Külföldre kilehet vinni kiskorú gyereket?


utolsó esély # 2014.03.11. 08:35

Volt élettársammal 2 közös lányunk van 7 és 10 évesek.
A lányok nálam vannak elhelyezve, de közös a szülői felügyeleti jog.
Apa életvitelszerűen külföldön tartózkodik (ott lakik, dolgozik), viszont hivatalosan a tartózkodási helye Magyarországon van, sehol (bíróság, gyámhatóság) nem árulja el, hogy ő pontosan hol él csak annyit, hogy Hollandiában.
Kiviheti e apa a beleegyezésem nélkül a lányokat külföldre? (Már nem kell útlevél elég a szemelyi igazolvány) Félő, hogy nem hozná vissza őket, mivel a lányoknak már többször mondta, hogy azt akarja, hogy kint éljenek és tanuljanak, sőt a nagyobbik lánynak már azt is mondta, hogy nemsokára így is lesz.
A lányok nem szeretnének sem kint élni sem kint tanulni, sőt apához sem szeretnének költözni.

derill # 2014.08.26. 19:44

Különbséget kell tenni a között, hogy a korábbi jogszabályok hatálya alá tartozik valaki, vagy az új alá. 2014. március 15-től lépett hatályba az új Ptk, előtte a Csjt-t kellett figyelembe venni a szülői felügyelet tekintetében.
A Gyermekek jogellenes elviteléről szóló hágai egyezmény értelmében, amennyiben a szülő tartósan vagy véglegesen kívánja a gyermeket külföldre vinni, akkor a másik szülő hozzájárulása kell, ill. ha ő nem járul hozzá, a gyermek visszahozatalát rendelhetik el. Ez azt jelenti, hogy a szülő maradhat ahol akar, de a gyereket visszahozzák. Több ilyen esetem volt és bár minden eset más és ezért minden esetben lehet találni olyan körülményt, ami miatt kint maradhat a gyerek vagy ami miatt vissza kell jönnie, ez korábban sokkal egyszerűbb volt, az új szabályozással viszont sokkal nehezebb megoldani.

