdését megtiltja, ha az annak végzéséhez előírt feltételek hiányoznak."

Ebből is az következik, hogy a tárolás a telephelyet jelenti. Ott beszélhetünk közterületi tárolásról, ahol nincs lehetőség telken belüli elhelyezésre. A többi a közúti közlekedés szabályozásának a körébe tartozik.
szerintem

Pirka13 # 2009.05.04. 14:27

A kérdésem még mindig megvan. Ha így nem sikerült megtudnom, meg tudná mondani valaki, hol kellene megkérdeznem a 89/1988. (XII. 20.) MT rendelet-ben található tárolás fogalmát?
Köszönöm!

Piros

nanemaaa # 2009.04.30. 09:14

A város a "tárolást" tiltotta meg. Ez a helyi redelet által "alkotott" fogalom, aminek nincs is fogalommeghatározása.
A "várakozás" már a KRESZ-ben van, aminek ott van is meghatározása, és abba bőven belefér a jármű elhagyásával járó várakozás is.

Pjotr # 2009.04.30. 08:23

Én javasoltam neki, hogy így kérdezzen, csak elcsesztem, mert a várakozást tiltják, elnézést.
Vagyis a város a 8-as pont alapján a várakozást tiltja meg, kérdés, hogy ezt megteheti-e vagy nem úgy, hogy táblát nem tesz ki, hanem rendeletileg tiltja meg.
Szóval a hülyeség érdeme az enyém, de ettől a kérdés még megvan.
Ha erre jár egy admin, akkor javíthatná a címet.

Pirka13 # 2009.04.30. 08:04

:-))) Elfelejtettem idézőjelbe tenni a kérdést. Légyszi kattints az előzményre. Nem az enyém az érdem. :-)
De azért szerintem is helytálló így a kérdés.

Piros

Kovács_Béla_Sándor # 2009.04.30. 07:39

Nem olyan bonyolult ez: nem használhatod a közterületet telephelynek.
És ne haragudj, de ezt úgy interpretálni, hogy a város egész területén megtiltották a megállást, nem akármekkora csúsztatás. A magyar bajnoki cím biztos, de Guiness-rekord id szóba jöhet.

Pirka13 # 2009.04.30. 07:25

Köszi a bíztatást, de mertem én azok után, hogy egy hölgy 3 érthető mondatra korlátozta a hozzászólásomat? :-/

Önkormányzati rendeletünk
(7) XY Város közigazgatási területén vállalkozási célra használt jármű közúton vagy más közterületen nem tárolható, kivéve:

a.) alkalmanként, nem állandó jelleggel ha a vállalkozáshoz használt jármű 3500 kg legnagyobb megengedett össztömeget nem haladja meg.

b.) az a jármű amelynek konkrét mellékútszakaszon történő tárolására közterület-használati engedéllyel rendelkezik. Engedély nem adható ki kiépítetlen – szilárd burkolattal el nem látott -vagy nem kellő teherbírású, szélességű utakra. Az előírás a megközelítő útszakaszra is vonatkozik,

c.) azokat a közterületeket, amelyeket az önkormányzat tárolási célra kijelöl. Ezeken a területeken a járművek rendszeresen közterület-használati engedély birtokában tárolhatók.

(8) Jármű tárolásnak minősül a célirányos munkavégzésen, le- és felrakodáson, valamint a tevékenységhez kapcsolódó adminisztrációs tevékenységen felüli várakozás.

89/1988. (XII. 20.) MT rendelet
a közúti közlekedési szolgáltatásokról és a közúti járművek üzemben tartásáról

7. § (1) Közúti közlekedési szolgáltatáshoz használt jármű – a (3) és (4) bekezdésben foglalt esetet kivéve – közúton vagy más közterületen nem tárolható.
(3) Ha az üzemben tartó a közúti közlekedési szolgáltatást legfeljebb 3500 kg legnagyobb megengedett össztömegű gépkocsival végzi, e járművet a közúton vagy más közterületen is tárolhatja.
(4) A közút kezelője kivételesen indokolt esetben – olyan helyen, ahol a jármű a közúti forgalmat nem zavarja – hozzájárulhat a közúti közlekedési szolgáltatáshoz használt bármely jármű (járműszerelvény) közúton való tárolásához. Más közterületen az ilyen jármű tárolásához közterülethas­ználati engedély szükséges.

Ebben a rendeletben viszont nem találtam meghatározást a tárolás fogalmára. Ez az amire szeretnék választ kapni, amit előre is köszönök!

Piros

nanemaaa # 2009.04.29. 20:27

Igen!
És előírhatja, hogy a város lakossága csak repülve közlekedhet annak érdekében, hogy az iskolából kilépő gyrekekeket ne üsse el a vonat.

Egyebekben a közlekedés - ezen belül a várakozás - szabályait a KRESZ tartalmazza.
Az önkormányzat azt szabályozhatja, amire magasabb szintű (törvény, kormányrendellet) részére felhatalmazást adott, vagy más jogszabály nem szabályozott.
Ilyen pl a "tárolás", melyre a KRESZ fogalmat sem alkotott. Viszont van helyette a "Várakozás", mely magában foglalja a gépjármű esetleges elhagyását is... és a várakozóhelyeket pl "P" jelű táblával jelöli. Így szerintem mindaddig inkább csak várakozz, mint tárolj, és nem lesz baj.

Ellenvélemény valakitől?
(mondjuk kicsit bővebben beidézhetted volna a problémádat, mert így kevesebben mernek közbeszólni, vagy félreértik a történetet) :)

Pirka13 # 2009.04.29. 15:42

Megtilthatja-e a város a megállást az egész város területén tábla nélkül.

Előzmény: http://www.jogiforum.hu/forum/34/19321

Előre is köszönöm a válaszokat!

Piros