Lakáscélú hitel "áthúzódó kedvezménye"


nane # 2010.01.04. 13:50

Esetleírás:

Adott egy 3 tagú család, ahol a férfi ismerősöm kamattámogatott lakáscélú hitelt vett fel használt lakás vásárlására 2002. évben.

A kölcsönszerződés adósa az ismerősöm, adóstársa az édesapja, aki tulajdoni jogot nem szerzett a lakásban.
Időközben ismerősöm megnősült és 2009. évben gyerekük született. A családi pótlék összege 2009. évben a feleség részére került átutalásra. A feleségnek tulajdoni joga nincs a lakásban (lakcímigazoló kártyájában sem szerepel ez a cím, ahol ténylegesen élnek, mivel a saját lakása lakcíme szerepel abban) és nem szerepelt a kölcsönszerződésben adóstársként sem.

A feleségnek is van egy saját lakása (még akkor vette, mikor a férjét nem ismerte), és neki is van lakáscélra felvett hitele (devizahitele), melyet még 2003. év előtt vett fel. Adóstárs a kölcsönszerződésben nem szerepelt.

Ismerősöm összes bevallásadási kötelezettség alá eső jövedelme a 3,4 millió Ft-ot nem haladja meg. A feleségé sem haladja meg, mivel jelenleg gyeden van.
Megelőlegező kölcsönt, szocpol támogatást nem vett igénybe se ismerősöm, se felesége. Mikor a hiteleket felvették, még nem ismerték egymást és gyerekük sem volt.

Kérdéseim:

• Igénybe veheti-e ismerősöm 2009. évben „áthúzódó kedvezményként” a 30%-os lakáshitel törlesztés kedvezményét, azaz a 120.000 Ft-ot?

• Van-e jelentősége annak, kinek a részére folyósítják a családi pótlékot (feleség vagy ismerősöm részére)?

• Meddig veheti igénybe ismerősöm a jövőben (pl. 2010, 2011. években) ezt az adókedvezményt?
• Igénybe veheti-e a feleség is 2009. évben „áthúzódó kedvezményként” a 30%-os lakáshitel törlesztés kedvezményét?

• Mit jelent pontosan az, hogy valakinek családi pótlékra „jogosulttá váló” gyermeke van?

Köszönök előre is minden segítséget!