Vannak országok, ahol a jogellenes külföldre vitelnek (tehát a másik szülő nem járult hozzá) komoly szankciója van, pl. Angliában emberrablásnak minősül, ha 30 napnál hosszabb időre viszi valaki külföldre a gyermekét. Bárhova megy a szülő a gyermekkel, ha az az ország tagja a hágai egyezménynek, akkor a magyar jog szerint fogják vizsgálni a jogellenességet (már ez persze függ attól, hogy az ottani bíró mennyiben lesz képes megérteni és alkalmazni a magyar jogot). Ez azt jelenti, hogy korábban a magyar jog szerint hatályban volt egy rendelet, ami kimondta, hogy egy évet meg nem haladó tartamra külföldre lehetett vinni a gyermeket, csakhogy ez a rendelet épp a hágai egyezmény kijátszását eredményezte. A szülő ugyanis kivitte mondjuk 11 hónapra, majd elfelejtett visszajönni, a különélő szülő hiába indított eljárást, azt mondták neki, hogy egy évre viheti a másik szülő. Ily módon viszont egy év elteltével a hágai egyezmény miatt a gyermek szokásos tartózkodási helyévé a külföldi állam vált és az itt maradt szülő nem láthatta a gyermekét, mert mondjuk nem volt pénze kiutazni.
Itt fontos körülmény volt persze az is, hogy a kapcsolattartás hogyan volt szabályozva. Én mindíg törekszem arra, hogy úgy legyen szabályozva, hogy az átadás-átvétel a gondozó szülő magyarországi lakóhelyén legyen, így ez megakadályozta, hogy a gondozó szülő meggondolatlanul külföldre akarjon költözni, hiszen neki kellett a gyermeket visszautaztatnia mondjuk kéthetente kapcsolattartásra. Sajnos sok ügyfél jött azzal, hogy a gondozó szülő (általában az anya) elköltözött külföldre és most mit tegyen, miközben az átadás-átvétel helye az anya állandó lakóhelye volt. Ha tehát az anya mondjuk bejelentkezett Új-Zélandon valahova, akkor oda kellett utazni a gyermekért. Az anya pedig arra hivatkozott, hogy ő nem akadályozza a kapcsolattartást, apa nem jön. Ennek annyiban van jelentősége, hogy amikor jogellenesen külföldre vitték a gyermeket, az apa (szankció hiányában) annyit tehetett, hogy végrehajtási eljárást indított a kapcsolattartás akadályozása miatt, ha az anyát elmarasztalták párszor, akkor büntetőeljárást indítottak ellene és ez már egészen más eset, hiszen az interpool elrendelhette az anya körözését.
Ennek veszélye arra indíthatta az anyát, hogy megállapodjon az apával.
A régi szabályozás szerint tehát mivel semmiféle szankciója nem volt annak, ha valaki kiment a gyerekkel, komoly esélye volt, hogy kint is maradhat mindenféle következmény nélkül, van ahol a kutya sem kérdezi, hogy hol a másik szülő hozzájárulása és letelt az egy év, de aki nem volt ennyire szerencsés – mondjuk azért, mert az apa ügyvédje pontosan tudta, hogy mit kell tennie – azok rosszul is járhattak.
Az egyik esetemben például az anya külföldön élt az apával, majd úgy döntött, hogy hazaköltözik, mert itt vannak a szülei, a férjével pedig megromlott a kapcsolata. Hozta a 3 közös gyereket is, csak a férjének a hozzájárulását felejtette el kikérni. Végül a bíróság elrendelte a gyermekek visszavitelét és mivel az anya erre nem volt hajlandó, a gyermeket végül el is helyezték az ügyfelemnél és azóta is ő neveli őket.
Másik esetben az anya úgy döntött, hogy kiviszi a gyereket Ausztriába és a testvérével fog élni, kérte, hogy az Osztrák Bíróság döntsön az elhelyezésről. Kimentünk az apával és tájékoztattuk az Osztrák Bíróságot, hogy nincs joghatósága. Érdekes módon egyébként az Osztrák Bíróság amikor megtudta, hogy ott vagyunk, azonnal kitűzte a meghallgatást másnapra, majd ott helyben megállapította a joghatóságának hiányát, így az anya azonnal költözhetett is haza, ha nem akarta, hogy a hágai egyezmény alapján elrendeljék a gyermek visszahozatalát.
Szintén más esetben az apa évekig a gyerek felé sem nézett, de amikor az anya kiment vele, gyorsan „apának” érezte magát. Kértük az apa szülői felügyeleti jogának megvonását és végül az anya maradhatott.
Megint másik esetben Ciprusról jött el az anya a gyermekkel, mivel pedig bizonyítottuk, hogy kint súlyos terrornak volt kitéve és a megélhetése sem volt biztosítva, ráadásul a férje ellen több büntetőeljárás volt folyamatban, ezért végül az anya maradhatott itt a gyermekkel.
Több kérdező hivatkozott arra, hogy akkor ő most sehova nem mehet a gyerekkel? De igen, csak azzal kell számolnia, hogy a gyermek visszahozatalát elrendelik. Természetesen sok esetben van megoldás a kintmaradásra, például, ha valaki kint köt házasságot, akkor jó eséllyel engedélyezik a külföldre költözést, ill. más okok és indokok is lehetnek, de ezt mindig egyedileg kell vizsgálni.
A gond sokszor az, hogy akkor kerülnek hozzánk az ügyfelek, amikor már késő és megindultak az eljárások, akkor pedig nehéz segíteni.
Az új szabályozás a külföldre költözést még nehezebbé teszi, mivel míg korábban a rendeletre hivatkozással egy évig kint maradhatott valaki, most már úgy módosították, hogy tartósan vagy véglegesen nem lehet külföldre utazni. Azt, hogy mi tekinthető tartósnak, majd a bírói gyakorlat dönti el, de gyakorlatilag szerintem a nyaralásnál hosszabb tartamú külföldi tartózkodás már tartós lehet.

