Külföldre kilehet vinni kiskorú gyereket?


monalisa1 # 2013.03.10. 10:23

Az ottani rendelkezéseknek, előírásoknak kell tudni megfelelni, egy másik országbeli szakvéleményt joga van az iskolának nem elfogadni.

Tudnám javasolni: járja végig ezt a tanévet de kérésedre ne feleltessék/osztályozzák., szeptemberig sokat bővülhez a szókincse, beszédkészsége.
Otthon, azaz családi körben németül beszéljetek hozzá, ez is segíthet.

Saját érdeked: a gyermekről készüljön részletes pszichiáteri és pszichológusi szakvélemény, mert előfordulhat nem a neki megfelelő iskolába irattad be...

Külön: ha egy gyermeknél minden rendben van (...) akkor a kezdeti nehézségek után pár hónap és már "vágja" a nyelvet mivel könnyen, gyorsan halad.

monalisa1 # 2013.03.10. 10:25

Tehát ezt a tanévet jövőre ujra járja, de nem mint "bukott" hanem egyéb okból az évismétlés.
Ne legyen erőltetve neki az ami még nem esetleg nehéz...

monalisa1 # 2013.03.10. 11:07

Míg itthon országszerte alig-alig addig Ausztriában bizonyára tartományonként is van állami/egyházi működtetésű speciális képzés sérült gyermekek részére.

Azért azt a magatartászavarosságot ill. az autizmust - mint feltételezés, nagyon komolyan kell venni.

lozsu # 2013.03.11. 20:55

Kedves monalisa a fiam 5. osztályos és rengeteg vizsgálaton van túl, a magatartásizavarát a válásom az apjával és annak el nem fogadása okozza, nem szervi vagy inteligecia...stb., igy az autizmus kizárható....
4 éve járunk terápiára és azt gondolom ha "beteg " lenne az már kiderűlt volna....
Itt arról van szimplán szó hogy rossz a gyerek, tényleg nagyon szemtelen és ezt nehezen tolerálják :(
néha egyébként azt gondolom jobb lenne ha lenne valami egyébb magyarázat, miért okoz a suliban gondot, ha máshol nem, de sajnos csak az jön elő mindig hogy nem tud túllépni a váláson....

Vicuska35 # 2013.03.18. 12:10

Üdvözletem!

Érdeklődnék,hogy ha EU tagállamban élek egy éve a családdal,gyerekekkel,és Magyarországon,csak tartózkodási hellyel rendelkezünk(nincs állandó lakcímünk)
Az új törvény értelmében mi a teendőnk?

A polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásról szóló 1992. évi LXVI. tv. módosítása miatt 2013. március 1-től megszűnt a három hónapon túli (ideiglenes) külföldi tartózkodás bejelentésének lehetősége, továbbá megszűnt annak lehetősége is, hogy külföldön élő magyar állampolgár kérje adatainak a nyilvántartásból való törlését.

A másik:
Kiskorú kérelmezők esetében a végleges külföldi letelepedés bejelentéséhez mindkét szülő jelenléte szükséges, valamint a kérelmezőknek csatolniuk kell a magyar gyámhatóság hozzájárulását is.

Utána néztem a szükséges dokumentumok beszerzése,és az utána járás valószínűleg több,mint 3 hónap:
A gyámhatósági kérelemhez szükséges:Külföldi hatóság által kiállított környezettanulmány, Iskolalátogatási igazolás,Jövedelemigazolás,Befogadó nyilatkozat,Mindkét szülő meghallgatása függetlenül attól, hogy a másik szülő szülői felügyeleti joga szünetel vagy sem..És hogy ne legyen egyszerű,még :A külföldön kiállított közokiratnak, magánokiratnak akkor van bizonyító ereje, ha az illetékes magyar külképviseleti hatóság állította ki, hitelesítette vagy felülhitelesítette.

A jelenlegi törvények szerint,a gyerekek most illegálisan tartózkodnak egy EU tagállamban?!Kérdésem, hogy a jogszabály nem ellentétes-e az EU elveivel és korlátozza az emberek szabad mozgását?!

Előre is köszönöm a válaszokat!

monalisa1 # 2013.03.22. 12:11

Az új Ptk. még nem hatályos.

monalisa1 # 2013.03.22. 12:18

2014. március 15-től fogják alkalmazni.

monalisa1 # 2013.03.22. 12:41

Mível azt írtad a gyermekekkel már több mint egy éve élsz külföldön, bizonyára az apa hozzájárulásával...

Ha az apa netán nem járulna hozzá h a gyermekeket véglegesen külföldre vidd, fordulj a bírósághoz - a kérdésben végleges kérdés ott fog születni.

