vásárlás tulajdonjog fenntartással


guba # 2008.09.01. 19:50

Az igényperrel sem mentél volna sokra, mert a bejegyzés konstituálja a tulajdonjogodat. Az ingatlan-nyilvántartáson kívül nem szereztél tulajdonjogot, csak kötelmi jogot, ez pedig nem akadálya a végrehajtás alá vonásnak.

ancsi70 # 2008.09.01. 19:27

Az igazat megvallva örülök, hogy egyáltalán a tudomásomra jutott a dolog...A végrehajtási igényper szimpatikus megoldásnak tűnik, mi az akadálya annak, hogy ilyet indítsak az árverés előtt 1 hónappal? És ha csak annak a követelését egyenlíteném ki, aki az árverést indítványozta ezzel mondjuk az árverést megakadályozva (ha lehet) és utána indítanám a pert?

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.09.01. 18:51

Elméletileg végrehajtási kifogás, illetve igényper jöhetett volna szóba, ha nem az árverés előtt 1 hónappal kezd el foglalkozni ezzel a kérdéssel.

ancsi70 # 2008.09.01. 18:38

Köszönöm a válaszokat. A telket 1,2 Mft-ért vettem, jelenlegi forgalmi értéke 6-7 MFt. A ráterhelt összeg 840 eFt. Így nem hiszem, hogy jobb, ha megveszem az árverésen...Egyébként mennyire jogszerű, hogy engedte ráterhelhetni a tartozásait (hiszen tudta, hogy kifizettem annak idején a teljes vételárat) és miért nem vették figyelembe a végrehajtásnál, hogy már adásvétel alatt áll az ingatlan?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.01. 18:25

Azt is lehet.
De akkor már valószínűleg jobban jársz, ha az árverésen veszed meg az ingatlant, a korábbi vételárat pedig megpróbálod visszaperelni tőle. Pláne, ha van másik ingatlanja.

ancsi70 # 2008.09.01. 18:19

Ez az egyetlen jogi lehetőség van? Én pl. olyanra gondoltam, hogy esetleg kifizetem a felhalmozott tartozást, aztán az eladótól valahogyan visszaperlem, esetleg más ingatlanára terheltetem.

guba # 2008.09.01. 16:43

Köteles vagy tűrni és az eladótól követelhetsz megtérítést.

ancsi70 # 2008.09.01. 14:58

Tisztelt Szakértők!
2000-ben vásároltam egy telket, melyet részletekben fizettem ki, mivel az ingatlanon teher volt. Az utolsó vételár részlet kifizetésének feltétele az volt, hogy az ingatlan tehermentes legyen, ezt a szerződésbe is belefoglaltuk. A szerződés egy másik pontja arról szólt, hogy az utolsó vételár részlet kifizetésekor az eladó külön okiratban mond le a tulajdonjogáról. Ezt azonban BALGA módon figyelmen kívül hagytam és sajnos az ügyvéd sem hívta fel a figyelmemet rá! Megelégedtem egy tulajdoni lap munkapéldányával, amin az szerepelt, hogy a terhek törlése kerültek és az én tulajdonjogi kérelmem benyújtásra került. Az utolsó vételár részletről pedig csak egy tanukkal aláírt elismervény készült. A múlt héten egy névtelen jóakarótól levelet kaptam, amiben tájékoztatott, hogy a telket október 1-én el akarják árverezni. A kiváltott tulajdoni lapon tényleg ez áll!!! Szerepel rajta a tulajdonjog fenntartással történ adásvétel (jogosultja én vagyok) és utána számtalan teher (ELMŰ, Telecom, Díjbeszedő, K&H, stb.), az utolsó bejegyzés pedig tényleg az árverés. Mit tehetek ilyenkor? Az egykori ügyvéd egyelőre NAGYON elfoglalt :((( Tényleg elárverezhetik az általam már kifizetett ingatlant? Válaszaikat előre is köszönöm!!!

Szlopi # 2008.08.05. 06:45

Tisztelt Szakértők!