Utolsó esély: javaslom, hogy jelezd neki, hogy nem járulsz hozzá a külföldre vitelhez és hivatkozz a Pk. 284-es állásfoglalásra:
PK 284. szám
A gyermek jogellenes külföldre viteléről

I. A magyar jog szerint jogellenes a gyermek Magyarországról való elvitele vagy külföldön történő elrejtése, ha:

  1. együtt élő szülők esetében a szülői felügyeleti jogot együttesen gyakorló szülők közül az egyik szülő a másik szülő hozzájárulása nélkül viszi külföldre a gyermeket, kivéve, ha a gyámhatóság döntése ezt lehetővé tette;
  2. különélő szülők esetében a szülő a nem nála elhelyezett gyermeket a másik szülő hozzájárulása nélkül viszi külföldre;
  3. különélő szülők esetében a szülő a nem nála elhelyezett gyermekkel tartósan vagy végleges letelepedés szándékával külföldön marad, holott a másik szülő csak a kiutazáshoz járult hozzá, a kinn maradáshoz nem;
  4. különélő szülők esetében a szülő a nála elhelyezett gyermeket a másik szülő beleegyezése nélkül tartósan vagy végeleges letelepedés szándékával viszi külföldre, kivéve, ha bírósági döntés ezt lehetővé tette;
  5. olyan szülő viszi külföldre a gyermeket, akinek szülői felügyeleti jogát megszüntették, vagy akinek a szülői felügyeleti joga szünetel; a jogellenességet a szülői felügyeleti jogot gyakorló másik szülő hozzájárulása nem szünteti meg;
  6. harmadik személy a szülői felügyeletet gyakorló szülők bármelyikének hozzájárulása nélkül, illetőleg - a kiutazáshoz történt hozzájárulás esetében - tartósan vagy végleges letelepedés szándékával viszi a gyermeket külföldre, kivéve, ha bírósági döntés ezt lehetővé tette;
  7. a szülő a gyermek végleges letelepedés szándékával történő külföldre távozásához hozzájárult, ezt a nyilatkozatát azonban a gyámhatóság nem hagyta jóvá.

