nyelvhasználat EU - n belül


Kovács_Béla_Sándor # 2007.04.13. 06:40

hivatalos eljárás, akár bírói eljárás során?” - írtad. Abba meg a közigazgatás vastagon belefér. Igen, jól értetted, Magyarországon a Ket. szerint a külföldi kérheti, hogy az idegennyelvű beadványát is bírálják el, és azt is, hogy a döntést is kapja meg az általa használt, értett nyelven is. A fordítás, tolmácsolás költségei viszont őt terhelik. A gyakorlatban - nem nagyon van még - ez szerintem annyit tesz, hogy adott esetben az ügyfél nem kötelezhető arra, hogy ő gondoskodjon tolmácsról, fordításról.

Nagyjából hasonló a helyzet a bíróságokkal is. Az Európai Bíróság - mint közösségi szerv - befogadja bármely hivatalos nyelven a beadványokat. A nemzeti bíróságok azonban erre nem kötelesek.

klaus # 2007.04.13. 06:25

Hogy más az EU szervein, intézményein belüli; és más az egyes tagállamok belső szervei előtti nyelvhasználat, és az azt szabályozó jog(osultság), az OK, és frappáns a kettéválasztása a dolognak.

A gyülekezés-bejelentést azért nem értem, mert bíróság előtti eljárás érdekelne. (Egyébként meg a rendőrség az közigazgatás, nem? S alább azt írtad, hogy a magyar közigben megengedett az idegen nyelvhasználat (idegen anyanyelv?), csak az járulékos költségeket jelent. Jól értettem?)

Kovács_Béla_Sándor # 2007.04.12. 18:19

Nincs. Ne keverd össze az EU-szervein, intézményein belüli nyelvhasználatot az egyes államok belső szervei előtti nyelvhasználattal.
De ha nem hiszel nekem, akkor adj be egy gyülekezés bejelentést a rendőrségre svédül - és meglátod mi lesz.

klaus # 2007.04.12. 16:25

Aha.
Esetleg EU-s valami direktíva nincsen ebben a körben, ami ezt - mintegy general-kötelezőleg - rendezné? Ha mégis volna ilyen, hogy az hol érhető el, vagy merre keresgélendő ... erről is ha szólnál, szólnátok.
Egyébként köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.04.12. 16:20

Nem biztos. Ez az adott ország belső jogszabályaitól függ. Nálunk például a külföldi - mindegy, hogy uniós vagy nem - közigazgatási eljárásban használhatja az anyanyelvét, de neki kell megfizetnie a tolmácsot és a fordítást.

klaus # 2007.04.12. 15:19

Magyar állampolgár EU-n belüli országok esetében használhatja-e saját (anya) nyelvét hivatalos eljárás, akár bírói eljárás során? Akár eljárás indításakor is?
Magyar nyelven beadott kérelmét elutasíthatják-e azok az alapon, hogy nem az adott ország nyelvén van előterjesztve?
Ezt (EU-s, de idegen nyelven való kérelemelőterjesztést) kötelesek-e megengedni, hagyni, tolerálni az érintett külföldi (EU-n belüli) hatóságok?

Hol van ez szabályozva?