Az általad lent felsorolt- szükséges igazolásokat feltétlen szered be.

Vicuska35 # 2013.03.22. 12:51

Ezt olvastam...

http://seveled.cafeblog.hu/…s-kulfoldon/

"Azonban hiányzik a köztudatból az a szabály, miszerint egy kiskorú magyar állampolgárságú gyermek végleges külföldre viteléhez a gyámhatóság engedélye kell – akkor is, ha a gyermek szülei együtt élnek!"

movielux # 2013.03.25. 13:13

Kicsoda tudja vajon előre, hogy a kinttartózkodása végleges lesz-e vagy egy idő után visszaköltözik haza?

vereb741 # 2013.06.05. 18:06

Üdvözlet mindenkinek a fórumon, némi segítséget/információt kérnék. Párommal külföldön élünk évek óta, nekem állandó lakcímem sincs Mo.-gon, nejem viszont csak ideiglenesen jelentkezett ki - ez a kategória időközben megszűnt. (jogállás tekintetében házasok vagyunk)

Márciusban született egy kisfiunk, és a nagykövetség azt mondta, hogy az anya magyarországi lakcímére kell anyakönyveztetni. Én semmilyen jogszabályt nem láttam. Mivel az idő sürgetett, és nem fért bele egy többhetes "kijelentkezési kör" a követségen keresztül, így beadtuk a papírokat.

Kérdés#1: egyáltalán kap a gyermek lakcímkártyát ezesetben? (=be is lesz jelentve az anya nem használt magyar címére?)

Kérdés#2: ha bejelentik az anya címére, ahhoz még külföldön született baba esetén is keresztül kell menni a magyar gyámhatóságon?

benvero # 2013.07.11. 11:15

Üdvözlet! Szeretném megkérdezni, hogy 1 éve történt válás után kell-e valami nyilatkozatot írni az apa részéről, amennyiben 1 hétre külföldre utaznék gyermekemmel kettesben? A 8 éves gyereknek személyigazolványa van az utazáshoz, nem útlevele.

andi338 # 2013.08.25. 10:21

Szép Napot, A KÖVETKEZŐ LENNE A KÉRDÉSEM,IGAZ TALÁLTAM ILYENT A FORUMON DE VÁLASZT NEM ,5éves gyermekemet egyedül nevelem,apja nem látogatja,nem is tartja vele a kapcsolatot,gyermektartást hol fizet hol nem ,hiába a bírósági végzés,gyermekemmel szeretnék külföldre menni munkavállalás céljából,személyivel még nem rendelkezik,kérdésem a következő lenne,kell e bármilyen beleegyező nyilatkozat az apától,hogy vihessem magammal,? s ha nem egyezne bele,hova fordulhatok,hogy ki tudjam vinni,s vannak e egyéb feltételek hogy mivel kiskorú kivigyem az országból?választ előre is köszönöm,,,andi

zotya16 # 2013.09.05. 07:34

Sziasztok !

Szeretnék külföldre költözni a családommal , van egy 17 éves gyerekem , vele szemben mi legyen az első lépésem.
Kérdésem: Magyarországon az iskolából ki kell íratni és hogyan?Mennyi időn belül kell őt iskolába íratni külföldön?Milyen törvények vannak , körözést vagy gyám ügynek köze van , mennyi időn belül kell neki iskolában járni ?Lehetséges-e hogy Magyarországon nem kezdi el az iskolát , csak nyelvet tanul és csak januártól lesz beíratva külföldön?

Segítségüket előre is köszönöm szépen .

ttip # 2013.09.05. 10:02

zotya16: amíg a gyereknek Magyarországon lakóhelye (népiesen: bejelentett állandó lakcíme) van, addig ott tanköteles (habár 17 évesen már nem biztos). Magyarországi lakóhelyet megszüntetni a külföldi letelepedés bejelentésével lehet. A kiskorú külföldi letelepedését a gyámhivatalnak is jóvá kell hagynia, anélkül nem törlik a lakóhelyet. A gyámhivatal különféle igazolásokat fog kérni a külföldi lakhatással, egészségügyi ellátással stb. kapcsolatban. (Ha életkor miatt nem tanköteles már a gyerek, lehet, hogy egyszerűbb simán kiíratni az iskolából, és megvárni a letelepedés bejelentésével a 18. szülinapot, akkor nincs a gyámügyes hercehurca.)

