Gyed, gyes alatt Főiskola


Csodaturmix # 2009.06.22. 07:51

Az a 9 ezer Ft a felvételi eljárás alapdíja, az már más kérdés, hogy ezért 3 helyet jelölhetsz meg. Szerintem annyit megér, ha felvesznek.

szerena # 2009.06.20. 20:29

Igazából én biztos, hogy államilag finanszírozott képzésre fogok jelentkezni, ha pedig ilyen nincs abba, mait szeretnék akkor nem fogok. Költségtérítésesre biztos nem megyek, ha nem muszáj.
Szerencsére, amit én kinéztem a tavalyi ponthatárt is jóval túlléptem(mert van még egy felsőfokú szakképesítésem, ami még plusz pontot ér), így van 396 pontom, ami elég.
Csak szerintem az a gáz, hogy 9000ft-ot fizess, ha nem is akarsz 3 helyre jelentkezni. :S

póniló # 2009.06.20. 09:37

Sziasztok!

Sajnos egy rossz hír! Ez a jogszabály már nem él. :( Engem is hátrányosan érint a dolog, mert szerettem volna élni a lehetőséggel.
Úgy emlékszem 2 éve törölték el, és helyette plusz pontokat kap a gyermekét gondozó jelentkező, amivel megkönnyítik annak a lehetőségét, hogy államilag finanszírozott képzésen vehessen részt.
Egyes képzéseken annyira magas a jelentkezési ponthatár, hogy még így is nehéz elérni az államilag finanszírozott képzésen megállapított értéket.

Dödölle1 # 2009.06.20. 08:06

Nem vagyok a táma szakértője, jogszabályi helyet sem tudok megjelölni, de legjobb tudomásom szerint jelenleg is hatályban van az a kormányrendelet, amely azt mondja ki, hogy az állam átvállalja a tandíjat-azaz nem kell tandíjat fizetni- annak a személynek, aki THGY, GYED, vagy GYES ellátásban részesül.

Ha tehát valakit bármilyen tagozaton (nappali, levelező, esti) költségtérítéses szakra vesznek fel (sokan tanulnak felnőtt fejjel estin, vagy levelezőn is) és a fenti ellátásokban részesül nem kell megfizetniük a jelenleg, átlag kb. 120.000 Ft.-/félév tandíjat.

Bővebb felvilágosítással a felsőoktatási intézmény Tanulmányi Osztályához fordulhatsz, ott tudni fogják a jogszabály típusát, számát és kibocsájtási évét is.

Üdv. :)

szerena # 2009.06.19. 11:55

Kedves Csodaturmix!

Köszi szépen a segítséget!
Igazából én is így gondoltam, hogy nem kell fizetnem. Csak mindenhol ezt olvastam, hogy fizetni kell (nem is értem miért menne valaki babával költségtérítésesre, ha van államilag finanszírozott, ami ingyenes mindenkinek!)
Szóval köszönöm, hogy megerősítettél abbab, amit én is gondoltam!!

Csodaturmix # 2009.06.18. 12:24

Szerena!

Egyrészt szerintem ősszel újra nézz körbe, hogy milyen szakokat (és milyen finanszírozási feltételek mellett) indítanak majd 2010 őszétől, mert ez évről évre változhat.
Tudomásom szerint gyes/gyed idején annyival másabb a helyzeted, hogy a felvételinél többletpontot kapsz, illetve amennyiben költséges képzésre mész, fizetési kedvezményben részesülhetsz. Olyanról még életemben nem hallottam, hogy a kismamának kell fizetnie a suli felé azért, mert gyerkőce van....

"A Felsőoktatási törvény szerint egy személy - államilag támogatott képzésben - 12 féléven át folytathat a felsőoktatásban tanulmányokat. Amennyiben a hallgató a támogatási idő alatt nem tudja befejezni tanulmányait, azt költségtérítéses képzési formában folytathatja. (...) Az adott képzéshez rendelkezésre álló támogatási idő legfeljebb két félévvel lehet hosszabb, mint az adott tanulmányok képzési ideje, vagyis ha valaki egy 6 félévnyi képzési idejű képzésben vesz részt, de azt ténylegesen 6+2=8 félévnél tovább folytatja, a 9. félévtől ebben a képzésben már kizárólag költségtérítéses formában folytathatja tanulmányait."

szerena # 2009.06.18. 11:52

Azt szeretném megkérdezni, hogy most hogyan van ez a tanulás főiskolán.
Gyeden vagyok és a kislányom kb. 1,5 korában(2010 szept.) szeretnék elkezdeni egy főiskolát. Ki is néztem már egy alapképzés, levelező és államilag támogatott képzésről lenne szó. Most akkor ezzel kapcsolatban mi az igazság? Mível gyeden leszek nem ingyenes és nem is vehetnek fel államilag támogatott képzésre vagy ez nem igaz?
És hány félévet lehet ingyenesen államilag támogatott képzésen részt venni?

Válaszokat előre is köszönöm!