Önkormányzati lakásleadás


svedkaresz # 2008.05.26. 08:49

bocsi még egy pár kérdés.

Ha lakásbizotság a tulajdonos akkor ö tölük kérhetem a lakás eladását?
Esetleg kérelem formában vagy személyes meghalgatást kérelmezhetnék?
Vagy esetlekg arra kérhetném öket ,hogy modosítsák a szerzödést?
De kéne eny erös inok?
Pl : a ház sorokban 2 lakás önkormányzati atöbbit eladták vagy????
Mire hivatkozzak? Mert az nem indok nekik ,hogy én ilyen sokat fizetek,pont az a lényeg az ö szemszögükböl nem?

svedkaresz # 2008.05.26. 08:39

Sziasztok

Köszönöm a gyors válaszotokat.

Hát azt teljesen megértettem nem lehet rá kényszeríteni a eladásra .
Nem akarom teljesen részletesen leírni ,mert akkor el vész a kérdésem a " regénybe".

Szóval azt mondták nekem a vagyonkezelöbe :

  • Nem adunk el lakásokat és mivel aláírtuk 1999-ben egy piaci alapu szerzödést ezért probáljuk meg bepalizni valakit, ugy ahogy minket is.

Azóta ez a szerzödés lejárt 2003-ban ,majd 2007 -ben újra kaptunk egy ugyanilyet.A mostani kislakásra.
Megint piaci alapu ?
Ezt nem lehet modosítani sehogy ? Szociállis határozatlan -ra?

Röviden leírnám(kérésre hosszan) hogyan kerültünk ide:

1999.IV.12 cseréltük a albérleti jogunkat erre a lakásra 2.1 Millió ráfizetéssel. Azt mondják ez teljesen szabályos az önkormányzat hozzá is járult.
Elötte persze be mentem megkérdezni a önkormányzat lakás osztály vezetöjétöl lehet -e ezt cserélni és mennyi lessz a lakbére..stb.
Mondták lehet és ne aggodjak a lakbér után ,mert azért 25 ,mert piaci jellegü,de ezt a 3 hónap után modosítják és akkor kevesebb lessz.
20 évesen simán el hittem,hisz ki vagyok én ,hogy ne higyek egy önkormányzatban dolgozó Gressánénak.
Nyugdíjba küldték korábban ,álitólag ilyenek miatt.
Mi meg ott maradtunk akkor még 50 körüli rezsivel.
Bármit tettünk az önkormányzat arra hívatkozott " kamu csere " nem lehet semmit tenni ,vissza adjuk és bukjuk a 2 milliót vagy probáljuk át palizni valaki mást.
Megprobáltuk ,de amikor meg hallották mennyit fizetünk rögtön hátat fordítottak.Az a 1 érdeklödö aki még ezt is vállalta volna öt a önkormányzatban üldözék el avval ,hogy nem lehet cserélni.

Sokat tudnék mesélni erröl a rossz tapaszatlatomról és igen megviselte az egész családot.

Itteni életröl csak annyit ,remélem tényleg sikerül össze dolgozni itt egy lakásra ,mert a lányom talán majd ott akar élni ,de itt sem könnyü.
Nem hiába mondjáák nincs kolbászból a a kerítés.

még mindig várom tapasztalaitokat a
svedkaresz@yahoo.com -ra

Üdv nektek sokkal szebb napokat
Svedkaresz

monalisa1 # 2008.05.21. 14:22

Annak elvi akadálya nincs, hogy legyen egy saját lakásotok, de mivel ezt a lakást az önkormányzat (= tulajdonos) nem adja el, kikényszeríteni nem lehet.

Remélve a kinti jövedelemből pár év alatt összejön annyi, hogy a városban egy szabadon megvásárolható lakásra elegendő pénzetek lesz - addig meg az esetenkénti hazajövetelkor mégis csak van "saját" fedél felettetek.

ssagi # 2008.05.21. 14:11

Milyen jogod? Keresel egy eladó lakást és megveszed.
Az önkormányzat tulajdonában álló lakás feletta képviselő-testület rendelkezik. Ha azt mondják, nem kívánják eladni, mit tehetsz? Egy tulajdonost nem lehet kényszeríteni, hogy eladja a tulajdonát.
Ilyen esetben az önkormányzat sima polgárjogi jogalany, nincs sem több, sem kevesebb joga, mint egy magánszemélynek.

