közoktatási szabs.


Mágika4 # 2007.03.10. 15:25

Sziasztok!
A fiam ez évben egészségügyi okból januárban halasztott az iskola engedélyével és szeptemberben kezdi előlről a 12. évfolyamot. Kérdésem, hogy ez idő alatt kapok-e családi pótlékot, és ujból be kell-e iratkoznia az iskolába, vagy automatikusan mehett a tanítás első napján szeptemberben. Köszi!

amatőr # 2007.01.28. 19:10

Csatlakozom.

Klaudia11 # 2007.01.28. 18:48

Hello.
Véleményem szerint az első fordulatot kell alkalmazni, mivel a szülő nem felelős, ezért nem beszélhetünk szabálysértésről.

Tóth Marianna # 2007.01.26. 13:14

Sziasztok!

Közoktatási szabs. esetén amennyiben a szülőt/gondviselőt nem terheli felelősség a gyermek mulasztásai miatt ( a szülő mindent megtesz annak érdekében, hogy a gyermek járjon suliba, de az napközben néha elszökik), meg kell szüntetni az eljárást. Ez a megszüntető ok min alapul? A 1999.évi LXIX. tv. 84.§ (1) bek. a./ pontjának első vagy második fordulatán?

  1. fordulat: a cselekmény nem szabálysértés
  2. fordulat: azt nem a felelősségre vont személy követte el.

Köszönöm!

Lyonee # 2007.01.09. 19:50

KBS.
A 10. évfolyamos tanulók tankötelezettsége még 16 éves életkor.
Azok a tanulók, akikre első alkalommal vonatkozik a 18 év tankötelezettség, most kilencedikesek. Eddig nagy nehezen a lógós tanulókat szülői felszólítások, jegyző, gyermekjóléti szolgálat segítségével az iskolapadban tartották. Gyenge tanulmányi eredményük miatt általában megbuktak, megismételték a 9.-t, aztán vagy észhez tértek saját kárukon okulva, vagy kimaradtak az iskolából a tankötelezettség megszűntével. A szülők a bírság, és később a megszűnő családi pótlék miatt a legtöbb esetben megpróbáltak jobban odafigyelni. Én egy megyeszékhelyen lakom és ott a jegyző bizony bírságol.
Hogy ez a tankötelezettség felemelésével 17, 18 éves fiatalok esetében is hatásos lenne, én sem igen hiszem. Valószínűleg, 16 éves életkor után házasságkötés, gyermeknevelés miatt soknak megszűnik majd a tankötelezettsége, a többi meg csavarog majd a nagyvilágban. A postaköltség meg csak növekszik.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.01.09. 17:06

Lyonne. Biztos igazad van. Engem az téveszthetett meg, hogy a kelet-magyarországi falvakat testközelből ismerem. Úgy látszik, tele vannak "kivételes esetekkel". Szerinted az ottani fiatalok hány százaléka hagyja abba az "iskolarendszerű" tanulást a 18. életéve betöltése előtt, és ebből hánynak a szüleit bírságolják, és hányat sikerül ezzel visszakényszeríteni a közoktásba?

Tóth Marianna # 2007.01.09. 11:37

Köszi a kimerítő választ. Most már világos a dolog.

Lyonee # 2007.01.05. 22:11

28. $
(2) Megszűnik a tanulói jogviszonya - a tanköteles kivételével - annak, aki igazolatlanul harminc tanítási óránál többet mulaszt, feltéve, hogy az iskola a tanulót, kiskorú tanuló esetén a szülőt legalább kettő alkalommal, írásban figyelmeztette az igazolatlan mulasztás következményeire. A tanulói jogviszony megszűnéséről az iskola írásban értesíti a tanulót, kiskorú tanuló esetén a szülőt, továbbá minden esetben a tanuló állandó lakóhelye, ennek hiányában tartózkodási helye szerint illetékes fővárosi, megyei egészségbiztosítási pénztárat.