II. Az eljárás kezdeményezésére a szülői felügyeletet gyakorló vagy a felügyeleti jog egyes jogosítványaival rendelkező szülő jogosult.
Ha a gyermek nem áll felügyelet alatt, ez a jog a gyámot (intézeti gyámot) illeti meg.
Ha a felügyeleti joggal rendelkező szülő a felügyeleti jogot ténylegesen nem gyakorolta, vagy jogellenesen hozzájárult a gyermek külföldre viteléhez, illetőleg a szülőnek a gyermek végleges letelepedés szándékával történő külföldre távozásához hozzájáruló nyilatkozatát a gyámhatóság nem hagyta jóvá, az eljárás megindítására a gyámhatóság jogosult.
Hivatkozhatsz az új Ptk-ra is, ami kb. ugyanezt mondja ki, de ha az apa mégis kiviszi és nem hozza vissza, fontos, hogy azonnal indítsd meg a gyermekek visszahozatala iránti eljárást.
Díszpinty: A Te esetedben a gyermekek szokásos tartózkodási helye már Anglia, tehát nem fogják a gyermekeket visszahozni. Ha ugyanis a gyermek huzamosabb ideig tartózkodik egy országban, akkor a szokásos tartózkodási helyévé az az ország válik. Általában egy év után már nem rendelik el a visszavitelt.
Talula: megelőzöd a szüleidet és a gyermekek apjával íratsz egy nyilatkozatot kézzel (legjobb, ha a gyámhivatalnál), hogy hozzájárul. A menekült státuszt felejtsd el, az csak háborús vagy politikai üldözöttek számára létezik, Ausztrália nem fogja Magyarországi lakosnál engedélyezni.
Bella2013: nem viheted az apa hozzájárulása nélkül, ill. ha viszed, azt kockáztatod, hogy elrendelik a gyermek visszahozatalát. Azt tudni kell, hogy ezek nem olcsó eljárások, általában 4-5 millió forint a végösszeg, amit ki kell fizetni perköltségként (ezek általában a külföldi ügyvéd és eljárás díjai, az itteni nincs benne). Természetesen léteznek olyan praktikák, amikkel megoldható a kivitel, de a rizikó a visszahozatal elrendelésére egy éven belül mindig fennáll, tehát ezeket saját felelősségedre tudod alkalmazni.
adri81: Anglia az az ország, ahonnan nehéz hazahozatni a gyermeket, de mivel az angolok a magyar jogot alkalmazzák, ezért megoldható, viszont sürgősen kell lépni, javaslom, hogy azonnal indítsátok meg a visszahozatali eljárást, különben késő lesz.
külföldi75: azt, hogy mi a teendő, nektek kell eldöntenetek. Ha eddig nem okozott gondot kint az, hogy itt nem volt ez rendezve, és nem tartasz attól, hogy gondot fog okozni, akkor maradhat így is. Ha rendezni akarod, akkor gyámhivatali jóváhagyást kértek és bejelentitek az okmányirodában, hogy külföldre költöztök nem letelepedés, hanem munkavállalás céljából és nem tudjátok mikor jöttök vissza (és bármi mást akarnak aláíratni veletek, nem írjátok alá, csak azt, ami valós). Ne felejtsétek el, hogy nem titeket kell a formanyomtatványhoz igazítani, hanem a formanyomtatványt a valós tényekhez. Senkit nem érdekel, hogy nincs ilyen rubrika a papíron, majd ha fontosnak tartják, csinálnak.
Henapd: esetleg a németeket kérdezd.
Maya29: Először a gyámhivatalhoz kell menni és kérni a külföldre távozás engedélyezését, de ehhez a gyámhivatal sok mindent fog kérni: környezettanulmányt az ottani gyámhatóságtól, miszerint a gyermekek megfelelő lakhatása biztosítva lesz (ezt majd az ottaniak nem értik, ezért magyarázd el nekik, hogy menjenek ki a lakásba, amiben lakni fogtok és írják le, hogy milyen, esetleg kérjél képeket a főbérlőtől, tulajdonostól és csatold be azt, mert itt meg azt nem értik majd, hogy miért nem kapnak környezettanulmányt, hiszen azt szoktak kérni). Ha még nem tudod hova költözöl majd, akkor meg azt nem fogják érteni, hogy hogy indulhatsz el három gyerekkel úgy, hogy még azt sem tudod hol fogtok lakni.
Kell az iskolától, óvodától nyilatkozat, hogy a gyereket majd fogadják és kell egy jövedelemigazolás, hogy el fogod tudni tartani a gyerekeket.
Viszont amit írtál, hogy válás előtt álltok, ez meggondolandó, ugyanis ha együtt mentek ki, majd Te mégis visszajönnél, akkor a gyerekek már maradnak, mivel a szokásos tartózkodási hellyé közben Olaszország válik.
andi338: kell az apa hozzájárulása, tehát érdemes lenne megkeresned és kérned, hogy írja alá lehetőleg a gyámhivatalnál azt, hogy kimehettek. A másik lehetőséged, hogy mentek, de akkor azt kockáztatod, hogy ha az apa megtudja, akkor kéri a gyermek visszahozatalát és vagy visszajöttök, vagy a gyereket visszahozhatják.
benvero: nem feltétlenül kell, egy hétre (tehát nyaralás céljából) bármikor kivihetitek a gyereket, de tény, hogy előfordulhat, hogy igazoltatnak kint és rákérdeznek, ez esetben kellemetlen helyzetbe is kerülhetsz, de ennek elég kicsi az esélye. Mindenesetre a weboldalamon (

http://www.origo.hu/…rmekkel.html
http://hataratkelo.blog.hu/…ntagsagaiházassá
Vereb741: pedig van rá jogszabály, korábban a Csjt. 77. §-a mondta ki, hogy a gyermek lakcímeként a szülők lakcímét kell bejelenteni, most a Ptk.:
4:152. § [A gyermek gondozása, lakóhelyének és tartózkodási helyének meghatározása]
(2) A szülők a saját háztartásukban kötelesek a gyermekük lakhatását biztosítani. A gyermek lakóhelye - ha a bíróság vagy a gyámhatóság eltérően nem rendelkezik - a szülei lakása akkor is, ha a gyermek átmenetileg máshol tartózkodik.