svedkaresz # 2008.05.21. 13:11

sziasztok

Én is egy önkormányzati piaci alapú 5 évesbe költöztem ,be ö szerintük kamu cserével . De ök rá bollintottak arra ,hogy albérleti jogomat cseréltem önkorményzatira és rá fizetek .Akkor miért is kamu ha bele egyeztek?
Na mindegy ez 99-ben volt még .
Azóta csusztunk le a lépcsön elég rendesen ,mert a havi költségek lakbér (38) vill (20) gáz (25) viz + szemét (15) szóval havi 100 000Ft ra rugtak a kölcségek.
Nem volt nehéz össze gyüjtögetni 1 millió tartozást.
Sajnos ez van,valamiben javult a helyzetünk,mert addig küzdöttem érte amíg a másod foku itélet ellenére sem raktak ki ,mert megegyeztónk a végére ha kifizetem kaphatok egy 38 Nm -es lukat
4 -ünknek.Papa-Mama-Gyerek-Nagyi.
Ezt már tudtuk fizetni ,na persze nem azért ,mert olyan kevés a havi 57 000Ft -os rezsi költség hanem azért ,mert
szószerint el menekültünk az országból és " külföldön dolgozunk".
Most meghosszabították 5 évvel a szerzödést és szeretném meg vásárolni valamilyen modon.Kérdeztem bent de arra hívatkozva ,hogy kevés a önk.lakás ezért nem adják el.
Milyen jogom van nekem arra ,hogy mindenképpen saját tulajdonú lakásom legyen???
Elöre is köszönöm mindenkinek a válaszokat .
Üdv.SvedKaresz
E-mail. : svedkaresz@yahoo.com

Zoltán György # 2007.07.22. 11:18

Hasonló eseteim voltak.
Öt évre szóló, határozott idejű bérleti szerződéssel laktam egy bérlakásban. Második fiúnk születése előt egy hétel sikerült elköltöznünk.:-)))

A másik esetemben, mivel a rendeletet sérelmesnek találtam (az is volt), kértem, hogy a Képviselő Testület módosítsa.
Persze nem módosították.
Az Alkotmánybítóság visszamenőleges hatállyal semmisítette meg az általam sérelmezett részt.
"A rendelkezés, hatályba lépésének napjával veszti hatályát."
Gőzöm sincs az ottani rendeletekről és arról sem, hogy mely részeket kifogásolják.

Kaptak egy 5 éves, albérletet. Utána ucca, családotthon...

monalisa1 # 2007.07.21. 21:34

Ha nem tudnak sehogy sem sehová se menni, tehát indokolt lenne az újabb 5 évre szóló lakáskiutalás, esetleg meg lehetne próbálkozni "piaci áron" történő lakásbérléssel - mint kényszerű többletbevállalás.

Persze azt kívülálló nem tudhatja, hogy az önkormányzatnál hányan állnak sorba - és mióta - lakáskiutalásért, esetleg még rosszabb anyagi helyzetben lévők... Tehát az az 5 év azt jelenti hogy a lakáshivatalnál időszakosan "forog" az a lakás.

Azt hogy az egyik-másik lakótárs hogyan-miként jutott a kiutaláshoz azzal nem kell foglalkozni, az a SAJÁT problémát nem viszi előbbre.

Zoltán György # 2007.07.21. 18:05

Budapesten a fővárosi Önkormányzat úgy oldotta meg, hogy újabb 5, azaz öt évre bérbe adja változatlan feltételekkel.
Javasold Algyőn is!

bocikutya # 2007.07.21. 17:10

Kérem, hogy aki valamilyen segítséget - pl. hogy hol és milyen formában keressünk jogorvoslatot - tud segíteni, az tegye meg, mert 4-5 család (2 és 4 gyermekes családokról van szó) jövője fog eldőlni még év vége előtt.

Köszönöm Mindenkinek!

bocikutya # 2007.07.21. 17:08

Van olyan lakótárs is, aki a régi közigazgatási rendszer szerint a közeli városban igényelt szociális alapú bérlakást, majd a közigazgatási határok megváltozása után kézhez kapta az igénylését (akkor a 19. helyen voltak!!!!), és a helyi település akkori és mostani polgármestere ígéretet tett arra, hogy mindenféleképp lesz megoldás. A pályázati anyaghoz csatolták a fent említett igénylést, ez alapján szerették volna igénybe venni a lakást. De csak költségtérítéses alapon lehetett kibérelni. Ebbe bele is egyeztek, mivel más lehetőség egész egyszerűen nem volt a településen.