Köszönöm a hozzászólásokat.
A fizetést úgy gondolja az építtető, hogy 10% foglaló, szerkezetkész állapotban 40%-ra kiegészített befizetés, majd a használatbavételi engedély kiadásakor a többi önrész + banki hitel (amit szintén ő akar intézni). A befizetéseket a saját számlájukra szeretnék.. Erre javasoltuk nekik, hogy ügyvédi letét formájában fizetnénk be a középső részletet - akár az ő ügyvédjükhöz - azzal a feltétellel, hogy a használatbavételi engedély kiadása után bocsáthatja az ügyvéd a rendelkezésükre. Erre az ő válaszuk az volt, hogy ez üzletileg nekik nem jó, mert ők x MFt-ot beleölnek az építkezésbe. Azt modják, hogy rugalmasak (khm) és egy tulajdonjog bejegyzési nyilatkozatot letesznek ügyvédi letétbe arra az esetre, ha velük történne valami. Lehet ez megoldás?
Ha jól értem az Önök hozzászólásait, a földhivatalnál a tulajdoni lapon most adott egy telek, melynek ők a tulajdonosai. Ha mi befizetjük a foglalót és megkötjük a szerződést, széljegyre kerülünk, aminek következtében ők a részünkre értékesített lakást másnak nem adhatják el. Ameddig nincs kiadva a használatbavételi engedély, a földhivatalnál csak ez a telek fog szerepelni? - tehát a szerződésen kívül nem látható, hogy itt egy szerkezetkész ház áll? Létezik valami megoldás, amit megpróbálhatunk kicsikarni belőlük, hogy a foglalón kívül ne kelljen kockáztatnunk?

monalisa1 # 2008.07.02. 20:21

A tőlünk második utcában is volt egy ilyen "bebukott" társasházi építkezés - ott is a beruházó időközbeni ellehetlenülése volt az ok. Állt az építkezés van két évig: a jelenkezők több-kevesebb pénze meg benne volt egy akkor még semmire sem jó téglahalmazban stb. Később szerencsére sikerült rendezni a soraikat, de a végeredmény: a lakás jó 20%-kal többe került mindenkinek.

Vagyis egy kész lakás lehet hogy "drága", azonban egy épülőfélben lévő bár lehet "kedvező", de nagy a kockázata.

ptcruiser # 2008.07.02. 18:38

kbs: elvi kérdésedre (hogy lehet e tulajdoni lapja az épülő lakásnak) a válasz sehogy.
Ugyanis leegyszerűsítve 1. polgári jog: nem létező dolog nem lehet tulajdonjog tárgya 2. inytv: társasház albetétek megnyitása csak jogerős használatbavételi alapján
(Nem kiokításképpen, hanem a tisztánlátás érdekében, csak érdekes a kérdés. Sajnos túl sok 'bebukott' vevőt láttam már...)

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.02. 10:56

Igen, feljegyzett társasházra gondoltam én is. Akkor viszont a vevőknek egyelőre nem lakása van - még tulajdonjog fenntartása mellett se -, hanem meghatározott eszmei hányad felett rendelkeznek az ingatlan (praktikusan a telek) osztatlan közös tulajdoni hányadával.

mint az ék # 2008.07.02. 09:33

Gondolom a telek tulajdoni lapjáról van szó, amin széljegyen szerepel a társasház alapítási kérelem.

Kérdés Szlopi-nak : bank finanszírozza az építkezést és óvadéki számlára kell fizetni a részleteket ?


egyszer? de nagyszer?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.02. 08:28

Ami - ha esetleg a laikusnak nem lenne világos - azt jelenti, hogy be kell állni a többi hitelező közés a sorba. Aztán vagy jut valami, vagy nem. A teljes követelés szinte biztosan nem térül meg - akkor ugyanis nem lenne szükség felszámolásra.

Tehát a válasz röviden: igen.

Jut eszembe: hogyan lehet egy még csak most épülő lakásnak tulajdoni lapja?

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.07.02. 05:31

A tulajdoni lapon széljegyen lesznek feltüntetve a kérelmezők. Ha az építtető ellen felszámolási eljárás indul, akkor az adásvételi szerződés alapján jelenthet be hitelezői igényt.

Szlopi # 2008.07.01. 19:46

Tisztelt Szakértők!

Új építésű lakást szeretnénk vásárolni. A lakás most épül, fizetni részletekben kell és banki hitelt is szeretnénk igénybe venni. A vásárlás tulajdonjog fenntartással történik. A kérdésem az, hogy ha az építtető csődbe megy, és ez az építkezés közben történik, a lakás tulajdoni lapján a földhivatalnál még csak ez a tulajdonjog fenntartással történt értékesítés szerepel, elveszíthetjük-e a még nem teljesen kifizetett lakást (illetve a már beleölt vagyont)?
Segítségüket előre is köszönöm.