A megfogalmazás kissé slendrián, hiszen a lakóhely és a lakás két különböző dolog, pl. állandó bejelentett lakóhelye egy embernek általában egy van, míg lakása annyi, amennyi pénze, de ezen majd valahogy túllépnek a jogalkalmazók. Ezen felül a lakóhelyetek lehet kint is, és akkor azt kell bejelenteni, ha a feleséged kijelentkezik innen, akkor meg nem lehet a gyereket ide bejelenteni. Természetesen ugyanúgy kap papírokat, lakcímkártyát stb.
movielux: nem kell tudni. Ha azt tudja, hogy pár hónapon belül nem kíván visszajönni, azt már tartósnak, ill. véglegesnek tekintik.
vicuska35: igaz, csak nincs szankciója, ha nem kérik, ráadásul szerintem senki sem tudja megmondani, hogy mi értelme van az engedélynek. Ha most hirtelen minden külföldön élő gyerek szülei engedélyt kérnének, szerintem hamar összeomlanának a gyámhivatalok.
lozsu: hivatkozz arra, hogy a gyermek Magyarországon szocializálódott, ezért kizárólag a magyar teszt adja vissza azt, hogy milyen a személyisége, minthogy a külföldi tesztek a külföldön szocializálódott gyermekekre vannak szabva. Mindazonáltal ne feltételezzük, hogy az osztrákok rosszat akarnak, hiszen lehet, hogy épp azért akarják a saját tesztjüket, hogy megállapítsák, hogy hogyan segíthetnének. Nyilván senki sem szereti, ha egy magatartászavaros gyermek jár az iskolába és a többi gyermek szülei emiatt panaszkodnak, de akkor meg fogják mondani, hogy mit tegyél. A beilleszkedési problémákhoz kérj szakemberi segítséget, szerintem adnak. Ha pedig az apa hiányzik neki, akkor próbáld megadni neki az apát, vagy elmagyarázni az ő szintjén, hogy miért nincs vele.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

YourEurope # 2014.09.19. 11:20

Az Európa Önökért honlapon is van lehetőség a tájékozódásra, ha valamely részlet esetleg még megválaszolásra vagy megerősítésre várna:

Itt: http://europa.eu/…index_hu.htm

Érdemes lehet belemélyedni.

Nitta1031 # 2014.10.17. 16:35

Segítséget szeretnék kérni, elvált anyuka vagyok, van egy 6 éves kisfiam, az apjával tartja a kapcsolatot minden páros hétvégén nála van, de a mostani párom Németországban lakik és dolgozik, szeretnék hozzá kimenni a kisfiammal.
A kérdésem az lenne, hogy ezt hogyan tudnám megoldani?

Előre is köszönöm a segítséget

Adapupu # 2014.11.05. 10:21

Sziasztok!
Abban kernem a segitsegetek,h baratnomtol most tudtam meg hogy elutazik kisfiaval Svajcba a gyermek apja beleegyezese nelkul.Azt mondja,h beszelt egy ugyveddel aki azt mondta,h ebbol nem szarmazik baja ha nyaralni viszi ki.Baratnom tobb mint masfel honap utan szandekozik haza jonni karacsonyra.
Ez meg belefer nyaralas cimszo alatt?
Raadasul elakar tunni es senkinek nem szol rola.Telefontjat kikapcsolja,tehat nem lesz elerheto.Az "apuka" talan havonta keresi oket de mivel rossz a viszonyuk ezert ott tesz neki ala ahol tud.En attol felek,h valami bajuk lesz.
Nem akarok veszmadar lenni de olyan mintha nem fogna fel,h ez akar sulyos kovetkezmenyekkel is jarhat.Akar korozest is kiadhatnak utana?
Megkoszonnem a mielobbi valaszt mert par nap mulva indulnak.
Adrien

Linci # 2014.11.11. 16:24

Németországban szeretnék munkát vállalni, előre láthatólag 2015 közepétől kapnék munkát. Nagyobb gyermekem ekkor már 15 éves lesz, kisebbik 13. Elváltam, a gyermekek gondviselője én vagyok. Szeretném ha gyermekeim kint tanulnának, elképzeléseim szerint kint telepednénk le. Kérdésem hogy apjuk megakadályozhatja-e ezt a szándékomat, hozzáteszem a gyerekek is szeretnének kint élni.