Külföldi tankötelezettség az adott országtól függ, de általában azonnal, mihelyt beköltözött, be kell íratni a gyereket az iskolába.

zotya16 # 2013.09.05. 11:25

Kedves ttip : Köszönöm gyors tájékoztató válaszodat kérdéseimre , csak én elmúlasztattam írni hogy jelenleg csak ideiglenesen telepednénk ki és még nem véglegesen . A gyerek csak tavaszal lesz 17 éves . Akkor is a gyámügynek van beleszólása ? Vagy forduljak a jelenlegi iskolához a " kíiratkozás " ügyben ?
Bármilyen gondolat érdekel !

Mindent köszönök , várom mielőbbi válaszokat .

ttip # 2013.09.05. 12:55

A tankötelezettség annak a tanévnek a végéig tart, amelyben a tanuló 16. életévét betölti. A gyereked tehát nem tanköteles, ezért a magyarországi iskola látogatására nem kötelezhető akkor sem, ha a lakóhelye Magyarországon van.

A külföldi letelepedést a lakcímnyilvántartásba nem kötelező bejelenteni. A kiköltöző polgár döntése, hogy a külföldi tartózkodást ideiglenesnek vagy véglegesnek tekinti-e. Ideiglenes külföldi tartózkodás bejelentésének a lehetősége megszűnt.

Más kérdés, hogy mennyire értelmes dolog másfél évvel érettségi előtt kivenni a gyereket az iskolából...

maya29 # 2013.10.02. 18:56

Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni,hogy mit kell és hol kell intézkednem azért hogy kiköltözzünk Olaszországba. A helyzet az hogy a férjem már több mint 2 éve dolgozik odakinn. Van három "pici" gyerekünk. A legnagyobb fiam Ádám most kezdte itthon az Általános Iskola 1.osztályát, jövőre kezdené Bendegúzom, és utána következő évben a kislányom Petra. Mivel a házasságunk közel állt a váláshoz, így arra az elhatározásra jutottunk,hogy utána mennénk külföldre mindannyian,hiszen szeretjük egymást de a távolságot nem bírja el a házasságunk. De mit kell elintézzek? Hova menjek én hogy mindenünk meglegyen stb...? Olvasgatok fórumokat,de már azt hiszem nem értek semmit...Remélem tudnak nekem segíteni,hogy mivel is kezdjem el,mert mihamarabb szeretném ha együtt lehetne a családunk. Köszönöm előre is.

henapd # 2013.10.07. 13:25

Sziasztok!

Családommal 2014 januárjában Németországba kívánunk költözni és letelepedni. Két 16 éves gyermekünk van akik jelenleg gimnáziumba járnak 10 osztályba. Kérdésem az lenne, hogy milyen iskolában tudnák folytatni a tanulmányaikat, nem feltétlenül ragaszkodnánk a gimnáziumhoz, hiszen tanulni még van lehetőségük és a nyelv sem megy olyan jól nekik, eddig többnyire angolul tanulnak, de németül is. Azt a tájékoztatást kaptam nem hivatalosan, hogy mivel már betöltötték a 16. életévüket és január végén a 17. is ezért már nem tudom beíratni őket nappali tagozatra.
Előre is köszönöm

kulfoldi75 # 2013.10.20. 10:22

Jó napot/Sziasztok!
Az alábbi ügyben kérnék segítséget.
2012. év elején Ausztriába költöztünk, miután finoman szólva leépítés volt a munkahelyemen és engem kirúgtak, majd kiderült, hogy a párom munkahelye is megszűnik, mire a GYED-GYES lejár. Új munkát nem találtunk MO-n és erre jött még a devizahiteles lakásügy.
Egy jó munkalehetőséget kihasználva kiköltöztünk Ausztriába.
A szükséges otthoni bejelentéseket is megtettük (TB, NAV), valamint az „ideiglenesen külföldön tartózkodik” státuszt kértük az okmányirodában.
Kis idő múlva párom is talált munkát, így mindketten dolgozunk, szeptember óta pedig kislányunk óvodába jár.
A magyarországi lakásunkat hosszú idő után most végre sikerült eladnunk, így az állandó lakcímünk megszüntetését kértük az okmányirodában, mivel egyébként is külföldön élünk-dolgozunk, mint azt tudják is a korábbi bejelentésünk alapján.
Akkor világosítottak fel, hogy ez a gyermek miatt nem ilyen egyszerű, vagy jelentkezzünk be valahova, vagy kérjük a „kivándorló” státuszt, persze azt a kiskorú gyermekünk miatt a gyámhivatal engedélyezi.
A lényeg, hogy családként (férj, feleség, gyermek) költöztünk külföldre, saját elhatározásból.
Mi a teendő?
Van-e értelme bejelentkezni egy állandó, de sosem használt lakcímre, vagy maradjunk „ideiglenesen külföldön”, esetleg a gyámhivatal kéréseinek tegyünk eleget, amiről egyébként hivatalos adatlapokat és információkat nem találtam, csak mások személyes (elrettentő) tapasztalatait olvastam eddig...
Előre is köszönöm!