bocikutya # 2007.07.21. 17:06

A problémánk az, hogy a lakások pályázati kiírása a szociális alapon történő bérbeadás pályázati anyaga volt, míg bérbe már költségtérítéses alapon adták ki. Pedig többen hivatkoztak szociális okokra. Többen úgy kaptak lakást, hogy a pályázati feltételeknek egyértelműen nem feleltek meg. (Pl. nem rendelkezhetett volna ingatlannal, de még szolgálati lakással sem, mégis kaptak lakást.)
Az újonnan beköltöző lakók esetében ugyanazok a pályázati feltételek, és ugyanúgy visszásságokat vélünk felfedezni (pl. ingatlannal rendelkezés, rokoni szálak).

bocikutya # 2007.07.21. 17:03

Üdvözlök Mindenkit!
Van egy kis problémám, és remélem, hogy tud valaki segíteni.
Önkormányzati bérlakásban lakunk. Saját ingatlannal, ingatlanhoz jutási lehetőséggel nem rendelkezünk. A lakás bérleti szerződése idén lejár, hosszabbításra nincs lehetőség. Már kérelmeztük, és visszautasították. Nincs szociális alapon kiadható bérlakás a településen, a jelenlegi költségtérítéses bérlakás.
Szeretnénk egy kérelmet beadni a lakás-bérlet idejét szabályozó rendelet módosítására, melyben arról rendelkeztek, hogy maximum 5 évig vehető igénybe, hosszabbításra pedig nincs lehetőség.

Jut.k.a # 2007.07.15. 19:47

köszönöm szépen a segítséget, majd egyezkedem a "felekkel" remélem sikerül!!!

monalisa1 # 2007.07.15. 19:27

Ha netán saját magad látnál a munkákhoz, az "eredeti állapot" rögzitésere hasznos lenne egy jegyzőkönyv, és két tanú az okirat valódíságának igazolására.

monalisa1 # 2007.07.15. 19:24

Lakástörv. 13. § (1) A lakás burkolatainak, ajtóinak, ablakainak és a lakás berendezéseinek karbantartásával, felújításával, illetőleg azok pótlásával, cseréjével kapcsolatos költségek viselésére a bérbeadó és a bérlő megállapodása az irányadó., megállapodás hiányában a karbantartással és felújítással kapcsolatos költség a bérlőt, a pótlással és cserével kapcsolatos költségek a bérbeadot terhelik.

Egy 40 éves lakás padlóburkolatainak cseréje egyértelműen a bérbeadó költsége.

Ha sehogy sem megy, hát megveszed a legolcsóbb szőnyegpadlót és műbőr padlóburklót, és akár magad is lerakhatod - lesz olyan amilyen... A többletkiadás miatt valamennyi költségtérités csak járna az önkormányzattól.

Jut.k.a # 2007.07.15. 18:35

A csere partnert nem én határozom meg, hanem a honvédség:( Magyarul én leadom az önkormányzatnak teljesen felújítva, a honvédség meg kijelőli az új bérlőt (akit én nem ismerek)

Jut.k.a # 2007.07.15. 18:15

Sajnos nem készült átadás-átvételi jegyzőkönyv, mikor átvettem (ezt is az én hibámnak könyvelik el) de egy szakértő azonnal meg tudja állapítani, hogy a burkolat eredeti, sosem volt cserélve.

Jut.k.a # 2007.07.15. 18:14

Muszáj leadni! mert elcseréltem egy kisebbre, már abban lakom, de sehogysem tudok megszabadulni a régi önkormányzatitól:(

Zoltán György # 2007.07.14. 06:22

Szeretnéd leadni, vagy muszály???
Ha nem muszály, akkor neadd le, hanem cseréld el.

monalisa1 # 2007.07.13. 21:48

Egy 40 éves lakás belső burkolatait stb. már rég ki kellett volna cserélni, és vélem ez a bérbeadó költsége lett volna anno.

Meg kellene szerezni az épületben lévő lakások egyikének első lakáskiutalási/bérleti szerzősédést, és hogy abban mi szerepel a burkolatot stb. cseréjére vonatkozóan a bérbeadói kötelezettségre...

Az hogy ne te vagy a hunyó a dologban az szinte biztosra vehető.

Jut.k.a # 2007.07.13. 15:11

Ha valaki tud, segítsen kérem!
Egy önkormányzati tulajdonú, honvédségi bérlőkijelölésű lakást szeretnék leadni. Az önkormányzat nem veszi le a lakást, amíg padlószőnyeget és linóleumot nem cserélek. Megteheti ezt velem? A lakás kb. 40 éves, a búrkolóanyag is eredeti benne, én csak 6 évet laktam ott.
A segítő szándékot előre is köszönöm:)