Munkaidőkeretben történő munkavégzés.


efi99 # 2009.01.28. 17:47

Munkaidőkeret ide vagy oda, a munkáltatónak véleményem szerint 1 héttel korábban és 1 héttel előre közölni kell a munkabeosztást. Tehát a péntek délután szólunk féle módszerrel szerintem el lehet szépen sunnyogni.

enrique # 2009.01.28. 09:22

A Munkaidőkerettel kapcsolatban 2 alkalommal nem mentem be szombaton,családi és egyéb problémák miatt,és amúgy is pénteken szóltak hogy holnap munka mikor én már megcsináltam a programomat a családdal.Na de nem ez a lényeg hanem mikor megkérdezték hogy miért nem jöttem én azt válaszoltam hogy dolgom volt,mire Ő azt válaszolta hogy olyan nincs hogy nekem dolgom van,de én csak jobban tudom nem? van dolgom vagy nem.erre azt mondta még hogy a kettő szombatra be írta a hiányzót,a harmadik alkalommal fegyelmivel repülök. Na de most ha tényleg nem birok be menni harmadszor se akkor ki vagyok rúgva fegyelmivel 20 év után,se munka nélküli 1 pár hónapig,szép kis törvényt hoztak mondhatom Amit Ős apáink kiharcoltak,hogy legyen szabad szombat még a nevébe is ott van hogy szabad ezt egy toll vonással el döntötték olyanok akik soha se dolgoztak ,csak ülnek a székbe,,,,Mert a család már nem számít hogy hétvégén együtt legyen "mi?,, majd én otthon leszek hétköznap egyedül a gyerekek meg oviba,meg iskolába..szép törvényt hoznak de nem a melósoknak hanem a munkáltatóknak,mert melletünk már semmi nem szól mi csak gürcöljünk a minimálbérért..Bocsi a helyes írásért....

vevike # 2009.01.27. 18:36

Kedves Valaki!

Ha a munkáltató a munkaidő-beosztásban előírja pl a mai napra a 9 órát, de a munka folyamán kiderül, hogy nincs szüksége ennyi óra ledolgozására és hazaküld, a le nem dolgozott órákat (3) ki kell-e fizetnie állásidőnek, vagy a munkaidőkeretben azt még később ledolgoztathatja-e?

Nagyon sürgős lenne a válasz, törvényi hivatkozással ill. ha tudtok, annak magyarázatával kiegészítve.

Vevike

Iszti # 2009.01.23. 13:16

Kedves KoZso,
nagyon köszönöm a válaszod. Meggyőzött.
Üdv
Iszti

KoZso # 2009.01.22. 21:07

Kérdésedre válaszolva a munkaviszony megszűnésekor annyi bérrel és munkaórával kell elszámolnod, mint amennyvel akkor számoltál volna el ha nincs munkaidő keret.
Mivel havi fix bért fizetsz, így a bért te előlegezed meg a kevesebb munkáért az időszak elején. Ha a dolgozó leszámol mielőtt ledolgoztatnád vele a kiesett munkaidőt, akkor úgy kell venni, mintha nem lett volna kiesett munkaidő. Magyarul, Te úgy fizetsz mintha napota normál időben dolgozna, de a Te kérésedre nem kell dolgoznia az időszak elején.
Ha esetleg a munkaidő keret végén mégsem tdod bedolgoztani a kiesett munkaidőt, akkor is ki kell fizetned az időszakra jró teljes bért (mintha állsidőt fizettél volna).

Igen, amennyiben a munkaidő keret lezárásakor (pl.:munkaviszony megszűnés miatt) az eltelt időszakhoz képet több munkaóra lett bedolgozva, úgy a plusz órákat túlmunkaként kell elszámolni.

Remélem értehtően írtam.

KoZso

Iszti # 2009.01.22. 16:27

A megváltozott gazdasági helyzetre tekintettel 12 hetes munkaidőkeretben szeretnénk a dolgozókat foglalkoztatni (hátha 2-3 hónap múlva már lesz több munka, megrendelés). Mostani terveink szerint az első 6 hétben heti 20 órában, még a második 6 héten heti 60 órában foglalkoztatnánk az embereket, akik szerződés szerinti munkaideje heti 40 óra és fix havibért kapnak.

Kérdésem:
Ha valaki pl. 1-1,5 hónap után (a munkaidőkert első felében) kilép, vissza lehet-e tőle követelni a már kifizetett munkabérnek azt a részét, amennyivel kevesebbet dolgozott le a keret első felében, mert a keret második felében kellett volna hosszabb munkaidőben dolgoznia?

Esetleg minősíthető-e egy ilyen helyzet úgy, hogy a heti 20 órás munkavégzés ellenére is teljes bért kell fizetnem az állásidőre járó díjazás szabályai alapján?

Tudomásom szerint ha a tört munkaidőkeretben az átlagot meghaladó munkavégzés történik, és úgy szűnik meg a munkaviszony, azt rendkívüli munkavégzésként kell kifizetnem.