Vagyis a nem tanköteles tanuló tanulói jogviszonyát az iskola megszünteti , ha igazolatlanul több mint 30 órát mulasztott és 2-szer értesítette a szülőt. A családi pótlék folyósítása is megszünik.

Lyonee # 2007.01.05. 22:01

A tankötelezettségnek a 18. életév betöltésére történt felemelése első alkalommal azokra a tanulókra vonatkozik, akik az általános iskola első évfolyamát az 1998/1999. tanévben kezdték meg. A tankötelezettség csak iskolarendszerű oktatásban teljesíthető. (Közoktatási tv.)
Ezek a tanulók most 9. évfolyamosok.
Az 1990-es születésű tanuló, ha 1990. szept. 1 előtt született már nem tanköteles, de ha aug.31 után akkor még ennek a tanévnek a végéig, vagyis 2007.aug. 31-ig tanköteles.
kbs. Minden tanulót kötelező beiskolázni a tankötelezettség miatt. A jegyző köteles intézkedni ennek betartása miatt. Pénzbüntetések is gyakoriak! Csak kivételes esetekben és engedéllyel lehet előbb megszüntetni a tankötelezettséget!
TM. A szülő kötelessége biztosítani a rendszeres iskolába járást. Az nem menti fel a felelősség alól, hogy elment hazulról a gyerek, de nem ért be az iskolába vagy hogy meglógott.
11/1994. (VI. 8.) MKM rendelet a nevelési-oktatási intézmények működéséről:
20.$ (3) Ha a távolmaradást nem igazolják, a mulasztás igazolatlan. Az iskola köteles a szülőt értesíteni a tanköteles tanuló első igazolatlan mulasztásakor, illetve, ha a nem tanköteles kiskorú tanuló igazolatlan mulasztása a tíz órát eléri. Az értesítésben fel kell hívni a szülő figyelmét az igazolatlan mulasztás következményeire. Ha az iskola értesítése eredménytelen maradt, és a tanuló ismételten igazolatlanul mulaszt, az iskola a gyermekjóléti szolgálat közreműködését igénybe véve megkeresi a tanuló szülőjét.
(4) Ha a gyermek a közoktatási törvény 24. § (3) bekezdése alapján vesz részt óvodai nevelésben, egy nevelési évben hét napnál, illetve a tanköteles egy tanítási évben tíz óránál igazolatlanul többet mulaszt, az óvoda vezetője, az iskola igazgatója értesíti a gyermek lakóhelye szerint illetékes jegyzőt.

Tóth Marianna # 2007.01.04. 14:24

Azonban ebben az esetben nem fejezte be tanulmányait, hanem középiskolába jár/kellene járnia, mivel felvételizett és fel is vették. Ennek ellenére mulasztott pár órát, 10-nél többet így a suli jelezte a jegyzőnek. A szülő feleőssége nem áll meg, mivel a gyerek elmegy a suliba, de néha ellóg pár óráról. Szóval az eljárást meg kell szüntetni.
Namost, ha ez a gyerek nem tanköteles, (1990-ben született, 1991-ben lehetett első osztályos) akkor nem a szülői felelősség hiánya miatt kell megszüntetni az eljárást.
Emiatt érdekelne a korábban feltett kérdésem, tehát őrá mi vonatkozik? 16 vagy 18 éves koráig tanköteles.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.01.04. 10:25

Azokra sem. Ez egy elvi kötelezettség, de a gyakorlatban nincs jogkövetkezménye, ha egy gyermek a 8. osztály után befejezi a tanulmányait.

Az életútjára annál nagyobb kihatása lesz - de nem ez volt a kérdés.

Tóth Marianna # 2007.01.04. 09:49

2003. szept. 01-jétől annak a tanévnek a végéig tanköteles a gyerek, melyben betölti a 18-at.
Korábban 16 éves korig volt a tankötelezettség.
Kérdésem a következő: az, hogy 18 éves korig kötelező iskolába járni minden gyermekre vonatkozik, vagy csak azokra akik 2003. szept 01-jétől kezdték meg első osztályos tanulmányaikat?
Köszönöm előre.