Köszönöm előre is a választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.11.11. 16:27

Rossz a kérdés.

Linci # 2014.11.11. 16:40

Elnézést ha rosszul fogalmaztam...
Tehát: szükséges-e az apa beleegyezése ahhoz hogy a gyerekek kiköltözzenek?

Linci # 2014.11.22. 07:37

Nem tudom hogyan fogalmazzak másképpen...ha valaki leírná az ehhez kapcsolódó jogszabályt hálás lennék érte.
Tehát külföldön dolgoznék, gyermekeimet vinném,elváltam, gondviselőjük én vagyok.
(12,5 15 évesek) Apuka nem mindig együttműködő. Azt már "kibogarásztam" innen, hogyha nem járul hozzá a kiköltözéshez, 1 éven után visszahozathatja a gyerekeket.
Milyen lehetőségeim vannak külföldi munkavállalást, letelepedést latolgatva ezekkel a feltételekkel?

ObudaFan # 2014.11.22. 07:40

Linci

Szükséges az apa hozzájárulása. Ennek hiányában a gyámhatósághoz kell fordulni.

chrew76 # 2015.02.04. 15:35

Én Angliában kezdtem el dolgozni, majd 3 hónap múlva 20140513-án kijött a fiam és feleségem is utánam.
Feleségem októberben Mo-on beadta a válókeresetett.
Szeretnék hazaköltözni Mo-ra.
A kérdésem az lenne, hogyha hazaköltözöm, és nem akarom engedélyezni tovább a gyermekem tartósan külföldön való tartozkodását megtehetem-e?
Visszarendelik-e öket? Ha letelik az egy év akkor már nem tudom visszaállitani az eredeti állapotot?
Tudunk-e Mo-on élni tovább?
Vagy nekem kell Angliába utaznom, ha látni akarom a fiamat?

Segitségüket elöre is köszönöm!

Tisztelettel:Széles Krisztián

ObudaFan # 2015.02.04. 15:46

HAtóságilag nem fogják visszahozni őket, hiszen közös elhatározással vittétek őket ki és ha szeretnéd őket hazahozni, akkor érdemes sietni, mielőtt egyértelműen az válik az otthonukká, mert különben innen fogják oda visszavinni őket akkor is, ha elhozod. És még így is kérdés, hogy ez nem történik-e már akkor meg, ha most elhozod őket.

chrew76 # 2015.02.12. 14:13

Ba van adva Mo-on a válásunk. Feleségem most azt mondja hogy mivel itt élünk Angliába igy az angol jogszabályok vonatkoznak ránk. Itt döntenek a fiamról,hogy mior találkozhatok vele és mikor nem, otthon csak válunk.

Ez tényleg lehetséges?
Válaszukat elöre is köszönöm!

chrew76 # 2015.02.14. 11:16

A válás azért lett Mo-on inditva, egyrészt a nyelv miatt, másrészt mert Én Mo-ra vissza akarok költözni. Feleségem az itteni Benefitek miatt találta ki a rokonaival, hogy nekünk külön kell lennünk, nem foglalkozva azzal, hogy a fiam és én köztem milyen erös kötelék van. Úgy gondolom Mo-on egyenlö feltételek vannak apa és anya között, itt angliában nincsenek. A feleségem mindenféle jogi alap nélkül eldönti hogy mikor láthatom a gyereket, mikor nem. Legutóbb fiam megkért, hogy menjek el a sulijához szeretne mesélni mi történt vele azokon a napokon, feleségem kis hijján az utcán megveretett az unokatestvérével, a fiam szeme láttára. Majd kihivatta a rendörséget, hogy ö nem adott nekem engedélyt, hogy találkozzak a fiammal, és én mégis ott vagyok.
A kérdésem az lenne ha Mo-on be van adva egy válás, itteni hatóság egy folyamatban lévö ügyben hozhat bármiféle döntést? Ha a magyar biróság elválaszt minket, akkor az itt nem lesz érvényes?