adri81 # 2013.12.02. 10:27

Sziasztok!Páromnak első kapcsolatából született egy kislánya,most lesz 13 éves.Bírósági végzés alapján a kislány az anyukánál lett elhelyezve.Rendszeres volt a látogatás,minden rendben volt.Ám az anya nyár elején azt mondta nekünk,hogy szeretne kimenni Angliába a kislánnyal együtt(anya családja kinn él),de nyár végén hazajönnek.El is mentek viszont visszajönni elfelejtettek.Már iskolába is beiratták,az anya kinn akar maradni.Az apa mit tehet ilyenkor?Előre is köszönöm.

Bella2013 # 2013.12.05. 07:04

Sziasztok, kivihetem kislányomat tartósan élni külföldre, apai beleegyezés nélkül?Én szlovák állampolgár vagyok, a gyermekem jelenleg magyar állampolgár, de nemsokára megkapja a szlovák állampolgárságot illetve ottani lakcímet is kap(alanyi jogon jár neki, mivel nekem is ott van az állandó lakcímem)Oda szeretném Őt elvinni, mivel itt a én egyedül lennék a gyermekkel s külön a páromtól(magyarországon belül) félek hogy nem tudnék megélni vele, pláne ha dolgoznom kell menni nem tudnám hova rakni a kicsit (tudva lévő hogy a bölcsi ritka mint a fehér holló vagy ha van akkor meg fizetős és drága :( ). A családom szlovákián él, s ott mindent biztosítani tudnék neki, sőt ha dolgoznom kéne menni, akkor a családom tudna segíteni a gyermekem felvigyázásában, amíg nem lesz 3éves, hogy óvodába vigyem. Az apa nem nagyon tudna itt semmit biztosítani a gyermekének, családjával rossz a kapcsolata,keresete kevesebb mint az én Gyedem... szóval egyedül van.(lesz) szerintem magát sem tudná ellátni, nemhogy a gyermekünket. s ahoz hogy 2hetente lássa azért legyek kénytelen úgymond itt ragadni Magyarországon? Szerintem Ő daccból, csak azért sem egyezne bele semmi olyanba ami szerinte nekem kellene(mivel nem a gyerek érdekeit nézné sajnos, csak azt hogy nekem keresztbe tegyen.) most hogy még együtt vagyunk sem úgy törődik a gyermekével mint ahogy azt egy apa teszi, s ez nagyon bosszantó a számomra. köszönöm előre is a választ.

talula # 2014.01.19. 09:10

A válás után én maradtam a gyerekekkel, lett egy új kapcsolatom, de párom egy külföldi ajánlatot kapott...Mivel jó az ajánlat mi is szeretnénk menni.2 évről lenne szó. A gyerekek apukája nem nagyon él a láthatási jogával, pedig egy városban élünk. Ausztrália lenne a cél.... beleegyező nyilatkozat, vízum engedélye rendben is lenne.... most a szüleim nem akarják, hogy elvigyem az unokákat, holott fiam nem is alszik náluk, nagyon anyás, érzékenyebb. Szüleim azzal fenyegetőznek, hogy beszélnek az apával, hogy ne írja alá a nyilatkozatot.... milyen lehetőségeim vannak?
Milyen esetben kérhetek menekült státuszt, ha kérhetem?

Diszpinty # 2014.02.06. 12:12

Jo napot kivanok!

Most ertesultem arrol, hogy gyermeket kulfoldre tartosan kivinni csak a gyamhatosag engedelyevel lehet. En tobb, mint ot eve Angliaban elek gyermekeimmel, akiknek nem kozos az apjuk. Mindket apa szoban beleegyezett ebbe, es mai napig nem volt gond ebbol sem koztunk, sem a reptereken...

Kerdesem: Kell-e (kovetkezo Magyarorszagra utazasom alkalmaval) a gyamhatosagnal visszamenoleg is engedelyt kernem, vagy eleg ha az apaktol irasban kerek engedelyt?

(A Lanyom 15 eves, a Fiam 10. Azota mar uj utlevelet is csinaltattam nekik az apak beleegyezesevel az okmanyirodaban. Orulnek, hogy jo iskolakba jarnak a gyerekek es hogy megtanultak angolul.)

Koszonom elore is!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.06. 15:13

Nincs baj, amíg nincs baj. De az állam nem fog ebbe beleavatkozni hivatalból.