Utólagos "szoc.pol." jóváírás


matyin # 2009.07.05. 09:04

Tisztelt Ügyvéd Úr (Urak, hölgyek)!

Ingatlanunkat szerettük volna értékesíteni, a vevő ügyvédje kérésére szocpolt visszafizettük a tiszta tulajdoni lap miatt.
Sajnos a vevő nem kapott hitelt így az üzlet nem jött létre.
Kérdésem: Visszakaphatom-e a szocpolt a Kincstártól vagy más módon?

nagygdev # 2009.06.24. 14:16

Tisztelt Jogi Fórum!

A 125/2009. (VI. 15.) Kormányrendeletet olvasva nem találtam olyan pontot, amely módosítja a 21/2001 korm. rendelet otthonteremtési támogatás és lakásépítési kedvezmény utólagos jóváírást lehetővé tevő 5. § 6-os pontját:

"(6) A fiatalok otthonteremtési támogatásának összege megegyezik az (5) bekezdés szerinti kedvezménnyel, de nem haladhatja meg az adásvételi szerződés szerinti vételár 70%-át. E támogatást igényelhetik a támogatást korábban született gyermekek után igénybevevők a később született gyermek(ek) után is - az adásvételi szerződés keltének időpontjában érvényben volt összegben - abban az esetben, ha kölcsönszerződésük van. Az igénybe vett támogatást a kölcsönből még fennálló - elsődlegesen a 12. § szerinti - tartozás törlesztésére lehet fordítani."

A CD Complex internetes frissítésű jogtár időgépén előre haladva a 2009.07.01-i dátumra sem módosul ez a pont.

A 125/2009. (VI. 15.) 2. § szerint a "2009. július 1-én, vagy azt követően ... b) fiatalok otthonteremtési támogatására ... benyújtott támogatási kérelmek alapján az e rendelet szerinti állami támogatás nem nyújtható.", de ha ez érvényes lenne az utólagos jóváírásra is (ahol az "az adásvételi szerződés keltének időpontjában érvényben volt" megjelölés szerepel), értelmetlenné válna a fent idézett 5. § 6-os pont.

Én pont olyan helyzetben vagyok, hogy még tavaly felvettem otthonteremtési támogatást + egy olyan kölcsönt, amelyből jóváírható a később született gyermek után az összeg, és mivel a gyermek már útban volt, ennek tudatában annyival többet, amennyi az az összeg.

Az egyik banktól olyan információt kaptam, hogy mivel ez a pont nem változott, lehetővé teszi továbbra is az utólagos jóváírást azok számára, akik a hitelt a korábban érvényben lévő rendelet időszakában vették föl, csak azok vannak kizárva, akik 2009. 07. 01-i dátum után vesznek fel hitelt és abból szeretnék jóváírni a még azután született gyermek után a támogatást. Így viszont van értelme a meghagyott 5. § 6-os pontnak.

Sajnos az a bank, ahol az én hitelem van, élből elutasított.

Ráadásul Oszkó Péter egy fórumon korábban azt nyilatkozta, hogy valószínűleg nem fogják eltörölni a korábban felvett kölcsönökhöz az utólagos jóváírást, mert ez alkotmányossági problémákat is felvet.

  1. Mi a véleményük, van-e esélyem a fentiek ismeretében?
  2. Mivel a kormányrendelet minden bank számára egyforma, hol kérhetnék független állásfoglalást? Esetleg olyan jelentőségűt, amelyet akár a bank jogászai is elfogadnak?

Köszönettel:

Nagy Gábor