Köszönöm megtisztelö válaszukat!

chrew76 # 2015.02.14. 15:51

Kedves Business Law

Hogy tudjuk felvenni a kapcsolatot? Tudunk skypon esetleg egy konzultációt tartani?
Kaptam egy levelet egy family court at Derbytöl.
Meg kell jelennem március 23-án. Valószinü ez lenne az a láthatás szabályozási kérelem gondolom, amit emlitettél a válaszodban.
Nem tudom mi az a MIAM.

Segítségedet kérem!

(Fiam teljesen velem akar lenni, azt mondja állandóan hogy anyával akar lenni 1 napot velem 130-at)

Félek ha haza megyek, nem látom többet a fiamat.

Avarka # 2015.02.19. 07:15

Tisztelt Fórum!
Párom kisfiát (2 éves) az édesanya decemberben Németországba vitte és "elfelejtett" haza jönni. Minden lehetséges ügyet elindítottunk: gyermek elhelyezési per Magyarországon, Hágai per (tárgyalás 02.25-én) németországi gyámügy és rendőrség. Az anyuka minden kapcsolatot visszautasított a gyermek édesapjával kapcsolatosan. Két napja az anyuka tudomására jutott, hogy esélytelen a hágai perben és az egyetlen lehetősége, hogy megszüntesse az eljárást, hogy visszatér Magyarországra. Véletlenül rajtakaptuk Németországba az induláskor.. de Ausztriában a gyermek testi épsége miatt felhagytunk a követéssel és rendőrséget hívtunk. (csak jegyzőkönyv) Talán Magyarországon van, ismeretlen helyen. Aki segített neki az utazásban, azt mondta a rendőrségnek, hogy nem mondja meg hol van.
A kérdésem az lenne, hogy mit lehet tenni?!! Mindenhol a bírósági végzést kérik, ami még nincs. Az anyukának mentális problémái vannak, ambuláns kezelésre kellett volna járnia pszichiátriára, nagyon zűrös családi háttérrel és december óta a gyermeket tárgyként kezelve cipeli jobbról balra. Van ötletünk, hogy Magyarországon hol lehet most.., de elsősorban szeretnénk megakadályozni azt, hogy ismét külföldre távozzon. (A tárgyalás napja után ismét mehetne) továbbá szeretnék a lakhelyére visszakapni a gyermeket.
Köszönettel,
Avarka

Kovács_Béla_Sándor # 2015.02.19. 09:39

Egy ilyen ügyben nincs ügyvédetek?!

Avarka # 2015.03.18. 18:21

Kedves Kovács_Béla_Sándor!

Amennyiben tőlem kérdezi, hogy van-e ügyvédünk, válaszom igen van.

Csak mindenki türelemre és türelemre int minket, az idő szalad és a január 5-én beadott peranyagra még semmilyen visszajelzést nem kaptunk, még egy első tárgyalási időpontot sem! :(

A rendőrség valószínű, hogy megtalálta őket, de még nem kaptunk információt a bejelentés lezárásáról.. továbbá megtudtuk, hogy jogában áll megtagadni az információ szolgáltatást a bejelentő felé, melyet írásban kell kérnie a rendőrségtől. A mücheni bíróságon holnap jár le a 6 hét, mely alatt döntést kell hozni. Egyértelmű, hogy a gyermeket Magyarországra vissza kell hozni..., de hol a gyermek? Bárhova fordulunk mindig az apuka kerül hátrányos helyzetbe és nem láthatja a gyermekét, pedig ugyan olyan joga lenne! Mindenki tudja hol van, de senki sem árulja el.., mert jogában áll "bújkálni" :( TANÁCSATALANSÁG A RÉSZÜNKRŐL ÉS ÉRTHETETLEN HOZZÁÁLLÁS A HIVATALOS SZERVEK RÉSZÉRŐL.. "Támogatják" az egyik felet az ügyben, holott elmondják, mindenkinek ugyanolyan joga van a gyermeket illetően, amíg nincs határozott bírósági döntés.. hogy van ez?