Előre is köszönöm a válasz(oka)t.

mazsicc # 2008.06.12. 16:09

Senki nem tud nekem segíteni eme kérdésben?

mazsicc # 2008.06.10. 19:49

Sziasztok!

Emlékszik még valaki, hogy a munkaidőkeretet mióta lehet alkalmazni? Konkrétan 1998-ban lehetett, vagy még akkor nem volt a MT-ben?

kilenc # 2008.06.10. 19:15

Picit visszatérve a téma elején említett hati 72 órás munkahétre: Első ránézésre nekem is jónak tűnik, de a 124.§ (4) bekezdés előírja a heti legalább 40 óra pihenőidőt. Ha folyamatosan 12 órát dolgozik, akkor hiába van meg 1 egész nap, a 40 órás pihenőidő nincs meg, mindössze 36 óra. Ez nem jelent problémát a 124.§ (4) miatt?

operations # 2008.06.05. 20:31

Janika 61!

Igen jogos.


Operations

janika61 # 2008.06.04. 16:01

Köszönöm a válaszokat.
Most újabb gondom van.Mint írtam kéthónapos munkaidőkeretben dolgozom.A munkáltatóm az első hetekben 12 órákat dolgoztat,az időszak végén pedig azt mondja, hogy már megvan a kötelező óraszám, így maradjak otthon, majd a jövő hónapban találkozunk.Jogos ez így?

the big cat # 2008.03.17. 11:11

(Csak zárójelben, azokban az esetkben, amikro nincs engedélyezési jogköre, akkor nem kérni kell, hanem csak bejelenteni)

Kála # 2008.03.17. 07:28

A munkáltatód (esetleges jövőbeni) problémáján nem hinném, hogy neked kell aggódni. Ha a munkáltatód a működési körében felmerült okból nem tud foglalkoztatni, akkor a kiesett munkaidőre a munkavállalót a személyi alapbére illeti meg. A szabidnak a 3/4 részével rendelkezik a munkáltató, a többivel te; fizetésnélkülire meg akkor mész, ha te kéred és ő engedélyezi (bizonyos esetekben nem kell engedélyeznie, viszont minden esetben neked kell kérni).

janika61 # 2008.03.14. 20:00

Üdvözlők mindenit!
Két hónapos munkaidőkeretben dolgozom.Az év elején már 12 nap szabit ki kellett venni.Úgy néz ki, hogy nyáron viszont nem tudunk dolgozni feladathiány miatt.Ha ez így lesz akkor a munkáltatóm hazaküld, vagy szabira, vagy fizétésnélkülire leszek kényszerítve. Jogos ez ?

plajos # 2008.02.21. 08:43

Szerintem nem a munkaidőkerettel van a gond, hanem a max. egyéves munkaidőkerettel. Aki ezt kitalálta le kéne törni a kezét :)


####
Lajos

Kíváncsika # 2008.02.21. 07:47

Köszönöm a gyors választ!
Utánnanézek a Mt.-nek!
Véleményem az hogy a munkaidőkeret a dolgozó teljes kihasználására használja nagyon sok cég, és a törvény ezt meg is engedi!Ele az nem rosz de sok a kiskapu a munkáltatónak!

plajos # 2008.02.20. 17:10

Akkor is ennyi, annyi kitétellel hogy:
MT 119. § (4) Munkaidőkeret megállapítása esetén a (3) bekezdés rendelkezését azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy a heti munkaidő mértékét a munkaidőkeret átlagában kell figyelembe venni

Továbbá, heti 2 nap pihenőnap jár, de:
MT 124. § (5) Munkaidőkeret alkalmazása esetén a pihenőnap

  1. kéthetente, illetve
  2. kollektív szerződés rendelkezése vagy a felek megállapodása alapján, legfeljebb havonta
  • részben vagy egészben - összevontan is kiadható.

(6) Munkaidőkeret alkalmazása esetén

  1. a készenléti jellegű munkakörben,
  2. a megszakítás nélküli, illetve
  3. a három vagy ennél több műszakos munkarendben foglalkoztatott, továbbá
  4. az idénymunkát végző munkavállaló esetében kollektív szerződés rendelkezése alapján a pihenőnap legfeljebb

hathavonta - részben vagy egészben - összevontan is kiadható.

Fontos még a 124/A. § (3) is:
Hat nap munkavégzést követően egy pihenőnap (pihenőidő) kiadása kötelező.

Valamint a napi munkaidő nem lehet több mint 12 óra.
Mindezek figyelembevételével akár 72 óra/hét munkavégzés is elképzelhető! Utána egy nap kötelező pihenőnap.

Szerintem nézz utána az Mt fenti paragrafusaiban.


####
Lajos

Kíváncsika # 2008.02.20. 10:59

Azt szeretném kérdezni egy szakembertől (aki nem tudja alátámasztani az ne is válaszoljon)hogy ha a cégnél 12havi munkaidőkeret van érvényben akkor heti szinten hány napot ill. hány órát lehet dolgozni?(alap óra és túlórával együtt)
Ha nincs munkaidő keret akkor 40+8 órát lehet.
A fentemlített esetben mennyi lehet? (56, 64, ??)

Előre is köszönöm a választ!