A bíróságnak meddig van ideje ülni egy ügyön? Van valami jogrend erre vonatkozóan?

Köszönettel:
Avarka

fio36 # 2015.05.26. 12:36

Üdvözlöm!
Érdeklődni szeretnék, hogy milyen lehetőségeim vannak. Van egy 4 éves kisfiam akinek édesapja nem járul hozzá hogy közös gyermekünket külföldre vigyem. Ő papíron házas, mi csak élettársi kapcsolatban voltunk, a gyerek most velem él, közös megegyezéssel. Nekem minden rokonom (édesanyám, testvéreim és új kapcsolatom) Olaszországban él. Szeretnék én is kisfiammal kiköltözni, ott élni és férjhez menni minél hamarabb. Hogy tudom ezt jogilag megoldani. Milyen papírokat kell beszereznem és hol kell intéznem. Csak itthonról tudom ezt mind megoldani, vagy ha kimegyek ott is eltudom intézni. Ha bejelentkezek ott és olasz lakcímünk lesz akkor sem tudok apai engedély nélkül kiutazni? Nagyon sürgős lenne.
Köszönöm és várom mielöbbi válaszát!

Szonyó # 2015.05.30. 13:32

Üdvözlöm!
Érdeklődni szeretnék,hogy az előző kapcsolatomból született egy gyermekem aki most már 7 éves. A jelenlegi feleségemmel és két közös gyermekünkkel szeretnénk külföldre költözni. Lehet-e azt kérvényezni és hol ? ( gyámhivatal, bíróság?), hogy a 7éves gyermekemet a nyári szünetben 4 hétre, kint tartózkodjon nálunk?
Köszönettel

Immaculata # 2015.06.05. 10:53

A gyermek másik szülőjétől.

Dr.Attika # 2015.06.05. 11:41

Nem kell kérvényezni senkitől. Nyugodtan kimehet Önnel.

barta.ibolya.66 # 2015.06.14. 10:08

Tisztelt Jogi Fórum!

16 hónapos kislányommal utaznèk EU-n belül.

Elegendő a szemèlyi igazolvány hozzá?
Lehet-e úgy kiskorúnak szemèlyi igazolványt igènyelni, hogy az èdesapa neve nincs feltüntetve a születèsi anyakönyvi kivonaton?
Ugyanis apa nem vállalta a gyermeket.

Válaszukat előre is köszönöm.

Barta Ibolya

utolsó esély # 2015.06.30. 12:46

Tisztelt Jogi fórum!

Egy olyan kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy lehetséges-e az hogy ha nálam van a szülői felügyeleti jog, nálam vannak elhelyezve a gyerekek akkor az apa a kapcsolattartási időben beleegyezésem nélkül külföldre (EU) vigye a gyerekeket?
A gyámhivatalban azt mondták, hogy ha kapcsolattartás van oda viszi ahová akarja, ha mi nem tudjuk megbeszélni az a mi bajunk.
A határrendészet azt mondta kell írni egy beleegyező nyilatkozatot amiben benne van mettől-meddig és hová mennek.
Melyik az igaz?
Apa nem hajlandó megmondani, hogy mettől-meddig és hová mennének.

Tordesillas # 2015.07.10. 10:47

A határrendészeti dolgot nem tudom, de EU-n belül EU-s állampolgárokat ki zargatna ilyennel.

A Gyer. pedig azt mondja, hogy:
27. § (6) A gyermek érdekét veszélyeztető körülmény vagy felróható magatartás hiányában a kapcsolattartásra jogosulttól az elvitel, és – különösen, ha a kapcsolattartásra jogosult szülő szokásos tartózkodási helye külföldön van – a meghatározott időtartamú külföldre vitel jogát is magában foglaló kapcsolattartás nem vonható meg.